Påsksöndag med brunch + spelning

Mitt påsklov fortsätter!

På söndagsförmiddagen hade jag stämt dejt med Oskar och Saga utanför Tavastia. När vi kom dit var det redan kö utanför och vi skämtade om hur knäppt det vara att stå där och köa mitt på blanka dagen. Sen öppnades dörraran och vi fick gå in.

Tavastia har ett nytt koncept som kombinerar brunch + spelning (kolla in deras fb och instagram). Min syster jobbade där just den här helgen hade lockat dit oss. Vi var i och för sig inte svårövertalade :) Det är hennes kompis Tara (som förövrigt gör stans typ drömmigaste frukost) som står bakom maten. Allt var vegansk och supergott kan jag informera er om :)

Vi åt och sprang efter lite påtår och pratade gossip om påsken medan vi väntade på att spelningen skulle börja.

Det var nämligen Iisa som skulle uppträda och henne gillar vi ju! Det blev så sjukt fin och drömmig stämning när hon började sjunga, sorlet liksom tystnade och ett lugn lade sig över salen. Varför har folk inte kommit på att kombinera brunch och spelning redan för länge sedan? eller det kanske någon har, men liksom varför är det inte en helt etablerad thing redan?

I alla fall, vi var nöjda och mätta och belåtna tills vi steg ut på gatan och möttes av iskall vin och snöfall, men det tar vi en annan gång :)

Publicerad 24.04.2017 kl. 10:25

En söndag i mars med vegansk omelett, glasspremiär och kvällssol på ett tak.

För precis en vecak sedan ahde jag en så himla fin och typisk vårsöndag. Dokumenterade allt åt er :)

Vaknade morgonen efter glitterdiscot och gick ner till köket där Mia serverade kaffe åt mig och skrattade eftersom jag hade glitter på halsen, i öronen och lite varstans i ansiktet. Då berättade jag att jag gillar när en haft mycket glitter i ansiktet på en fest och hånglat upp någon och märkt ut den genom att den fått glitter överallt i ansiktet. Sen visade jag mitt bästa trick på hur en får bort glittret (att tvätta ansiktet funkar dåligt nämligen) som jag lärde mig på den tiden då jag var cirkusartist och ofta överröster med dramatiskt make up inför uppvisningar. Lol. Sen vaknade Hanna och vi gick ut för att få i oss lite brunch.

Hit gick vi! En ny restaurang på Kanalgatan på Skatudden.

De serverar bara rätter med ägg. Dock har de veganska alternativ på allt, för det är ju 2017 ändå. hehe.

Där satte vi oss i varje fall och beställde in olika omeletter. En kul grej med Egg är att kaffe och te ingår i priset, aka är gratis. Mias laxomelett var lite smaklös sa hon, men vi andra var nöjda. Testade den veganska varianten och den var rätt rolig tyckte jag.

När vi var klara hade det blivit megasoligt ute så vi bestämde oss för att gå ner till Södra hamnen och köpa glass. När vi kom dit hade solen i och för sig gått i moln, men det var gott med glass ändå :)

Sen gick vi upp mot Eira och pekade på fina pastellfärgade hus där. Visade Mia var vi firade Valborg när jag var 17, var jag fejdade en kille jag bjudit på en fest när jag var 18 och var jag bodde när jag var 19.

Här i närheten var det :)

På kvällen träffade jag Oskar och Luka och åkte upp på ett tak för att catcha kvällssolen. Och hänga annars också då såklart.

Hade detta som utsikt. Gick hemmåt längs Buldevarden kring halv åtta och då var det fortfarande hur ljust som helst. Fatta att det är vår nu <3

Publicerad 02.04.2017 kl. 13:28

januari update

Vart försvann ens januari? sjukt oklart. tycker det var en evighet sedan nyår, och samtidigt alldeles nyss. Kom ändå på att jag har typ en miljon random bilder på sånt jag gjort som jag tänkte jag skulle visa er.

En kväll för någon vecka sedan åt vi middag hos Maria. Efter huvudrätten förflyttade vi oss traditionsenligt ner på mattan och åt mangosorbet på golvet.

Men vi syftar jag på mig och dom här. Maria, Oskar och Luka i en kramig hög i soffan.

