jag-listan


jag gör: nästan allting i god tid. Eller okej inte allt, men typ inlämningsuppgifter och sånt. Klarar ej av att jobba under tidspress.

jag kan: lätt försvinna in i mig själv och glömma bort andra ibland.

jag köper: mest avokado och havremjölk just nu. Bra saker att leva på.

jag borde: verkligen köpa en ny vinterjacka, den har jag nu har jag använt mer eller mindre aktivt sen 1997.

jag måste: lära mig att sluta avbryta folk när jag kommer på något jag själv vill säga.

jag vet: vart man ska gå om man vill ha billig skumpa i Helsingfors.

jag tycker: att världen ur ett globalt och politiskt perspektiv känns så jävla hopplös just nu. Deppigt som fan att leva på den här planeten.

jag tänker: mycket på det förflutna och framtiden. Omvärderar sånt som varit och ömsar skinn.

jag förbrukar: nästan alltid hela batteriet på min telefon på en dag.

jag lyssnar: mest på listor som spotify gör färdigt åt mig. Roligt att dom söker upp potentiella nya favoriter, men också tryggt att dom spelar gammal favoritmusik utan att jag aktivt måste gå och gräva i listor från flera år tillbaka. 

jag drömmer: ofta om att jag träffar personer som betytt mycket för mig men som jag inte sett på flera år. Vi befinner oss alltid på ställen så som tågstationer eller flygplatser. Vi försöker sätta oss ner för att tala, men något kommer alltid i vägen, så där som det brukar i drömmar. Så jäkla lätt att tyda dom drömmarna dock. 

jag längtar: just nu mest efter helgen som börjar idag. Jag och Hanna åker till Åbo om nån timme och sen ska vi hänga med Vilja och sitta på caféer och gå på hemmafest och bara göra roliga saker. Som en liten stadssemester typ.

jag fasar: inför vad jag ska göra med mitt liv efter universitetet. Vill inte ens tänka på det.

jag använder: inte balsam i mitt hår. Har inte gjort det på år och dar.

jag njuter: orimligt mycket av att dricka kaffe.

jag blir: så lätt orolig just nu.

jag äter: överdrivet mycket getost om jag får chansen.

jag dricker: helst prosecco på fester. Alltid.

jag struntar: i att dammsuga under sängen och bakom bokhyllan.

jag ska: pussa Vilja i helgen tills hennes bf blir svartsjukt. 

jag sparar: alla mina gamla kalendrar. Kan inte förmå mig att slänga dem, fast jag aldrig någonsin ens öppnar dem efter att året bytt.

jag brukar: köpa bananer, låta dem bli bruna, skära dem i slantar och sedan frysa ner dem. Sen äta dem som sådana, typ godaste everr.

jag tittar: på mycket mera serier nu än för några år sedan.

jag läser: The Girls av Emma Cline just nu.

jag vill: mest av allt kunna lita på livet igen.

14.10.2016 kl. 09:21

Vi var stökiga och stöddiga, jag var nästan inte dödlig.

Förra veckan låg jag i en hotellsäng i Göteborg en natt och läste Nöjesguiden. Där fanns en ganska liten ruta med Malmös bästa kaffebarer. Det var en väldigt anspråkslös liten grej, men jag fick liksom helt akut saknad efter Malmö när jag läste den. Hängde ju väldigt mycket där hösten 2014 och våren 2015 när jag bodde i Lund. Jag och Jannica hade typ ett eget litet exklusivt tvåmanna-gäng. När jag tänker på hur vi yrde runt blir jag nästan helt matt. Men också sentimental och full av saknad.

Överdriven nostalgi kan ju vara jobbigt i vardagen, men på bloggar får en som tur vältra sig i sånt när en får lust. Så vi tar en titt:

Jannica bodde i värdens drömmigaste pastellfärgade hus i ett tvåvångings-kollektiv i Kirseberga. De hade en av Nordens finaste innerård med björnbäsrbuskar och äppleträd och massa små gulliga bord där vi exempelvis drack bubbel en torsdag i september när Hanna och Linn hälsade på.

