sommarläsningslistan

Fyllde i den här listan för att sommar + läsning är livet. Hittade den på Kulturvis :)

Vilken bok är den ultimata sommarboken enligt dig? Jag har två stycken jag alltid spontant tänker på någon nämner sommarläsning: Sommarboken av Tove Jansson och Bonjour Tristesse av Frnicoise Sagan. Två korta briljanta böcker där sommaren utgör tidsramen och är helt central för berättelsen. Har tipsat om båda två tusen gånger förr, senaste här.

Bästa platsen att läsa på sommartid? Balkongen i stan och bryggan på landet. Kodorden är i solen och utomhus.

Vilken är sommargenren framför andra? Sommaren brukar främst bli tiden då jag läser mycket jag velat läsa under året men inte haft tid med. Men det är ju ingen allmängiltig genre heh. Då svarar jag kanske långa romaner att helt gå in i, älskar såna men de passar dåligt i en hetsig vardag.

Tegelstensromaner eller snabbläst på sommarstället? Både och! I teorin vill jag svara tegelstenar till sommaren och snabbläst under vardagen men i praktiken läser jag helt huller om buller enligt vad jag har lust med.

Vilken klassiker passar bäst i hängmattan? Tipsar om Den allvarsamma leken eftersom det är den enda bok jag verkligen läst i en hängmatta (och som lämpar sig utmärkt som sommarläsning överlag) och Älskaren av Marguriet Duras för jag tänker mig att den passar hängamattan den också, eftersom det är en bok där det är stämningen som är den bärande kraften, snarare än berättelsen. Tipsade förresten om klassiker jag gillat på vår bokklubbsblogg för en tid sedan, läs det inlägget för mera tips!

Den mest minnesvärda boken du läste under förra sommaren? Dom här tre korta jag läste en vecka när jag var på landet och typ inte riktigt klarade av mitt liv. Och sen In Transit som jag i och för sig inte läste ut förrän i september men som ändå var en av mina finaste böcker från förra året.

Och slutligen, vilka böcker vill du hinna läsa innan sommaren är över? Har egentligen inga större mål ur ett skönlitterärt perspektiv, uppsakattar ju att på sommaren få välja min läsning spontant efter vad jag har lust med. Men några jag kikat på en tid som det nu kanske äntligen är dags för är Hagar Olssons och Edith Södergrand brevväxling och Brideshead Revisited som jag sett som tv-serie ett par gånger men aldrig läst. Och Ali Smiths How to be both!

31.05.2017 kl. 11:01

Varför är det så att när vi pratar om att göra ekologiska livsval är jargongen alltid den att vi då måste ge upp något? Varför pratar vi inte istället om allt det vi får i gengäld?

 

Jag har ju funderat ganska mycket på hur en ska kunna leva ekologiskt i den här välden, eller framförallt varför de flesta inte gör det, även om vi är mer och mer medvetna om vad det kommer att ha för konsekvenser. Varför blir folk inte rädda? Varför vaggas de så lätt in i någon slags trygghet om att det inte kommer beröra dem, att de nog kan fortsätta existera som förr?  Jag pratade med min kompis Sonja om det här, och hon hade så många bra och tröstande poänger. Speciellt en grej hon sa tyckte jag var så sjukt vettig: Varför är det så att när vi pratar om att göra ekologiska livsval är jargongen alltid den att vi då måste ge upp något? Varför pratar vi inte istället om det i får i gengäld? Nu menar jag inte på så stora och abstrakta plan som att vi får en planet som mår bättre som våra typ barn barns barn ska kunna leva på, utan helt konkreta grejer i vårt egna dagliga liv.

T ex:

Dra ner på privatbilism och t ex pendla till jobbet istället --> sparar pengar, få tid över till annat (t ex läsa bok/tidning/mejl på bussen) och få in vardagsmotion och frisk luft (typ 10 min till busshållplatsen i vardera ända = 40 minuters promenad om dagen) som i sin tur leder till att både hälsa och humör förbättras.

