Svar på era frågor del 1

hej babes, här kommer första satsen med svaren på era frågor.

Har en fråga! Eller två. Vad jobbar du med och vad pluggar du?

Hej! Jag läser nordisk litteratur på Helsingfors universitet, pluggar på heltid och har valt att inte alls jobba det här året utan bara njuta av friheterna som studielivet innebär :)

Inte en direkt fråga men kör ändå!
Kan du inte berätta lite om posterstories, hur kom ni på idén, hur ser arbetsprocessen ut och hur går det?

Ja visst! Postrestories är alltså en ihopvikbar affisch med en novell på ena sidan och en illustration som tolkar novellen på den andra som jag, Linn och Saga ger ut. Idén med en affisch som kombinerade illustration och novell var ursprungligen Linns, för flera år sedan. Idén flöt runt en tid som något vi pratade om då och då helt enkelt. Våren/sommaren 2015 kom den upp igen, då med tanken om att lyfta fram olika skribenter och illustratörer för varje nummer. Konceptet kändes för bra för att inte verkställas, så vi bestämde oss för att helt enkelt göra det.

Linn som är grafiker har tagit ut formatet och ansvarar för det visuella, hon har även illustrerat första numret och det senaste numret tillsammans med Emilia Kannosto. Jag och Saga har ansvaret för det litterära innehållet, aka novellen. Vi beställer/väljer ut den, korrläser och kan i vissa fall be skribenten redigera lite. Dessutom har vi huvudansvaret för olika slags administrativa grejer som måste fixas, typ ekonomi och sånt.

Vi gör Posterstories vid sidan om jobb och studier och främst eftersom vi tycker det är en rolig grej. Hittills har vi hållit på i ett år och testat oss fram och experimenterat med hur vi vill jobba. Framtiden är lite oklar, så den kanske jag inte ska prata om. Hoppas dock att vi ska kunna fortsätta jobba med Posterstories och hitta en mer stabil grund för utgivningen! Ni kan följa Posterstories på instagram, där uppdaterar vi när det händer saker :)

Hej! Kan du inte berätta lite om ditt kärleksliv? Du är så super hemlig om sånt. Obs fattar ifall det känns privat :) sen undrar jag vad du har för framtidsplaner och vart man ska gå ifall man vill gå ut i Helsingfors?

Hej! Alltså vill typ svara ja absolut men eh känner att det kanske ändå inte helt är på sin plats. Förhållanden som är nya/ odefinierade är nog inte bra ämnen att blogga om, de innefattar ju oftast mer än en sårbar person. Men kan ju säga såhär: gillar överlag att dejta och hångla och förhåller mig rätt casually till sånt. Blir dock ca aldrig kär och är väldigt mån om mitt eget space vilket gör att jag tröttnar snabbt och lätt kan vara rätt picky.

Mina framtidsplaner innefattar att komma på ett ämne att skriva gradu om, skriva den och sen brace myself för vad jag ska göra efter att jag tagit min examen. Ehhehe #framtidsångest

Tycker helt ärligt att Helsingfors uteliv är rätt lame just nu, går helst på hemmafester eller hänger på mysiga barer med skumpaerbjudanden :) Annars är det är antingen pretantiös techno eller sunkiga karaokebarer som gäller och gillar inte riktigt någondera. Undrar mest vart alla indieklubbar försvunnit :´(

Men okej ställen jag ändå gillar är: Siltanen, Café Talo, Bar nr 9, Kaikus peräkammari, Eerkinkatu 11 (pga brukade vara Roska), Tenho, Bar Molotov, Tavastia för spelningar eller ifall du är 18 :)

 

Hej!
Du verkar hänga mycket med dina gymnasievänner och ditt squad från Mesotoko? Undrar bara, är ni supertighta så att det är svårt att bli vän med er eller är ni öppna för att få nya kompisar? :)

Muhahah you can’t sit with us. Nånejjj. Vi är supertighta men också rätt sociala och gillar att få nya kompisar (vem gör nu inte det?). Skulle säga att det är rätt lätt att bli kompis med oss förutsatt gemensamma intressen etc :)

Hej! Bland alla städer du studerat i/upplevt, var har du trivats bäst? Vilken är den ultimata studiestaden i din mening?

Har ju bara bott/studerat i Helsingfors och Lund och älskar båda två, dock omöjligt att jämföra. Lund är dödsmysigt och på många sätt den ultimata studiestaden (litet, fint, bra universitet, mycket som händer och nära till större städer) dock även lite väl litet i längden… Jag ser inte Helsingfors som min studiestad utan framförallt som min hemstad (som jag dessutom råkar studera i). I ren studiestadsupplevelse kanske Lund isf, men ifall man också vill leva utanför den kontexten medan man studerar så Helsingfors.

Städer jag hängt i som jag gillat extra mycket och lätt kunde tänka mig bo i är t ex Berlin, London, Malmö och Köpenhamn.

Hur kom du på ditt bloggnamn?

