Helsingfors.

Hej ni fina som tittar in här. Det kommer nog inte blir så mycket uppdatering i helgen. Jag flög nämligen till Helsingfors i onsdags. Hänger mest på bokmässan (kom och säg hej!) men passar ju på att krama alla mina bästa personer också när jag nu får chansen.

Är tillbaka i Lund på måndagen, vi hörs då.

Publicerad 24.10.2014 kl. 16:29

Ge ingen tid till ånger, det blir bra vad som än kommer.

Under helgen tog jag tag i en grej jag velat göra rätt länge: städade upp i arkivet här på bloggen. Det är inte riktigt klart än, men ändå. Trillade över en massa gulligt. Och så detta inlägg. Det skrev jag efter senaste gången jag bläddrat lite i arkivet. Tänkte att det vore kul att göra om. Så här har ni oktober, från 2009-2014.

2009:

Oktober 2009 och jag var 15 år gammal. Det hade gått två månader av gymnasiet och jag hade redan ångest inför tanken att det någon gång skulle ta slut. För i den här staden och med de här människorna ville jag bara hänga alltid och förevigt. Och gud vad vi hängde. I stora dröser i parkerna och på caféer och på varje hemmefest vi kunde hitta. Ska jag vara ärlig så är mina minnen från den här tiden ganska suddiga, men ett vet jag säkert. Jag visste med 100% att jag hamnat rätt.

2010:

Oktober 2010 och jag hade skavsår bakom revbenen sådär som 16-åringar kan få ibland. Orsakerna var väll oklara eller det gamla vanliga. Vi var rastlösa efter det verkliga livet, inlåsta i våra tonårskroppar och barndomshem, försatta att genomleva obligatorisk undervisning och hemkomsttider. Men vi fick väll göra det bästa av situationen. Så vi slösade bort eftermiddagar på diverse caféer och helger på knäppa fester hos folk vi knappt kände. Jag drömde mig bort väldigt mycket och glömde nog ibland att ta vara på hur lycklig jag verkligen var.

2011:

Oktober 2011 och jag var slutkörd av höstens studentskrivningar. Vi åkte över till Stockholm en helg och hängde i Gamla stan och på Södermalm. Hemma i Helsingfors hade hemmafesterna tagit slut och jag hatade att vara sjutton av hela mitt hjärta. Helgerna blev en brokig skara stökiga nätter i skumma barer bakom hörnen. Resten av tiden drack jag för mycket kaffe och bodde i bakrummen på teatern. Umgicks väldigt intensivt med mina vänner där. Vi kommunicerade via internskämt och visste alltid var vi hade varandra. Jag gömde mig bakom strålkastarljusen och mitt i all osäkerhet var det den tryggaste platsen jag visste.

2012:

Oktober 2012 var jag 18 år och nyinskriven på universitetet. Om dagarna läste jag mest dammiga romaner och irrade runt på biblioteken. Om nätterna kunde vad som helst hända. Aldrig har Helsingfors nattliv varit lika spännande. Som att precis vad som helst kunde hända en lördagsnatt efter 23. Så vi drack mjölkdrinkar och klistrade fast lös-mustascher. Hamnde på fest hos reality-tv-kändisar och hånglade upp folk vars namn vi glömt redan innan natten var slut. När jag fick nog åkte jag ut till landet istället och andades tystnad. Skrev långa essäer om litteraturteorier och förstod inget alls av någonting.

2013:

Oktober 2013 och Vallgård var krispigt i höstsolen. Min tillvaro var en perfekt uppbyggd konstellation av allt jag älskar med livet. Böcker och vänner och fester. Må vara att jag älskade mina kompisar mera då än när jag var 15 år och Helsingfors mera än någonsin. Men vad hjälper det när jag trots det tröttnat på allt. Och perfekta konstellationer är lätta att ta sönder och ärligt talat fick jag nog av mig själv för länge sedan.  

