Livsuppdatering del två.

Okej så har inte varit bäst på att fotografera, sånt glömmer en lätt när det händer så mycket omkring en, men lite har väl fastnat på bild ändå.

Till exempel lagade vi middag ihop i tisdags med dessa toppenmänniskor: Sara, Nina och Isabelle.

Kokoscurry med grönsaker, fisk och brunt ris. Namm.

Gulliga Atikah.

En annan dag åt jag denna fantastiska sallad till lunch.

I onsdags gick vi ut en sväng. Drack öl och träffade en massa trevligt folk.

Det har varit rätt kasst väder men igår blev det åter sommar för en stund. Då kan en hänga på gräsmattor, lyssna på musik och läsa bra böcker exempelvis.

Sedan var det dags för skattjakt! Här gräver vi i sanden det fortaste vi kan.

Vi vann faktiskt skattjakten med detta korta men poängdryga ord! Kul, då fick vi en massa snacks och evig ära och berömmelse.

När jag skulle cykla hem sms:ad Jannica mig och sa att hon nu var i Lund. Då svängde jag förbi där, blev bjuden på vin och en massa insider-tips. Sedan åkte jag hem, drack te i sängen och och tittade på lite serier.

Det var allt för stunden. Snart skall jag åka iväg för att inhandla glitter och vin tänkte jag, är ju fredag trots allt.

Publicerad igår kl. 11:30

Americanah

Ett boktips kommer lastat:

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie handlar om Ifemeflu och Obinze och hur de som tonåringar träffas i Lagos och blir kära. Men deras Nigeria är ett militärstyret land som de som har möjlighet strävar efter att lämna. Så när Ifemelu får ett stipendie för att studera i Amerika tar hon chansen och flyttar. I Amerika möts hon av såväl motgångar som framgångar, men framförallt något hon aldrig stött på hemma i Nigeria: ras. Den ursprungliga planen var att Obinze skulle följa efter Ifemelu direkt då han tagit sin examen. Men det visar sig att det är omöjligt för honom att få visum. Istället hamnar han i London och det dunkla livet som papperslösa immigranter lever.

Flera år senare bestämmer sig Ifemelu sig för att återvända till Nigeria. Hon söker redan på Obinze som nu är en rik och betydelsefull person i Lagos. De möts igen i vuxen ålder, och tvingas se sina livsval i vitögat.

 

Americanah är Ifemelus och Obinzes berättelse, med det är även en berättelse om fördomar och kulturskillnader, om begreppet ras och om hur impregnerat, mångdimensionellt och svårtytt det ordet är.

Publicerad 27.08.2014 kl. 13:01

Dålig på vardag och duktig på fest.

Jag börjar så småningon känna mig hemmastadd här och livet börjar väl anta nyanser av vardag. En väldigt festtät vardag. Grillfester förfester korridorsfester efterfester you name it. Ja ja kommer nog trivas bra tror jag.

Publicerad 26.08.2014 kl. 11:39

En torsdag i Malmö.

I torsdags åkte vi till Malmö bland annat på grund av detta.

Med vi syftar jag på mig själv och Sara.

Första uppgiften fick bli att söka upp något bra vi kunde äta till middag.

Veganhamburgare fick det bli!

Sedan satt vi oss under detta och åt. Vimplar och ljusslingor borde ju vara obligatoriska inslag i gatubilden.

Efteråt strosade vi runt lite, kollade i en del affärer, åt frozen yoghur och pajasade på festivalområdet.

Torsdagen och just denna Malmövisit avslutades med Icona pop! Men lovar att ni kommer se mera av den staden här än.

Publicerad 25.08.2014 kl. 10:40

En sista kväll i Helsingfors.

Min sista kväll i Helsingfors träffade jag fyra av mina favoritpersoner över lite pollo limonello och något glas vin. Sen strövade vi runt i alla välbekanta kvarter innan vi gick till Torni och drack cava ovanför hustaken. Det är väl det enda rätta en kan göra när en skall ta farväl av sin hemstad.

Publicerad 24.08.2014 kl. 16:29

Livsuppdatering

En del saker jag gjort hittills:

- Cyklat kors och tvärs i med- och motvind, laggt pussel på hur gatorna och gränderna hänger ihop.

- Förälskat mig lite i alla pyttesmå pittoreska och stora ståtliga byggnader.

- Picknickat med en massa gulligt folk, jämfört länder, kontinenter och kulturer.

- Hängt på barer och träffat ännu mera rolig folk. Bestämt lustiga möten och haft en känsla över att det här kommer bli väldigt bra.

