Vårlista

Vaknade supertidigt idag (eller ok inte så tidigt egentligen men tidigare än vanligt) och åkte till uni för att skriva en tent. När jag kom ut från salen nån timme senare slog det mig att jag nu har påsklov. Yeyy. Dock så främmande känsla att inte behöva göra något, speciellt när en är klarvaken och klockan bara är lite över 10? Gick och sa hej till min bror och försökte köpa ljusröda sneakers men de var slut i min storlek. Sen kom jag inte på något annat att göra så jag åkte hem och nu ligger jag med datorn på magen och skriver en liten lista åt er. håll till godo :)

Vad är det bästa med våren? Ljuset och värmen. Påverkas mycket av vädret och har fått acceptera att det helt enkelt är så. Sen gillar jag även gummisulor mot torr asfalt, solvarma väggar att luta mot, nyutspruckna löv och grilldoft, t ex.

Vad har du för vårplaner? Nu är vi ju redan halvvägs, men känner att min vår varit väldigt studietung, har verkligen levt i mina böcker. Men har även gillat det och fått mycket ut av det. Nu har jag några essäer kvar att skriva innan kurserna tar slut. Sen har jag lite planer på en vårig helg i Åbo, mycket att fira i maj, kanske köpa spontanbiljetter till Skåne, hänga på landet och skriva lite grejer. Sen är det nog redan sommar faktiskt.


Vad kommer du äta i vår? Mycket vegansk och färiggrann mat. Har kommit på att folk säkert blir lite provocerade av vad jag äter, eller att det nästan alltid är gott och genomtänkt och ser fint ut. Ser ju matlagning lite som en hobby just nu så tänker att folk får leva med det. Är i alla fall ganska insnöad på kale, blomkål, majs och svarta bönor just nu. Och fortfarande absurda mängder chili.

Vad kommer du dricka? Rosévin och riesling. Saga gör sig lustig över att jag vägrar dricka rosé det under vinterhalvåret, men jag älskar att det smakar 100% vår/sommar för mig.


Vad har du på dig på våren? Förutom svart har jag en grej för ljusgrått just nu. Och hoodies. Och matchade sets. Och avklippta buntar på jeans. Gud är verkligen en trendslav inser jag nu.

Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan? Var sönderstressad och ganska labil. KUL. Men hade även nyss börjat på ett nytt jobb där jag trivdes, dejtade två ganska snygga killar, hälsade på kompisar i Lund och gick på roliga hemmafester. Ändå helt okej.

Vad händer i ditt liv just nu? Jag läser absurt många böcker och stormtrivs med mina studier, hänger mycket med mina vänner och har analytiska och bra diskussioner. Sen känner jag en lättnad över ljuset och ett lugn i mig själv. Det senaste året har verkligen varit ett sånt jävla kaos men även det mest insiktsfulla någonsin, på väldigt många plan. Är sååå mycket older and wiser nu.

Vad tittar du på? Girls! Såg de tre första säsongerna när de kom, sen tröttnade jag (det blev bara för personligt påfrestande och att se 20somethings irra runt utan nån aning om vad de ville och bara fucka up allt). Ska ta igen det nu (när jag tydligen är äldre och vet bättre lol)! Såg även nyss ut andra säsongen av Love och sen började ju sista säsongen Skam nu i veckan. Inga större tips här inte, tror de flesta har kolla på de här serierna.

Vad lyssnar du på? Har spelat sönder Säkert!:s nya och sen haft en grej för Ultra Bra också, väldigt vårigt och mycket Helsingfors-vibes. Sen har 100% guilty pleasure väntan på Lana Del Reys Lust For Life. 

Vad läser du? Fråga hellre vad jag inte läser, heh, har läst 22 böcker hittills i år, mycket blandat men kanske mest samtida finsk litteratur faktiskt. Ska tipsa de böcekr som gjort störst intryck senare när jag fått ihop det. 

Vad ska du göra på valborg? Kanske ha dagsfest på vår balkong, antagligen dricka rätt mycket bubbel, förhoppningsvis picknicka i solen.

Mina tre bästa vårtips:

1. Vårstäda tillsammans med någon (alltså obs, städa alltså inte ensam, utan lyssna på podd eller häng med någon medan du städar)

2. Bryt av någar kvistar på ett äppelträd, ta in och lägg i en vas, typ inga snittblommor ger lika mycker vårfeeling som äppelblomster

3. Ta den där pausen, stanna upp och blunda mot solen.

okej klart slut ska äta lunch nu och sen typ gå på en lång promenad i solen eller nåt annat en gör när en är ledig :)

Publicerad 12.04.2017 kl. 12:22

ekofasta

Sorry för så mycket ekohets (elr vad säger jag, sorry not sorry, behöver verkligen inte ursäkta mig) på bloggen lately. Har märkt att min ångest inför världen minskas lite av att jag får preetcha, högt och gärna till möjligast många. Tycker den här listan om ekofasta var kul att fylla i. Nu blir det lite skevt pga när detta publiceras är jag ju i New York och ekofastar nog inte alls, men jaja så blev det nu.

Obs dom här bilderna har väldigt lite med ekofastan att göra, utom att kappan är från 1998 och är nog det plagget jag använt längst i mitt liv. Svanarna på första bilden kan ni tänka er representerar den rena naturen vi ska försöka skydda, men i verkligeheten var de mest en snygg bakgrund och helt sjukt skrämmande. Om en tittar noga kan en se rädslan i mina ögon. Sara har tagit dem i alla fall.

1. När har du senast undvikit att köpa något nytt och hittat på en annan lösning istället? Jag har märkt att det mesta jag vill köpa klarar jag mig utan. Det är den utgångspunkten jag strävar efter, att lösningen ska vara att jag inte alls behöver det. Senaste jag verkligen behövde och undvek att köpa var en ny vinterjacka. Min mamma sa att jag först skulle komma och kolla i deras förråd, och tadaa där hittade jag en perfekt jacka som tillhört min gammel-moster men som nu blev min. Sen ofta när jag har klädkris tänker jag att jag ska gå och kolla i Hannas garderob istället för någon klädkedja som ägs av H&M.

2.    Vad köpte du nytt senast? Varför? Strumpbyxor. För att alla jag ägde var trasiga. När kommer någon uppfinna tunna strumpbyxor som inte går sönder? Typisk ”kvinnoprodukt” som ingen orkar bry sig om att förbättra.

3.    Du har köpfasta men behöver skaffa en gåva, vad gör du? Är det okej att ge något begagnat i gåva? Absolut! Dock förutsatt att det är något som passar mottagaren, inte en grej en själv råkade vilja bli av med. 

4.    Vad har du lånat senast? Har du redan lämnat tillbaka det? Böcker på biblioteket antagligen. Lämnar (oftast) tillbaka på utsatt tid. Eller en jacka av Hanna. Den lämnade jag tillbaka, aka hängde upp i hallen, när jag kom hem.