Jag och Jannica har känt varandra sedan augusti 2009 men det var först fem år senare som vi egentligen blev vänner. Vi gick liksom från bekanta till bästisar på typ ett par veckor vilket är så fint tycker jag <3

Förfestade i kollektivtets kök ca en gång i veckan. Vill inte veta hur många liter törley jag hällde i där dom månaderna. Tippar på orimligt många ändå. De dekorerade köker med vimplar för en fest de hade i mitten av september och sen hängde dom kvar typ tills våren i alla fall.

Sen gick vi på massa hemmafester och gömde oss på badrummet och hade tvåmannafest till exempel. Minns det som att vi var på festen men hade en egen privat fest som ingen annan fick vara med på. Ibland bytte vi till finska för att kunna prata om folk som var i samma rum så att de inte skulle förstå.

Gjorde en massa pit-stops på falafel-ställen också mellan fester och klubbar och andra fester. Vi hade ett sjukt sunkigt falafelställe som vi gillade bäst, en rulle kostade 25 kr och de hade någon viss sås som vi gillade extramycket som ingen annan hade.

Minns också att vi gick farm och tillbaka längs Kungsgatan, in till Möllan och tillbaka, så många gånger. Sparkade löven framför oss, pratade non-stop, bar på färgranna påsar fulla med alkohol och second hand och lösgodis. Eller att vi cyklade hem där på natten, turades om att packa varandra och fnittra ikapp.

Minns också när vi kom på att en flaska törley går jämt ut i två ölstop av plast och vi insåg att vi därmed lätt kunde frakta med oss den när vi skulle vidare. Typ som att vi löst ett dittills jättestort problem. Vi tog med oss våra törley-stop på hemmafester, till kön till Moriskan och ibland över bron till Köpenhamn. Såhär kunde det se ut när vi drog iväg.

På nätterna yrade vi runt ganska mycket, hånglade upp folk och var skrikiga och stökiga och säkert rätt störiga. Fast sen när vi tillslut skulle hem hittade vi alltid varandar, sket i alla andra och somnade båda under Jannicas duntäcke. Brukade vakna till att den andra sträckte sig efter sin telefon, med maskaraklumpar i ögonvrån och gårdagens glitter på kinden. Sen låg vi och dissade folk på tinder och önsekpinnade grejer på pinterest tillsammans hur länge som helst innan vi steg upp. Jag sov över så mycket på helgerna att jag hade egen tandborste där och helt vant fyllde och tömde diskmaskinen i köket.

Dagen efter att vi varit ute brukade vi långsamt promenera ner till Möllan och inhandla saker vi akut behövde. Så som färsk mango och glittriga korta saker på Beyond Retro exempelvis. Ifall det var lördag måste vi dessutom passa på att köpa mera skumpa.

Dessutom brukade vi ju duka upp helt sinnesjukt drömmiga bruncher. Det får vi inte glömma. Jag menar kolla bara dom. Vi brukade bära upp all mat till sofforna framför tv:n och kolla på New Girls i timmar medan vi åt.


Kommer ihåg den här kvällen i slutet av november som att Jannica skjutsat mig runt på sin cykel till en massa konstiga releasefester och att vi gömde våra öl i en buske bakom Babel och cyklade till Möllan för vi ville ha pommes med sjukt mycket vitlökssås. Sen cyklade vi tillbaka efter ölen. Så sjukt oklar hela grejen. Minns i alla fall det som att vi hela tiden pratade om att det kommer vara så tragiskt när de här nätterna är över, som att det låg i luften att det här inte var ett hållbart sätt att spendera sina helger på.

Det var nog sista gången vi var ute i Malmö den hösten. Eller vi var ju tillbaka på våren igen, men den minns jag som en helt annan tid. Det vi mindre vi två och mera en massa andra folk som vi drog med. Fast det var också fint i och för sig.

I alla fall. En så sjukt fin höst. Jag var nog en hel del i Malmö om vardagarna också, satt på cafér och promenerade i parkerna och åt middagar som inte innehöll en droppe alkohol. Och jag var nog en hel del hemma i Lund också på helgerna, gick på nationsklubbar och hemmafester med helt andra kompisar. Ibland gick jag inte på fest alls utan stannade hemma också. Drack te och kollade på film och hängde med mina rumskompisar. Men på nåt sätt är det just såhär jag alltid i efterhand vill minnas Malmö den hösten. Det är just det här jag akut började sakna när jag läste den där lilla rutan i nöjesguiden.

