stå stilla en liten stund

Träffade Vilma i lördags för att prata av mig lite och bolla tankar med. Vi gick upp genom Rödbergen och värmde händerna mot pappmuggar, passerade huset jag bodde i som nittonåring, alla tinnar och torn i gamla Eira och tillslut havet som låg som en ljus spegel mot mörk himmel. Vi pratade bland annat om kroppsnoja, problematiska modersrelationer och skvaller på universitet. Har känt Vilma i ca exakt två år och plötsligt någonstans utan att jag vet när har hon blivit en av mina mest självklara personer. Fint va?

Annars mår ärligt talat sådär just nu. Det finns så mycket halvfärdigt som jag försöker orientera mig i, formulera så att det kommunicerar vidare från mina egna tankedimensioner. Det är så trassligt att jag inte vet var jag ska börja. Ibland går det. Ganska ofta stirrar jag blint på ett blinkade sträck och undrar vad som ska komma härefter. Är så förbannat osäker på mig själv plötsligt, rädd för att det jag trodde var något att ta fasta på ska visa sig vara mediokert.

Vaknar med ett ryck varje morgon, alltid innan alarmet ska ringa. Är så närhetskrank att jag skäms. Skäms över hur mycket jag bryr mig. Som om det här skulle definiera hela mig, jag vet att det inte gör det, men klarar ändå inte av att ta avstånd. Stillar istället min oro med att boka in möten. Konkreta snabba saker med direkt respons. Det är betryggande att jobba med något som inte ska innefatta hela ens identitet, där saker rör sig fortare, där jag lyckas leverera, med lätthet till och med.

Återvänder till de tomma raderna tillslut. Landar i ovetskapen, att det är ett ställe att vara på det med, att stå stilla i en stund.  

09.10.2017 kl. 15:47

tankar och bilder från juli

Läser någon bloggar mitt i högsommaren? Jag bläddrar mest förbi allt, om jag ska vara ärlig, läser sporadiska inlägg då och då. Men jag vill ju kunna gå tillbaka i mitt arkiv här (så som en går tillbaka i dagböcker) och minnas hur det var, så därför bänkar jag mig framför datorn och skriver ett inlägg oavsett.

Såhär ser det liv som fastnat i kameralinsen de senaste dagarna ut. Fast de här bilderna kanske ger en förskönad bild. Kanske jag efteråt bara minns alla skogsstigar och varma klippor och små gläntor som lyser röda av smultron? Pastellfärgade solnedgångar och pastellfärgat vin. Drömmiga böcker och hur jag aldrig åt frukost innan 11 och systematiskt blandade ihop dagarna. Visst är det så tillvaron här är när den är som bäst.

Men jag sitter också krokryggig över datorskärmen och tragglar mig igenom svåra teorier om ekologi, feminism, materialism, strukturer av förtryck som ofta är långt ifrån litteraturvetenskap och långt utanför min comfort-zone. Då tar jag inga bilder. Det är motsträvigt, tungt och förödande för självkänslan. Förutom då och då, när instinkten jag hade övergår i insikt, trådar knyts ihop och blir förståelse som blir bekräftelse. Jag vet inte ifall våndan är värt den känslan ännu, men jag vet att jag hellre arbetar hårt för det här än för det mesta andra.

Okay varsågod för mina tankesnurr (som ni kanske inte läste för det är ju juli trots allt). Har läst igenom mina anteckningar från det jag läst hittills och känner mig helt okej inför det jag åstadkommit (bättre än i lördags då jag tänkte att det nog säkert inte blir någon gradu, kanske bara borde hoppa av universitetet etc). Ska låta dokumentet och böckerna vara nu i några dagar tänkte jag, ge mig själv en lite semester istället, hänga med kompisar (ändå rekordlänge att inte ha träffat i princip annat än mina föräldrar och andra släktingar, kanske inte hänt sen jag var ett litet kid) på olika landställen (så mysigt, kommer nog minnas den är sommaren som den då alla var på sina landen, när Helsingfors bara var en avlägsen plats dit räkningarna åkte). 

Okay bye, ska laga lunch nu

 xx

17.07.2017 kl. 14:44

beteendemönster

Hörni det är oklart vart det här jullovet försvunnit. In i det gamla vanliga beteendemönstret tror jag. Det har förflutit utan mycket bildbevis. Kanske för att jag tycker det är tillfredställande att behålla upplevelser för mig själv, kanske eftersom jag redan fotograferat det mesta förut.

Januari upprepar sig själv med skrämmande precision: isblommorna växer över fönstren, havet ångar upp i himlen och jag står fortfarande barfota bakom rutan och tittar på. Det kunde lika gärna vara förra året. Tills jag minns att januari 2016 var länge sedan, i ett annat liv. Jag tänker på allt som då ännu inte hänt, hur snabbt livet kan skifta.

Sedan obemärkt går kylan över. Snön smälter, dimman lägger sig över takåsarna. Jag stannar inte upp vid utsikten längre, fortsätter förbi som vanligt, osäker på hur mycket av mig som fortfarande är samma.

13.01.2017 kl. 13:42

Natural habitat

 

Efter helger som denna tänker jag att jag ändå kanske borde bo på landet.

Allt jag skriver blir klyschor för visst är det ju en klyscha: att vilja bo i septembersolen, på verandatrappan. Att bara leva på termoskaffe och texter. Plocka maten från skogen, sköja ansiktet i sjönvattnet. Dricka rödvin. Höra tystnadens alla nyanser.

