lägesrapport

Fick tillbaka min kamera som varit sönder sen hösten! Raderade föregående inlägg om vad jag gjort hittills i januari pga. så sorgsna iphone-bilder, ville inte se dem någonsin igen, heh. Får göra så, det är min blogg. Vi tar en lägesrapport från nästsista dagen av månaden istället. 

Tänkt på: Jobb. Vad det är jag egentligen vill jobba med? Hur ska jag strukturera upp arbeten? Hur jags ka få till en balans mellan jobb, vila socialt liv? Sånt. 

Tittat på: Snöyran utanför fönstret. Gamla repriser av Friends pga. så tryggt och lugnande. Såg My Brilliant Friend på HBO också, den vara mycket bra. 

Läst: Milkman av Anna Burns och Blå av Maja Lunde.  

Planerat: In roliga saker på helgerna (och i vardagen för den delen). Som pizzadejt på fredagen, en helg i Tallinn, hälsa på Vilja i Åbo, föreställningar jag vill se. Saker att se framemot medan vintern passerar helt enkelt. 

Haft på mig: Vinterkläder. Lång varm kappa, mössa, halsduk, tröja, fleecestrumpbyxor. Enda rimliga i ett snötäckt januari. Såg en kvinna för några dagar sedan som hade tights och sneakers och bar hud där emellan, mitt i snödrivorna, blev typ stressad. Ett tips angående vinterskor förövrigt: köp varma skosulor: ullsulor, aluminiumsulor, fleecesulor, går att köpa hos vilken skomakare som helst. Då behöver man inte trixa med tjocka strumpor and stuff, och ens höstskor blir plötsligt varma vinterkängor. 

Lyssnat på: P3 dokumentären om orkanen Katrina, passar bra in i mina klimatkatastrofscenarios, hehe. 

Ätit: Hemma: rårakor, rödbetsbiffar, grönkål, enkla grejer som alltid är goda. Ute: ramen och thailändsk röd curry i kokosmjölk, mmmhhm, att äta sånt på vintern är som att få en kram inifrån.   

Längtat efter: Nu är det väl snart okej att börja tänka på att våren kommer komma nån gång i år också? 

30.01.2019 kl. 10:38

2018

Vilka saker kommer du alltid att minnas från 2018

Jag tog min examen, vi flyttade ut ur Mesotoko, jag och Ville flyttade ihop. All klimatångest och oro, som vanligt. 

En vinterdag jag minns extra starkt.

En söndag i januari då solen sken efter veckor av dimma och jag och Linn planlöst men självklart hängde hela dagen. Vi åt frukost hemma på Skatudden och på eftermiddagen promenerade vi till Berghäll och åt tårtbuffé på Sandro. Det var en så fullkomligt vanlig sak då, mysigt men inget speciellt. Om någon sagt åt mig då hur få månader av det livet som fanns kvar hade jag inte trott dem.  

Resorna jag minns från 2018

I februari åkte jag upp till ett hus långt inne i skogen i Kajanaland där Ville bodde en månad. Det var en helt annan värld där: vinterlandskapen var så overkliga, tystnaden komplett och alla samhällen så långt borta. Det tog lika länge att åka dit som att flyga till New York, på sätt och vis det kändes det som ännu längre borta. Hoppas vi kan åka tillbaka nån gång. 

I april flög vi till Krakow och försommaren för att fira att vi lämnat in våra magisteruppsatser. Vi satt mest på soliga innergårdar och drack billig öl, allt var underbart kravlöst. I efterhand ifrågasätter jag slentrianflygen: varför tog vi inte tåget till St. Petersburg eller bussen till Riga istället? 

En vecka senare hälsade jag och min pappa på Vilja som bodde i Geneve i våras. Det var en konstig mix av europeiska kulturer, höjdskillnader och språk, temperaturen sköt mot sommaren och jag önskar att jag alltid kunde tjuvstarta sommaren i Mellaneuropa.  

Sen åkte jag till Skåne två gånger, i januari och maj, för bröllop och 80-årsfest. Och till Stockholm två gånger, i slutet av augusti och början av november, för Villes premiär, med Kontur-gänget, och för att Linn bor där.

