sommarläsningslistan

Fyllde i den här listan för att sommar + läsning är livet. Hittade den på Kulturvis :)

Vilken bok är den ultimata sommarboken enligt dig? Jag har två stycken jag alltid spontant tänker på någon nämner sommarläsning: Sommarboken av Tove Jansson och Bonjour Tristesse av Frnicoise Sagan. Två korta briljanta böcker där sommaren utgör tidsramen och är helt central för berättelsen. Har tipsat om båda två tusen gånger förr, senaste här.

Bästa platsen att läsa på sommartid? Balkongen i stan och bryggan på landet. Kodorden är i solen och utomhus.

Vilken är sommargenren framför andra? Sommaren brukar främst bli tiden då jag läser mycket jag velat läsa under året men inte haft tid med. Men det är ju ingen allmängiltig genre heh. Då svarar jag kanske långa romaner att helt gå in i, älskar såna men de passar dåligt i en hetsig vardag.

Tegelstensromaner eller snabbläst på sommarstället? Både och! I teorin vill jag svara tegelstenar till sommaren och snabbläst under vardagen men i praktiken läser jag helt huller om buller enligt vad jag har lust med.

Vilken klassiker passar bäst i hängmattan? Tipsar om Den allvarsamma leken eftersom det är den enda bok jag verkligen läst i en hängmatta (och som lämpar sig utmärkt som sommarläsning överlag) och Älskaren av Marguriet Duras för jag tänker mig att den passar hängamattan den också, eftersom det är en bok där det är stämningen som är den bärande kraften, snarare än berättelsen. Tipsade förresten om klassiker jag gillat på vår bokklubbsblogg för en tid sedan, läs det inlägget för mera tips!

Den mest minnesvärda boken du läste under förra sommaren? Dom här tre korta jag läste en vecka när jag var på landet och typ inte riktigt klarade av mitt liv. Och sen In Transit som jag i och för sig inte läste ut förrän i september men som ändå var en av mina finaste böcker från förra året.

Och slutligen, vilka böcker vill du hinna läsa innan sommaren är över? Har egentligen inga större mål ur ett skönlitterärt perspektiv, uppsakattar ju att på sommaren få välja min läsning spontant efter vad jag har lust med. Men några jag kikat på en tid som det nu kanske äntligen är dags för är Hagar Olssons och Edith Södergrand brevväxling och Brideshead Revisited som jag sett som tv-serie ett par gånger men aldrig läst. Och Ali Smiths How to be both!

Publicerad 31.05.2017 kl. 11:01

Varför är det så att när vi pratar om att göra ekologiska livsval är jargongen alltid den att vi då måste ge upp något? Varför pratar vi inte istället om allt det vi får i gengäld?

 

Jag har ju funderat ganska mycket på hur en ska kunna leva ekologiskt i den här välden, eller framförallt varför de flesta inte gör det, även om vi är mer och mer medvetna om vad det kommer att ha för konsekvenser. Varför blir folk inte rädda? Varför vaggas de så lätt in i någon slags trygghet om att det inte kommer beröra dem, att de nog kan fortsätta existera som förr?  Jag pratade med min kompis Sonja om det här, och hon hade så många bra och tröstande poänger. Speciellt en grej hon sa tyckte jag var så sjukt vettig: Varför är det så att när vi pratar om att göra ekologiska livsval är jargongen alltid den att vi då måste ge upp något? Varför pratar vi inte istället om det i får i gengäld? Nu menar jag inte på så stora och abstrakta plan som att vi får en planet som mår bättre som våra typ barn barns barn ska kunna leva på, utan helt konkreta grejer i vårt egna dagliga liv.

T ex:

Dra ner på privatbilism och t ex pendla till jobbet istället --> sparar pengar, få tid över till annat (t ex läsa bok/tidning/mejl på bussen) och få in vardagsmotion och frisk luft (typ 10 min till busshållplatsen i vardera ända = 40 minuters promenad om dagen) som i sin tur leder till att både hälsa och humör förbättras.

På samma sätt är det när det kommer till vegetarisk/vegansk kost. Att lämna bort kött/animaliska produkter betyder inte att du blir tomhänt kvar, utan du får faktiskt också något istället. Varför pratar vi inte om det istället? En grej som nämligen gett mig så mycket glädje på senaste tiden är att laga och äta veganmat.

Ett enkelt exempel på det här är att är du vegetarian/vegan äter du oftast automatiskt mera grönsaker vilket är nyttigt för kroppen, och leder således till att en "får hälsa". Men det jag typ mesta av allt fått ut av att vara vegan är att jag upplever att mat är godare och roligare i mitt liv nu än det kanske någonsin varit innan. I februari har jag av olika anledningar ibland ätit måltider som inte varit veganska och har blivit besviken varje gång. Typ jaha var det den här fetaostbiten jag suktat efter i flera veckor, smakade typ ingenting..?