2014:

Oktober 2014 och jag är 20 år. Det har gått två månader sedan jag lämnade allt jag en gång aldrig ville leva utan. Ibland tänker jag att jag vet minde om saker nu än då jag var 15 år. Men det stämmer såklart inte. Jag läser ord jag skrivit då och vill ärligt talat mest krama den där beniga lilla figuren som står bakom dem. Säga att nej allt kommer inte alltid vara bra, men fy fan vad roligt du kommer ha det. För livet är den här fantastiska grejen som du aldrig fullt ut kan ha koll på. Och plötsligt bor du i världens drömmigaste lilla håla och vet varken ut eller in förutom att vad som helst kan hända imorgon. För det är liksom så det känns nu.

 

Publicerad 22.10.2014 kl. 17:58

Lunchpaus.

Träffade Nina på biblioteket idag och det slutade med att vi tog en två timmar lång lunchpaus. Hon får mig att gapskratta och prata allvarligt  om sånt som är viktigt om vartannat. Ändå bra grej att vi råkade träffas.

Publicerad 21.10.2014 kl. 21:21

Måndag

Hejhej är lite måndagstrött idag. Finns så många blogg-inlägg jag skulle vilja skriva men de kräver tid och energi och vill helst prioritera annat just nu. Tills dess kommer här kommer fyra osammanhängande bilder från senaste tiden:

Klassisk höst-bild. Får ibland fast mig själv med att gå små omvägar bara för att få vada genom lövhav. Så otroligt tillfrädställande på något väldigt infantilt sätt.

Här är Freja i fredags då vi drack öl hemma hos Daniel med några kurs-kompisar. Hon är döds-bra att ha.

Pumpa-säsong. Då vet en att det är höst på riktigt.

Idag gick det att sitta ute i solen och äta falafel-lunch (utan jacka dessutom) trots att det redan är slutet av oktober. Bara en sån sak.

Det var allt för idag. Hejdå.

Publicerad 20.10.2014 kl. 17:46

Ännu en lördagsnatt i Lund.


Igår cyklade jag hem till Nina. De skulle nämligen ha fest i hennes korridor. Men först låste vi in oss på hennes rum och drack vin och tog igen.

Sen gick vi ut till resten av festen. Den var precis så knäpp som korridorsfester skall vara.

Sen gick vi till Sydskånskas klubb. Träffade en massa kompisar och snubblade runt på dansgolvet tills det stängde. Då åkte jag hem och åt pizza i sängen.

Så fin lördagsnatt rakt igenom. Är så glad över att vara här och ha träffat dom här människorna. 

Publicerad 19.10.2014 kl. 19:00

Lördagshälsning.

Hej kompizar. Hoppas ni haft en bra lördag.

Själv har jag mest läst bra bok och hängt med busig 5-åring. Spelat spel och gungat och lekt kurragömma ni vet. Ätit lite brownies och pizza också. Och spexat i min photobooth och lyssnat på knäppa gamla hits medan jag sminkat mig.

Jaja nu ska jag cykla iväg på fest. Hejdå.

Publicerad 18.10.2014 kl. 18:42

Regnvecka

Det fortsätter spöregna och det är ju väldigt deppigt. Speciellt för bloggen, för då tar jag nästan inga fotografier alls.

Men spöregn kan vara mysigt också. Då kan man till exempel konsumera för mycket mjölkkaffe och se på Disneyfilmer på föreläsningen. Eller dricka öl och quiza och vinna jättemycket chilinötter en helt vanlig tisdag. Se Josefin Johansson Tjejgrejer på Babel (så rolig och bra, se om ni har möjlighet!). Umgås men underbara kompisar som får mig att skratta non-stop. Koka äpplemos med en femåring som frågar mig kniviga frågor om kärlek. Skypa i timmar med bra person. Läsa klassiker långt in på natten och slutligen somna till smattret mot taket.

Publicerad 17.10.2014 kl. 11:49

Om du visste vad det var, varför sa du inget? Jag tror du visste vad det var, men du sa ju inget. Du bara låtsas som det regnar

Idag spöregnar det i Lund och måste sköta en miljon tråkiga/jobbiga saker. Annars är livet rätt bra just nu. Har slutat med all prokastinering.