En vårdag jag minns extra starkt.

När värmen kom i maj, det absurda i att det aldrig tog slut, klimatångesten och euforin hand i hand. Jag och Hanna åt jordgubbar och drack lambrusco vid Tokoistranden en måndag och blev tipsy, jag satt på balkongen och stirrade på de blommande körsbärsträden som spred sig nere på gatan. 

En person jag spenderade mycket tid med.

Ville. 

Ett ställe jag spenderade mycket tid på under året.

Någonstans mellan Skatudden och Andra linjen, fram och tillbaka längs Norra Kajen. 

Vad var din största framgång privat.

Att jag fått ett förhållande att fungera, kännas tryggt och upplyftande, att jag vågat visa mina svagheter och fulaste sidor åt någon annan och att det bara lett till fina saker.  

Och din största karriärmässiga framgång?

Måste väl ändå vara att jag tog min examen? Samt en yrkesmässig självsäkerhet som vuxit fram. 

En stund för mig själv.

Varit så dålig på att bara vara själv i år. Känt mig socialt otillräcklig och kompenserat med att fylla all ledig tid med umgänge. Bästa ensamtiden har varit att promenera från ställe till ställe, stänga ut omvärlden med hörlurarna. 

Såhär såg min vardag allt som oftast ut.

Lever mitt frilansliv och har vant mig vid att välja hur jag använder mig av dygnets timmar, ser det nästan som en grundläggande rättighet. Vaknar kring 8, jobbar hemifrån eller på ett café, med hög koffeinhalt i blodet och nacken böjd över datorskärmar och texter. Vissa dagar jobbar jag mer, andra mindre, beroende på. Träffar kompisar ofta, vill hålla dem när mig i vardagen. Kommer hem till Ville om kvällarna, somnar nära honom varje natt.  

En sommardag jag minns extra starkt

En helg i juli då vi kom in till stan från landet. Hettan var tryckande och klibbig och nätterna tropiska. Vi höll oss nära vattnet fast det inte gick att bada i algblomningen, drack sprizers på mattbryggorna, cyklade hem längs Norra kajen i gryningen, hade inte på oss långärmat någonsin. 

Hur tillbringade du midsommaren?

Jag och Vilja hade fest för typ 20 kompisar på vårt sommarställe. Vi band kransar, sjön snapsvisor och dansade nere vid sjön i gryningen. Mycket traditionellt. 

Vad gjorde dig ledsen?

Hur långsamt klimathotet verkar nå folk: så tafatt reaktionshastighet, så dåliga politiska beslut, så mycket skuld som vi försöker fösa över varandra. 

En minnesvärd fest

De allra sista festerna i Mesotoko: vår examensfest och flow-förfesten. När Linns fyllde 25. Först firade vi henne ute i skärgården. Och sen hade hon och Hanna hade gemensam födelsedagsfest samma natt som det var blodmåne. Hela festen irrade runt i Kottby och sökte månen utan resultat, det var varmt dygnet runt, skumvinet tog aldrig slut. Och sen kräftskivan som vanligt. 

Vad gjorde dig riktigt glad?

Mina kompisar, hur självklara de är, hur jag aldrig någonsin känner att jag tröttnat på dem. Hur de alltid utmanar mig, gör mig snällare. Och Ville såklart, han gör mig glad varje dag.  

En höstdag jag minns extra starkt.

I oktober när det blev indiansommar och vi åkte ut till landet och promenerade i skogen hela dagen. Plockade svamp, åt matsäck på klipporna i solen, simmade i sjön. Det fanns det där overkliga diset i luften som alltid när det blir ovanligt varmt sent på hösten. 

Vad gjorde du på din födelsedag?

Vaknade bakfull efter drinkmaraton med mina kompisar kvällen innan. Ville gjorde frukost i sängen och åt mig gav mig så fina presenter <3 På eftermiddagen gick vi till Ateneum och såg utställningen Urbana möten. Efteråt bjöd min mamma oss på bakelser på Fazers café. På kvällen åt vi tofuburgare och kollade på Harry Potter i sängen. Mycket mysig dag trots bakfyllan. 