5.    Brukar du gå på loppis? Vilket är ditt favoritloppis? Visst. Just nu undviker jag att flanera i affärer (onödigt att utsätta sig för den lockelsen) utan går rakt till det jag ska ha istället, vilket på loppis ju inte riktigt är möjligt. Men gillar annars Fida på Stora Robertsgatan och i Hagnäs t ex.

6.    Vad har du reparerade du senast? Reparerade du själv eller förde du det till någon professionell? Sydde en klänning som gått sönder. Hade dock bara mörkbrun tråd och klänningen är svart så det blev rätt fult… Har fixat skor och läderväskor hos skomakaren ibland, och så brukar min mormor laga kläder som gått sönder åt mig J

7.    Äger du något tillsammans med någon annan? En bil, båt, gräsklippare eller kaffeservis? Nope. Eller alltså, äger en liten del av ett hus och mark som omger det tillsammans med många andra släktingar, men den biten är så liten att jag typ inte tänker att jag ”äger” det. Men det är ju ett hus jag delar med flera personer.

8.    Många vill leva minimalistiskt. Blir du lycklig av att ha mer eller mindre grejer? Just nu blir jag lycklig av att låta bli att köpa saker, men det kan hända att det är en fas som går över? Hoppas inte. Önskar att jag kunde svara att jag är en minimalistisk person men det är jag verkligen inte. Mår bra av att ha det städat och relativt luftigt runt omkring mig, men shit vad ja samlar på mig grejer och lägger emotionellt värde i skrot. Kanske jag gör ett blogginlägg om det en dag, typ vilka knäppa grejer jag går och sparar på pga de är ”viktiga”.

9.    Vad har du senast medvetet rensat ut från ditt hem? Hur gjorde du dig av med det? Kläder. Sålde på en återanvändningsgrupp på facebook.

10.  Slutligen, vad är ditt bästa återanvändningstips? Alltså, ärligt talat är jag trött på ”återanvändningstips”. Kan vi typ i grunden börja konsumera mer hållbart, istället för att ge varandra löjliga tips på hur vi ska inreda med lite mysiga gamla rostiga plåtburkar? Liksom köpa mindre, slösa mindre, slänga mindre? Okej låter så sjukt cynisk och sur, förlåt för det. Mer positivt svar på detta är förhör era mor- och farföräldrar, de har ju levt i en tid innan den här sjuka konsumtionshetsen slog till, så de brukar ha massa smarta tips på hur en kan återvinna i vardagen.  

Publicerad 08.03.2017 kl. 09:54

lista om morgonen

När går du upp?

Mellan 8 och 9 på vardagarna typ. Fram till förra året brukade jag ha alarmet på 7:30 oavsett ifall jag måste gå upp eller ej, pga högpresterande person. Nuförtiden värdesätter jag lite mera sömn och lite mindre obefogad effektivitetshets. 

Vad är det första du gör varje morgon?

Snoozar en gång, sen kollar jag instagram och bloglovin. Så skönt sätt att övergå från sömn till vakenheten, att liksom ta in små bitar av omvärlden i den takt som passar en just den morgonen. Hur gjorde en innan smartphones? Var det bara att kasta av sig täcket och ramla framstupa in i dagen?

Hur lång tid spenderar du i badrummet varje morgon?

Kankse typ en kvart? Inte jättelänge i varje fall. Duschar nästan alltid på kvällen, en kvarleva från när mitt hår nådde ner till höfterna och tog två miljoner år att torka. På morgonen tvättar jag bara ansiktet, borstar tänderna och sminkar mig.

Är frukost viktig?

Eh ja. En god frukost kan göra min dag. Dock att en bra frukost innefattar lite tid, hatar att måsta slänga i mig mat. Ifall jag har brottom och måste vara någonstans supertidigt kan jag hellre låta bli att äta frukost än att trotta i mig något torrt knäckebröd i all hast.

Vad äter du till frukost?

Just nu har jag två standard portioner jag kör med på vradagarna: antingen en frukostbowl med frysta bär, nötter, kokosflingor, linfrön, kardemumma och havremjölk eller två knäckebröd med avokado, flingsalt och sriracha mayo. Alltid med kaffe, ibland med en frukt till.

Är du morgontrött?

Nja, typ. Eller är såklart inte sjukt happy go lucky pigg ifall jag måste stiga upp klockan 6, men har ändå relativt kort sträcka mellan att vakna och vara dödstrött och sen kunna komma upp i vanlig vaket tillstånd.

Vad har du för alarm?

Ööö? Hör ju det varje morgon men har ingen aning om hur det låter nu när jag tänker efter. Det där vanliga standard som finns på iphones väckarklocka i varje fall.

Hur ser en perfekt morgon ut?

Vaknar utvilad och pigg typ 10:20 på en ledig dag. Mellan springan i min gardin kan jag se blå himmel. Det är helt tyst i lägenheten. Jag liggar kvar under täcket och halvsover en stund. Sen scrollar jag igenom lite grejer på min telefon. Hänger på pinterest i kanske en halv timme och pinnar fina dikter och kläder och havsutsikter. Sen hör jag att någon skramlar i köket. Efter en stund går jag också ner dit. Där är städat och fint och valfri roommate kokar som bäst kaffe och undrar ifall jag också vill ha. Det är en formalitetsfråga som vi båda vet svaret på. Jag frågar istället om vi ska göra pannkakor eller våfflor till frukost. Såklart vi ska. Mera roomies dyker upp och vi kokar mera kaffe och pratar om vad som hände på festen igår medan vi dukar upp brunch på balkongen för nu är det så varmt att en kan hänga där dygnet runt. Sen äter vi brunch men då är det faktiskt eftermiddag redan och inte morgon nära på ens. 

Vad är det bästa med morgonen?

Att hela dagen ligger farmför en. Om något kändes skit på kvällen brukar det kännas bättre på morgonen. 

Hur går du helt klädd på morgonen?

I pyjamas. Eller min ljusgrå linnebadrock.

Publicerad 18.02.2017 kl. 13:03

När svart var svart, vitt var vitt, ni fattar ingenting. Lätt var lätt, tungt var tungt, inga mellanting.

Vet ni vad det är för dag idag? (Nä det visste inte jag heller innan en dag i december då jag kollade upp det ). Idag fyller en här bloggen 7 år. Om den varit ett barn skulle den liksom börja skolan i september. Knäppt. Kollade igenom heela arkivet från 2010 under december och haha, trots att jag har rejält med självdistans är det ganska pinsamt. Men såå gulligt också, och fint att ha små glimtar från den tiden sparade.

Tänker att det skulle vara roligt att visa er hur jag och mitt liv var då. Välkommen till mitt kanske längsta inlägg everr. 