Smaksinnet är ju ingen statisk grej utan ändras genom livet. Sedan jag började äta mest vegansk mat känner jag att jag helt enkelt får så mycket mera bra smakupplevelser. Ett easy exempel: folk frågar ofta ”vad sätter du på brödet?” och jag tänker: avocado, flingsalt, chiliflakes, hummus, grönsaker, saltgurka, tartex, jordnötssmör, paprikapaste, sriracha, koriander, dijonsenap etc. ”Du då?” En ostskiva. Vilkendera smakar mer och godare?

Jag skrev häromdagen att jag känner mig som en foodwizard flera gånger i veckan och får ut så mycket glädje av att hitta på maträtter och nya smakkombinationer. När en har ”mindre” råvaror att utgå ifrån kan en göra helt briljanta uppfinningar. Det här är såklart en sak som tagit tid att utvecklas, jag har ju varit on/off vegan i ett par år och med tiden lärt mig alla möjliga trix. Dessutom är det ju så att jag gillade att laga mat från början, vilket kanske är en förutsättning för att en ska tycka att det är extraroligt att experimentera med veganmat.

Vill i varje fall dela med mig av några små grejer som höjer min livskvalitet just nu och som jag säkert missat ifall jag ätit fetaost och ägg istället:

  • Rostad lök äger. Kostar ingenting och ger så nice crunchiness och extra smak. Toppar en massa olika rätter med detta.
  • Kål är kul. Och gott. Friterad blomkål, crispy kale, lätt ångkokt broccoli, strimlad vit/rödkål. Varför äter vi inte mera kål? Dessutom höjden på närproducerad ekologisk billig mat.
  • Inlagda grejer är in. Gick förr alltid förbi den här hyllraden i butiken pga verkade lite suspekt och nasty. Men hörni. Vindolmar är nice. Oliver är nice. Kronärtskocka är nice. Saltgurka är nice. Jalapeño är nice. Inlagda grejer är så nice :)
  • Chili är meningen med livet. Tycker ingen rätt komplett utan chili. Visste aldrig att en krydda kan ge så mycket glädje åt en som chili ger åt mig just nu.
  • Morötter är det nya orangea (okej ska sluta komma på halvdåliga slagord för att branda mina food-hangups nu…). Som i julas när all rökaromsolja såldes slut i hela huvudstadsregionen pga alla ville göra kallrökt lax av morötter. Eller det här med misoglaserade morötter som äts med rotmos lite som om det var en korv. Eller när jag gjorde nudlar av morötter med vår spiralizer. Undrar vilken form moroten tar till näst? Tycker även detta är ett strålande exempel på hur veganmat kan vara en roligt och kollektiv grej. Att folk får vara lite kreativa och uppfinningsrika när det kommer till att testa nya maträtter. Vem sa att en inte får leka med mat? Säkert samma människa som sa att en lever längst om en äter ordentligt med köttbullar och dricker mjölk till varje måltid…

Här har jag förresten svara på den vanligaste frågan jag får angående veganmat: vad äter jag ens? Den är ju typ två år gammal men mycket av innehållet stämmer ju fortfarande :)

Har ni bra vegantips? Dela med er! Eller andra tankar kring det här?

Publicerad 25.02.2017 kl. 15:25

Århundradets bokklubb

Hej men vet ni vad! Har ju helt glömt bort att berätta (eller alltså, nu ljög jag, har tänkt göra det hela veckan men sen gjort annat istället, lol på mig) men vi har skaffat en blogg för vår bokklubb!!

-->

arhundradetsbokklubb.ratata.fi

arhundradetsbokklubb.ratata.fi

arhundradetsbokklubb.ratata.fi

Gå in där och läs vilka vi är, vad vi gillar att läsa och vilka böcker vi skäms lite över att ha i bokhyllan.

Från och med nästa vecka ska vi köra med annat innehåll också. T ex berättesler från våra träffar och tankar kring litteratur, och tusen boktips såklart! 

xx

Publicerad 05.02.2017 kl. 12:59

Tankar kring (kläd)konsumtion

Hej och glad torsdag! (Så bra dag förövrigt, när det nästan är helg men ännu inte helt. Hehe har alltid gillat förväntan typ lika mycket som själva det roliga, säkert därför jag alltid gillat torsdagar).

Några spegelselfies med en skjorta och ett par byxor som jag mot för modan köpt i januari. Tror ändå det är plagg jag kommer använda mycket och förhoppningsvis länge.