Hur ska du fira nyårsaftonen?

Ska äta blinier med mina bästisar och gå på hemmafest sen. Mitt bästa nyårsupplägg <3

31.12.2018 kl. 13:11

Mesotoko, augusti 2018 – augusti 2015

Vi ska flytta ut. Shit att det ens händer? Kan bara inte föreställa mig att jag inte kommer vara här mera. Det är väl så det alltid är inför en flytt. Att man ännu de sista dagarna springer till närbutiken och köper havremjölk som om allt bara skulle vara som vanligt, klättrar över flyttlådorna, drar upp gardinerna och blickar ut mot samma gammal utsikt, och att mitt liv skulle vara någon annanstans känns bara absurt. Utom att det från och med nu kommer vara det.

Så vad ska jag ens skriva? Att jag älskat det här stället, till och med när jag hatat det? Att jag älskat att bo med mina bästa kompisar, också när de gått på mina nerver? Att det varit bland det bästa i livet få dela allt det här med dem, att låta vänskap ta plats som den mest självklara relationen i vardagen? Ska jag skriva att jag inte ens begriper hur det kommer vara att inte dela liv med dem på det här sättet? Det känns som magra ord mot sanningen.

Så jag skriver inte mer än det här, utan lägger istället fram en bildkavalkad från nu till då, från en lördag för bara några veckor sedan, som kunnat vara som vilken förfest som helst, förutom att det var den sista, till en augustikväll för tre år sedan då vi drack cava och åt kladdkaka på taket, som också den kunnat vara som vilken kväll som helst, förutom att det var den första.

Vi åkte till Stockholm igår, och när vi återvänder bor vi alla på olika ställen. 

 

 

29.08.2018 kl. 11:08

2017

Vilka saker kommer du alltid att minnas från 2017? Hur livet vände, en evighetslång underbar sommar, att jag träffade Ville.

En vinterdag jag minns extra starkt. En söndag då vi gick runt Brunnsparken och ljuset och livet var overkligt och lätt.

Den bästa resan. Åkte till New York med Saga i mars och drack svinmycket cocktails och kollade på massa konst och gick ca en halvmaraton om dagen.

Och sen i november flög jag till London där jag gick på muséer, åkte dubbeldäckare kors och tvärs och försökte greppa hur livet hängde ihop. Blev full med Sara och Sarah och Bella. Träffade Brendan som jag inte sett sen 2014, det var fint.

Ja och i september var jag ju i Lappland med fyra kompisar! Hade nästan glömt det. Vi vandrade i fjällen och drack rödvin. Tjafsade en hel del men minns framförallt att jag tänkte att dom här människorna verkligen är som en familj för mig. Vill inte jämföra resorna, de var alla fina på olika sätt och de fick mig också alla att inse att jag ska bo i Helsingfors just nu.

En vårdag jag minns extra starkt. I maj när jag och Hanna åkte till Åbo, sniffade oss höga på häggen, dansade på Dynamo och åt frukost i lövhyddan på Viljas balkong.

En person jag spenderade mycket tid med. Linn, Saga och Hanna, helt säkert. Lever så tätt inpå dem och är så glad över att jag får göra det, ha vänner på det sättet.

Ett ställe jag spenderade mycket tid på under året

Min familjs landeställe. Ska åka dit när ljuset återvänder i februari och sitta där ensam och jobba och promenera i vintern.

Vad var din största framgång privat? Så mycket kliché men jag har tagit mig ur förra årets kriser och byggt upp något mycket bättre och starkare än det som fanns innan. Jag har lärt mig att landa i jobbiga känslor, inte få panik utan andas och lita på att de går om.

Och att jag i oktober mitt i en djup ångestsvacka valde att inte vända ryggen till. Att jag lärde mig att det känns mycket bättre att lägga korten på bordet än att upprätthålla en illusion av värdighet och stolthet.

Och din största karriärsmässiga framgång? Att jag känner att jag ens vill jobba, att jag har ambitioner, till skillnad från förra året när jag mest längtade efter att få sova forever.