En annan kväll bjöd min mamma mig på middag på Lie Mi. Restaurangtips! Så gott orkar ej.

Har även hunnit hänga med den här. Rosa alltså. Vi satt på Andante och tog igen vad vi haft för oss latelyy.

Och drack oatcapp. Alltså oat cappuccino :))

En söndag låg jag utslagen och bakis på min säng och kunde inte göra mycket annat än kolla på solkatterna som rörde sig över väggen. "Mår som man förtjänar" tänkte jag.

Ändå lite värt pga föregående kväll då vi sa bye bye beefen. Med bland annat Alexandra, Hanna och Oskar.

Vad hjälper mot existensiell ångest och januaridimma? Ett varmt bad och en film kanske? yes please.

I lördags kom Saga hit och vi gjorde dumplings och nice små rätter vid sidan av. T ex misoglaserade morötter som tycks vara så inne just nu. Googla för recept :) Sen drack vi vin och Saga fick medlurat mig på utgång.

What a babe <3 Jag vet förresten att ni alla tror att Saga är världens snällaste person. Sure, hon är supersweet and all men ni skulle bara veta hur sur och dömande hon kan vara. Känner ingen som kan bli så provocerad av saker som hon. Hihi t ex här när hon läser nyheter högt för mig.

Avslutar inlägget med den här drömmiga lunchportionen på Sandro häromveckan. Nej vet inget som är godare :))

Nu ska jag kila iväg på lunch igen, so long!

Publicerad 02.02.2017 kl. 11:35

svar på era frågor del 3

Finns det nån skillnad mellan bloggosfären i Sverige och Finland?

Är inte alls insatt i finskspråkiga bloggosfären och ärligt talat rätt dålig på finlandssvenska också, så vet egentligen inte om jag kan svara på frågan. Men tror att bloggar i Sverige generellt sett är större och typ tas mera på allvar än i Finland (var inte Sverige överlag ett av de ställena där t ex modebloggar verkligen peakade nån gång för 10-15 år sedan?). Dock kan det hända att det här är en föråldrad åsikt som inte alls stämmer längre..? Sen tror jag att finlandssvenska bloggar hamnar i något slags hybridstadie mellan finska och svenska bloggar, de tillhör liksom båda sfärerna och dessutom sin egen lilla sfär.

I alla fall, trots vissa olikheter tror jag att alla sfärer i sig fungerar rätt lika. Det finns modebloggar och hälsobloggar och fotobloggar och egna små ”klickar” som känner varandra irl och skvaller och någon skriver ett blogginlägg som väcker stor debatt. Tror liksom inte det är så stor skillnad egentligen.
 

Vad skulle du aldrig blogga om att du gör?

Skulle aldrig blogga om idiotiska saker jag gjort på fyllan som jag skäms över. Sen har jag svårt att se att jag skulle skriva inlägg med tema smink, skönhet och träning, även om det är saker jag ändå i någon mån ägnar mig åt. Dels upplever jag att jag inte är tillräckligt intresserad eller insatt för att skriva om det, men framförallt tänker jag att det finns för mycket helts kring dom ämnena på internet redan. Sen utelämnar jag såklart alltid sånt som skulle utelämna personer i min närhet.

Vilka bloggar läser du själv?

Läste jättemycket mera förr, nuförtiden klickar jag mest ”markera som läst på bloglovin”. Men de vars inlägg jag ändå oftast brukar öppna är: Flora och Sandra (obvi), Linn (skriver som en queen när hon skriver), Frida, Frida (får mig att vilja flytta till N.Y. bums och sen bara hänga på obsykra barer och hångla upp snygga män), Karin (uppdaterar rätt sällan nuförtiden men varje inlägg är liksom värt att sparas så fina texter, bilder och historier), Sara, Emmy. Och sen såklart coola personer jag vet/känner så som Jenna, Lina, Hanna, Ida, Miilo och Malin. Tycker också att Sandra har en fin blogg. Och Julia skriver supersmarta och inspirerande inlägg! Pjuhh så många länkar att lägga in. Läser sporadiskt massa fler, men det här får räcka för denna gång.

