Att studera litteratur

Hej! Först o främst vill jag säga att jag älskar den lilla värld du bygger upp här. Både dina ord och bilder är magiska. Sedan har jag en liten fråga, nämligen det att kunde du tänka dig göra ett inlägg om hur det är att studera litteratur? Främst kanske allmänt, men även hur Helsingfors Uni specifikt fungerar som studieplats. Trivs du? Vad hatar/älskar du? Hur ser dina framtidsplaner ut? Läser du något biämne? Hur resonerade du då du valde studieinriktning? Funderar själv på att söka in nästa år, så skulle vara evigt tacksam för svar! Puss

Fick den här kommentaren för en tid sedan och tänkte att jamen klart jag ska göra ett inlägg om det.

Jag studerar alltså nordisk litteratur på Helsingfors universitet och svarar då utgående från det, kan ju hända att det är helt annorlunda på ett annat universitet.

Jag började studera 2012 och är inne på mitt fjärde studieår. Vid sidan om litteratur har jag läst sociologi, teatervetenskap och intermedialitet (då jag var på utbyte i Lund 2014-2015). Jag visste redan under gymnasiet att jag vill plugga just litteratur, men som jag upplevt det är det ganska många som börjar med det mest för att testa om det kanske kunde vara deras grej – vissa av dem älskar det och vissa hatar.

Jag visste alltså redan från början att det var litteratur jag ville plugga, och nu fyra år senare är jag fortfarande nöjd med mitt val. Med det sagt har jag inte alltid tyckt det varit superkul. Speciellt under mitt första studieår var jag ibland ganska skeptisk. Dels var det mycket mindre undervisning och mera självstudier än jag var van vid, vilket gjorde att jag ibland saknade ett socialt sammanhang och kände mig lite vilsen, och dels är grundkurserna i litteratur (liksom i alla ämnen) ofta ganska tråkiga. När jag pratat med vänner har 90 % sagt att de haft liknande upplevelser, oavsett vad de pluggat.

Men efter att det ”obligatoriska onda” som grundkurserna för många innebär (dvs. att lära sig sin litteraturhistoria, relevanta vetenskapliga termer etc.) tycker jag det bara blivit roligare och roligare. De senaste åren har jag fullkomligt älskat att studera.

Att plugga litteratur (eller humanistiska ämnen överlag) är relativt fritt, jag brukar bara ha två till fyra föreläsningar eller seminarium i veckan, och resten av tiden själv få bestämma var och när jag pluggar (förutom föreläsningarna förväntas vi ju läsa en hel del). Det kräver en viss mängd självdisciplin, men leder också till en lyxig situation där en kan forma sin vardag precis efter sina egna önskningar och behov. Vissa tycker det är svårt, men jag till fullkomligen älskar det.

Mina biämnen är intermedialitet och sociologi och jag har varit väldigt nöjd med dem båda. Vanliga biämnen för litteraturstuderande kan vara till exempel språk, filosofi, journalistik och historia men det är ju absolut ingen regel och alla pusslar ihop sina egna kombinationer. Dessutom måste en inte välja biämne direkt utan kan testa sig fram och gå på lite olika grundkurser. Det lyxiga är ju att när en väl är inskriven på universitet är det ganska fritt att gå nästan vilka kurser som helst.  

När en väl blivit klar finns en miljon alternativ en kan göra med en högskole-examen i litteratur, verkligen inte bara modersmålslärare eller förlagsredaktör vilket de flesta verkar tro. Själv vet jag inte riktigt vad jag vill göra när jag väl blir klar, jag har lite flummiga tankefrön men inget definitivt ännu. Just nu tycker jag bara att det är så himla roligt att studera så jag ska nog göra det i ett par år ännu.

Ps. Sen är det ju inte bara studierna som hör till livet som studerande, utan även det så kallade studielivet med alla fester och upptåg som det innebär. Jag har gjort mer eller mindre engagerade försök att delta, men alltid kommit fram till att det inte alls är min scen. Däremot har jag många kompisar som älskat det och upplever det som en jätteviktig del av sin studietid.

Hoppas svaret var hjälpsamt, kram.

02.02.2016 kl. 00:12

2015 i retroperspektiv.


Vilka saker kommer du alltid att minnas från 2015? Våren i Skåne (självständigheten och sinnesfriden jag kände då), att komma tillbaka till Helsingfors (hur jäkla komplicerat jag tycker det är att inte veta om jag vill bo här eller inte), att flytta till Mesotko (<333). Hur mycket jag växt som person och hur livsavgörande vänskapsförhållanden kan vara. 

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förr? Lagade gnocchi, klippte page, grät på en spelning, bodde ihop med kompisar, ansökte och beviljades pengar för eget projekt, åt ostron, till exempel.