Publicerad 15.10.2014 kl. 14:05

Fifth Avenue, 5 a.m.

Boktips boktips!

Nu ska jag tipsa om den senaste bok jag läst: Fifth Avenue, 5 a.m. av sam Wasson. På ytan handlar den om hur filmen Frukost på Tiffany’s gjordes. Vi får följa med alla de intriger som utspelades bakom skrivmaskinen, kameran och kulisserna. När vi väl befinner oss bakom det offentliga ljuset blir det klart att det egentligen handlar om så mycket mera. Mellan allt skvaller och detaljer om ”vem som kände vem som sa vad till vem” handlar boken framförallt om sin samtid och dess kvinnobild. Om kvinnans plats i hemmet, yrkeslivet och i på filmduken. Om vem fick ha sex i filmer och om hur mycket av det fick visas på biografer. Om hur otaliga sammanträffanden som aldrig var slumpar ledde till att just Frukost på Tiffany’s blev den klassikern det är idag. 

Boken är rätt ”amerikansk” och stundvis överdrivet dramatisk, men jag tyckte väldigt mycket om den ändå. För vem som helst som intresserar sig det minsta för boken/filmen i fråga/ Audrey Hepburn/populärkultur och frågor som berör samhället syn för vad som anses som passande (för kvinnor).

Publicerad 14.10.2014 kl. 16:04

En helg i oktober.

På fredagskvällen cyklade jag iväg in mot stan. Måste föreviga den helt magiska himlen också. (Obs! kunde tydligen inte stanna med cykeln och ta bild utan måste fotografera i farten, samtidigt som jag korsade en motorväg. Undrar om någon fått allvarliga skador ännu pga att "måste verkligen instagramma just nu"? Antagligen.)

Nåja, fick mina bilder på himlen och överlevde. Sen träffade jag Nina och cyklade hem till Karin. Vi drack vin och hade bra samtal och gosade med hennes katter. Sistnämnda stal delvis fokuset. Men ja kolla själv hur gullig.

Senare cyklade vi till Ariman och träffade några kompisar. Tog en öl och det var den fredagen.

På lördagen åt jag frukost i sängen, vilket ni redan visste. Mådde bra och var pepp.

Cyklade in till stan en sväng för att sköta vissa grejer, promenerade runt och tänkte på *livet*. Blev inte klokare direkt men det allt var fricking vackert ändå.

På kvällen åkte jag till Malmö. Träffade John och drack vin på en uteservering och sedan åkte vi hem till dem. Älskar deras partydekorationer i köket och hoppas att de aldrig tar ner dem.

Jannica hade glittriga fräknar och var allmänt gullig. Vi drack GT:s och prosecco och svängde runt på förfest och hemmafest och det var en sådan där prefekt lördagsnatt.

Tog ett litet (läs två timmar långt) falafelstop.

Sedan gick vi till Kontext och dansade tills det blev morgon.

Danspaus. Kolla nu vad glittrig och bra kompis.

Följande dag vaknade jag bredvid Jannica. Ältade gårdagen och fnittrade oss sjuka över en del saker. Sedan tillslut steg vi upp och stekte bananpannkakor, mixade smoothie och kokade kaffe. Borde vara obligatoriskt sätt att börja vareviga bakiströtta söndag.

Väl hemma i Lund gick jag en sväng i krispig höstluft för att reda ut tankarna. Kom fortfarande ingen vart men aja. Det kommer lösa sig. Sen låg jag i sängen och whatsappade/skypade/hängde på instagram/pinterest och det var den söndagen och helgen.

Publicerad 13.10.2014 kl. 10:54Hej och välkomna. Jag heter Kaneli och samlar på vykort, fräknar och fina ord. Om dagarna studerar jag litteratur och om nätterna dansar jag. Däremellan dricker jag för mycket kaffe och funderar över livet. Fotograferar ganska ofta och skriver ibland.

kaneli.johansson@gmail.com