Mitt fösta inlägg är från 24.1.2010. Då var jag sexton år och gick första året på Tölö Specialiseringsgymnasium. Poserade sjukt coolt som ni kan se.

Hela mitt liv fanns typ i Tölö på den tiden, åkte mest hem för att sova då och då. Jag var på teatern flera kvällar i veckan och den låg bara en gata ner från skolan. Minns  att det var helt normalt att hänga kvar i skolan flera timmar efter att vi slutat, typ sitta i elevköket och dricka te och äta snabbnudlar. Gulligt ändå.

Såg ut såhär då.

På helgerna hade vi hemmafester på det där stökiga underbara sättet som tonåringar kan ha. När det ännu finns så mycket att upptäcka, om varandra och alkohol och staden om natten.

En grej som verkligen definierade våra gymnasieår var ett café som hette Enjoy It som jag och Linn typ bodde på. Det var inte så mysigt egentligen så det är oklart varför vi hamnade där in the first place, men där satt vi hur som helst alltid alltid. Det stängde under vårt sista gymnasieår, så symboliskt.

Jag och Rosa sov över hos varandra jämnt, berättade hemligheter, kollade på film, tog gulliga kompis-selfies. Det här var tiden före instagram, oklart vad vi gjorde med bilderna sen?

Mina inlägg från den tiden är ganska osammanhängande och fulla av insidehumor som jag inte riktigt minns längre. Dock att jag får en så stark känsla av den tiden av att läsa dom. Här är en fredagseftermiddag t ex. Så talande för hur vårt liv kunde se ut då. Typ helt vanligt att Maria satt i en butiksvagn som vi drog runt på stan? Minns också att Linn och Luka precis blivit ihop här och att dom var så himla cute.

Kanske dom var cute för det mesta egentligen? Hängde mycket med dom i varje fall.

En fredagskväll gick jag och Linn på gatan utan desto mer planer och plötsligt stannade hon vid en bar och sa ”ska vi gå in här”. Sen gjorde vi det och köpte cider och ingen frågade legg fast vi bara var sexton. Helt oplanerat råkade en massa kompisar gå förbi på gatan och spontant ansluta sig tills vi var ett stort gäng. Tänkte då att såhär kommer livet alltid vara när vi är vuxna :)

Våren kom och vi åt glass och satt på diverse soliga platser i Tölö.

Såg ut såhär på Valborg när vi drack jordgubbscider lite varstans i södra Helsingfors och huttrade och fnittrade om vartannat. Sådär som Maggio sjunger: öppen jacka ville hellre frysa och var snygg. Aja så var det att vara tonåring.

Maj det året var så himla dreamy som jag minns det. Det fanns typ inte vanliga lektioner utan bara långhelger, utflykter och sommarvärme med iskaffe.

Sen fick vi sommarlov. Säger alltid att jag sommarjobbat alla somrar sen jag var 15 men det stämmer inte kommer jag på nu, för den här sommaren levde jag verkligen bara loppan. Började semestern med att åka till Hangö och teaterträffen för första gången. Vi var ett gäng på typ fem tjejer som gjorde smörgåsar och målade kulisser och pratade nätterna igenom. Smygdrack lite vin också.

Och jag och min mamma var i London i fem dagar i juni. Kollade mest på konst och smalt bort i hettan.

Sen åkte Linn, Maria, jag och Mirjam till Sverige för att gå på Peace&Love festivalen och hänga i Stockholm. Det var första gången vi var på resa helt själva och herregud vilken frihestkänsla. Att en typ fick äta godis till middag och aldrig någonsin gå och lägga sig.

Det var verkligen en festivalsommar, för snart efter att vi kommit hem igen åkte vi till Åbo för att gå på Ruisrock med ett stort kompisgäng. Kolla vad coola vi var.

Det här var min standardoutfit hela sommaren typ.

I augusti var alla tillbaka i stan och vi hängde typ varje kväll minns jag. Simmade i Kekkonens minnesmärke och hånglade med folk t ex.

Sen började skolan igen. Classic första dagen häng vid Tölöviken efteråt, för att mjuklanda i vardagen.

Vi som läste humanekologi åkte på skolresa upp till norra Norje och ishavet i mitten av september. Tänker alltid att jag verkligen skulle vilja göra fler såna här resor. Naturen var så häftig och vi hade det helt extremt mysigt och roligt.

Hängde mest med dom här den hösten. Vi drack kaffe, gick runt på loppisar och hängde på hemmafester. Det var nog mina bästa hobbyn på den tiden så det bloggade jag om.

På tal om hobbyn. Jag höll ju på med teater då. Vi repade typ 5 gånger i veckan och levde tätt inpå varandra. T ex satt vi på barer i Berghäll mitt i veckan och blev småfulla på lonkero. Sen åkte jag hem och sov typ fem timmar och for iväg på mattelektion som vanligt. Helt knäppt att jag kunde göra sånt när jag var sexton? Hur fick jag för mina föräldrar? Jag kanske hittade på en massa små vita lögner? oklart.

Det blev december och julfestsäsong och vi hängde hemma hos Maria med ett litet gäng när hennes föräldrar var borta. Vi lekte typ att vi hade ett kollektiv. Minns att Luka hade den här väskan genom hela gymnasiet, och på fester trollade han alltid fram olika drinkingredienser från den. Tyvärr bara öl på den här bilden :(

Föga oväntat blev det jul sen. Ingen aning hur vi firade det här året. Kanske ännu hos min mormor och morfar med våra kusiner så som vi alltid gjorde när jag var liten? På mellandagarn det året var jag i alla fall första gången i det nya huset på landet som mina föräldrar köpt den hösten alldeles nära vårt släkthus. Minns att det var kallt och luktade konstigt och att jag inte gillade det alls. Det ändrades sen ganska snart när det blev vår :)

Firade nyåret 2010/2011 med förfest hos Maria, fyrverkerier över Salutorget och hemmafest hos Oskar. Sen var det januari igen och där slutar vi det här evighetslånga inlägget. Grattis ifall du läste klart :))

Publicerad 24.01.2017 kl. 20:22

Dagens

 

Dagens frukost: Knäckebröd med oatlys påmackan, avokado, chiliflakes och groddar. Chiapudding i kokosmjölk med bär och mynta. Kaffe. Ja jag sånt här varje dag. Vad är pointen att äta lame grejer när det finns så mycket gott att stoppa i sig istället?

Dagens look: Haha har nog samma ”look”varje dag. Just idag tog den sig till uttryck i svart (eh föga oväntat, så himla mycket svart lately?) mockakjol från monki och gammal magskjorta som är sliten men som prick rätt i alla avseenden.  Sen halva håret på tofs + vanligt smink J

Dagens program: Hade en föreläsning på dagen (som i och för sig var inställd och därför bara tog en halv timme) sen åt jag lunch, hängde på Kaisa och läste lite grejer till en kurs, gick till unisport på stretchning (såå underskattad träningsform, gör underverk för kroppen att bara varva ner, öppna muskellås och slappna av). Efteråt promenerade jag hem och nu ligger ajg i sängen med datorn på magen och bloggar. Ganska standard vardag, ska läsa slut en bok ikväll tänkte jag, och laga middag.

