pizzatajm

För en vecka sedan på söndagen bjöd jag och Linn över Saga och Oskar på pizzamiddag. Vi gjorde två olika sorter, de blev så goda att jag måste tipsa om dem!

För pizzabotten är det bara att googla recept, de flesta är rätt lika och med tiden lär en sig trix för hur det blir extra nice och tunnt, men olivolja är bra tips ändå. Samma gäller tomatsås, googla! ledorden att det ska puttra l ä n g e på låg värme. Och att en ska sätta i balsamico/rödvin och lite socker.

Jag gillar även vita pizzor, det vill säga pizzor utan tomatsås. Då brukar jag istället använda olja eller oatlys creme fraiche, sen blanda i vitlök/peppar/kryddor beroende på vad resten av fyllningen ska vara. 

okej till pizzorna!

ryska pizzan

  • först la vi på ett lager oatlys creme fraiche med vitlök och svartpeppar i obs det får vara tjockt, annars blir pizzan lätt torr)
  • sen ett lager tunna skivor zucchini
  • sen massa kapris och rödlök
  • slutligen ringla ett lager honung över alltihop
  • grädda i ungen på 225 grader tills kanterna fått färg
  • sen: toppa med caviart, citron och ruccola, enjoy

hummuspizzan

  • (innan allt annat är det viktigt att preppa auberginen rätt, gör såhär: skär i tunna skivor och slata så att den börjar svettas lite, lägg sen i ugnen en liten stund så att skivorna "torkar" och får lite lite färg, sen tar du ut dem och penslar tunnt med olja)
  • lägg på ett lager tomatsås på bottnet
  • lägg auberginskivorna på tomatsåsen och oliver på auberginen
  • riv (vegan)ost och lägg på det andra
  • slutligen toppa med hummusklickar (bäst blir det att göra själv såklart, superenkelet ect) och lägg i ugnen tills osten smultit och kanterna fått färg.
  • toppa med massa koriander och njut.

 

Publicerad idag kl. 15:06

23:19

Förra veckan var jag och Saga på min familjs sommarställe för att få lite äkta sommarfeeling här i livet. Ni ska ska få se mera bilder snart, men jag har visst hamnat in i en true sommarlovsanda och helt tappat greppet om tiden och hinner egentligen inte ens blogga för alla *sommarlovsaktiviteter*.

Medan jag rusar vidare ut i solen tänkte jag att vi kan pausa lite i när vi drack sommarsangria ute på verandan klockan halv tolv (!!), lämpligt zen efter bastun, av sjövattnet och fågelkvittret. life hörni.

Min och Sagas sommarsangria är förresten värd att lägga på minnet, ungefär såhär brukar vi göra den:

  • 1 apelsin
  • 1 lime
  • 1citron
  • 1 blodgrape
  • 1/2 (liten) vattenmelon
  • 3-4 nektariner
  • mynta
  • 1 flaska nice rosé
  • 1,5 liter citronbubbelvatten

- skär frukterna i bitar och blanda i stor skål/kanna, lägg även i myntan här, men riv inte sönder bladen för det ger en lite bitter smak har jag hört

- häll över rosévinet och låt stå i kallt i ett par timmar

- servera med bubbelvattnet i de proportioner du själv gillar

- obs även jättetillåtet att med gaffel plocka fruktbitar ur kannan och lägga i galset :)

Publicerad 14.06.2017 kl. 11:02

vegansk avokadopasta med zoodles

Har börjat äta zoodels igen, tydligt tecken på sommaren helt klart. Förr åt jag det alltid alltid med olika variationer som alla innehöll fetaost, men nu har jag börjat experimentera fram veganska varianter. Den här är den jag gillat bäst hittills: världens godaste veganska avokadopasta varsågoda:

du behöver:

  • en avokado
  • en kvist grönkål
  • en halv zucchini
  • en lime
  • en halv röd chili (medelstark)
  • spagetti
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • vitlök
  • färsk basilika

gör såhär

  • lägg kallt välsaltat vatten i en kastrull och lägg i spagettin när det börjat koka
  • under tiden när vattnet kokar upp och spegettin blir klar gör du allt annat, ifall du är snabb borde det gå jämt ut
  • strimla upp zucchinin i spagettistrimlor (finns rätt billiga och bra maskiner i de flesta köksredskapsbutikerna, ifall du gör det manuellt tar det längre tid, så nörja isf med det)
  • riv grönkålen i små bitar
  • skär upp och mosa avokadon i en skål, blanda med olivolja, salt, chili, vitlök, limesaft (eller zesten ifall du orkat riva den) och lite av spagettins kokvatten.
  • när spagettin är klar häller du i zucchinin och sen blandar du om snabbt innan du häller över allt i ett durkslag, idén är att zucchinin ska bli varm men inte ska hinna börja avdunsta vatten och bli geggig, så det gäller att vara rätt snabb.
  • sen blandar du ihop allt och toppar med svartpeppar och basilika. nammm

Publicerad 26.05.2017 kl. 11:34

Påsksöndag med brunch + spelning

Mitt påsklov fortsätter!

På söndagsförmiddagen hade jag stämt dejt med Oskar och Saga utanför Tavastia. När vi kom dit var det redan kö utanför och vi skämtade om hur knäppt det vara att stå där och köa mitt på blanka dagen. Sen öppnades dörraran och vi fick gå in.

Tavastia har ett nytt koncept som kombinerar brunch + spelning (kolla in deras fb och instagram). Min syster jobbade där just den här helgen hade lockat dit oss. Vi var i och för sig inte svårövertalade :) Det är hennes kompis Tara (som förövrigt gör stans typ drömmigaste frukost) som står bakom maten. Allt var vegansk och supergott kan jag informera er om :)

Vi åt och sprang efter lite påtår och pratade gossip om påsken medan vi väntade på att spelningen skulle börja.

Det var nämligen Iisa som skulle uppträda och henne gillar vi ju! Det blev så sjukt fin och drömmig stämning när hon började sjunga, sorlet liksom tystnade och ett lugn lade sig över salen. Varför har folk inte kommit på att kombinera brunch och spelning redan för länge sedan? eller det kanske någon har, men liksom varför är det inte en helt etablerad thing redan?

I alla fall, vi var nöjda och mätta och belåtna tills vi steg ut på gatan och möttes av iskall vin och snöfall, men det tar vi en annan gång :)

Publicerad 24.04.2017 kl. 10:25

när jag blev sjuk och improviserade ihop århundradets soppa

Veckans trista (och den här veckan var faktiskt full med sjukt kul program, fått ställa in samtilga hittills...) är att jag på söndagskvällen slogs av helt akut halsont och har varit sjuk sen dess. Dock rimligt att det blev min tur since ca alla jag umgås med varit sjuka en eller två gånger det senaste halvåret och jag på nåt magiskt vis selgat frisk igenom. Hur som, positivt ändå att jag hunnit ligga i sängen och läsa böcker / redigera bilder vilket annars är aktiviteter som tar ganska länge och därför ibland kan orsaka stress.

Och sen har jag ätit den här fantastiska soppan. Den var så god att jag skilt måste berätta för Hanna vilket briljant geni jag är mellan tuggorna. Nu ska jag berätta för er hur jag gjorde.

  • först kokade jag upp ca en liter vatten med grönsaksbuljong
  • sen skar jag upp en chili (okej ta kanske bara en halv ifall du är känslig) och en stor klyfta vitlök och la i det kokande vattnet
  • sen skar jag upp en stor morot och la i vattnet
  • medan moroten kokade kryddede jag soppan ytterligare med gurkmeja (jättemycket), ingefära och pyttelite soja
  • sist la jag i ca en dl kokosmjölk, en portion nudlar, riven grönkål och ett par shiitakesvampar som jag hittade i frysen. Lät allt puttra tills nudlarna var mjuka.
  • toppade med koriander och dog lite sen pga blev så gott.

vassego ska dricka ingefära-te och läsa slut en bok nu, xx

Publicerad 21.03.2017 kl. 17:21

Varför är det så att när vi pratar om att göra ekologiska livsval är jargongen alltid den att vi då måste ge upp något? Varför pratar vi inte istället om allt det vi får i gengäld?