Lite random men anyway; hur viktigt är det med aktivism för dig? Är det nåt du tycker fler borde ägna sig åt? Skulle du själv kunna tänka dig att vara mer aktiv i samhällsfrågor etc, varför/varför inte?

Det är inte alls en random fråga men jag känner ärligt talat rätt mycket ångest över att svar på den. I själva frågeställningen ”Skulle du själv kunna tänka dig att vara mer aktiv i samhällsfrågor” finns det ett inbyggt antagande om att jag inte är engagerad, vilket typ gör mig lite arg. Som jag sagt tidigare har jag aktivt valt att inte skriva om politiska frågor här, mest för att jag då känner att bloggen blir ett ställe där jag måste prestera och det vill jag inte. Jag älskar att argumentera och debattera och gör det gärna och högt, men inte här på bloggen. Jag vill att det här ska vara min frizon och ett tryggt ställe att hänga på, inte ett forum för diverse debatter. Ni får såklart ställa den här sortens frågor och jag svarar, men vill bara ännu en gång påpeka att det att jag inte skriver om dem aktivt inte betyder att de inte skulle vara närvarande i mitt liv.

Men ok till svaret:

Tycker aktivism är superviktigt, i alla fall så länge det syftar på att vara insatt i samhällsfrågor och jobba för sin sak. Tycker såklart att folk ska aktivera sig. Det kan man göra på olika sätt (t ex delta i diskussioner på fb, skriva debattartiklar, gå på demonstrationer, säga ifrån till folk som handlar mot ens egna värderingar, skriva på petitioner, jobba som frivillig, leva som man lär etc). Alla får välja sitt sätt och känna efter vad som passar en själv. Tycker uttalanden så som ”jag hinner inte” och ”jag måste faktiskt sätta mitt eget liv före” är problematiska men en ska vara försiktig med att döma eller shama folk som säger så. Ibland kan det vara lathet eller ignorans och det är typ inte okej, samtidigt som en person inte ska behöva ta hela världens problem på sig och det faktiskt inte är så farligt om en stannar hemma och sover ut för att orka med sitt liv istället för att gå på en demonstration. Ingen behöver göra allt, men med det sagt så kan alla faktiskt göra något. Samtidigt gäller det även att känna efter på vilket sätt en själv kan aktivera sig. En person som är blyg eller socialt awkward ska kanske inte jobba som frivillig på ett flyktingcenter till exempel, utan göra något som passar hen bättre.

Sånt jag gärna själv engagerar mig i är feminism, klimatfrågor och i förlängning på det vege/vegan-kost. Sen upplever jag att jag är ganska insatt i en massa samhällsfrågor som jag kanske nödvändigtvis inte aktivt engagerar mig i. Älskar att debattera och med många av mina vänner pratar vi mera om politik, samhälle och kultur än t ex om förhållanden och fester. Det räknas väl som något det med, att ha dom diskussionerna?


 

Fem saker du ALDRIG skulle köpa i mataffären?

1. Är ju vegetarian sedan 2008 så allt kött kan vi lämna bort direkt. 

2. Light ost. Fy fan.

3. Proteinpulver. Verkar sjukt nasty.

4. Såna där oklara kryddblandningar så som ”köttkrydda” eller ”allmänkrydda”. Vet ej om nån använder sig av sånt? Verkar suspekta tycker jag i alla fall.

5. Sånt har jag i och för sig köpt flera gånger som barn, men sån där mellanmålspudding en åt när en var liten. Smakade typ lakrits eller choklad. Fy fan får kvävningar av tanken. Hhaha fast kom nu på att jag lätt kunde tänka mig att åtminstone Hellen och Hanna i en svag stund kunde köpa såna hem. Så dear roomies ifall ni läser detta så vet ni i alla fall vad min åsikt om dem är.

Har du planer på att flytta utomlands? Vart då i så fall?

Funderar på det, fast det blir tidigast om ett år i så fall. Vet inte alls vart, har några alternativ på lut men det är så många saker som väger in så jag vill inte säga något högt ännu (haha låter som värsta hemlighetsmakeriet, vilket det inte alls är, bara halvfärdiga tankar som jag vill tänka klart i lugn och ro).

Har du en favorit drink?