Dagens tråkiga: Har haft helt sinnessjuk huvudvärk i många dagar nu. Kan den typ gå bort tack. 

Dagens fundering: Har funderat på en hel del lite mer seriösa saker, men det här är ändå det mest förvirrande som rört runt i min hjärna: Igår kväll när åkte hemifrån in mot stan höll en plogbil på att lasta av en massa snö på Domkyrkans trappor, tyckte det var lite skumt att lasta av just där men funderade inte på det desto mer. Sen idag när jag skulle på föreläsning märkte jag att snöhögen på trappan sträckte sig hela vägen uppifrån ner, som om någon byggt en pulkabacke längs trapporna. Lite oklart hur den lilla plogbilen lyckats fördela snön jämnt längs trappan som är typ fem gånger så hög som bilen, men i alla fall. Två män med spadar höll på att typ städa upp runt snön, tänkte att de kanske skulle se att den var lika tjock på alla ställen eller nåt. Fast nu för någon timme sen när jag skulle hem och gick över torget märkte jag att snön från trappan var borta helt och hållet. Sjukt irrelevant men alltså kan någon förklara detta please. Stör mig helt oerhört. 

Dagens pepp: Känner mig typ sjukt inspirerad över att terminen och alla kurser kört igång igen. Hoppas den känslan håller i sig ens till slutet av veckan hehe.

Dagens konsumtion: Enda jag köpt är lunch på unicafe. Men annars har jag konsumerat ganska många koppar kaffe och varsitt avsnitt från två poddar jag lyssnar på. Ska tipsa om dem en annan gång. Kan hända att jag även konsumerar lite netflix senare.

Dagens sköna: Stretchningen helt klart.

Dagens oplanerade: Att äta långlunch med Mädi, Jessica och Vilma och få älta och skvallra om studierelaterade grejer.

Publicerad 17.01.2017 kl. 17:28

bye bye 2016

Nu är 2016 slut och över föralltid. Skönt tycker jag. Vi kör en snabb lista ännu innan vi släpper taget helt.

Den bästa resan

Har varit i Stockholm, Lund (t ex fredagen, och en lördagsförmiddag i Sonjas kök) Köpenhamn, Tallinn, Göteborg och Paris. Alla resor var olika och alla är ställen jag varit i flera gånger tidigare. Tror ändå att Stockholm i februari och Paris nu i november var finast. Stockholm för att det var ett andhål när jag behövde det som mest, och Paris för att det var en fem dagars semester när jag bara hängde med kompisar och inte problematiserade existensen.

En vinterdag jag minns extra starkt

När det var helt sinnessjukt kallt i januari och vi hade djungelbrunch i Vinterträdgården en hel söndag. Mina tår var isbitar ca dygnet runt i ett par veckor känns det som, men annars gillade jag typ att det var så extremt kallt ett par veckor. Skrev om dom dagarn här, här och här.

En person jag spenderade mycket tid med

Förutom the usuell suspects så som Linn, Hanna och Saga var jag ganska mycket med min mamma och Sonja, speciellt på sommaren. Dom fanns liksom där och höll i mig när allt krackelerade. Och sen plötsligt på hösten Mia, som bara ringde på dörrklockan en dag och flyttade in i vårt liv.

Ett extra fint matminne

För mig är alltid minnen relaterade till mat så mycket mer än själva maten i sig, det är liksom hela upplevelsen kring det. En fin sån var när Linn improviserade tre-rätters middag till oss i augusti som vi åt på balkongen under rosa-färgad himmel. Kolla hur fint.

 

En vårdag jag minns extra starkt

Har två stycken: en från mars när jag var stress-trasig och min mamma föreslog att jag skulle låta bli andra plikter och komma med dem till Åbo och hjälpa Vilja flytta. Sagt och gjort. Vi bar flyttlådor längs Biskopsgatan och jag drack kaffe med Victor och asfalten var torr och studenthalarna drack öl vid ån fast det varken var varmt eller soligt egentligen. Tänkte att det fanns ett liv ändå, utanför min stressbubbla till existens. Det här inlägget här från den tiden.

En annan dag jag minns tydligt var i maj när det var restaurangdag och min moster hade födelsedagsfest. Hängde där med min kusin och sen i parken med Linn och Hanna. På kvällen åt gimbab och jordgubbar och drack smultrondrinkar tills vi var salongs and beyond. Kanske årets roligaste fylla. Jag var känslomässigt ganska labil, färdig att gå in i en vägg vilken sekund som helst, men ändå minns jag den här dagen som så ofantligt fin. Här är ett inlägg från den kvällen <3

En stund för mig själv

Tänker främst på hela juni när jag gick omkring i på autopilot för mig själv medan alla andra hade sommarlov. Det som är en stor skillnad i år gentemot tidigare är att ensamheten förr varit något jag älskat, det har varit min trygga punkt. Nu kan ensamheten ibland bli hotande, som att jag kan irra in på farliga tankebanor som triggar igång ångest ifall jag är ensam för länge eller i fel situationer.

En outfit jag kände mig snygg i

T ex dom här tre. Hannas päls, min jeans klänning och dom svarta byxorna på sista bilden. Säkert mitt mest använda plagg! Överlag har min stil varit mer avskalad i år. Inte funderat så mycket på kläder men känt mig tillfreds i det jag haft på mig.


Såhär såg min vardag allt som oftast ut

Från januari till maj: bara stressigt bolla jobb och studier och livet typ. Fick inget grepp om vardagen. Sommaren: jobba kontor och bara traggla igenom veckorna i väntan på semester. På hösten levde jag oregelbundet studieliv med sovmornar och långluncher och högar av studielitteratur. 

En sommardag jag minns extra starkt

När jag varit nästan ensam i Mesotoko i sex veckor och alla kom hem typ samma dag. Vi klättrade upp på taket och drack aperol spirizt, kramades och tog selfies. Sen satt vi länge i köket och tog igen veckorna som varit. Bloggade om det här.

En minnesvärd fest

Nyårsfesten vi hade för ett år sedan. Min bästa fest i år var nog vår kräftskiva. Känns som att jag alltid svarar det, men what can you do dom brukar bara var så brutalt roliga. Maries och Lucas bröllop var även brutalt fint.


En viktig händelse

Midsommarveckan när min tillvaro bara sa crash boom bang och allt som följde. Kanske deppigaste som hänt mig i vuxen ålder eller ever, men samtidigt har det gett mig perspektiv och insikter som känns helt livsnödvändiga. Känner mig tusen år äldre än nu än för ett år sedan.