Dog någon som stod dig nära? Nej.

Blev någon du känner förälder i år? Ja, min kusin fick en supergullig bebis. 

Vart har du rest? Ett par gånger mellan Helsingfors och Lund, två gånger till Berlin, ganska många varv i Köpenhamn och en gång till Göteborg, Åbo och Tallinn.

Vad gjorde dig riktigt glad? Mina vänner på tusen olika sätt, Lund och Malmö på våren, alla förfester och Mesotoko såklart.

Vad gjorde dig ledsen? Alla gräl jag hade med min mamma i våras. Att flytta från Lund (eller det gjorde mig inte direkt ledsen, snarare vemodig).

Hur tillbringade du midsommaren? Såhär. Väldigt traditionellt med blomkransar och snaps och bastu i gryningen.

Blev du kär i år? Nej. Supertrist ju.

Favoritprogram på TV? Grey’s Anatomy, Downton Abbey och How to get away with murder. Har inte ens tittat på nån annan serie.

Vad har du lyssnat på för musik under 2015? Mest Beatrice Eli, Amason, Little Jinder, Belle&Sebastian, Say Lou Lou, Joel Alme, Jonathan Johansson, Ji Nilsson, Vasas flora och fauna och Lana Del Rey.

Bästa böckerna du läst? Man, Diva och Allt jag inte minns.

Var du gladare eller ledsnare i år i jämfört med tidigare år? Jag vet inte riktig. Lika glad och lika ledsen, men på olika sätt.

Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året? Nej. Hatar nog ingen jag känner.

Har något gjort dig upprörd? Typ världens tillstånd, politiska beslut, terrorattacker. Sånt. Gud vad uppgiven jag känner mig inför det.

Vem har du hängt mest med? Jannica och Nina på våren, Hanna och Saga på sommaren och Linn i höst.

Fick du många nya kompisar? Ja. Eller jag vet inte hur mycket många är men fick nog en hel del nya.

Vad gjorde du på din födelsedag? Blev bjuden på drömmig frukost, hängde i Tallinn, drack cava och sjöng karaoke med en massa kompisar om ni minns.

Vad ska du göra på nyårsaftonen? Ha årets mest extravaganta penthouse-hemmafest hos oss. Dricka sanslöst med bubbel och pussa alla mina bästisar. 

En låt-text som sammanfattar året 2015:

”Du sitter ensam med ditt glas, precis som jag. Men våra ensamheter är av skilda slag. Jag kom hit, exklusivt för att dricka vin. Jag har ingen tid för ditt säregna geni”

30.12.2015 kl. 15:08

Bokåret 2015

Okey dags att sammanfatta bokåret 2015.

1. First book you read this year. Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm. Little did I know back then hur mycket jag skulle hänga med hennes böcker ett halv år senare höst.

2. Shortes book you read. Why we sholud all be feminists. Om den räknas som en bok. Jag säger att den gör det. 

3. New favorite author. Har faktiskt varit ganska bra på att återvända till gamla favoriter, men nya bekantskaper jag älskat har varit Tove Folkesson och Donna Tartt.

4. Biggest surprise. Att jag läste American Sniper. Att jag fortfarande pratar om den. Hur upprörd den fortfarande gör mig.

5. Books with beatiful covers. Tycker Man, Allt jag inte minns och Oneiron hade finaste omslagen av det jag läst i år.

6. New fictional boyfirend. Lol. Inte Chris Kyle eller Olof Sten i varje fall. Kanske Theo från Steglitsan. Just rätt sort missförstådd badboy. Eller lätt Frances från Den hemliga historien om han skulle gilla tjejer. Donna Tartt skriver helt klart bra boyfriendmaterial.

7. Best sequel. Inte riktigt läst några serier i år tror jag. Eller Man är väl kinda en fristående fortsättning på Ru.                  

8. New favorite female charachtres. Lätt Divalucia tretton år. Önskar jag hade hälften så mycket girlpower som hon.

9. Books that made you happy. Jättemånga ju.

10. Best standalone. Svårt ju, har ju i princip bara läst såna. Men tycker Diva och Allt jag inte minns var briljanta och väldigt fullständiga om ni förstår hur jag menar.  

11. Unique reads. Att skriva. Läste den en regnig eftermiddag i juni och föll helt in i den, tappade liksom uppfattningen om allt annat. Men också A pga älskade formatet och hur det var så allvarsamt och humorfullt samtidigt.

12. Best charactar development. Theo i Steglitsan. Hur han går från barn till tonåring till vuxen och hela tiden känns trogen sig själv men ändå verklighetstrogen i förhållande till sin ålder.