Nja ingen enstaka favorit men det jag oftast gör/beställer i drinkväg är GT. Inte bara pga det är panglätt utan för att jag verkligen älskar smaken! Ifall man vill bjuda mig på något lite mer avancerat funkar även whisky sour. Överlag gillar jag syrliga och beska drinkar, inget fruktigt och sött tack.

Anser du dig vara bra på att studera? Har du några studietips?

Har varit lyckligt lottad när det kommer till att studera då jag alltid haft extremt lätt för mig i skolan och fått bra resultat med relativt lite ansträngning. Sjukt traditionella undervisningsmetoder (typ lärare som föreläser med pp + någon text att läsa som läxa) funkar allra bäst för mig vilket givetvis underlättat skola och studier för mig.

Överlag tycker jag att jag är bra på att studera så länge jag vill vara det (kan vara rätt känslostyrd och tampas ibland med obefogade attitydproblem och då vägrar jag typ plugga). Har nog tyvärr inga jätte nytänkande tips, för mig funkar det att 1. avlägga tid åt pluggandet, 2. ha relativt bra självdisciplin och faktiskt plugga då jag planerat att göra det, 3. unna sig små pauser med ca 1 timmes mellanrum (hjärnan orkar koncentrera sig bättre då). Men det sagt är jag verkligen inget strålande exempel most of the time. Hänger mycket på instagram och pinterest istället för att plugga lol.

Helsingfors topp tre restauranger och topp tre barer?

Obs kan ej välja top tre, men här kommer tips ändå:

Har ätit på Tori helt rekordmånga gånger i december. Obs för brunch och (sen)lunch, inte så mycket för middagshäng. Tycker förövrigt att de borde sponsra mig pga tredje gången på typ en vecka jag bloggar om dem J I alla fall, helt klart en favorit just nu.

Nästan obligatoriskt att tipsa om The Holiday eftersom jag går förbi där varje dag och de har så extremt dreamy meny. Plus så fint och insta-vänligt hehe obs viktigt. Gillar förövrigt även Sandro och The Cock som även dom ägs av Richard McCormicks.

Sist ut är Linko för goda pizzan och dömysigt stämning.

Barer jag gillar extra mycket just nu är Siltanen, Moltov och Bar Favela som jag iofs bara varit till en gång men tyckte var supermysigt :)

 

Publicerad 17.12.2016 kl. 14:43

tredje advent

Började dagen med sovmorgon + frukost. Säkert inte den enda som gjorde det en söndag hehe.

Äter nästan aldrig ägg nuförtiden men nu råkade jag ha det hemma. Få grejer slår ändå kombon perfekt kokt ägg + rostad jullimpa. Eller?

På eftermiddagen klädde jag och Mia på oss varmt och gick ut i solen (som såklart hade försvunnit när den här bilden togs). Vi gick över till Kronohagens gulligaste gator och därifrån vidare mot Berghäll.

Till Siltanen närmare bestämnt. De hade julmarknad, så vi kollade på lite olika grejer. Köpte några små presenter också.

Fast sen gick vi över gatan till Kolo, ett sjukt mysigt café som några jag känner har varit med och startat. Sådär ser Mia ut förresten när hon stalkar killar på min telefon, hehe.

Sen mötte vi upp Saga utanför Siltanen igen, kollade lite mera på utbudet på marknaden och bestämde sen att vi var hungriga och behövde mat. Hoppade på nian till andra sidan stan och gick till Tori. Andra söndagen på rad jag ätit där :) Helt rimligt dock pga god och lättillgänglig mat. Bästa är deras batat-fries ändå.

När vi hade ätit klart och betalat gick vi till Georsgatans simhall och badade bastu och simmade lite. Sen köpte jag och Mia choklad och nötter annat bra och åkte hem och kollade på dokumentär i köket.

Mysigaste söndagen på evigheter <3

Publicerad 13.12.2016 kl. 16:31

Svar på era frågor del 1

hej babes, här kommer första satsen med svaren på era frågor.

Har en fråga! Eller två. Vad jobbar du med och vad pluggar du?

Hej! Jag läser nordisk litteratur på Helsingfors universitet, pluggar på heltid och har valt att inte alls jobba det här året utan bara njuta av friheterna som studielivet innebär :)

Inte en direkt fråga men kör ändå!
Kan du inte berätta lite om posterstories, hur kom ni på idén, hur ser arbetsprocessen ut och hur går det?