Okej slut på nostalgitripp för denna gång.

01.10.2016 kl. 13:16

20 frågor

 

1. Om du hade fått en dotter nu, vad hade du döpt henne till? Liv eller Hedvig kanske.

2. Sex utan kärlek eller kärlek utan sex? Tänker att det här är olika beroende på hur man känner sig i sitt liv just för tillfället. Nu skulle jag välja kärlek, men lätt att jag valt tvärtom för nåt år sen.

3. Har du bra självförtroende? Ja visst, ändå relativt bra.

4. Nämn tre saker på din att-göra-lista? Vad passande att min kalender med min fysiska to do list (är besatt av såna, skriver minst en i dagen om vardagarna) ligger öppen här bredvid mig. På den står: 1. kolla upp läskursen, 2. Köp unisport (gud vad saga skrattade åt formuleringen när hon råkade se den, menar såklart att jag ska ladda mitt kort till unisport) 3. Skriv klart ansökan.

5. Beskriv ditt drömutseende. Alltså med risk att låta sjukt dryg så har jag typ mitt drömutseende. Eller vaknar såklart inte varje morgon och kollar i spegeln o bah yess I look so f***** perfekt, far from. Menar mera så att jag tror att folk helt enkelt är så vana vid hur de själva ser ut att de idealiserar just den ”looken”. Alla jag vill se ut som har typ ovala ganska neutrala ansikten och naturligt hår som oftast är typ ljusbrunt. Sen finns det ju folk som ser helt annorlunda ut som jag tycker är sjukt vackra och snygga, men identifierar mig inte alls med deras utseende. Förstår ni hur jag menar?

6. Någon du har kysst? Hmmm ändå rätt få som fått vara med på bloggen. Lite hemligheter får man väl ha

7. Har du kvar klädesplagg från då du var liten? Inte jag själv men hemma hos mina föräldrar finns en del grejer kvar. Hade sjukt dreamyga outfits när jag var barn. Hatade det då, ville bara ha likadana trikåkläder som alla andra.

8. Är du nöjd med din profilbild på Facebook? Haha typ. Hoppas folk fattar att den ändå är lite ironisk. Kan hända att jag byter rätt snart faktiskt. Älskar dock mitt coverphoto haha.

9. Vad väljer du, godis eller chips? Typ popcorn. Både godis och chips känns rätt sunkigt elva på förmiddagen. Fast okej chips hellre, gillar typ inte godis så mycket. 

10. Hur uppvaktar man dig? Alltså fan vet inte. Men gillar folk som liksom kör sin egen grej och är självsäkra i det. Kan vara rätt dominerande själv nämligen och gillar därav folk som jag inte bara av misstag bossar över utan som ger mig hårt mot hårt.

11. Har du rykten efter dig? hmm har ändå hört ett par, dock inte så jättespännande grejer. Fast vem vet vad folk talar om bakom min rygg? Eller nä tvivlar på att andra än jag själv skulle tycka att jag var så värst spännande. 

12. Din absolut sämsta egenskap? Att jag typ kan verka sjukt dryg och judgy utan att kanske mena det?

13. Din bästa egenskap? Att jag i princip aldrig är arg länge och har lätt till att både säga förlåt och förlåta själv. Att sura och vara bitter är typ sjukt onödigt, ingen får ju något kul ut av det?  

14. Kan man vara vän med sitt ex? Det varierar väl från situation till situation och kräver tid, men vill ju tro att det går.

15. Har du kysst en kompis? Visst. Vissa mer seriöst än andra.

16. Hade du kunnat ha distansförhållande? Ja det trot jag nog.

17. Hur lång är du? 169,5 cm. Obs den där sista 5 mm är viktigt.

18. En vacker person? Zavier Dolan. Linn hamnade på premiären till hans nyaste film för nån vecka sedan och har haft en flik med googles bildsökning på honom uppe på min telefon sen dess.