På samma sätt är det när det kommer till vegetarisk/vegansk kost. Att lämna bort kött/animaliska produkter betyder inte att du blir tomhänt kvar, utan du får faktiskt också något istället. Varför pratar vi inte om det istället? En grej som nämligen gett mig så mycket glädje på senaste tiden är att laga och äta veganmat.

Ett enkelt exempel på det här är att är du vegetarian/vegan äter du oftast automatiskt mera grönsaker vilket är nyttigt för kroppen, och leder således till att en "får hälsa". Men det jag typ mesta av allt fått ut av att vara vegan är att jag upplever att mat är godare och roligare i mitt liv nu än det kanske någonsin varit innan. I februari har jag av olika anledningar ibland ätit måltider som inte varit veganska och har blivit besviken varje gång. Typ jaha var det den här fetaostbiten jag suktat efter i flera veckor, smakade typ ingenting..?

Smaksinnet är ju ingen statisk grej utan ändras genom livet. Sedan jag började äta mest vegansk mat känner jag att jag helt enkelt får så mycket mera bra smakupplevelser. Ett easy exempel: folk frågar ofta ”vad sätter du på brödet?” och jag tänker: avocado, flingsalt, chiliflakes, hummus, grönsaker, saltgurka, tartex, jordnötssmör, paprikapaste, sriracha, koriander, dijonsenap etc. ”Du då?” En ostskiva. Vilkendera smakar mer och godare?

Jag skrev häromdagen att jag känner mig som en foodwizard flera gånger i veckan och får ut så mycket glädje av att hitta på maträtter och nya smakkombinationer. När en har ”mindre” råvaror att utgå ifrån kan en göra helt briljanta uppfinningar. Det här är såklart en sak som tagit tid att utvecklas, jag har ju varit on/off vegan i ett par år och med tiden lärt mig alla möjliga trix. Dessutom är det ju så att jag gillade att laga mat från början, vilket kanske är en förutsättning för att en ska tycka att det är extraroligt att experimentera med veganmat.

Vill i varje fall dela med mig av några små grejer som höjer min livskvalitet just nu och som jag säkert missat ifall jag ätit fetaost och ägg istället:

  • Rostad lök äger. Kostar ingenting och ger så nice crunchiness och extra smak. Toppar en massa olika rätter med detta.
  • Kål är kul. Och gott. Friterad blomkål, crispy kale, lätt ångkokt broccoli, strimlad vit/rödkål. Varför äter vi inte mera kål? Dessutom höjden på närproducerad ekologisk billig mat.
  • Inlagda grejer är in. Gick förr alltid förbi den här hyllraden i butiken pga verkade lite suspekt och nasty. Men hörni. Vindolmar är nice. Oliver är nice. Kronärtskocka är nice. Saltgurka är nice. Jalapeño är nice. Inlagda grejer är så nice :)
  • Chili är meningen med livet. Tycker ingen rätt komplett utan chili. Visste aldrig att en krydda kan ge så mycket glädje åt en som chili ger åt mig just nu.
  • Morötter är det nya orangea (okej ska sluta komma på halvdåliga slagord för att branda mina food-hangups nu…). Som i julas när all rökaromsolja såldes slut i hela huvudstadsregionen pga alla ville göra kallrökt lax av morötter. Eller det här med misoglaserade morötter som äts med rotmos lite som om det var en korv. Eller när jag gjorde nudlar av morötter med vår spiralizer. Undrar vilken form moroten tar till näst? Tycker även detta är ett strålande exempel på hur veganmat kan vara en roligt och kollektiv grej. Att folk får vara lite kreativa och uppfinningsrika när det kommer till att testa nya maträtter. Vem sa att en inte får leka med mat? Säkert samma människa som sa att en lever längst om en äter ordentligt med köttbullar och dricker mjölk till varje måltid…

Här har jag förresten svara på den vanligaste frågan jag får angående veganmat: vad äter jag ens? Den är ju typ två år gammal men mycket av innehållet stämmer ju fortfarande :)

Har ni bra vegantips? Dela med er! Eller andra tankar kring det här?