Men sen också Posterstories, som gick från en hobby till registrerad förening med bankkonto och verksamhetsplan och budgeter i Excel-tabeller. Att det var jag och Saga som gjorde det.

En stund för mig själv. När jag varit ensam på landet. Älskar den jag är när jag är för mig själv där. Är full av ro och glädje. Går långa promenader i skogen och dricker kaffe långsamt och hinner tänka och känna efter.

Hur tillbringade du midsommaren? I skärgården med sju kompisar. Vi snapsade och badade bastu och ramlade runt i blåbärssnåren och det blev aldrig mörkt.

Såhär såg min vardag allt som oftast ut. Vilken vardag? Men okej: Åkt fram och tillbaka mellan Skatudden och universitetet. Läst och skrivit på biblioteket. Suttit på tusen jobbmöten med Saga. Fastnat i viktiga samtal i köket med mina kompisar istället för det jag egentligen skulle göra. Blivit full ganska ofta men i olika sammanhang. Oroat mig inför framtiden. Typ så.

En sommardag jag minns extra starkt När det var högsommar och Linn fyllde år och jag hade bjudit 10 kompisar på fest till mitt sommarställe. Jag plockade upp Linn och Saga på tågstationen kvällen innan och på morgonen dukade vi upp frukost på verandan och hann ta igen efter att inte ha setts på flera veckor. Minns att det var fint att få ha dem där i mitt sommarhem och min sommarvardag. Sen började allt fler kompisar droppa in och vi grillade och dukade fram livets sommarmiddag på långbordet ute på gården och vinet tog aldrig slut och jag minns inte ens när det blev skymning. Fast nåt tag blev det nog det för sen badade vi bastu i beckmörkret och simmade i sjön. På morgonnatten åt vi pavlova och dansade i matsalen tills alla stolar vält omkull.

Vad gjorde dig ledsen? Min paranoia, alla otillräcklighetskänslor, att tvivla på mig själv. Klimatpolitiken som inte funkar. Terrorattacker, allt hat och all rädsla de kommer från och sprider. Kan vi bara vara lite snällare mot varandra tack?

En minnesvärd fest Mias examensfest när vi drack champagne på balkongen, sjöng karaoke på KGB, dansade på Kaiku och jag och Hanna gick hem längs Norra Kajen i morgonljuset. Kände så starkt att här i det här livet vill jag vara.

Och första Flow-dagen, som innehöll allt som festivaler ska: mimosabrunch, massa glada kompisar, spelningar, hångel, hamburgare och öl i gräset, nätter som aldig blir kalla.

Vad gjorde du på din födelsedag? Åt brunch med mina bästisar, gick runt i Rödbergen och kollade på second hand och fick grattis-meddelanden från alla håll. På kvällen åt jag vårrullar och drack jättemycket prosecco hemma hos oss med massa kompisar, såg Iiris Viljanen på Korjaamo och hamnade på en knäpp julfest där jag tror jag mest drack öl och hånglade.

Vad gjorde dig riktigt glad? Mina kompisar alltid. Att vara ensam på landet. Ville.

En höstdag jag minns extra starkt. När jag var en otrevlig ångestklump och Vilma gick med mig längs Helsingfors strandlinjer och pratade om allt som kändes jobbigt men också om allt annat. Tusen hjärtan över att ha vänner som hon <3

Hur ska du fira nyårsaftonen? Ska avsluta det med samma personer på samma ställe som jag inledde det, men ändå någon helt annanstans. Tänk så mycket som kan hända på ett år.

 

31.12.2017 kl. 13:53

10-års dag och mimosabrunch

Den här månaden har jag och Rosa känt varandra i 10 år! Har ingen annan kompis som jag aktivt umgås med som jag känt lika länge. Tror att Rosa är den första, och om ett par år kommer jag ha en massa såna vänner.

I alla fall. Vi sprang på varandra på Flow och bestämde att vi måst hitta på nåt för att fira. I det här tidtabellspusslet som är livet blev det brunch i söndags på Sandro. Deras mat är ju to die for men ändå lite ovärt kanske att betala 3 gånger så mycket än samma mat kostar på lunchen? Fast vi fick ju mimosa också, så det kanske väger upp lite.