Ja visst! Postrestories är alltså en ihopvikbar affisch med en novell på ena sidan och en illustration som tolkar novellen på den andra som jag, Linn och Saga ger ut. Idén med en affisch som kombinerade illustration och novell var ursprungligen Linns, för flera år sedan. Idén flöt runt en tid som något vi pratade om då och då helt enkelt. Våren/sommaren 2015 kom den upp igen, då med tanken om att lyfta fram olika skribenter och illustratörer för varje nummer. Konceptet kändes för bra för att inte verkställas, så vi bestämde oss för att helt enkelt göra det.

Linn som är grafiker har tagit ut formatet och ansvarar för det visuella, hon har även illustrerat första numret och det senaste numret tillsammans med Emilia Kannosto. Jag och Saga har ansvaret för det litterära innehållet, aka novellen. Vi beställer/väljer ut den, korrläser och kan i vissa fall be skribenten redigera lite. Dessutom har vi huvudansvaret för olika slags administrativa grejer som måste fixas, typ ekonomi och sånt.

Vi gör Posterstories vid sidan om jobb och studier och främst eftersom vi tycker det är en rolig grej. Hittills har vi hållit på i ett år och testat oss fram och experimenterat med hur vi vill jobba. Framtiden är lite oklar, så den kanske jag inte ska prata om. Hoppas dock att vi ska kunna fortsätta jobba med Posterstories och hitta en mer stabil grund för utgivningen! Ni kan följa Posterstories på instagram, där uppdaterar vi när det händer saker :)

Hej! Kan du inte berätta lite om ditt kärleksliv? Du är så super hemlig om sånt. Obs fattar ifall det känns privat :) sen undrar jag vad du har för framtidsplaner och vart man ska gå ifall man vill gå ut i Helsingfors?

Hej! Alltså vill typ svara ja absolut men eh känner att det kanske ändå inte helt är på sin plats. Förhållanden som är nya/ odefinierade är nog inte bra ämnen att blogga om, de innefattar ju oftast mer än en sårbar person. Men kan ju säga såhär: gillar överlag att dejta och hångla och förhåller mig rätt casually till sånt. Blir dock ca aldrig kär och är väldigt mån om mitt eget space vilket gör att jag tröttnar snabbt och lätt kan vara rätt picky.

Mina framtidsplaner innefattar att komma på ett ämne att skriva gradu om, skriva den och sen brace myself för vad jag ska göra efter att jag tagit min examen. Ehhehe #framtidsångest

Tycker helt ärligt att Helsingfors uteliv är rätt lame just nu, går helst på hemmafester eller hänger på mysiga barer med skumpaerbjudanden :) Annars är det är antingen pretantiös techno eller sunkiga karaokebarer som gäller och gillar inte riktigt någondera. Undrar mest vart alla indieklubbar försvunnit :´(

Men okej ställen jag ändå gillar är: Siltanen, Café Talo, Bar nr 9, Kaikus peräkammari, Eerkinkatu 11 (pga brukade vara Roska), Tenho, Bar Molotov, Tavastia för spelningar eller ifall du är 18 :)

 

Hej!
Du verkar hänga mycket med dina gymnasievänner och ditt squad från Mesotoko? Undrar bara, är ni supertighta så att det är svårt att bli vän med er eller är ni öppna för att få nya kompisar? :)

Muhahah you can’t sit with us. Nånejjj. Vi är supertighta men också rätt sociala och gillar att få nya kompisar (vem gör nu inte det?). Skulle säga att det är rätt lätt att bli kompis med oss förutsatt gemensamma intressen etc :)

Hej! Bland alla städer du studerat i/upplevt, var har du trivats bäst? Vilken är den ultimata studiestaden i din mening?

Har ju bara bott/studerat i Helsingfors och Lund och älskar båda två, dock omöjligt att jämföra. Lund är dödsmysigt och på många sätt den ultimata studiestaden (litet, fint, bra universitet, mycket som händer och nära till större städer) dock även lite väl litet i längden… Jag ser inte Helsingfors som min studiestad utan framförallt som min hemstad (som jag dessutom råkar studera i). I ren studiestadsupplevelse kanske Lund isf, men ifall man också vill leva utanför den kontexten medan man studerar så Helsingfors.