25.02.2017 kl. 15:25

Århundradets bokklubb

Hej men vet ni vad! Har ju helt glömt bort att berätta (eller alltså, nu ljög jag, har tänkt göra det hela veckan men sen gjort annat istället, lol på mig) men vi har skaffat en blogg för vår bokklubb!!

-->

arhundradetsbokklubb.ratata.fi

arhundradetsbokklubb.ratata.fi

arhundradetsbokklubb.ratata.fi

Gå in där och läs vilka vi är, vad vi gillar att läsa och vilka böcker vi skäms lite över att ha i bokhyllan.

Från och med nästa vecka ska vi köra med annat innehåll också. T ex berättesler från våra träffar och tankar kring litteratur, och tusen boktips såklart! 

xx

05.02.2017 kl. 12:59

Bokmässabubbla och mysfaktor

Huh vilken radiotystnad det varit här. Det beror mest på att jag varit i en av mina tydligen återkommande bokmässabubblor. Dvs. har hängt på bokmässan i Helsingfors majoriteten av min vakna tid torsdag till söndag förra veckan. Det är ju inte bara en fysisk bubbla (mässcentert har ju inga fönster så där inne har folk ingen aning om världen utanför) utan också en psykisk bubbla, där böcker och litteratur liskom får övertaget och nästan blir verkligare än det verkliga livet. Det är coolt och obehagligt på samma gång.

Hur som, nu är jag tillbaka igen. Tänkte mest komma in och kolla läget här. Har varit ute hela dagen men kom hem för någon timme sen. Ska spendera resten av dagen med att bena ut livet efter helgen. Eller hehe, kanske mest krypa in under en filt, dricka kaffe och läsa ikapp lite dikter och artiklar.

Och på tal om mysighetsfaktorn i meningen ovan. Jag möblerade ju om i mitt rum för en tid sedan. Såhär ser det ut nu (till skillnad från hur det var förr <-- ok haha kul att jag publicerat det där inlägget prick efter bokmässan förra året, vad är oddsen??). Hade i flera månader en känsla av att möblerna stod fel, att deras riktiga platser var på andra ställen i rummet. Sen en dag i classic-prokratinationsanda började jag skuffa runt sängen och på grund av det bordet osv. Älskar slutresultatet! Vill bara hänga här dag ut och dag in, vilket är så himla värdefull känsla, speciellt nu i och med hösten och vintern när vi ändå oftast hellre är inne än ute.

okej bye bye hörs igen en anna dag!

31.10.2016 kl. 15:47

I think I like my brain best in a bar fight with my heart.

Pinterest är ju mitt bästa tidsfördriv, i spårvagnar och på tråkiga föreläsningar, men framförallt på söndagar. Därför passar det bra att idag kolla på saker jag pinnar extra mycket just nu:

Väligt mycket rosa kläder.

Jane och Serge.


Overkliga plaster.

Allt jag ser av Clementine von Radics.

Här finns källorna till bilderna + massa annat fint såklart.

09.10.2016 kl. 17:56

Inspiration

Lite klädinspiration såhär fredagen till ära. Nu väntar jag bara på att vädret skall skifta om till lite mera sommar också så att en kan glömma alla strumpbyxor och skaffa sig lite solbränna på benen istället.

27.06.2014 kl. 13:20

pinterest

När andra människor sover irrar jag planlöst runt och tappar bort mig i pinterest förtrollade värld. Plötsligt har jag över 1000 följare och jag vet inte hur det blev så men tycker vi firar med lite pinterest-party här på bloggen.

Källorna till allt och sjukt mycket mer finns här.