Efteråt gick vi runt och kollade på second hand och gick igenom allt knäppt vi gjort ihop. Som när vi var pre-teens och sov över hos varandra varje helg, eller när vi blev bjudna på årgångschampange tills vi var så fulla att vi blev utslängda från en bar, eller när vi var på teaterfestival i Ryssland och tappade bort oss i utkanten av Petroskoj utklädda till älvor. Men oftast bara hängde runt på stan, prövade kläder, åt donuts på arnolds och berättade hemligheter. Jag och Rosa träffades när vi båda kanske som allra mest behövde en kompis utanför våra tidigare kretsar, blev bästisar över en natt och jag har fan ingen aning hur mina tonår varit utan henne som bundsförvlat <3

Bläddrade igenom gamla foton på oss och sammanställde ett litet bildmontage från våra tonår. Lite cute var vi ändå :)

 

05.09.2017 kl. 10:44

sommaren 2017

Okej jag ger mig, tror att sommaren övergått i höst nu. Är pepp för det nya som kommer etc etc, men innan jag fyller i någon lista som hyllar mustiga grytor och värmeljus och lurviga stickade grejer tänkte jag göra litet recap på sommaren som var:

Vad gjorde du i sommar? Lät väckarklockan vara, bar hem kilovis med akademisk litteratur, hängde med kompisar, festade för mycket, hade (prestations)ångest, åkte till landet och stannade där, simmade, eldade bastu, plockade blåbär, läste i gräset, grillade, grät ibland, ordnade fester, hånglade lite, sov dåligt, fick tusen fräknar, grälade med mina föräldrar, gick på festival, kollade på serier på balkongen, saknade bryggan och hallonsnåren och tempot på landet, tänkte att må den här sommaren aldrig ta slut, och samtidigt att nu får det faktiskt räcka.

Hur länge var du ledig? hela sommaren eller inte alls, helt hur en vänder det. Har ju pluggat och då har en ju sina egna tidtabeller. Mycket frihet men inte en dag att jag inte tänkt eller känt att jag borde läst mera/skrivit bättre/varit klokare snabbare.

Vad åt du mest? Kanske avokado eller blåbär? Äter ändå inte jättemycket t ex bröd eller potatis och oväntat lite pasta i sommar dessutom. Eller salladsblad? Finns ändå med på tallriken i de flesta rätter.

Gjorde du någon resa? Nja inte utomlands. Men var på tre olika kompisars landställen och i Åbo en helg och uppskattade konceptet ”hemlandsresor” väldigt mycket.

Gick du på festival? Oui, på Ruisrock och Flow.

Mest minnesvärda festen? Svårt ju, varit många bra fester i sommar. När Linn fyllde 24 och kräftskivan känner jag spontant. Gillar fester där alla ska sova över på samma ställe och ingen därför får befängda idér om att gå hem mitt i allt, så mycket mera tid att ha kul då. Och Mias examensfest hos oss i början av sommaren <3

Hur klädde du dig? Kanske 50% i min blå linneshorts. Haha det där är inte ens ett skämt. Annars har helvitt varit en hit och sen höga, lösa byxor från monki.

Vad drack du mest? Ganska säker på att det är (bubbel)vatten, kaffe, vin i den ordningen. Antagligen så att jag alltid dricker mest av de där tre substanserna, alla andra kategorier, typ juice, cola, havremjölk, öl etc kommer långt efter. I vin-kategorin är det cava, riesling och lambrusco som varit sommarens favoriter.

Vad läste du? Väldigt mycket ekofeminism, materiell feminism och om djur i litteratur. Sen slukade jag ett gäng deckare som motvikt mot det där. Har även läst en brokig skara romaner av vilka ärligt talat ganska få lämnade ett intryck på mig.