 

Jag har ju funderat ganska mycket på hur en ska kunna leva ekologiskt i den här välden, eller framförallt varför de flesta inte gör det, även om vi är mer och mer medvetna om vad det kommer att ha för konsekvenser. Varför blir folk inte rädda? Varför vaggas de så lätt in i någon slags trygghet om att det inte kommer beröra dem, att de nog kan fortsätta existera som förr?  Jag pratade med min kompis Sonja om det här, och hon hade så många bra och tröstande poänger. Speciellt en grej hon sa tyckte jag var så sjukt vettig: Varför är det så att när vi pratar om att göra ekologiska livsval är jargongen alltid den att vi då måste ge upp något? Varför pratar vi inte istället om det i får i gengäld? Nu menar jag inte på så stora och abstrakta plan som att vi får en planet som mår bättre som våra typ barn barns barn ska kunna leva på, utan helt konkreta grejer i vårt egna dagliga liv.

T ex:

Dra ner på privatbilism och t ex pendla till jobbet istället --> sparar pengar, få tid över till annat (t ex läsa bok/tidning/mejl på bussen) och få in vardagsmotion och frisk luft (typ 10 min till busshållplatsen i vardera ända = 40 minuters promenad om dagen) som i sin tur leder till att både hälsa och humör förbättras.

På samma sätt är det när det kommer till vegetarisk/vegansk kost. Att lämna bort kött/animaliska produkter betyder inte att du blir tomhänt kvar, utan du får faktiskt också något istället. Varför pratar vi inte om det istället? En grej som nämligen gett mig så mycket glädje på senaste tiden är att laga och äta veganmat.

Ett enkelt exempel på det här är att är du vegetarian/vegan äter du oftast automatiskt mera grönsaker vilket är nyttigt för kroppen, och leder således till att en "får hälsa". Men det jag typ mesta av allt fått ut av att vara vegan är att jag upplever att mat är godare och roligare i mitt liv nu än det kanske någonsin varit innan. I februari har jag av olika anledningar ibland ätit måltider som inte varit veganska och har blivit besviken varje gång. Typ jaha var det den här fetaostbiten jag suktat efter i flera veckor, smakade typ ingenting..?

Smaksinnet är ju ingen statisk grej utan ändras genom livet. Sedan jag började äta mest vegansk mat känner jag att jag helt enkelt får så mycket mera bra smakupplevelser. Ett easy exempel: folk frågar ofta ”vad sätter du på brödet?” och jag tänker: avocado, flingsalt, chiliflakes, hummus, grönsaker, saltgurka, tartex, jordnötssmör, paprikapaste, sriracha, koriander, dijonsenap etc. ”Du då?” En ostskiva. Vilkendera smakar mer och godare?

Jag skrev häromdagen att jag känner mig som en foodwizard flera gånger i veckan och får ut så mycket glädje av att hitta på maträtter och nya smakkombinationer. När en har ”mindre” råvaror att utgå ifrån kan en göra helt briljanta uppfinningar. Det här är såklart en sak som tagit tid att utvecklas, jag har ju varit on/off vegan i ett par år och med tiden lärt mig alla möjliga trix. Dessutom är det ju så att jag gillade att laga mat från början, vilket kanske är en förutsättning för att en ska tycka att det är extraroligt att experimentera med veganmat.