Städer jag hängt i som jag gillat extra mycket och lätt kunde tänka mig bo i är t ex Berlin, London, Malmö och Köpenhamn.

Hur kom du på ditt bloggnamn?

Jag var 15 då så jag minns inte riktigt. Men Kaneli = kanel = spicegirl. Tyckte väl det passade pga spicegirls-generationen med tillhörande girlpower attityd. Obs är rätt ironisk också så namnet kanske inte är 100% seriöst. Spice it up bygger väl direkt på samma grejer, men framförallt på att bloggen ändå fokuserar mest på roliga grejer i vardagen (<-- det där kanske var en efterkonstruktion, men ändå rätt bra isf)

Hej! älskar att läsa din blogg, en stor inspirationskälla för mig!:) för stunden undrar jag ifall du kan tipsa om vin (både bubblande och icke-bubblande) och hur du lyckas få dina bilder så stämningsfulla. Ha en bra dag!:)

Aww thnx! * blir rörd *

När det kommer till bubbel gillar jag prosecco bäst (Fiorellino extra dry tack!) och cava typ lika mycket (Jaume Serra är mest prisvärda som finns på alko, dock sjukt ful nya flaska…).

Vitt vin: gillar Riesling mest, Kung Fu Girl när det är special treat, annars mitt bästa ever vinfynd Bliez Riesling. Tog det en gång på må få pga fin flaska och nu dricker ca alla jag känner det pga hlet löjligt gott.

Är rätt dålig på rödvin (eller bra på att dricka det, men dålig på att veta något om det) så tänker ej tipsa. Ni kan tipsa mig istället :)

Känner att jag nog inte är bästa personen att gå till för fototips eftersom jag är 100% ”självlärd” och mest gått på magkänsla och lärt mig vad som funkar efter hand (= svårt att verbalisera hur jag tänker när jag fotar). Identifierar mig lite med Phoebe från Friends när hon skulle lära Joey spela gitarr och hade egna begrepp som hon hittat på för alla ackord :) Men typ viktigaste jag tänker på när jag tar bild: hur är ljuset och varifrån kommer det? Utan ljus kommer en ingen vart. Sen kan jag vara ganska mån om just en viss stämning på bekostnad av bilder som rent objektivt är ”bättre” men där stämningen är helt off.

Vad skulle vara din drömdejt? Vad skulle vara ditt drömyrke?

När det kommer till dejter uppskattar jag enkla koncept, typ dela en flaska vin i en park och prata mycket, kanske ifall det går vägen hångla lite. Eller lång promenad som slutar på ett mysigt café. Är inte så mycket för en massa aktiviteter eller sånt.

Men okej drömdejt: Det är sommarkväll och min dejt möter mig vid hamnen med en liten båt och picknickkorg och vin. Sen åker vi ut till någon mysig lite avlägsen skärgårdsö där vi dukar upp allt på klipporna, vi avbryter hela tiden varandra pga finns så mycket att säga, vi blir tipsy utan att märka det, sen går solen ner och vi tycker nattdopp låter som bästa idén så vi simmar lite (ingen point att dejta någon som ej gillar nattdopp ju) och sen hånglar vi på klipporna forever.

Eller! Drive in bio! Popcorn! Smuggelvin! Och någon halvkul actionfilm ingen bryr sig om så man kan hångla istället.

Den som kan berätta för mig vad mitt drömyrke är får tiotusen poäng och en kyss. Just nu vill jag mest fortsätta studera (är verkligen inte färdig med att lära mig nya grejer, ju mer jag lär mig desto intressantare frågor uppstår som jag vill lära mig mer om). Vet i alla fall att jag vill jobba med litteratur och helst inte ha ett nio-till-fem kontorsjobb utan mer flexiga arbetstider. Och ja jag hör er viska forskutbildning etc men eh vi får se.

Kan du inte berätta mer om dina vänner? Ni verkar så himla tighta allihop, är ni det på riktigt eller är det bara så det ser ut? Och vad hände med din kompis Jannica? Har ni grälat eller varför hänger ni inte längre?