Såhär såg mitt hem ut

Såhär. I alla fall ifall instagram är att lita på.

En höstdag jag minns extra bra

I september när det var indiansommar och jag och en kille jag dejtade några gånger åkte på utflykt till Granholmen och hängde i ute i höstsolen i typ fem timmar och det aldrig blev kallt. På kvällen gick jag och Hanna och Henkki och såg Casablanca ute vid Mattolaituri och existensen var så oklplicerad för en stund.

Ett ställe jag spenderade mycket tid på under året

Irrandes längs Skatuddens strandlinje. Helst på vintern och sent på kvällarna när det är lite andra folk ute. Men ja alltså jag irrar ju där alla (års)tider.

Ett foto som sammanfattar det här året

 

Publicerad 01.01.2017 kl. 17:29

36 bilder från 2016 som bloggen aldrig sett förr

Nästsista dagen på 2016. Crazy. Tänkte att vi avslutar året med att kolla på bilder jag fotat som av olika orsaker inte fått vara med här innan (tror jag i alla fall?).

I januari var det nästan 30 grader kallt, havet ångade och träden var vitglittriga. Trotsade kylan för att förviga det.

En dag i januari sms:ade Hanna och Linn mig och Hellen och sa att vi måste komma hem och kolla på en amazing grej. Trodde såklart det var något häftigt på gång, men sen visade det sig att dom bara bakat en raw-cake på kokosmjölk och jordnötssmör. Fast bara är kanske fel ord, för det är kanske godaste raw-caken jag smakat på. Måste köra favorit i repris känner jag.

Mera mat! Åt den här typen av ramen konstant i vintras. Med nudlar, valfria grönsker, tofu och sesamfröm. Hemligheten är spaden som har ingefära, citrongräs, vitlök och chili. Och sen soja obvi.

I mars hade vi djungelbrunch med såkert 20 pers. Alla hämtade mera mat och kaffe och vårsolen gassade så att fönstren immade och vi satt där nästan hela söndagen. Det var fint <3

Hängde ganska mycket med Luka på vårvinten. Vi satt på Ysin och jag åt mig igenom deras meny. Sen kollade vi på netflix och åt glass i hans soffa.

Hanna en kväll på Korjamo innan vi gick och såg Blaue Fraus 11. Gillar hur hon först casually spanar på folk innan hon fattar att jag fotar och sen snabbt drar en liten pose.

En bok jag läste på diverse flygplatser i april och maj och helt glömt att blogga om! The Group handlar om ett gäng kvinnor på 30-talet i New York och sägs vara en slags föregångare till Sex and The City. Mycket skarpt skrivet om kvinnors förutsättningar och livsvillkor på den tiden. Läs!

Sen blev det sommar! Saga och jag tog med oss vinet till stranden och stannade för att dofta på syrenerna på vägen tillbaka upp. Gud vad dom doftade.

En förmiddag i juli när jag hade ledigt och hängde jag med Vilja i koffen och drack iskaffe.

En annan förmiddag i en annan park. Med det extremt fungerande konceptet brunch + bokklubb.

Livets lunch stekta kantareller och västerbottenost och persilja en gång när jag flydde till landet.

Och drack vin vid köksfönstret när det regnade utanför.

Sen kom jag hem och bingade Gilmore Girls på balkongen medan himlen skiftade från blå till rosa till orange till svart. Och Rory och Jess hånglade <3

Linn fyllde 23 och vi drack drinkar hela dagen och lyssnade bara på Madonna.

Hängde med Sonja. På solvarma klippor med saltvattenvågor som slog hårt mot oss. Pratade och pratade och kände mig lite lugnare i en annars väldigt kaotisk tillvaro. Hon var en sån klippa för mig förra sommaren  <3

En kväll i augusti då jag och Linn lajvade gifta och gick på solnedångspromenad längs vattnet.

Tuukka drog till Australien och ordnade goodbye-häng i Alpparken. Vi åt vattenmeon och kramades hårt och Hanna såg lämpligt cool and bored ut.

En eftermiddag i september när mitt skrivbord var sällsynt pastellfägat. Dessutom bra exempel på hur jag bloggar, hänger på pinterest och läser kurslitteratur samtidigt :)

Vilja en oktoberdag i Åbo. Gullis.

Mitt sovrum en eftermiddag när jag slog upp dörren och bländades av solen. Hade nyss möblerat om och ville aldrig vara någon annanstans.

I november blev det vinter.

En morgon då allt kände helt värdelöst. Då får man duka upp frukost på en bricka och kolla på Skam istället för att plugga.

Hängde lite längs Seine också en eftermiddag.

Åt t ex bakelser till lunch för att göra klyschan komplett.

En decembermorgon då jag pausade från att skriva essä och gick och kollade på förmiddagssolen längs stranden istället. Älskar verkligen dom här stränderna, helst när det är vinter och jag får ha dem ifred, hehe.

Så tillslut den blå timmen över Skatudden för någon vecka sedan.

Bara en dag kvar sen är det här skitåret över.

Publicerad 30.12.2016 kl. 12:42

mitt bokår 2016

Dags att sammanfatta bokåret 2016! Kör på samma lista som förra året för det var den jag hade sparat. I år har jag läst 37 böcker, 24 av kvinnor och 13 av män, bara två som inte var fiktion, resten var mest romaner, sen dikter och noveller ungefär lika mycket. Vissa någonstan där mellan alla kategorier. I alla fall, vi kör:

First book you read this year. Århundradets Kärlekssaga av Märta Tikkanen. Den lad ju ribban högt för resten av året liksom.

Shortes book you read. Novellix-noveller (de kanske inte räknas som egna böcker?), Gummitarzan (gick ju en kurs i Barnlitteratur i våras, därav läst mycket barnböcker i år) eller Stålnatt av Sjón.

New favorite author. Vill läsa mer av Hannele Mikaela Taivassalo, Emma Cline och Gun-Britt Sundström.

Biggest surprise. Att jag megagillade Henrik Tikkanens adress-serie. Hade tänkt att han var en sjukt tröttsam gubbe men satt och skrattade högt i spårvagnen och på diverse caféer i Kronohagen när jag läste den.

Books with beatiful covers. In Transit <3 Och Bröderna Lejonhjärta, Den allvarsamma leken och Efter ekot.

New fictional boyfirend. Så mycket sämre bf skörd i år om man jämför med förra året då jag hade alla Donna Tartts dreamy boyz. Men kanske Galadriels Främling i In Transit. Han verkar mystisk och snäll och tillräckligt självständig på samma gång.

Best sequel. Ända serien jag läst är H Tikkanens adress-svit. Gillade som sagt.