19. Ett boktips? Bubblar ju av boktips efter fyra dagar på bokmässan, men väljer ändå att tipsa om In Transit av Hannele Mikaela Taivassalo som jag läse ut just innan jag åkte dit. Ska skriav om den senare i veckan tror jag men spoiler alert att jag ÄLSKADE den.

20. Bäst just nu? Att hösten som årstid känns väldigt bra att vara i. Och! spotifys nya funktion som gör en spellista på bara nya låtar av artister en lyssnat på. T ex. kan jag inte sluta lyssna på Regina Spektors Older and Taller.
 

27.09.2016 kl. 11:55

ett år går snabbt mellan höghusen

Ok först och främst får ni ursäkt den extremt dramatiska rubriken men kan inte få den låten ur huvudet av någon anledning och eftersom den ändå passade in här så fick det bli så. Lev med det osv.

Sen till saken: rensade en massa bilder en dag i vsco och hamnade ända ner till första bilden jag laddade upp dit då jag köpte telefonen för ca ett år sedan. Finns ju massa saker som återkommer på motiven bland bilderna, men speciellt en gullig sak fastnade jag för: hur min palm vuxit från baby till om inte vuxen så ganska stor ändå.

Det här är första bilden. Från när Linn flyttade hem från Berlin och in i Mesotoko 1 september 2015. Det är ju lite fint och lite sorgligt också i och med att hon flyttade ut 1 september 2016. Men det är inte alls vad det ska handla om nu. Spänn istället blicken i det som finns bakom lappen och camparin: nämligen min pyttelilla palm som mest ser ut som en ledsen liten kvist här.

Mina föräldrar har en stor Jättepalmlilja i sitt vardagsrum, och när jag flyttade till Mesotoko skar jag av en kvist som jag gjorde en stickling av. I mina tidigare hem har jag varit världens lataste med växter, men för ett år sen bestämde jag mig för att skärpa mig. Växter är ju ändå ca finaste att ha.

Sen när min stickling fått rötter (tog ganska länge, var säker på att den skulle dö innan det hände) fick den flytta in i en kruka och upp i mitt sovrum. Den här konstiga kruka + skål kombon skulle förvörigt vara temporär bara tills jag hann gå och köpa en riktig stor kurka. Hade också ett skumt system med matpinnar och ett snöre som stödde växten iom att den inte riktigt hade stam ännu.

Såhär såg det ut väldigt länge. Världen sorgligaste och spretigaste palm. Den här bilden är tagen när jag låg hemma med lunginflammation i en vecka och var deppig som fan och tänket att till råga på allt så är palmen det fulaste jag sett. Bestämde mig för att slänga den och åka till Ikea och köpa en vettig krukväxt sekunden jag blev frisk.

Dock glömde jag bort det för när jag väl blev frisk fanns det faktiskt roligare saker att göra. Den här bilden är från nyårsdagen när jag powernappade efter vår fest. Det är kanske sämsta bilden på palmen men det syns ändå lite att den faktiskt började tätna lite till vintern.

I februari hade den ändå vuxit synbart. Här satt jag och kollade på den medan jag sms:ade med en gullig kille och drack fredagsvinet.

I april hade den stackars växten redan en stam, men hade ännu inte fått en riktig kruka. Tyckte så synd om den. Dock at det tragiskt nog skulle dröja till juni innan jag gick till Stockmann och sökte redan på var de hade sin växtavdelning nuförtiden. Sen tog jag inte några bilder på palmen tydligen, men det sa seriöst swhoosh och på ca en månad växte den mera än den gjort på sammanlagt ett år.

Såhär såg den ut för några veckor sedan i kvällsolen. Jämför liksom med första bilden. (Den observanta lägger också mörke till att matpinnarna och snöret ännu finns kvar, dock att palmen nuförtiden snarare växer runt dem än tack vare dem. Ska plocka bort dem efter att jag publicerat detta tror jag).

 

Det var allt från mig och min palm, happy tisdag!

13.09.2016 kl. 10:39

Höstlista

Visa en bra höstbild från ditt arkiv. ↑ När jag tänker på en höstig bild tänker jag alltid på den här. Från Oktober 2013 när Hanna bodde i Åbo och jag hälsade på henne där. Här och här finns förövrig blogginläggen från den helgen. Så gulligt att läsa nu tre år senare.