Vill i varje fall dela med mig av några små grejer som höjer min livskvalitet just nu och som jag säkert missat ifall jag ätit fetaost och ägg istället:

  • Rostad lök äger. Kostar ingenting och ger så nice crunchiness och extra smak. Toppar en massa olika rätter med detta.
  • Kål är kul. Och gott. Friterad blomkål, crispy kale, lätt ångkokt broccoli, strimlad vit/rödkål. Varför äter vi inte mera kål? Dessutom höjden på närproducerad ekologisk billig mat.
  • Inlagda grejer är in. Gick förr alltid förbi den här hyllraden i butiken pga verkade lite suspekt och nasty. Men hörni. Vindolmar är nice. Oliver är nice. Kronärtskocka är nice. Saltgurka är nice. Jalapeño är nice. Inlagda grejer är så nice :)
  • Chili är meningen med livet. Tycker ingen rätt komplett utan chili. Visste aldrig att en krydda kan ge så mycket glädje åt en som chili ger åt mig just nu.
  • Morötter är det nya orangea (okej ska sluta komma på halvdåliga slagord för att branda mina food-hangups nu…). Som i julas när all rökaromsolja såldes slut i hela huvudstadsregionen pga alla ville göra kallrökt lax av morötter. Eller det här med misoglaserade morötter som äts med rotmos lite som om det var en korv. Eller när jag gjorde nudlar av morötter med vår spiralizer. Undrar vilken form moroten tar till näst? Tycker även detta är ett strålande exempel på hur veganmat kan vara en roligt och kollektiv grej. Att folk får vara lite kreativa och uppfinningsrika när det kommer till att testa nya maträtter. Vem sa att en inte får leka med mat? Säkert samma människa som sa att en lever längst om en äter ordentligt med köttbullar och dricker mjölk till varje måltid…

Här har jag förresten svara på den vanligaste frågan jag får angående veganmat: vad äter jag ens? Den är ju typ två år gammal men mycket av innehållet stämmer ju fortfarande :)

Har ni bra vegantips? Dela med er! Eller andra tankar kring det här?

Publicerad 25.02.2017 kl. 15:25

Blandat från förra veckan

Hej och välkommna till ett ostrukturerat inlägg med lite bilder från förra veckan. Jag återupptäckte en favoritfrukost och har ätit det nästan varje morgon sen dess. Det behövs en fryst banan (gärna övermogen och skivad), lite frysta bär (helst hallon), kokosyoghurt (soja då). Mixar ihop allt med en stavmixer och toppar med kardemumma, koksoflingor eller som just den här dagen med färsk mynta. Typ som att äta glass till frukost, fast nyttigare :)

För en vecka sen var det alla hjärtans dag. Eller vändag som vi säger. Tycker typ det är världens onödigaste dag ever, mest kommersialism och otillräklighetskänslor etc. Men men, har ju ändå världen finaste vänner, och ifall vi har en orsak att bli tipsy på en tisdag så kan vi väl lika bra ta den. Så jag och Hanna och Hellen drack GT:s i Hannas säng och pratade om ämnen som är obekväma att prata om, t ex.

Eller först var vi i köket och blandade drinks, sen hände en liten popcorn-relaterad olycka och hela köket lukade så bränt så vi måste evakuera till Hannas rum. Köket överlevde ifall ni undrade :)

På lördagen gick jag och Saga till fotomuseet och såg utställninegn Post-Food, om varför mat är en politisk fråga i dagens samhälle. Jag funderar så mycket på mat och dess klimatpåverkan just nu, eller klimatfrågor överlag, och på hur jag ska kunna leva i den här världen och i dess stundande undergång. Nåja. Bilderna på lidande djur på tragiska slakterier kändes som något som gjorts förr, men effekten är ju onekligen obehaglig så why not typ. Dock äter jag ju inte djur så jag blev bara ledsen :( Däremot tyckte jag att de två serierna som bilderna ovan är ifrån var så intressanta. Fick mig att fundera mycket på en modern människas förhållande till matproduktion. Vad fan betyder ens inhemskt och närproducerat? och varför tycker jag att bilderna var coola och häftiga och fräscha fast poängen kanske var att visa på en uppenbar problematik? hmm..? Gå och se ifall ni har möjlighet!


 

När vi var klara på museet kom vi på att det var typ kväll och att vi var superhungriga och då gick vi via butiken hem till mig och fixade olika nice veganska tapas-rätter. Sen drack vi vin och spelade Helsingforsspelet tills klockan var halv ett. Så mysigt att lajva pensionärer ibland, istället för att stå och stampa till typ techno på ett rökigt dansgolv :)

 

Publicerad 20.02.2017 kl. 16:10

Lunchsallad med grönkål, avokado och fullkornsris

Lunchtips kommer lastat! Nu är lunchtiden förvisso förbi för dom flesta men what ever, kommer ju igen inom typ ett dygn.