New favorite female charachtres. Älskade Martina i Maken och Galadriel i In Transit. Vet inte om det hänger ihop med relaterar mycket till dem båda och deras rastlöshet, att de söker sig till en ensamhet de inte klarar av att hantera, att de aldrig nöjer sig annat än för korta stunder. Ser upp till hur mycket de tar för sig av världen, men framförallt lever jag med dem i deras motgångar. Kanske därför jag gillar dem bäst.

Books that made you happy. Massor. Men speciellt Astrid Lindgrens böcker som jag läste i våras (Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta och novellsamlingen Nils Karlsson Pyssling). De är så vackra och trygga.

Best standalone. Så som i fjol har jag nästan bara läst stand alones. In Transit, The Girls och Maken är tre fulländade romaner enligt mig.

Unique reads. By Grand Central Station I sat Down and Wept av Elizabeth Smart och Stålnatt av Sjón pga de var svåra och förvirrande och gick emot våra förväntningar för hur berättelser ens kan berättas. SHAM eftersom Monika Fagerholm alltid lyckas få mig både hänförd och megairriterad på samma gång. Det är Natten pga tycker alltid det är fint att få läsa om skrivande och skapande, för att inte tala om att jag fangirlar Karolina Ramqvist i potens mycket.

Best charactar development. Både Martina och Gustav i Maken. Hur de går från tonåringar till vuxna helt enkelt, vilka val och kompromisser de gör, hur de hanterar framgångar.

New favorite friendships. Vera och Sinikka i In Transit. När de bodde i Kottby och dansade. 

Books that deserve more attention. Dödsdalsdansösen av Ylva Perera. Jag har visserligen hört rätt mycket om den men det kanske ni andra inte gjort. Tycker ni borde, den var så fin! Ska skriva om den när jag hinner.

Best villains. Tova i Män kan inte våldtas. Eller oklart om hon nu räknas som skurk, men hon våldtog ju ändå gubben och våldtäkt är inte okej så det är hon väl.

Books you reread. Ganska många faktiskt, allihop barn och ungdom: Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta, Gummi-Tarzan, Folk och Rövare i Kamomilla stad, Kapitulera omedelbart eller dö och Madicken.

New favorite male characters. Faktiskt väldigt få manliga karaktärer jag gillat extra mycket. Dock så himla nyfiken på Miron i Allt som blir kvar! Ville veta mer om honom. Ifall vi levt i samma stad (och verklighet) hade lätt kunnat ha en jobbig crush som aldrig gått över. 

Longest book you read. Händelser vid vatten tror jag, den är runt 600 sidor.  

Favorite debute novel. The Girls. Omg bästa debuten jag läst på forever.

Didn’t meet you’re expectations. Harry Potter and the Cursed Child (hade i och för sig inte alls höga förväntningar men blev ändå sjukt besviken). Sorry nu ba ni som gillade men jag tyckte den var crap rakt igenom. Har läst fan fiction som varit bättre, och mera Harry Potter, än den boken. Ända jag gillade var att Albus var i Slytherin och inte Griffindor.

Beautifully written book. In Transit och Beckomberga.

New favorite otps. Martina och Gustav i Maken. och Vera och hennes gifta lover i In Transit. Ville så att de skulle få varandra. Fast okej att M och G inte gjorde det var säkert bäst för alla inblandade.

Books that made you cry. Ingen tror jag? Gråter väldigt sällan åt böcker.

New favorite side characters. Kanske svarar Miron från Allt som blir kvar här också.

Magical read. Harry Potter and the Cursed Child hade ju magi i sig. Fast sa ju redan vad jag tyckte.

Most read genre. Alltså kan typ inte genre-bestämma de böcker jag läser mest. Romaner med bruten kronologi av kvinnor om kvinnor kanske? Lol dock lite väl långt namn för en genre. Men ni fattar vilken slags böcker?

Best conclusion to a series. Har som sagt inte läst någon annan serie än H. Tikkanens adress svit. Minns inte hur den slutar?

Favorite quots. Så många ju, kan inte välja.

Book you finally read this year. Finally är kanske att ta i men böcker jag ändå tänkt läsa en tid och gjorde i år var Århundradets kärlekssaga, Beckomberga, Män kan inte våldtas, Maken och Den allvarsamma leken. Ändå rätt många.

Most anticipated release of 2017. Väntar inte på någon alls speciellt mycket, men har dock inte lusläst så många vår-kataloger än så länge. 

Favorite reads of 2016. In Transit och The Girls ändå. Säkert även de jag nämnt oftast i denna lista. Mycket bra var även Århundradets kärlekssaga, Beckomberga och Maken. Överlag var 2016 ett extra bra bokår känner jag i kontrast till allt annat med 2016 som varit sugigt. Kanske är det så att när världen sviker så finns fiktion och litteratur alltid där och räddar. Tycker i alla fall att böcker är typ det finaste som finns <3

 

Publicerad 22.12.2016 kl. 11:12

svar på era frågor del 3

Finns det nån skillnad mellan bloggosfären i Sverige och Finland?

Är inte alls insatt i finskspråkiga bloggosfären och ärligt talat rätt dålig på finlandssvenska också, så vet egentligen inte om jag kan svara på frågan. Men tror att bloggar i Sverige generellt sett är större och typ tas mera på allvar än i Finland (var inte Sverige överlag ett av de ställena där t ex modebloggar verkligen peakade nån gång för 10-15 år sedan?). Dock kan det hända att det här är en föråldrad åsikt som inte alls stämmer längre..? Sen tror jag att finlandssvenska bloggar hamnar i något slags hybridstadie mellan finska och svenska bloggar, de tillhör liksom båda sfärerna och dessutom sin egen lilla sfär.

I alla fall, trots vissa olikheter tror jag att alla sfärer i sig fungerar rätt lika. Det finns modebloggar och hälsobloggar och fotobloggar och egna små ”klickar” som känner varandra irl och skvaller och någon skriver ett blogginlägg som väcker stor debatt. Tror liksom inte det är så stor skillnad egentligen.
 

Vad skulle du aldrig blogga om att du gör?

Skulle aldrig blogga om idiotiska saker jag gjort på fyllan som jag skäms över. Sen har jag svårt att se att jag skulle skriva inlägg med tema smink, skönhet och träning, även om det är saker jag ändå i någon mån ägnar mig åt. Dels upplever jag att jag inte är tillräckligt intresserad eller insatt för att skriva om det, men framförallt tänker jag att det finns för mycket helts kring dom ämnena på internet redan. Sen utelämnar jag såklart alltid sånt som skulle utelämna personer i min närhet.

Vilka bloggar läser du själv?