Vad ska du göra i höst? Ska mest hänga på universitetet som vanligt, men sen förhoppningsvis också hinna vara på landet, hitta läsro, skriva mycket och hinna umgås med mina vänner utan tidtabeller att passa.


Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016? Ärligt talat har den här sommaren varit ganska sugig, jag har varit trött och sjuk och mest jobbat. Orkar inte riktigt hänga kvar i den, moving on liksom. Dock att de tre första helgerna i augusti (först Flow, sen bröllop och sen kräftskiva) var drop-dead-fun.

Vad är det bästa/sämsta med hösten? Bästa med hösten är nystarten, krispigheten, energin och att det är okej att stanna inne. Sämsta är allt som obvioulsy är tråkigt med hösten: regn, mörker, och november när man inte vill ha det.  


Vilka böcker har du planerat att läsa i höst? I alla fall In transit som jag läser som bäst. Sen har jag inte planerat så mycket. Tänker plocka de böcker som jag känner för när jag känner för dem.

Hur ser din höstoutfit ut? Lösa byxor, tjocka tröjor, klumpiga skor.

Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter? Inget annat än att jag bestämt mig för att på allvar satsa på att varva ner, prioritera och sluta prestera på bekostnad av min egna hälsa.


Vad har du på TO-DO listan just nu? Köpa flygbiljetter till Göteborg. Gud var jag borde ha gjort det weeks ago. Var fem före färdig att köpa dem igår, men så köpte jag istället biljetter till Paris. Tala om att prokrastrinera. 

Några tips på hur man botar höstdeppigheten? Tips nummer ett: just do it. Prokrastrinera inte jobbiga saker, få dem överstökade. Sen tror jag också man botar den bäst genom att acceptera den. Liksom inse att nu är det såhär och det är okej att stanna inne, binga netflix och somna tidigt. Försöker verkligen psyka mig själv till att det är super okej att  stänga av, stanna upp och säga nej till saker.

 


Bästa musiken för regniga dagar? Skulle så gärna lyssna mer på klassisk musik men kan inget om det så att söka upp det på spotify känns mest som att gå in i en djup ändlös djungel utan en karta.

Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst? Vill hitta tillbaka till någon slags känslomässig stabilitet och ro i mig själv, och via det få energi till nya grejer igen. Och sen vill ha fota mera analogt!


Vilka serier rekommenderar du att följa? Tänkte själv äntligen se Twin Peaks. Annars är detektivserier och brittiska kostymdraman mina bästa höst/vinter serier. Vi ska se BBC:s War and Peace med Hanna och Sampo i höst!

Topp tre favoritdrycker i höst? Ikaffe-kaffe, rödvin och lakritste.


Vad är den höstigaste maträtten? Svarar alltid samma sak på den här: kryddiga soppor, mustiga svamprätter och rotfrukter i ugn.

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden? Alltså åker till Göteborg om tre veckor bara jag skulle fixa de där jäkla flygbiljetterna. Och sen då till Paris i november, och antagligen Åbo något tag också, om det nu räknas som en resa.


Hur förbereder du dig för vintern? Hmm. Vintern brukar bara dyka upp när man minst väntar sig det. Men peppar min födelsedag, köper mycket ljus och lyssnar på julsånger lite innan det egentligen är säsong för det är ganska troliga aktiviteter.

Puss hej nu ska jag hänga upp min tvätt och sen gå på museum men mina girlz.

02.09.2016 kl. 12:44

Right now

Thinking of: Hur mina tidtabeller ska gå ihop, var jag vill vara nästa vår, om jag någonsin längre kommer vilja stanna på samma plats mer än två år, att jag borde gå och lägga mig tidigare, vad jag ska göra åt min rygg som jag har ont i. Till exempel.

Watching: Utsikten från mitt fönster. Blir fortfarande så paff av all grönska, fågelkvitter och att det är ljust till halv elva.

Reading: Århundradets kärlekskrig.

Planning: Sommaren. Både på jobbet och för den tid jag är ledig.

Wearing: En grå collagetröja och svarta byxor.

Listening to: Swaying Wires som Vilma introducerad för mig i lördags.