Kom nyss hem från en lunch med Vilma, och en grej vi pratade om var det här med att vi konstant har för mycket saker. Ikeakassar och sopsäckar fulla med kläder vi inte längre använder (om vi nånsin ens gjorde det?) bort fösta i små förråd eller bara längst in i garderoben, en bokhylla som svämmar över, föräldrar som ringer titt som tätt och undrar när en ska komma dit och reda ut de där lådorna med odefinierat innehåll en lämnade efter sig när en flyttade hemifrån för flera år sen. Känner ni igen känslan?

Vilma och jag funderade på bästa sätten att bli av med saker (typ sälja på loppis, föra på återvinning, etc), och att vi konstant liksom lovar oss själva att nu ska det vara slut, den här evinnerliga konsumtionscirkeln där vi hela tiden fyller på direkt då vi blivit av med något. Det här är verkligen något jag funderat mycket på sen förra hösten. Är så himla trött på att kläder och skor inte håller, att allt tappar formen och blir noppigt efter två tvättar men framförallt på mitt eget helt befängda behov att skaffa nya kläder. Som typ när jag och Linn gick runt på stan och sökte en halsduk åt henne nån vecka efter julen och jag plockade upp en kjol och ba: tycker du den här är fin, borde jag köpa? Och hon ba: men har du inte en nästan likadan redan? Eh just det, right, tack att du påminde.

Folk frågar hur en ska kunna konsumera etiskt och klagar på att det som studerande med begränsad budget typ inte går, för en har inte råd med dyra grejer av kvalité. Men alltså hallå, det är ju inte det dyra priset och den höga kvalitén som gör det etiskt, det är faktumet att det då antagligen är mera hållbart, vilket gör att du inte ska behöva konsumera så mycket. Det är ju i slutändan det enda etiska sättet att konsumera, att helt enkelt dra ner på det så mycket som möjligt.

Är verkligen inte något helgon eller så, men försöker bli bättre och tänka minst två tre gånger innan varje nytt inköp. Sen typ november har jag hur som helst köpte jättemycket mindre kläder. Jag kollar på material och kvalité redan i butiken, går därifrån och kommer tillbaka följande dag om jag fortfarande tänker på plagget. Såna små trix hjälper. För att inte tala om lättnaden som uppstår när jag vänder fram lappen på nån tröja inne på h&m eller Monki eller var jag nu är och det står ”70% akryl”  eller ”bara kemtvätt” och jag inser att nej det här ska jag inte köpa.

Jag är som sagt inte perfekt, men jag övar mig på det här och det känns SÅ skönt att köpa mindre och mer genomtänkt. Nästa punkt jag måste lösa är väl hur jag ska bli av med de där sopsäckarna längst inne i min garderob, men det borde väl gå att lösa?

Publicerad 19.01.2017 kl. 14:22

7 st rosa recept

Fredagen till ära (och i förebyggande syfte inför en grej om ett par veckor) har jag sökt upp recept på mat som är rosa färgad (obs superrimligt tema!)

Tänkte dela mina bästa fynd med er också, blir ju orättvist om jag bara håller dem till mig själv. Förresten tycker jag ofta att recept från pinterest kan vara lite väl invecklade, men har själv haft bra erfarenheter med att förenkla dem lite :)

Kocka loss:

Almond Crepe Cake with Raspberry-Rose cream.

Beet and Cumin Fritters from Peace & Parsnips.

 

Rosemary Sea Salt and Vinegar Beet Chips

Red Velvet Brownies


Raw beet and apple salad

Zinfandel Grape, Rosemary + Gin Crush

Creamy Strawberry Basil Popsicles

Här finns min mat-mapp på pinterest, för den som inte fick nog av det här.

Publicerad 11.11.2016 kl. 16:41

Bokmässabubbla och mysfaktor

Huh vilken radiotystnad det varit här. Det beror mest på att jag varit i en av mina tydligen återkommande bokmässabubblor. Dvs. har hängt på bokmässan i Helsingfors majoriteten av min vakna tid torsdag till söndag förra veckan. Det är ju inte bara en fysisk bubbla (mässcentert har ju inga fönster så där inne har folk ingen aning om världen utanför) utan också en psykisk bubbla, där böcker och litteratur liskom får övertaget och nästan blir verkligare än det verkliga livet. Det är coolt och obehagligt på samma gång.

Hur som, nu är jag tillbaka igen. Tänkte mest komma in och kolla läget här. Har varit ute hela dagen men kom hem för någon timme sen. Ska spendera resten av dagen med att bena ut livet efter helgen. Eller hehe, kanske mest krypa in under en filt, dricka kaffe och läsa ikapp lite dikter och artiklar.