Läste jättemycket mera förr, nuförtiden klickar jag mest ”markera som läst på bloglovin”. Men de vars inlägg jag ändå oftast brukar öppna är: Flora och Sandra (obvi), Linn (skriver som en queen när hon skriver), Frida, Frida (får mig att vilja flytta till N.Y. bums och sen bara hänga på obsykra barer och hångla upp snygga män), Karin (uppdaterar rätt sällan nuförtiden men varje inlägg är liksom värt att sparas så fina texter, bilder och historier), Sara, Emmy. Och sen såklart coola personer jag vet/känner så som Jenna, Lina, Hanna, Ida, Miilo och Malin. Tycker också att Sandra har en fin blogg. Och Julia skriver supersmarta och inspirerande inlägg! Pjuhh så många länkar att lägga in. Läser sporadiskt massa fler, men det här får räcka för denna gång.

Lite random men anyway; hur viktigt är det med aktivism för dig? Är det nåt du tycker fler borde ägna sig åt? Skulle du själv kunna tänka dig att vara mer aktiv i samhällsfrågor etc, varför/varför inte?

Det är inte alls en random fråga men jag känner ärligt talat rätt mycket ångest över att svar på den. I själva frågeställningen ”Skulle du själv kunna tänka dig att vara mer aktiv i samhällsfrågor” finns det ett inbyggt antagande om att jag inte är engagerad, vilket typ gör mig lite arg. Som jag sagt tidigare har jag aktivt valt att inte skriva om politiska frågor här, mest för att jag då känner att bloggen blir ett ställe där jag måste prestera och det vill jag inte. Jag älskar att argumentera och debattera och gör det gärna och högt, men inte här på bloggen. Jag vill att det här ska vara min frizon och ett tryggt ställe att hänga på, inte ett forum för diverse debatter. Ni får såklart ställa den här sortens frågor och jag svarar, men vill bara ännu en gång påpeka att det att jag inte skriver om dem aktivt inte betyder att de inte skulle vara närvarande i mitt liv.

Men ok till svaret:

Tycker aktivism är superviktigt, i alla fall så länge det syftar på att vara insatt i samhällsfrågor och jobba för sin sak. Tycker såklart att folk ska aktivera sig. Det kan man göra på olika sätt (t ex delta i diskussioner på fb, skriva debattartiklar, gå på demonstrationer, säga ifrån till folk som handlar mot ens egna värderingar, skriva på petitioner, jobba som frivillig, leva som man lär etc). Alla får välja sitt sätt och känna efter vad som passar en själv. Tycker uttalanden så som ”jag hinner inte” och ”jag måste faktiskt sätta mitt eget liv före” är problematiska men en ska vara försiktig med att döma eller shama folk som säger så. Ibland kan det vara lathet eller ignorans och det är typ inte okej, samtidigt som en person inte ska behöva ta hela världens problem på sig och det faktiskt inte är så farligt om en stannar hemma och sover ut för att orka med sitt liv istället för att gå på en demonstration. Ingen behöver göra allt, men med det sagt så kan alla faktiskt göra något. Samtidigt gäller det även att känna efter på vilket sätt en själv kan aktivera sig. En person som är blyg eller socialt awkward ska kanske inte jobba som frivillig på ett flyktingcenter till exempel, utan göra något som passar hen bättre.

Sånt jag gärna själv engagerar mig i är feminism, klimatfrågor och i förlängning på det vege/vegan-kost. Sen upplever jag att jag är ganska insatt i en massa samhällsfrågor som jag kanske nödvändigtvis inte aktivt engagerar mig i. Älskar att debattera och med många av mina vänner pratar vi mera om politik, samhälle och kultur än t ex om förhållanden och fester. Det räknas väl som något det med, att ha dom diskussionerna?


 

Fem saker du ALDRIG skulle köpa i mataffären?

1. Är ju vegetarian sedan 2008 så allt kött kan vi lämna bort direkt. 

2. Light ost. Fy fan.

3. Proteinpulver. Verkar sjukt nasty.

4. Såna där oklara kryddblandningar så som ”köttkrydda” eller ”allmänkrydda”. Vet ej om nån använder sig av sånt? Verkar suspekta tycker jag i alla fall.

5. Sånt har jag i och för sig köpt flera gånger som barn, men sån där mellanmålspudding en åt när en var liten. Smakade typ lakrits eller choklad. Fy fan får kvävningar av tanken. Hhaha fast kom nu på att jag lätt kunde tänka mig att åtminstone Hellen och Hanna i en svag stund kunde köpa såna hem. Så dear roomies ifall ni läser detta så vet ni i alla fall vad min åsikt om dem är.

Har du planer på att flytta utomlands? Vart då i så fall?

Funderar på det, fast det blir tidigast om ett år i så fall. Vet inte alls vart, har några alternativ på lut men det är så många saker som väger in så jag vill inte säga något högt ännu (haha låter som värsta hemlighetsmakeriet, vilket det inte alls är, bara halvfärdiga tankar som jag vill tänka klart i lugn och ro).

Har du en favorit drink?

Nja ingen enstaka favorit men det jag oftast gör/beställer i drinkväg är GT. Inte bara pga det är panglätt utan för att jag verkligen älskar smaken! Ifall man vill bjuda mig på något lite mer avancerat funkar även whisky sour. Överlag gillar jag syrliga och beska drinkar, inget fruktigt och sött tack.

Anser du dig vara bra på att studera? Har du några studietips?

Har varit lyckligt lottad när det kommer till att studera då jag alltid haft extremt lätt för mig i skolan och fått bra resultat med relativt lite ansträngning. Sjukt traditionella undervisningsmetoder (typ lärare som föreläser med pp + någon text att läsa som läxa) funkar allra bäst för mig vilket givetvis underlättat skola och studier för mig.

Överlag tycker jag att jag är bra på att studera så länge jag vill vara det (kan vara rätt känslostyrd och tampas ibland med obefogade attitydproblem och då vägrar jag typ plugga). Har nog tyvärr inga jätte nytänkande tips, för mig funkar det att 1. avlägga tid åt pluggandet, 2. ha relativt bra självdisciplin och faktiskt plugga då jag planerat att göra det, 3. unna sig små pauser med ca 1 timmes mellanrum (hjärnan orkar koncentrera sig bättre då). Men det sagt är jag verkligen inget strålande exempel most of the time. Hänger mycket på instagram och pinterest istället för att plugga lol.

Helsingfors topp tre restauranger och topp tre barer?

Obs kan ej välja top tre, men här kommer tips ändå:

Har ätit på Tori helt rekordmånga gånger i december. Obs för brunch och (sen)lunch, inte så mycket för middagshäng. Tycker förövrigt att de borde sponsra mig pga tredje gången på typ en vecka jag bloggar om dem J I alla fall, helt klart en favorit just nu.

Nästan obligatoriskt att tipsa om The Holiday eftersom jag går förbi där varje dag och de har så extremt dreamy meny. Plus så fint och insta-vänligt hehe obs viktigt. Gillar förövrigt även Sandro och The Cock som även dom ägs av Richard McCormicks.