Kollade du på någon serie? Big little lies!! så bra serie

Finaste solnedgången. Den går ju ändå aldrig att fota. Över sjön isf, en av alla gånger jag irrade runt på skogsvägarna och plockade smultron och bara hade ögonen att föreviga med. Men som god två den från mitt sovrumsfönster, hur stadens siluett avtecknas mot pastellfärgade sockervaddsmoln eller en brinnande himmel.

Vad ska du göra i höst? Det ni. Skriva lite olika grejer, mest på gradun. Åka till Lappland med fyra kompisar, vandra, dricka vin, jobba lite. Göra vardagsmiddagar och kolla på Sex and the City med Linn och Hanna. Kanske åka till London och dricka öl med Sarah och Sara. Vara på landet och bara gå runt i tjocka tröjor och skriva och klampa runt i en fuktig skog.

Hur kommer du minnas sommaren nu i efterhand? Lång, lycklig, ångesfylld men mest fin. Ifall förra sommaren ömsade skinn på ett smärtsamt sätt var det här en sommar av mjukt och snällt växande och läkande.

 

02.09.2017 kl. 10:57

kultursommarlistan

1.Vad läser du på stranden eller i parken? Just nu? Edith Södergrans brev till Hagar Olsson. De är så fina <3

2. Blir det något festivalbesök? Javisst! Ruis Rock nu på söndagen (för att se Ultra bra obvi) och sen Flow i augusti.

3. Vilken serie maratonar du under regniga dagar? Har ingen serie alls som jag kollar på just nu, blir så jäkla besatt av serier alternativt nappar de inte alls, så det är lite antingen eller. Ifall jag kollar på nåt blir det mest Grey’s tidiga säsonger (eh största mest melodramatisk guilty pleasure-serien) eller Miss Marple på arenan. Agatha Christie funkar alltid, och varje år glömmer jag vem som är mördaren och sen kan jag se om avsnitten nästa sommar.

4. Vems sommarprat lyssnar du på? Brukar ta dem lite på feeling och kollar typ aldrig på förhand vilka som ska sommarprata. Men oftast gillar jag författares, journalisters och skådespelares sommarprat pga. de brukar vara bra på att berätta. Och sen folk med otippade spännande yrken, de brukar vara kul! De jag lyssnat på hittills och gillat är Harriet Anderssons om hennes heydays i Hollywood, Negra Efendic om att fly sitt hemland och hamna i Sverige och Malin Persson Giolito om hur en ska kunna leva mitt i all högerextremism och terrorism som präglar samtiden. Har förresten inte ens lyssnat på andra sommarprat ännu i år, men kan tipsa om dem jag gillar as we go.

5. Ser du fram emot någon film på bio? Näe, har dålig koll på filmer, ser nästan inga filmer just nu. Isf heller gamla klassiker och lite mer udda filmer på mindre biografer, t ex Orion, Kesäkino Engel eller Riviera. Och utomhusbion i augusti!

6. Vilka band & artister utgör sommarens soundtrack? Har lyssnat otippat mycket på finska artister så som Iisa, Olavi Uusivirta och Ultra Bra (iofs inte så otippat med tanke på spelningen imorgon). Dessutom på HAIMs nya låtar, och Dolces album.

7. Vilken tidskrift tar du med dig till villan? Astra eller Ny Tid är de jag läser, så någon av dem. Nu är jag ju ute på vår sommarvilla och tog inte med mig någondera för att vara ärlig men det ligger säkert gamla nummer någonstans och väntar på att jag ska plocka upp och läsa :)

8. Ska du besöka någon sommarteater? Inget inplanerat faktiskt. Kanske något spontant isf. Är lite sur över att jag inte kom på att åka till Hangö Teaterträff i år, mina bästa minnen av sommarteater är definitivt därifrån.

9. Kan du tipsa om något evenemang i din hemort? I augusti händer det alltid massor i Helsingfors, med Flow, Festspelen, Kallio Block Party etc. Men de kanske de flesta har koll på? Kan kanske återkomma i augusti med tips på mindre events som verkar kul?

listan från kulturvis

08.07.2017 kl. 12:46

På senaste tiden har jag

Tänkt på: Sommaren. Hur overkligt det är att den är här nu, att det aldrig blir mörkt, att jag är ledig. Kan inte riktigt greppa den känslan, förväntar mig hela tiden att allt ska skita sig. Sen har jag tänkt på intensitet i livet, att det funnits lite sånt på sistone.