Eating: Inget just nu. Men åt en väldigt god ramen till middag. Och sedan massa frysta bär med kokosmjölk till efterrätt.

Wanting: Att saker ska lösa sig. Och någon som skulle dammsuga och tvätta åt mig.

Looking forward to: Den 31.5 när jag har mina sista deadlines. Fan vad jag längtar dit.
 

16.05.2016 kl. 22:26

Sju gånger för ett år sedan.

Prick när detta publiceras sitter jag på ett flygplan någonstan ovanför Östersjön på väg ner till Lund.

Jag skulle åka dit redan i höstas, men så hade jag aldrig tid, och i vintras, men det blev inte heller av. Då köpte jag fräckt bara utan att kolla med någon biljetter till april och tänkte att what ever men nu åker jag vad som än händer.

Jag stannar till söndagen och orkar knappt med min egen pepp. Medan jag är borta kommer här sju stycken inlägg från ett år sedan: när vi gick på dagsfester, hängde i Köpenhamn och försökte få vardagen att gå ihop. Jag hade tusen kompisar på besök, ignorerade mina studier och försökte få ordning på min sentimentalitet. Typ så:

Pastellgator, dagsfest och hubbabubbabubblor

Utdrag ur anteckning från senaste tiden

Från en helg i mars

Fredagsdejt, cheerleaderoutfit och årets första jordjubbar

En optimal fredag

Söndag i Köpenhamn

Dra en gräns på en karta, som en idiot, som att det faktiskt var skillnad på Möllan på Manhattan på Las Vegas eller Jägersro.

14.04.2016 kl. 17:03

Ratatas vårlista

Har våren börjat som du tänkt dig? Jag vet inte riktigt vad jag tänkt mig. Min vår har börjat så hektiskt att jag inte riktigt hunnit analysera den. Misstänker att det blir lite som förra hösten, att jag efteråt inte riktigt vet eller kan säga vart den tog vägen.

Hur såg ditt liv ut förra våren? Jag bodde i Lund då och hade väldigt lite plikter i livet i jämförelse med nu. Jag hängde mest på cafér och svartklubbar och mot solvarma väggar. Det var en lyxig och lycklig tid med enorma friheter, men kände mig ofta också vilsen och förvirrad. Av året i Lund var vårmånaderna de finaste <3

Hur hoppas du att våren blir i år? Jag hoppas att jag inte kommer gå i väggen av stress, att tidtabellerna ska gå ihop och att sånt ja oroar mig över kommer lösa sig. Sen hoppas jag på mycket sol och gärna lite spontana utflykter.

Hur hoppas du ditt liv kommer se ut nästa vår? Jag är i en period där jag har svårt att göra långsiktigare planer än ca ett halvår, försöker liksom komma på vad som är nästa steg för mig och innan dom tankarna tagit form känns det svårt att planera allt för mycket. Men jag tror jag vill bo kvar i Helsingfors ännu om ett år, gå på tusen intressanta föreläsningar och kanske ha en uppfattning av vartåt jag vill yrkesmässigt i livet. 

Vad är ditt vårplagg nummer ett? Min tenniskjol, mina Stans Smiths och mina nyaste blåjeans som jag kanske ska visa er nån dag.

Hur förändras musiken du lyssnar på under våren? Vet inte om den medvetet ändras så mycket, men återkommer lätt till sånt jag lyssnat på tidigare år just under vårmånaderna. Förra året var det t ex Lucid Dreaming, Flyktligna och Lebensraum och dom har börjat sneaka fram på min spotify igen.

Har du några särskilda vårprojekt på g? Pluggar heltid, jobbar deltid och driver dessutom Posterstories vid sidan om det så vet inte hur mycket andra projekt som ryms in. En vill ju hinna läsa böcker, träffa kompisar, äta middagar och sova lite då och då också.

Vad önskar du dig i vår? Att jag ska hinna med allt, att allt inte rinner ut i sanden.

Föredrar du våren eller hösten? Både och.

Vem/vad är din vårförälskelse? Sånt vet jag nog först i efterhand. Vi kan återkomma i juni.

Tre saker som stoppar vårkänslorna. Snö, dimma, iskall vind.