Jag var 15 då så jag minns inte riktigt. Men Kaneli = kanel = spicegirl. Tyckte väl det passade pga spicegirls-generationen med tillhörande girlpower attityd. Obs är rätt ironisk också så namnet kanske inte är 100% seriöst. Spice it up bygger väl direkt på samma grejer, men framförallt på att bloggen ändå fokuserar mest på roliga grejer i vardagen (<-- det där kanske var en efterkonstruktion, men ändå rätt bra isf)

Hej! älskar att läsa din blogg, en stor inspirationskälla för mig!:) för stunden undrar jag ifall du kan tipsa om vin (både bubblande och icke-bubblande) och hur du lyckas få dina bilder så stämningsfulla. Ha en bra dag!:)

Aww thnx! * blir rörd *

När det kommer till bubbel gillar jag prosecco bäst (Fiorellino extra dry tack!) och cava typ lika mycket (Jaume Serra är mest prisvärda som finns på alko, dock sjukt ful nya flaska…).

Vitt vin: gillar Riesling mest, Kung Fu Girl när det är special treat, annars mitt bästa ever vinfynd Bliez Riesling. Tog det en gång på må få pga fin flaska och nu dricker ca alla jag känner det pga hlet löjligt gott.

Är rätt dålig på rödvin (eller bra på att dricka det, men dålig på att veta något om det) så tänker ej tipsa. Ni kan tipsa mig istället :)

Känner att jag nog inte är bästa personen att gå till för fototips eftersom jag är 100% ”självlärd” och mest gått på magkänsla och lärt mig vad som funkar efter hand (= svårt att verbalisera hur jag tänker när jag fotar). Identifierar mig lite med Phoebe från Friends när hon skulle lära Joey spela gitarr och hade egna begrepp som hon hittat på för alla ackord :) Men typ viktigaste jag tänker på när jag tar bild: hur är ljuset och varifrån kommer det? Utan ljus kommer en ingen vart. Sen kan jag vara ganska mån om just en viss stämning på bekostnad av bilder som rent objektivt är ”bättre” men där stämningen är helt off.

Vad skulle vara din drömdejt? Vad skulle vara ditt drömyrke?

När det kommer till dejter uppskattar jag enkla koncept, typ dela en flaska vin i en park och prata mycket, kanske ifall det går vägen hångla lite. Eller lång promenad som slutar på ett mysigt café. Är inte så mycket för en massa aktiviteter eller sånt.

Men okej drömdejt: Det är sommarkväll och min dejt möter mig vid hamnen med en liten båt och picknickkorg och vin. Sen åker vi ut till någon mysig lite avlägsen skärgårdsö där vi dukar upp allt på klipporna, vi avbryter hela tiden varandra pga finns så mycket att säga, vi blir tipsy utan att märka det, sen går solen ner och vi tycker nattdopp låter som bästa idén så vi simmar lite (ingen point att dejta någon som ej gillar nattdopp ju) och sen hånglar vi på klipporna forever.

Eller! Drive in bio! Popcorn! Smuggelvin! Och någon halvkul actionfilm ingen bryr sig om så man kan hångla istället.

Den som kan berätta för mig vad mitt drömyrke är får tiotusen poäng och en kyss. Just nu vill jag mest fortsätta studera (är verkligen inte färdig med att lära mig nya grejer, ju mer jag lär mig desto intressantare frågor uppstår som jag vill lära mig mer om). Vet i alla fall att jag vill jobba med litteratur och helst inte ha ett nio-till-fem kontorsjobb utan mer flexiga arbetstider. Och ja jag hör er viska forskutbildning etc men eh vi får se.

Kan du inte berätta mer om dina vänner? Ni verkar så himla tighta allihop, är ni det på riktigt eller är det bara så det ser ut? Och vad hände med din kompis Jannica? Har ni grälat eller varför hänger ni inte längre?

Vet ni jag tror mina vänner får ett helt eget inlägg pga de förtjänar det. Vi är minst så nära i verkligheten som det verkar på sociala medier. Folk pratar om att tjejers vänskapsförhållanden lätt är bitchiga och folk talar skit om varandra bakom ryggen. Känner igen 0% av det. Punkt.

Jannica bor i Berlin och vi skickar små ”jag saknar dig hjärtan” till varandra på whatsapp när det känns för jobbigt. Vi har inte grälat på flera år :)

Publicerad 30.11.2016 kl. 17:17

lite lägesuppdatering bara

Hej jag hinner tydligen inte skriva dom inlägg jag tänkt, så i väntan på mera tid kan vi ju bara ta en liten life-update. Ok. Såhär ser mitt skrivbord ut just nu. Eller just nu i skrivande stund finns där desstom en kaffekopp och kamera och sladd och kalender och bok som jag läser med andra ögat typ. Men vid den här utsikten sitter jag liksom.

Och såhär ser jag ut. Eller såg ut igår på eftermiddagen, men ändå nästan samma idag, hinner ju inte ändra utseende så mycket över en natt.

Okej då har vi nuläget under kontroll och kan lugnt backa lite i tiden.