Tittat på: Mest på segelbåtarna längs Norra Kajen, syrenernas intensiva lila just innan de slår ut, och alla solnedgångar över den här staden. Sen igår kväll bingade jag Ung och lovande, som Skam fast för folk i 20-nånting åldern, gick hem hos mig i varje fall.

Läst: Läser lite olika grejer om vartannat, men mest Runoilijan talossa som jag skrev om här och sen Ett liv för lite av Kristofer Ahlström som är vår nästa bokklubbsbok.

Planerat: Sommarsaker. Vilken park ska vi dricka vin i? Vilken ö ska vi åka till på söndagen? Hur många dagar ska vi vara på vilken festival? Vilken bil ska vi åka ut till skärgården med på midsommaren? Etc etc ni förstår ju vilka problem som måste lösas här.

Haft på mig: Mest vida byxor, toppar med spagettiband och mina vita stan smiths. Mörkblå tenniskjol och jeansjacka har också förekommit.

Lyssnat på: Mycket gamla listor från sommaren 2013 och 2014. Kanske för att försommaren kan vara så vemodig i sin flyktighet att lite nostalgitrppande passar extra bra in? Eller så bara för att de somrarna var så himla roliga och det nog mest är den känslan jag är ute efter?

Ätit: Sjukt oregelbundet anyways. Men minst två avokadomackor om dagen, med mycket chili, mynta och lime just nu.

Längtat efter: Många olika saker, men först ute är helgen då jag ska på två fester jag ser framemot + att Linn kommer till Helsingfors.

12.06.2017 kl. 11:52

saker jag ska göra i sommar

 

Igår lämnade in årets sista essäer och föreläsningsdagböcker och artiklar och allt vad det heter. Shit har typ sommarlov nu. Fast ska mjuklanda lite och övervaka inträdesprov till universitetet nu i maj, vilket är överraskande kul. Sen ska jag ha semester. Efter förra sommaren då jag bara jobbade non stop från april till augusti lovade jag mig själv att nästa år ska jag få ha semester hela jäkla sommaren ifall jag så vill. Då kändes det helt overkligt att den stunden ens skulle komma men nu är vi väl här. Tänkte berätta lite vad jag har för planer:

 

 

I början av juni tänkte jag styra ihop små upptåg och utflykter. Sånt en alltid tänker att ”det här ska jag göra när det blir sommar”. Vill i alla fall åka till Skanslandet och Sveaborg, simma i havet, ha frukostpicknick i en park, sitta på Holidays uteservering och dricka dyra drinkar jag inte har råd med egentligen, plocka blommor (okej det här är en insidegrej från förra sommaren när jag balanserade på gränsen till burnout och Saga var full on semertermode och berättade att hennes dag gått ut på att hon plockat blommor en hel eftermiddag, blev så provocerad och avundsjuk, tänkte att sen när jag är ledig, då ska jag också plocka blommor)

 

 

Midsommaren är lite oklar ännu, men som det ser ut nu väger jag mellan rolig sommarfest med massa kompisar eller åka över till Sverige där våra kompisar ordnar en midsommarfestival som lär vara det bästa Linn och Hanna gjorde förra sommaren. Låter lovande ändå. I så fall tänkte jag kanske hänga lite i Stockholm i samma veva, det var en tid sen nämligen. 

 

 

Sen ska jag så småningom ta mig till biblioteket och börja samla på mig läsning, styra upp semesterveckorna till studieveckor, ska nämligen börja arbeta på min gradu i sommar. Tänkte sitta på balkongen och i parker och lägga små post its i en massa böcker. Inte stressa och prestera för mycket utan minnas varför jag älskar det jag studerar.

 

 

I juli ska jag göra något jag aldrig gjort förr, nämligen vara på landet en hel månad. Ska läsa mycket (både inför gradun, men även romaner såklart), springa i skogen, plocka blåbär, tvätta potatis och lära mig prestera mindre.