Sedan januari har jag i princip mest ätit veganskt och samtidigt haft ett sånt himla matlagningsflow (ska skriva lite om det en annan gång tänkte jag, inget predikande utan om hur mycket mer glädje matlagning gett mig på senaste tiden, känt mig som en foodwizard minst ett par gånger i veckan, vill dela med mig av det). I alla fall. Här kommer världens enklaste lunchsallad som tar typ zero tid att svänga ihop.

Du behöver:

  • ett par kvistar grönkål
  • en avokado
  • typ 1-2 dl kokt fullkornsris (kokade ett större lass någon dag innan, i grönsaksbuljong obs viktigt för ger såå mycket mer smak, och sparade i en burk i kylen)
  • alfalfa groddar
  • sriracha mayo
  • olivolja
  • citronsaft

Gör såhär:

Skölj grönkålen och riv den i mindre bitar, kärna avokadon och skär i kuber, lassa riset på kålen och avokadon på det, lägg på groddarna och ringla sriracha mayo, olivolja och citronsaft på alltihop (och ifall du som jag ibland får craving på dejon senap kan du klicka i lite sånt också, mne hehe, fattar ifall alla inet gillar det).

Sen kan du äta det och till exempel läsa en nice bok eller kolla på ett avsnitt på netflix eller vad du nu brukar göra när du äter lunch ensam :)

Publicerad 16.02.2017 kl. 14:39

7 st rosa recept

Fredagen till ära (och i förebyggande syfte inför en grej om ett par veckor) har jag sökt upp recept på mat som är rosa färgad (obs superrimligt tema!)

Tänkte dela mina bästa fynd med er också, blir ju orättvist om jag bara håller dem till mig själv. Förresten tycker jag ofta att recept från pinterest kan vara lite väl invecklade, men har själv haft bra erfarenheter med att förenkla dem lite :)

Kocka loss:

Almond Crepe Cake with Raspberry-Rose cream.

Beet and Cumin Fritters from Peace & Parsnips.

 

Rosemary Sea Salt and Vinegar Beet Chips

Red Velvet Brownies


Raw beet and apple salad

Zinfandel Grape, Rosemary + Gin Crush

Creamy Strawberry Basil Popsicles

Här finns min mat-mapp på pinterest, för den som inte fick nog av det här.

Publicerad 11.11.2016 kl. 16:41

sötpotatis+spagetti=sant

måndag + matinspo = bra grej.

Ni som hängt med lately minns kanske att jag skrivit om zoodles och hur jag varit besatt av det. För att ösa mer vatten i kvarnen gick min mammas zucchini-odlingar helt bonanza i sommar och producerade så mycket grönsaker att vi kunnat öppna en liten affär.

Helt förståeligt att jag tillslut tröttande. Dock insåg jag att ifall zucchinis går att strimla till spagettisnören, då borde en ju rimligtvis kunna göra det med andra grönssker också. Så, nu har jag en ny besatthet: sötpotatisoodelz. Nä skämta med namnet, men alltså: sötpotatis istället för zoodles. 

Gör t ex såhär:

  • fräs (röd)lök och chili i olivolja
  • strimla sötpotatisen (typ en halv normalstor är bra för en person)
  • skär upp en avokado och en bit fetaost i kuber
  • lägg i sötpotatisstrimlorna och fetaosten i pannan, blanda om ofta
  • skjöl av en näve ruccola
  • när sötpotatisen blivit mjuk lägger du över allt i en tallrik, blandar i avokadon och ruccolan, toppar med lite salt, peppar, och färska örter (tog mynta och basilika och det var en combo-to-die for).
  • tadaa dö så gott.

Kommer leva på detta i någon månad framöver i alla fall tippar jag.

Publicerad 10.10.2016 kl. 17:56