Har du redan några sommarplaner? Ska jobba fram till mitten av augusti vilket ju upptar nästan hela sommaren och vilket jag tror kommer bli ganska roligt. Sen ska ja gå på festivaler och bröllop och kräftskivor och nattbad också såklart, däremellan.

07.04.2016 kl. 10:11

Ärliga listan

NÄR GRÄT DU SENAST OCH VARFÖR? I lördags, av uppgivenhet och ren frustration, när orden inte vill lägga sig i logisk följd utan bara bråkade med mig. Fast det blev bra sen.

TRE SAKER DU AVSKYR (förutom uppenbara saker då så som våld, orättvisor, krig, rasism, terrorism etc ni fattar) Korvsoppa (alltid alltid avskytt det, också när jag åt kött), centarleuropeisk-kustklimats-vinter (forever traumatiserad av vintern i Skåne med sina iskalla fuktiga Öresundsvindar, fy fan), när svenskar ba: ”aa du är från Finland, hur kommer det sig att du pratar så bra svenska”.

HUR VAR DU I SKOLAN? Ganska likgiltig, hade liksom väldigt lätt att lära mig saker och tykte ofta lektionerna var långtråkiga. Om jag hade en stark åsikt om något var jag däremot jättestörig och svår att få tyst på. Eh var alltid bra i skolan men alltså verkligen ingen modellelev en ville ha på sina lektioner.

VAD BLIR DU STRESSAD AV? Att inte ha koll. När jag har mycket att göra men inte har organiserat upp det för mig själv är jag som mest stressad. Älskar att skriva listor.

TRE SAKER DU ÄLSKAR: att sträckläsa böcker, förfester, att köra lite för fort längs tomma landsvägar på sommaren med musiken på hög volym. 

HUR TROR DU ATT ANDRA UPPFATTAR DIG? Som svårnärmad. Har hört det tusen gånger av olika folk. Sen tror jag folk lätt uppfattar mig som lite pedantisk, självsäker, högljudd och lite konstig, men förhoppningsvis också trevlig. Eller ush nu blev jag osäker, det där låter ju inte så trevligt liksom. Alltså folk som inte känner mig kanske inte har en så nice bild av mig?

HUR UPPFATTAR DU DIG SJÄLV? Självsäker och målmedveten, ironisk, nostalgisk, fantasifull. Och på senaste tid ganska fundersam faktiskt.

EN SITUATION SOM DU TYCKER ÄR JOBBIG / PINSAM: Alltså, finns såklart en massa saker jag tycker är små-pinsamma eller lite jobbiga (typ när min mamma taggar mig i random baby-bilder på fb och det är det ENDA som finns på min wall sen eftersom jag aldrig publicerar något där själv) men för det mesta har jag ganska bra självironi och distans till sånt, hänger sällan upp mig på något som jag upplevt som lite pinsamt. What ever liksom.

NÄR KÄNNER DU DIG SOM VACKRAST? Till exempel på sommaren när jag är brunbränd och fräknig och har skrattrynkor kring ögonen istället för mörka skuggor. Typ motsatsen till just nu alltså hehe.

VAD SKRATTADE DU SENAST ÅT? Tre saker jag skrattat åt idag: Imorse när Linn sa att hon planerat springa maraton snart, och jag sa att med tanke på att hon never ever sprungit ett lopp innan skulle det kanske löna sig att börja med något lite mindre ambitiöst. Sen vände jag på bladet i tidningen och där fanns ett helt uppslag på hur en förbereder sig på att springa halv-maraton. Då skrattade vi båda för det var ett så knäppt sammanträffande. Sen småflinade jag tusen gånger åt halvdåliga Nietzsche-skämt på en föreläsning. Nyss skrattade jag för mig själv på ett café för till min stora förvåning är Henrik Tikkanen det roligaste jag läst på länge.

NÅGOT DU FUNDERAT MYCKET ÖVER? Vad jag egentliegn vill göra ”när jag blir stor”. Vet verkligen inte. Vet bara vad jag inte vill.

TRE SAKER DU ÄR RÄDD FÖR: Cancer, att ångra sånt jag inte gjorde, vart den här världen egentligen är påväg.