 

 

Sen ska jag såklart hinna med lite andra saker också i juli, ska åtminstone göra en avstickare till Åbo och se Ultra Bra på Ruisrock med tusen kompisar. Kanske även åka på fest till någons landställe. Ifall någon bjuder mig vill säga. Hoppas <3

 

 

I augusti ska jag tillbaka till Helsingfors. Kommer nog gilla det efter en månad annanstans, sådant är mitt förhållande till den här staden nämligen. Tröttnar så fort men när jag väl är någon annanstans saknar jag den. Men Helsingfors är aldrig lika kul som i augusti, så det ska nog bli bra.  

 

 

Ska på Flow också, en eller två dagar. Hör ju till! Och så har vi ju vår kräftskiva som alltid, brukar vara brutalt roligt. Ska även skriva ett teoriavsnitt i augusti. Bara att bänka sig vid skrivbordet och börja vänja sig vid tanken på att semestern ändå kommer ta slut vid någon tidpunkt.

 

 

Och också äta frukost på balkongen, dricka skumpa på taket, dansa, ligga på rygg i parker, gå tusen kvällspromenader längs vattnet, äta smultron, ja ni vet, allt det där.

 

 

17.05.2017 kl. 09:44

Valborgsmontage

Tänkte köra ett litet valborgsmontage här på bloggen. Why not liksom. Häng med!

2016

Förra året mådde jag rätt skit för att vara ärlig, var stressad och ledsen utan att veta varför. Så kan det va ibland :( Men vi hade dagsfest hos oss med tusen ballonger och jag hängde på balkongen hela dagen och på kvällen hade Luka hemmafest och jag satt på golvet och drack champange. Följande dag blev Saga och jag och Edith väldigt salongs i solen, det var kul :) 

2015

Året innan det bodde jag i Lund och gick på tusen olika fester dygnet runt i två dagar och blev så full att det borde vara olagligt. Hade båda armarna tatuerade med enorma blåmärken utan den blekblåaste aning om varifrån jag fått dem. Eh. Obs dålig idé. Fast hade väligt kul också där mellan varven. Valborg i Lund var egentligen inte min grej över huvudtaget men shit vad jag saknar den staden <3

2014

2014 hade Saga och Melina dagsfest och Linn och Luka hemmafest men om jag ska vara ärlig så har jag glömt den här vappen lite ifall det inte vore för bildbeviset. Säkert hade vi kul ändå för det brukade vi ha all the time på den tiden. På första maj var det i alla fall mulet och kallt och vi satt i Kajsaniemi och hade picknick men när det började regna sökte vi skydd hemma hos Maria. Där drack vi någon obskyr skumpa ur tekoppar minns jag.

2013

Vår första valborg med studentmössor och vår sista Valborg på Linns dåvarande takterass. För en gångs skull var det perfekt vårväder och vi åt pizza och kisade mot solen och på natten vallfärdade hela festen ner längs Fredriksgatan och hem till Maria som hade efterfest. Följande dag var det det t-shirt väder och vi hängde i Kajsaniemi hela dagen och jag minns nog den här valborgen som en av mina roligaste.

2012

Det här året var det ganska kallt och ruskigt minns jag, vi skulle vara ute på Linns tak men hängde istället i trappan upp dit..? oklart. I alla fall, vid nåt tag gick vi vidare på utomhusfest vid lippakiskan i Eira där det alltid var fest under de åren. Hånglade lite, satt på trottoarkanter och stötte ihop med tusen bekanta. Väldigt tonårigt på ett fint sätt :) På första maj var vädret amazing och vi åkte till Sveaborg med ett jättestort gäng och hade en heldagspicknick där, det var också fint :)

2011

Linn hade sin första valborsgfest på sitt tak, vi yrde runt på gatorna och på olika hemmafester och picknickade i parkerna jag hör typ bara Veronica Maggios 17 år för precis så var det väl.

I år ska vi ha 60-tals fest hos oss hela dagen och sen vet jag inte ens vad som kommer hända.

29.04.2017 kl. 16:06

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com