Vet ni jag tror mina vänner får ett helt eget inlägg pga de förtjänar det. Vi är minst så nära i verkligheten som det verkar på sociala medier. Folk pratar om att tjejers vänskapsförhållanden lätt är bitchiga och folk talar skit om varandra bakom ryggen. Känner igen 0% av det. Punkt.

Jannica bor i Berlin och vi skickar små ”jag saknar dig hjärtan” till varandra på whatsapp när det känns för jobbigt. Vi har inte grälat på flera år :)

Publicerad 30.11.2016 kl. 17:17

Prosecco på taket, födelsedagsbrunch och kanelbullens dag

Hejj hej, här kommer typiskt ostrukturerat blogginlägg lastat. Med sånt jag fotograferat lately u know. Som den här innergården där jag sökte vindskydd när jag pratade i telefon med Linn och hon klagade på att det blåste så hårt att linjen blev brusig. älskar mysiga innergårdar.

I lördags skulle vi ha Mesotoko-middag. Men först klättrade vi upp på taket för att ha officiell välkomstskål för Mia (som ju flyttat in istället för Linn – har typ rätt många bekanta som frågat vad vi gjort av Linns rum när hon drog till Paris, så ifall nån av er undrar så här fick ni svaret). Värsta rituella ceremonin att klättra upp för brandstegen med vinglas och proseccoflaskor i fickorna. Älskar hur sura alla ser ut på bilden lol.

Fast Hellen var lite bildskön också.

Plus himlen som var sådär sockervaddig som vanligt <3

Sen gick vi ner i köket och åt svart spagetti och drack rödvin tills klockan från ingenstans var halv ett. Då åkte vi till Vallgård istället och gick på lite olika barer och drack öl i trappuppgångar och träffade folk vi kände för många år sedan. Kom hem halv sex och åt spagetti med ketschup till frukost. fancy som fan.

Fast sen sov jag ett par timmar, vaknade upp relativt pigg och åkte iväg till Jenna som fyllde år. Hon hade ställt i ordning en så himla mysigt brunch med massa god mat och mimosas och annat vi gillar. Bästa söndasggrejen att bli bjuden på.

Väl hemma däckade jag väl lite av sömnbrist och sånt. Bara att tända mysbelys (<-- vilket ord) och kolla på dåliga filmer på netflix tills det kändes bättre.

 

I måndags hade Vilma bjudit oss över på middag hem till sig. Orkar inte hur fint Vallgård är, tänker alltid att jag nog ska flytta tillbaka snart. Är bara inte riktigt redo att ge ifrån mig mitt tak och mina roomies.

Hur som, dessutom skrev Vilma tidigare på dagen att hon lyckats reservera husets loft-bastu från 19-20 och att vi skulle ta med handdukar ifall vi var sugna. Eh ja tack typ mysigaste pga det blev ju så jäkla kallt plötsligt. hej oktober liksom.

 

Igår var det ju kanelbullens dag (tycker det är lite lolligt men vi älskar ju kanelbullar så vi går all in) och då sms:ade jag Hanna och frågade ifall hon ville gå på kanelbulledejt. Det ville hon.

Alla Kannistos kanelbullar i stan var slut (go figure, dom är ju bäst), så vi bestämde oss för att det fick bli Ekberg. Ändå mysigt att sitta invirad i filtar på Bulevarden, kolla på folk och vinka till bekanta.

Plus att dom hämtar allt till bordet och vi fick en hel liten kanna full med hett kaffe så att vi inte skulle behöva stiga upp och gå in ifall vi ville ha en påtår.

Publicerad 05.10.2016 kl. 11:39

Söndagspicknick på Skanslandet

I söndags packade jag, Hanna och Linn med en picknickkorg (alltså inte bara bildligt talat utan en actual korg, bästa att äga en sån!) med bara bra utflyktsmat och gick ner till Salutorget för att hoppa på en färja. Vi skulle nämligen till Skanlandet! För den som missat är det en ö som tillhört försvarsmakten ca forever men som i maj öppnades för allmänheten. De har carzy mångsidig natur, gamla fästningar och en otrolig utsikt över Helsingfors = perfekt utflyktsmål för soliga septembersöndagar.