ETT YRKE DU TROR DU SKULLE VARA DÅLIG PÅ: Jag är ganska bra på att vara bra om jag vill. Om jag däremot inte känner behovet att vara bra har jag jättesvårt för det. Skulle alltså vara fullkomligt jättedålig på ett yrke jag inte har något intresse för.

SLUTLIGEN, ETT YRKE DU TROR ATT DU SKULLE VARA BRA PÅ: Något som involverar att organisera och koordinera, är superbra på att styra upp grejer, ha koll på många saker samtidigt och liksom dra i trådarna för projekt. + alla personlighetstest jag ever gjort säger att I’m born to be a leader.

25.02.2016 kl. 19:11

Reselistan

Vilken är den varmaste respektive kallaste resan du gjort? Varmaste jag minns är säkert då vi var i Paris i juli 2011 och det aldrig blev svalare än 28 grader på dom hela fem dygnen då vi var där. När vi var i Kenya med mina föräldrar när jag var baby kan det hända att det var varmare fast det minns jag inget ifrån.

Kallaste var nog St. Petersburg i januari 2010. Fast jag frös mera i Venedig december 2013 och Amasterdam i november 2015.

Hur länge varade din längsta resa? 30 dagar när vi var på inter-rail med Saga sommaren 2013.

Vad är ditt favoritsätt att resa på? Gillar bäst att resa långa sträckor med tåg och buss, mina bästa resor har alla varit såna där vi varit på resa en längre tid och åkt mellan olika ställen. Fast sen är jag en av de där hemska människorna som gillar att flyga. Gillar spänningen som ligger i luften och att hänga på flygplatser, typ sitta och läsa och ibland se upp och se planen lyfta, känna att hela världen finns precis bakom hörnet.

Favoritland att resa i? Ett enstaka land jag rest mest i är säkert Italien och det är ju inget att klaga över. Men har även gillat flera östeuropeiska länder pga fascinerad av mycket där. Till näst vill jag åka till Japan och USAhoppas vi får tidtabellerna att gå ihop!

Berätta om en resa som inte blev som du trodde.  När min mamma fick spysjuka och var sjuk i tre dagar när vi var i Venedig på tumanhand 2007. Var liskom stuck med henne i ett pyttelitet hotellrum alternativt typ tre kvarter att röra mig i själv. Halvkul.

Vad är den turistigaste platsen du varit på? Alla ”gamla städer” i centraleuropa, Times Square, Eiffeltornet, salen med Mona Lisa i Louvre.

Vilka tips skulle du ge till en turist som skulle vilja resa till staden du bor i? Ha picknick på Sveaborg, åk upp till Tornis högst våning och drick skumpa, promenera runt Torkelbacken/ trä Vallgård / gamla Eira, kolla i småbutiker kring design distric, barhoppa i Berghäll, ät brunch på Tori, fika på Andante och ät middag på Sandro.

Har du några måsten i reseväskan? Nja. Bekväma skor, laddare, hörhurar, bok, wet-wipes typ? Och så kamera obvi! Minns en gång på flygpaltsen när jag insåg att batteriet till kameran låg kvar på mitt skrivbord. Ringde till min pappa och tvingade honom att hämta det åt mig, grälade med vakterna vid säkerhetskontrollen om att få gå ut och in igen och måste sen rusa genom två terminaler för att hinna till planet. mvh bloggskadad for life.

Dina fyra bästa resebilder. Lol ba skippar denna fråga pga försökte med det gick inte.  

Vad är den sämsta resan du gjort? Kommer inte på någon dålig resa jag varit på. 

Vart skulle du vilja åka just nu? Porto, tågluffa i före detta Jugoslavien eller roadtrip genom USA.

Vart vill du absolut inte åka? Jag vill inte abslut inte åka någonstans, älskar ju att resa och besöka en massa knäppa ställen, kommer inte på ett enda ställe jag skulle tacka nej till att åka till. Kanske typ stora öknar eller galcierer? 

Har du någon resa inplanerad inom en snar framtid? Maybe baby. Vi får se lite hur det blir, är så himla himla res-sugen just nu. Fast helt säkert Lund och Malmö i april <3

Listan är härifrån

11.02.2016 kl. 15:21

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com