Och på tal om mysighetsfaktorn i meningen ovan. Jag möblerade ju om i mitt rum för en tid sedan. Såhär ser det ut nu (till skillnad från hur det var förr <-- ok haha kul att jag publicerat det där inlägget prick efter bokmässan förra året, vad är oddsen??). Hade i flera månader en känsla av att möblerna stod fel, att deras riktiga platser var på andra ställen i rummet. Sen en dag i classic-prokratinationsanda började jag skuffa runt sängen och på grund av det bordet osv. Älskar slutresultatet! Vill bara hänga här dag ut och dag in, vilket är så himla värdefull känsla, speciellt nu i och med hösten och vintern när vi ändå oftast hellre är inne än ute.

okej bye bye hörs igen en anna dag!

Publicerad 31.10.2016 kl. 15:47

I think I like my brain best in a bar fight with my heart.

Pinterest är ju mitt bästa tidsfördriv, i spårvagnar och på tråkiga föreläsningar, men framförallt på söndagar. Därför passar det bra att idag kolla på saker jag pinnar extra mycket just nu:

Väligt mycket rosa kläder.

Jane och Serge.


Overkliga plaster.

Allt jag ser av Clementine von Radics.

Här finns källorna till bilderna + massa annat fint såklart.

Publicerad 09.10.2016 kl. 17:56

6 st recept för att pigga upp midvintertillvaron

Här kommer 6 stycken recept som som jag suktat på senaste tiden. Dom är alla veganska givetvis.

Toast med tahini, äppel, rosamrin och honung. Hmm går ju att disskutera om honung är okej i vegankost. Jag äter det anyway. Tio poängs kombo kan jag lova er hur som helst.

Vegansk ticka-masala med tofu.

Rödbetshummus. Det har jag förresten skrivit om innan men eftersom jag gjort det till vår nyårsfest och jättemånga efteråt kom och frågade recept lägger jag in ett här.

Mandelsoppa. Har velat testa detta forever. Hoppas det blir av inom snar framtid.

Någon slags chokladdröm med seasalt. Säger ju sig självt.

Green-tea-coconut-popstickles. Ja tack får jag smaka på det här?

Publicerad 21.01.2016 kl. 17:31

Önskelista 2015

Jag fyller år nästa vecka kom jag på igår! Och dessutom rä det ju jul om mindre än en månad. Tycker det är himla praktiskt att skriva önselistor så slipper vi onödig konsumtion som leder till onödiga saker som ligger och skräpar i hörnen etc.

Bra kuriosa är att jag funderade ut den här listan medan jag var sjuk och hade spenderat de senaste 97 timmarna i min säng. Den är lite påverkad av det tror jag hehe.

1. Ny bäddmadrass. Min är så himla dålig och jobbig.

2. Nya lakan. Helst sträva linnelakan i neutrala färger. Typ som dessa.

3. Ny pyjamas. Helst en väldigt klassisk med skjorta och för långa byxor som en liksom kan skrida runt i när en är baksitrött om söndagarna.

4. En matta till mitt rum. Vet ungefär vilken färgskala men har inte hittat den perfekta än. Tar liksom gärna emot ett presentkort så går vi och köper den tillsammans. Puss åt den som gör detta. 

5. En filt att ha på sängen och krypa in under typ när jag läser och kollar på serier etc. I den här stilen.

6. Den här affischen. Helst inramad. Vilja, eller anyone?

Typ så. Det var allt för den här dagen.

Publicerad 26.11.2015 kl. 16:22

In the Middle of Nowhere.


Bilderna är från min tumblr.

Idag äntligen vaknade jag upp feberfri. Thank god. Om inte febern tagit mig hade ett nervsammanbrott gjort det vilken sekund som helst.

Tydligen har jag lunginflammation (kul) och måste äta antibitoika hur länge som helst (dubbelkul), så läkaren har förbjudit mig att göra typ allt som är roligt (som att dricka skumpa och dansa och springa jättelångt jättefort), och annat också (som att typ äta mjölkprodukter??). Men ja det borde väl gå bra.

Annars då? Har kollat om de tre första säsongerna av Downton Abbey, gråtit ett par gånger (åt serien då) sovit ganska mycket, hängt på tumblr, hetsdruckit hostmedicin, känt mig totalt avskärmad från verkligheten och sen kollat lite mera på Downton Abbey typ. Ni vet hur det är.

Nu är den här ofrivilliga semestern dock nästan slut som tur. Hörs då igen.

Publicerad 11.11.2015 kl. 17:08

Kaneli / Helsingfors / 23

Studerar litteratur, funderar på feminism och gillar förfester.

Fotograferar ganska ofta och skriver ibland.

kaneli.johansson@gmail.com