Det var väl ca någonstans i gräset där som jag äntligen andades ut och insåg att jag har tid igen. Att jag har tid att planera in grejer utan att få skavsår i magen av stress, men framförallt att jag har tid att inte göra någonting annat än det jag har lust med för stunden. Det har jag i och för sig haft i nästan en månad nu, men det tog väl sin tid för kroppen att hinna med.

Det kan hända att jag skriver mer om det här någon annan gång, men just nu tänker jag inte göra annat än äta äpplen, skriva lite på en rapport och sedan gå ut till solen och läsa på min bok. Ha en fin torsdag <3

Publicerad 08.09.2016 kl. 10:57

Konstutställningar, kompisar och middagar.

I fredags var det gratis inträde på Kiasma, så då passade jag, Linn och Saga på att gå dit.

Inspekterade bland annat kitschiga plastföremål och uppblåsbara glittriga grisar med vingar. Tänker att det typ är så som nutidskonst porträtterades i min gamla franskabok när jag var 14. Som något underligt, färggrant och obegripligt.

 

Efter fem våningar konst och lite kaffe, glass och skumpa på det tog vi spårvagnen till Busholmen. Det var middags-tajm! Vi fick rödvin medan vi väntade på att allt skulle vara klart (aka att Matlida och kokosmjölken skulle komma)

Sen åt vi! Vårrullar <33 bästa middagsmaten ju.

Efteråt drack vi ganska många flaskor skumpa och spelade spel och sjöng snapsvisor till exempel. Hanna och Sara stod vid fönstret och såg allmänt dreamy ut.

Sen fortsatte de andra iväg på Bassline medan jag åkte hem och kurerade min flunssa som var en mild form av angina tydligen.

 

På lördagen hade jag stämt dejt med denna ovan. Vi har knappt setts sen juni utom då vi sprungit på varandra på barer och dylikt. Fy vad trist. Fast nu sågs vi då alltså och fortsatte på samma tema som igår, nämligen mera konst. Ateneum och Alice Neel to be exact. Älskade utställningen <3

Efteråt tog vi en calssic kaffe & catch up dessutom. Sen senare träffade jag Linn och Maria på Andante och vi smidde planer inför den kommande veckan.

 

Jag, Linn, Saga och Hanna hade egentligen tänkt åke till Skanslandet på eftermiddagen men eftersom det börjde regna fick vi göra om planerna.

Så istället gick vi till Everest (Lotsgatan 12) som ligger här på Skatudden och som sägs vara Helsingfors bästa Nepalesiska restaurang. Är ingen expert men maten var i alla to die for god enligt mig. Åt upp min portion på ca 5 minuter :)

Sen gick vi hem och drack vin och spelade spel resten av natten.

Publicerad 06.09.2016 kl. 18:02

Fyra tips i sommarhelsingfors

Medan jag ironiskt nog drar över viken till Tallinn över helgen kommer här fyra bombsäkra tips att göra i Helsingfors en helg juli:

Rönnskär: En dreamy liten ö med sandstränder, badklippor och hallonsnår. När jag var liten byggde vi sandslott, klättrade barfota på klipporna och åt sockermunkar som måsarna försökte stjäla. På båten hem hade jag alltid sand i skorna. Jag bygger tyvärr sällan sandslott nuförtiden, men annars har få saker ändrats.

Kesäkino Engel: En utomhusbio på Café Engels innergård. En kan beställa rödvin eller stora koppar te och sen sitta under filtarna och kolla på filmen och höra måsarna och spårvagnarna där utanför. Helsingforsromantik som bäst. Obs att innergården är relativt liten och det lönar sig att boka biljetter i förväg!

Ääniwalli: Sen några år tillbaka ordnas här varje söndag sommarens bästa dagsfester. Min entusiasm har flagnat med åren, men tycker fortfarande att det definitivt är värt att åka till Vallgård en varm julieftermiddag om en råkar vara sugen på snygga hipsters och techno som dunkar flera kvarter bort.

Blå Villans café: En terrass uppe vid fågelsången, med kvällssol och perfekt utsikt över Tölövikens fluffiga trädtoppar och hustaken där bakom. Ingen jag tagit hit har någonsin blivit besviken.

Publicerad 08.07.2016 kl. 10:21