Sist ut är Linko för goda pizzan och dömysigt stämning.

Barer jag gillar extra mycket just nu är Siltanen, Moltov och Bar Favela som jag iofs bara varit till en gång men tyckte var supermysigt :)

 

Publicerad 17.12.2016 kl. 14:43

Svar på era frågor del 2

Hurudan personer faller du för? :)

Svåra vackra indiekillar med mörkt hår som skriver dikter och spelar gitarr och är dögulliga när de sover. Typ. Gud skäms verkligen.

hur gör du när du vill typ ragga upp nån du tycker är kiva/snygg? är du en intiativtagande person, eller väntar du på att den andra skall göra första steget?

Söker mig till den personens närhet/sällskap, ställer frågor, håller kvar ögonkontakten lite längre än vanligt etc. Typ vad de flesta gör tror jag.

Jag är nog en person som i mycket låter den andra personen ta första (ibland även andra och tredje) steget. Inte så att jag inte själv skulle kunna göra det (har bett ut folk hur många gånger som helst), mera så att jag dras väldigt mycket till självsäkra personer som inte velar utan tar kontakt ifall de är intresserade, därav gillar jag oftast de personer som bett ut mig mera än de personer jag bett ut, hehe

Hur tänker du dig att ditt liv ser ut om 3-5 år? Hurdan musik lyssnar du på? 3 boktips/filmtips för mörka vinterkvällar!

Ingen aning. På riktigt. Den tanken är sjukt befriande och samtidigt grovt ångestfylld. Dock känner jag just nu att jag rent yrkesmässigt inte kommer vilja ha ett fast jobb de första åren efter att jag tagit min examen, utan göra lite olika grejer och testa mig fram. Kanske bor jag i Helsingfors, kanske någon helt annanstans, kanske till och med ute på landet. Kanske är jag ihop med någon, eller så är jag mera enstörig än någonsin. Kanske skriver jag, kanske läser jag. Vem vet.

Ugh tycker alltid frågan om vilken musik jag lyssnar på är så svår. I år har jag lyssnat mest på Seinabo Sey, Last Shadow Puppets, Veronia Maggio och Laleh. Eh helt klart mycket svenskt. Om det nu ska vara en genre i sig.

Ska återkomma med bok/filmtips i eget inlägg :)

 

Hur tror du folk ser/uppfattar dig på basis av bloggen? Tror du människor har en viss bild av dig? Du har sagt att du inte vill ta upp negativa/tråkiga saker i bloggen, och bristen av dem påverkar ju bilden av dig (och alla andra liknande bloggare) ganska drastiskt?

Jag har ingen aning om hur ni uppfattar mig. Kankse som lättsintare än jag är i verkligheten. Tror absolut folk har en viss bild av mig, jag har ju en viss bild av jättemånga personer som jag inte alls känner utan bara följer på t ex instagram. Dock viktigt att vara medvetne om att den bilden inte nödvändigtvis stämmer!

Jag tror inte att avsaknaden av negativa och tråkiga saker nödvändigtvis påverkar bilden av mig drastiskt. Räknar med att ni fattar att jag utelämnar massor, inte bara för att försköna utan för att vissas saker ju är privata och jag väljer att inte skriva om dem därför. Tycker att diskussionen om ytlighet och förskönande på bloggar känns väldigt uttjatat och att anta att läsarna inte förstår att det finns massvis som aldrig kommer med i inläggen är att fördumma läsarna lite. Läser i alla fall själv bloggar för att ta lite paus från varadgen och få dyka in i fina små berättelser. Jag inser att personen i bloggen bara är en bråkdel av personen bakom den, därav tror jag inte att den personen inte har sina brister och problem.

Men som sagt, kan ju hända att ni uppfattar mig som ytligare och lättsintare och då får det vara så.

Vad är dina absoluta favoriter när det kommer till vardagsmat (något som går snabbt att tillreda)?

Äter jag sötpotatisspagetti ett par gånger i veckan minst. Ganska mycket vanlig spagetti också. Hahha kommer seriöst inte på vad jag lagat för annan vardagsmat hemma på senaste tiden.  Spagetti for life <3 Förövrigt kan ni kolla i min matkategori för matinspo, ska bli bättre på att dela med mig av (vardags)recept när det blir mera dagsljus och roligare att fota igen :)

 

Vad har du för framtidsdrömmar?

Mina framtidsdrömmar är så grumliga just nu, har svårt att se dem klart. Men t ex: hitta balans i tillvaron, skriva mera (vet dock inte helt i vilken genre ännu, blir liite provocerad av folk som läser in författardrömmar i varendaste en litteraturstuderande), bo utomlands en tid igen, utveckla Posterstories.

Vad skulle du säga att är dina tre främsta fritidsintressen?

Blogga, binga serier/böcker och dricka vin med mina kompisar.

Hey Kaneli what are you rebelling against ??

Hmm. The patriarchy obvi, and racism. That eating meat should be normative. And glorifying stress (have done that all my life and it didn’t turn out great, so now I’m preaching the opposite). Oh and the techno trend, which never seems to end. 

Om du personligenhade kunnat vittna vad som helst, vad skulle det vara?

Nej vad svårt! Gillar ju historia och tänker spontant här på olika eran och händelser jag kunde åka tillbaka till och bevittna. Tror ändå jag väljer Romarrikets glansdagar, för fan skulle verkligen vilja se det samhället och hur det funkade, ifall historiker tolkat något helt knäppt t ex. Eller om de verkligen var så utvecklat, för 2000 år sedan. 

 

Vad var ditt livs fulaste stund?

Vet inte helt vad menas med ”fulaste stund” men tolkar det som ett tillfälle då jag skämdes mest/ansåg att jag verkligen betett mig skitdåligt.

Vet inte om det här verkligen är det fulaste men en gång då jag verkligen hade 0% självrespekt kvar var då jag en gång när jag var 17 och måste ringa min pappa mitt på natten och be honom hämta mig med bil från tågstationen pga var så full att jag inte klarade av att gå 500 m hem. Kan fortfarande inte berätta hela historien för någon alls för skäms så extremt. Minns att jag typ inte klarade av att stå utan liksom satt på perrongen när han kom. Kanske aldrig skämts lika mycket innan eller efteråt.

Jag studerar precis som du och skulle vilja veta lite om nationerna som finns i Helsingfors. Tillhör du någon? Hur är de?

Var med i Nylands Nation under mina tre första studieår. Nu är jag inte med i någon alls. Har dock aldrig varit på ett enda av deras evenemang, var bara med på papper, så kan riktigt säga hur de är. Har ju tidigare skrivit om hur jag aldrig riktigt kände mig hemma i nations- och ämnesföreningsverksamheten och därför deltagit på extremt lite studierelaterade evenemang.

 

Publicerad 11.12.2016 kl. 12:08