- Lägat hemma i mina välbekanta lakan, läst Muminböcker och saknat sånt och sådana som blev kvar i Helsingfors.

- Ätit lunch i solen, läst Sylvia Plath och blickat upp mot det drömmigaste biblioteket jga någonsin sett.

- Varit utmattad av alla nya intryck och rastlös eftersom vissa saker oumbärligt tar tid.

- Börjat fylla kalendern med den här hösten och mellan allt vemod kanske aldrig varit så taggad förr.

Publicerad 23.08.2014 kl. 14:24

Kräftskiva

I lördags var det dags för vår traditionella kräftskiva i Bromarv. Vi träffades tidigt på morgonen och åkte iväg. Lite omvägar, rätt många butiksbesök och ca fyra timmar senare var vi framme. Så småningom började även gästerna dyka upp. Då blev det mingel på verandan såklart.

Inne ställde vi fram långborden och dukade och dekorerade. Eller det gjorde Luka, Kevin coh Dylan. Saga, Linn och jag låste nämligen in oss och var högst hemliga.

Sedan blev det mera mingel och fy vad roligt att träffa kompisar en inte sett på länge. Emilia t ex.

Sara och Heidi. Kolla hur fina.

Och Mädi. Kommer bli skumt att inte se henne och kunna älta universitetets alla skavanker tillsammans. Och prata om roliga saker också såklart.

Linn och Marre hade lite tävling. Undrehållande att titta på.

Typiskt att det finns ca en bild på mig från hela kvällen och det är en selfie? Nåja rätt gullig så den får vara med.

Sen äntligen var det dags att sätta sig till bords.

Eller ställa sig är kanske är bättre ord? Väldigt hektisk kräftskiva blev det. Och rolig också för den delen.

Sandra och en lite överexponerad Juuli.

Sedan spårade själva middagen ut lite som ni ser. Vet inte vad som hände men alla dansade på stolarna plötsligt??

Efteråt fortsatte festen. Bland annat med sangria och nattliga samtal, spel och dans och allt som hör roliga fester till.

Senare gick vi på nattdopp i den bläcksvarta natten. När vi kom tillbaka satte vi oss ner för en ny omgång av kräftor (kunde seriöst leva på dom små krabaterna, mhv en väldigt dålig vegetarian).

Sedan rann natten iväg. Alltför fort blev det morgon och dags att sova. Den här kräftskivan är seriöst ett av mina bästa påhitt.

Publicerad 20.08.2014 kl. 11:28

Lund

Hälsningar från Lund. Åkte hit tidigt imorse och stannar hela hösten. Det var allt för stunden, vi hörs senare.

Publicerad 19.08.2014 kl. 16:43

Augustistunder

Några augustistunder som fastnat på bild.

Som om allt som är som det alltid varit alltid skulle vara så. Vi grillar i mina föräldrars trädgård, äter krusbär och aktar oss för igelkottarna. Jag irrar runt i Helsingfors parker tillsammans med Hanna och ältar livet lite grann. Vi går på gratisspelning på Siltanen och kramar halvbekanta. Sitter och fnittrar på uteserveringen med Linn. Vandrar längs Tavastvägen om nätterna. Kokar spagetti och dricker rödvin någon vardagskväll.

Sedan när jag skall hem minns jag att min lägenhet står tom och att all min ägendom ligger i ett enda kaos hemma hos mina föräldrar. Idag har jag sagt adjö till för många bra personer och gjort halvdana försök att packa. Imorgon vill jag knappt tänka på.

Publicerad 17.08.2014 kl. 23:01

En torsdag i Tallinn.

I tordags förra veckan besökte jag, Maria och Linn Tallinn. Vi åt frukost på La Bohemes uteservering, strosade runt bland gamla trähus, vingliga små gator och lummiga parker. Kollade lite i ett par butiker och köpte björnbär på en marknad. Till slut satte vi oss ner på F Hoone för lite prosecco samt senare middag. Finaste lilla Tallinn-visiten.

Mera detaljer går vi inte in på nu då jag som bäst sitter i bilen på väg på årligt kräftkalas. Har väntat ihjäl mig sedan förra året och nu äntligen händer det. Ha en fin helg!

 

 

Publicerad 16.08.2014 kl. 11:30Hej och välkomna. Jag heter Kaneli och samlar på vykort, fräknar och fina ord. Om dagarna studerar jag litteratur och om nätterna dansar jag. Däremellan dricker jag för mycket kaffe och funderar över livet. Fotograferar ganska ofta och skriver ibland.

kaneli.johansson@gmail.com