13. New favorite friendships. Sandra och Doris ju. Fast också Samuel och Vandad.

14. Books that deserve more attention. Tycker att jag mest läst ganska uppmärksammade böcker i år faktiskt. Eller dom som inte varit det har faktiskt inte varit värda så mycket heller tyvärr.

15. Best villains. Hela gänget i den Hemliga historien. Om dom nu räknas som skurkar liksom. Fast det tycker jag dom gör. Älskade dom i varje fall, ville so badly vara en del i deras gäng.

16. Books you reread. Hey Dolly ca tusen gånger eftersom jag skriver min kandi om den.

17. New favorite male characters. Måste säkert svara Theo och Frances på den här också i och med att jag valde dom till mina bfs.

18. Longest book you read. Steglitsan var typ 800 sidor.

19. Favorite debute novel. Kalmars jägarinnor kanske.

20. Didn’t meet you’re expectations. Oneiron inte närapå heller.

21. Beautifully written book. Half of a yellow sun. Ba hur kan men skriva så vackert om så hemska saker??

22.New favorite otps. Theo och Pippa. Är svag för par som liksom obviously är varandras men aldrig helt kan bli tillsammans.

23. Books that made you cry. Jag tror inte jag grät till en enda bok faktiskt. Är inte så gråtmild kanske.

24. New favorite side characters. Franses i Diva i alla fall. 

25. Magical read. Inte så mycket magisk läsning i år tyvärr.

26. Most read genre. Väldigt blandat i år faktiskt.

27. Best conclusion to a series. Har ju inte läst några serier. Förutom faktiskt! En kväll då jag var lite ledsen läste jag sista Harry Potter-boken (min ultimata trygghetsläsning ju). Eller alltså inte hela boken såklart, men delar ur den. Gillar slutet anyway. Förstår mig inte på folk som tyckte Harry borde ha dött. Plus att ganska många favorit-karaktärer dog ju, tycker det ändå att det var ganska tragiskt där nåt tag. Ok ska sluta prata om Harry Potter nu eller annars håller jag på ännu imorgon.

28. Favorite quots. Många många. Älskar den här från Man till exempel:

29. Books you finally read this year. Den amerikanska flickan och Den hemliga historien var såna jag velat läsa länge men inte läst.

30. Most anticipated release of 2016. Inte kollat upp något nytt som kommer ut nästa år än. Har så många böcker i hyllan som väntar på att bli lästa som jag är väldigt pepp på, tar dom först.

31. Favorite reads of 2015. Min top tre är Diva, Man och Allt jag inte minns.  

28.12.2015 kl. 13:37

Vinterlistan.

Hur var din höst? Hektisk, solig och fin.

Vad förväntar du dig av vintern? Jag vet inte riktigt. Misstänker att det hektiska fortsätter. Ser framemot vintern, livet känns ganska kul just nu.

Din bästa vinterbild från Instagram! Den här under från december förra året när Helsingfors var så drömmigt som det blir ungefär.

Vilka är dina favoritspel under jullovet? Vi ses under klockan och A till Ö.

Vad är den mest välplanerade julklappen du ger bort i år? Men det är ju hemligt ännu ett par dagar.

Hur ändrar din väskas innehåll under vintern? Inte så mycket. Kanske att det ligger ett par vantar där och skräpar? Fast just nu har jag tappat bort mina vantar, jobbigt ju.

Beskriv en typisk dag för dig under vintern 2015-16. Har ju knappt kommit igång än så svårt att veta. Fast anatar det blir det gamla vanliga: varvar bibliotek men jobb med Mesotoko. 

Går du i ide eller lever du upp under vintern? Vet inte om jag någonsin går i ide förutom en liten stund åt gången. Känner spontant att jag nog är väldigt bra på att styra upp grejer och göra mycket under vintern.

Vad är god vintermat för dig? Varma, kryddiga, krämiga soppor.

Vilka sånger går på repeat hos dig just nu? Julsånger hehe.

Nämn tre bra vinteraktiviteter. Långpromenader på isen, dricka rödvin många kompisar kring ett köksbord och dansa på immiga klubbar.

Hur såg julen ut hos dig för två år sedan? Vi var i Venedig med min familj. Det var störtvackert och megamelankoliskt.

Vilken var årets bästa julfest? Har varit på ganska många bra känner jag. Mycket bra julfestsäsong i år.

Vad ska du ännu hinna göra innan det blir vår? Skriva klart min kandi och åka till Skåne i alla fall. 

21.12.2015 kl. 10:48

Hem är gatorna du blöder på var du än befinner dig.