09.04.2014 kl. 16:05

Style

Har klädkrisat så sjukt mycket de senaste dagarna. Stått vid klädskåpen med diverse trasor i händerna och bah: va ska jag sätta på mig???? I sådana situationer brukar jag gå in här och frossa i snygga outfits. Hjälper 90% av gångerna.

27.02.2014 kl. 17:45

Veganmat

I slutet av december kom Linn, Saga och jag överens om att vi skulle vara veganer i januari. Många har reagerat väldigt positivt men flera har även lyft på ögonbrynen, suckat och undrat hundra gånger om vi nu verkligen får tillräckligt med proteiner och andra viktiga näringsämnen. Brukar kontar detta med att påpeka att jag varit vegetarian sedan 2008 och vet vad jag håller på med. Dessutom har jag inte ätit såhär mångsidig och god mat sedan jag typ levde på modersmjölk.

När man måste begränsa sig lite blir man plötsligt väldigt kreativ och inspirerad gällande matlagning. Här kommer lite tips till er och inspiration till mig:

Min nya favoriträtt är helt klart vietnamesiska vårrullar. Rispapper som man fyller men olika grönsaker och såser. I den till vänster finns även falafels, måste pröva!

Ett annat alternativ är att använda stora salladsblad istället för rispapper. Väldigt fräscht, nyttigt och gott!

En annan standardmat för mig har blivit rotfrukter i ugnen. En absolut favorit är batat, dvs. sötpotatis, men även potatis, morötter, rödbeta etc. funkar bra. De fyllda bataterna till vänster måste jag pröva, men annars brukar jag skära allt i tunna skivor och hälla på olivolja och salt. Man kan givetvis använda andra oljor, såser, kryddor och örter. Tahini, kummin, curry och medelhavsörter gillar jag själv.

Dessutom har jag äntligen lärt mig gilla tofu! Man kan köpa det färdigmarinerat eller så smaksätter man själv. Tricket med tofu är att pressa ut fukten. Själv brukar jag använda hushållspapper eller helt enkelt krama/trycka ut vätskan med händerna, men Saga tipsade om att man kan lägga tofun under något tungt, till exempel en bok, över natten. Om man vill få knapriga skivor kan man även steka tofun i pannan en stund utan olja och hälla i oljan först då skivorna börjat få färg.

Pannkakor är även lätta att göra veganska! För att få dem tjocka och fluffiga man man till exempel använda soja-yoghurt. Extra gott tycker jag det blir om man smaksätter med någon frukt eller grönska beroende om man vill ha sött eller salt. Själv gillar jag banan, äppel, morot och zucchini. Gillar även att använda kryddor och örter i smeten.

Olika soppor, såser, krämer och dippar är även väldigt lätta och goda. Man behöver i princip bara grönsaker, kryddor och en stavmixer.

Dessutom kan jag även tipsa om avocado (äter ca en i dagen) och asiatisk mat, som vi upptäckte att rätt ofta är vegansk.

Källorna till bilderna, och mera matinspiration, finns här och för exaktare recept är det bara att googla.

14.01.2014 kl. 09:52

instagram i november

Inledde november med en så sjukt rolig halloweenfest.

Drack årets första glögg och läste inredning en eftermiddag.

 

Klädde mig bland annat såhär.

 

Färgkoordinerade kärl och ljus och så ordnade vi pop up restaurang på restaurangdagen med bland annat dessa två. Så sjukt rolig dag förövrigt!

 

En bra frukost och en bra kompis.

 

En söndagsbruch och bländande novembersol. Aldrig att solen bländar lika mycket som den här tiden på året då den aldrig kommer uppifrån utan alltid bara lågt.

 

Sådär på tal om novebersol: den försvinner redan innan fyra. Vackert ljus i alla fall. Och sedan i lördags förfestade jag och Saga och öste glitter överallt.

04.12.2013 kl. 17:21

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com