Jag var ju i Göteborg över helgen! T ex med dom här tre. Det är typ dö tråkigt att blogga om dom dagarna pga inte alls fotovänligt trots roligt program non-stop. Mest såg vi på seminarier (älskar att försvinna från kaoset och gömma mig i ett mörkt rum och bara lyssna på folk som pratar litteratur), bläddrade i böcker och drack rödvin på hotellrummet. Dock att jag bara fotade vad vi åt typ, lol.

T ex denna meze-lunch. Exakt samma ställe som vi åt på första gången vi var på bokmässan 2013. Lika gott också! (+ att det liksom var självklart att vi skulle sitta ute, så strålande solksen och supervarmt).

En kväll träffade jag Fia ockås och drack rödvin. Vi har vetat varandra sen sjukt många år tillbaka men egentligen aldrig talat innan. Vi hade supertrevligt anyway, hon är en så himla fin person <3

Sista dagen i Göteborg åt vi halloumi-burgare ute i +20 graders sol. Var lite skakig och svag pga klockan var över 15 och jag hade glömt bort att äta och dessutom råkat gå in på Beyond Retro som hade -75% på samtliga plagg. Gör ju att vem som helst spårar ut lite.

Köpte rekordlite böcker på mässan i år. Bara dessa tre nämligen: Allt som blir kvar av Sanda beijer, Att skriva av Margurite Duras (dock att jag ren läst den men kunde inte motstå omslaget som var så sjukt pretty) och sen Karolina Ramqvist essä Det är natten.

Tillbaka i Helsingfors! Min pappa ringde mig i helgen och frågade om jag ville åka och kolla på böcker på måndagen. Det var ett dödsbo nämligen som skulle redas ut, med massa massa böcker. Jag sa att javisst och tog med mig Hanna dessutom.

Fyndade så fina böcker förövrigt, t ex Mrs Dalloway och två stycken romaner av Françoise Sagan. På vägen hem beundrade vi dessa förortsromantiska väggmålningar.

I tisdags var jag tillbaka på Köket som ju ändå är vårt bästa kontor-café pga nära till Uni och 4:ans hållplats, gratis påtår, mycket plats och många uttag att ladda datorn i. Dessutom har dom ju sjukt bra aw-erbjudanden också! Jag och Saga betade av lite Posterstories work, börja följa på instagram för att få all the latest updates (hösten innebär ju att det börjar hända grejer igen!)

Efter avslutat möte åkte jag till Berghäll och Astras release-fest. Missade allt program eftrsom jag var sen, men fick ett glas vin ändå som tur. + Träffade gulliga kompisar jag inte sett på länge, som en skrattande Mia t ex!

Annars har jag mest hetsläst böcker vid köksbordet, i sängen, på olika opar stolar på universitetet, medan jag redigerat bilder etc. (borde läsa slut just denna nu istället för att blogga men oh well).

Ok slut på lifeupdate. Ska läsa min bok istället och sen äta lunch med min mormor innan eftermiddagsföreläsningen.

 

Publicerad 29.09.2016 kl. 10:01

Posterstories nummer två

Ett nyt nummer av Posterstories är ute!!

Den här gången är det frågan om ett specialnummer som vi gjort på finska i sammarbete med tidningen Samu. Posterstories finns alltså med som en gratis bilaga som du får i samband med att du köper ett nummer av tidningen (som förövrigt verkar SÅ bra, har bara hunnit bläddra i den än så länge men den verkar himla vettig!).

Tycker förresten att det här numret blev sjukt lyckat, om jag får säga det själv (det får jag ju såklart!).

Tidningen går att köpa på Nide här i Helsingfors eller så går det att beställa härifrån.

Puss hej det var allt för idag!

Publicerad 24.05.2016 kl. 22:35

Posterstories

Lystring people!

Nu ska jag ta och berätta för er om vårt projekt som jag skrev lite i förbifarten om tidigare.

Det är alltså så att jag och mina vapendragare Linn och Saga startat ett projekt vid namn Posterstories. Projektet går ut på at vi ger ut noveller i affischformat med tillhörande illustrationer. Tanken är att skapa en ny plattform för unga finlandssvenska skribenter och illustratörer och samtidigt utveckla nya möjligheter för utgivning av skönlitteratur.

Vårt första nummer finns ute på olika caféer, restauranger och bibliotek i Helsingfors. För exakta lista på ställen och mera information, kolla vårt instagramkonto.

Nu söker vi mera medarbetare till kommande nummer!

 

Publicerad 10.02.2016 kl. 09:39

Posterstories

Okey spännande saker på g! Det är nämligen så att jag och Linn och Saga arbetat med en grej den här hösten, och på fredagen kommer första numret från tryckeriet!!

Jag kommer såklart skriva mer om det sen, men ni kan gå in på instagram ren nu och följa @posterstories för att få alla latest updates.

Förresten, en annan bra grej! Ni har väl inte missat att tidsskriften Kontur börjat utkomma igen, som en webb-tidning? I det senaste numret finns en intervju med mig och Linn dessutom, här kan ni läsa :)

Publicerad 15.12.2015 kl. 10:23