Det är som en reflex: varje gång solen går ner bakom sjön söker min hand telefonen och kameran som ska föreviga. Som att det skulle gå.

20.09.2016 kl. 09:46

semesterillusion


Åkte till Tallinn över helgen och trots sammanlagt tre timmar fritid är undantagstillståndet ändå närmare semesterstämningen än tusen timmar ledigt i lägenheten här hemma.

Så varför inte äta pannkakor till lunch, kolla på utsikten och ta tusen turistiga bilder på gamla stans smala gator? Alternativt äta vattenmelon i parken, dricka whiskey sours till efterrätt och gå barbent hem i natten.

11.07.2016 kl. 10:43

Pang pang jag dog

 

I lördags skulle vi egentligen ut och svänga på utesrveringar sommarkvällen till ära. Fast sen kom vi på att varför skulle vi orka åka någonstans när vi hade vin och vårt tak och varandra. Så då stannade vi här, åt jordgubbar, och pratade om sånt som en bara pratar om med sina bästisar. Vi klättrade ut på taket för att bevittna solnedgången och som om stunden inte redan var fulländad så sa det plötsligt pang pang och hela himlen exploderade i glitter.

Dom här kvällarna är så förbannat fina och jag vet inte hur jag ska göra för att ta till vara dem på ett sätt som ger dem rättvisa.

Hur gör man liksom när man har 360 grader pastellhimel vid sina fötter, som inte räcker närapå heller?

26.05.2016 kl. 18:44

gjord av sten

Tre dagar, nio böcker och två uppsatser senare har inget alls förändrats förutom utom att körsbärsträden slagit ut i blom och jag rivit upp sår runt vristerna. Jag behövde komma bort för att klara av mig själv, men att isolera sig sker alltid på bekostnad av verkligheten.

När jag återvänder är asfalten varm och mitt rum känns dammigt. Som om det var länge sedan jag var här senast, länge sedan den här våren hände: När dimman täckte hustaken, tio timmars sömn inte hjälpte mot tröttheten och jag googlade sönder internet för att få svar på varför jag inte kunde andas. Som om det var länge sedan otillräckligheten var det enda som räckte till, så länge sedan att jag glömt hur viljestyrkan tillslut återvände.

Det känns som så länge sedan att det kanske inte hände

och inget alls har ju ändå förändrats förutom att jag fortfarande lider av verklighetskomplex

och numera dessutom har skrapsår på benen.

08.05.2016 kl. 22:29

(Everything that you've come to expect)

Hanna säger att jag skrattade högt. Jag förstår först inte vad hon menar. Det gjorde jag väl inte? Jag lutar mig mot solvarma väggar, försvinner in i mörka salar, somnar sällan i tid. Jag tvättar alla ytor, häller upp frikostigt med vin, fnittrar. Men sen går jag ändå ifrån allt.

Bläddrade i mitt arkiv i lördags för en grej som kommer upp i veckan (*stay tuned*). Blev lite nostalgisk över hur mycket tid jag kunde sätta ner på att blogga då. Eller hur mycket tid jag hade överlag: på att tänka, känna efter, låta bli att känna, på att klubba, sova, plugga, vaka, fika, leva.

Fast alltihopa kanske bara är en form av förnekelse? För jag hade ju tid i helgen: hur mycket som helst. Att läsa böcker och låta bli, att gå på middag och dricka vin. Att städa och plugga och springa. Jag vet inte varför det känns som att jag var frånvarande fast jag ju i var där. Dessutom hade Hanna kanske rätt, jag kanske skrattade.

11.04.2016 kl. 23:33

Lätt som sockervadd, orolig som magsår.


Nu ekar här tyst igen. Det beror lika mycket på tidsbrist som bristande intresse. Det kanske går om imorgon eller så gör det aldrig det. Vi får helt enkelt se.

Till dess kommer här mobilbilder från senaste tiden och två frågor som var svårare att svar på än jag trodde.  

Vad har du haft för dig på senaste tiden: Vakat senare än vanligt, vaknat tidigare än nödvändigt. Ätit popcorn, dansat. Kramat kompisar som är hemma över påsken. Lyssnat på ljudböcker, gått på middagar. Bläddrat förbi alla nyheter jag inte orkar känna ångesten över.

Hur har du känt dig på senaste tiden: Lätt som sockervadd, orolig som magsår. 

23.03.2016 kl. 10:47

Insnöade

Hej hur mår ni riktigt?

Jag börjar så småningom tröttna lite på kroniskt förfrusna tår och alla dessa omvägar jag åtar mig i försök att undvika kylan. Fast annars mår jag fint.

Mina kurser körde igång igen igår och att vara tillbaka i föreläsningssalarna känns fint. Jag satt mest på biblioteket i höstas och skrev själv, vilket jag i och för sig älskade, men det blev lite ensamt ibland. Jag fick för mycket tid att tänka efter.

Ganska länge hade jag en tydlig plan för vad jag skulle göra till näst. Liksom bli student, börja plugga på universitetet, flytta utomlands en tid, få min kandidatexamen. Målet var alltid att förflytta sig farmåt.

För första gången på länge, kanske någonsin, känner jag nu att det är dags att backa lite. Att det också kan vara tillåtet att återvända till format som visat sig fungera förr, att få stanna upp vid dem och vara nöjd ett tag. Medan nya planer låter sig ta form, i lugn och ro.

20.01.2016 kl. 10:06

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com