Nu har vi bott på Skatudden i snart en och en halv månad och jag trivs här så löjligt bra. Det är spännande med olika hem, hur väl vi trivs i dem och hur det avspeglas i livet i allmänhet. Jag har funderat mycket på de senaste åren och hur mitt liv sett ut, just i förhållande till var jag bott. Jag gick ju liksom från att ha bott på samma ställe i stort sätt hela mitt liv (från 2 till 19 år) till att under två år ha flyttat fram och tillbaka 5 gånger. Därför har jag rotat i bildarkiv och minnen och listat upp mina hem genom åren, häng med:

 1993-1995: Vallgård, i en etta med mina föräldrar. Minns ju obvioulsy inget från den här tiden, men vi hade en enorm, lummig innergård och min dåvarande bästis och äldsta barndomsvän bodde i samma hus så antar att jag trivdes ganska bra.


1995-2013: Malm, i ett gult trähus från 1920-talet, med syrener och äppelträd och knarrande trappor. Jag hade en typisk lycklig villa-förorts-uppväxt (ok det där är nog inget ord, sorry, men ni fattar?) där jag och min syster rände runt på gatorna och gårdarna och lekte med grannarna. När jag blev tonåring ogillade jag av principskäl förortsmiljön, familjeidyllen och avståndet till centrum. Efter att jag flyttade därifrån har jag däremot insett hur mycket jag älskar huset och trädgården, hur mycket trygghet och sinnesro det finns i doften som slår emot mig när jag stiger in genom dörren där.

januari 2013-maj 2013: Styrmansgatan, i en drömmig tvårummare, en vår när Helsingfors var extra fin. Jag såg vinden riva loss isen vid Havshamnen, läste ca hundramiljoner klassiker i den ljusblåa soffan, kokade nudlar i det pytte lilla köket och hade förfest på vardagsrumsgolvet ca varje lördag. Jag bodde där bara i fyra månader, men på nåt sätt blev det startskottet allt som följde.

Maj 2013- augusti 2014: Vallgård igen, i en stökig studentlägenhet några hundra meter från där jag bodde två årtionden tidigare. Här var jag både lyckligare och olyckligare än någonsin tidigare, och ändå oftast bara mitt uppe i livet: spilla kaffe på köksbordet, promenera längs Backasgatan, kolla på serier i sängen, alltid vara på väg bort. Det var oändligt mycket tomhet trots stora känslor, eller kanske precis tvärtom.

Augusti 2014- juni 2015: Lund, i övre våningen i en villa lite utanför centrum. Kom på att jag i princip aldrig tog några bilder på rummet, men vi hade en liten trädgård med tomatplantor och ett magnolieträd och jag hade vimplar ovanför sängen. Jag kan inte skriva mer om Lund just nu. Orkar inte handskas med det faktum att jag skapade ett hem åt mig någonstans, en känsla av att tillhöra ett kontext, att vara trygg, och sedan en dag bara stiga ombord på ett flygplan och åka därifrån.

augusti 2015- : Mesotoko, längst ute i ändan av Skatudden, på sjunde våningen, omringad av havet, med konturerna av Helsingfors avbildade mot himlen. Jag vill stanna upp en tid nu tror jag, och inte flytta mer på ett tag.

10.10.2015 kl. 15:50

Tisdagslista

Vad ser du fram emot denna veckan? Vi ska gå och se Lucky på Viirus imorgon! Och så ska jag träffa min mormor och äta lunch och gå på stan på torsdagen <3

Ska du laga någon härlig mat den här veckan kanske? Tänkte laga mustig gräddig svampsoppa kanske på grund av fick mycket trattkantareller av min mamma i söndags.

Säg en grej du verkligen vill göra som du ska ta dig tid för den här veckan? Viktigaste med den här veckan var att komma igång med min kandi och igår skerv jag fyra (!!) sidor. Så jag kan pricka va det i alla fall.

Vad ska du göra i helgen? Hänga upp tavlor, dricka cava och baka en red velvet cake i alla fall.

Vilket ord ska du hålla hårt i denna veckan? Effektivitet och livspepp (är det ett ord?) har varit temat hittills. Tror det har att göra med att vädret är klart, kallt och soligt. Allt känns fint då. Linn demonstrerade det fint då hon gick omkring och sjöng i köket nyss och sen meddelade att hösten är fan bästa årstiden. Japp.

Vad gjorde du igårkväll? Åt middag med Hanna och Linn, drack rödvin och klättrade upp på taket och satt där under tusen filtar och kollade på stjärnorna. När det blev kallt klättrade vi in igen och kollade på Downton Abbey i min säng. Till er som är skeptiska till att bo med sina bästisar: ba var inte det, att bo med sina bstisar är bäst helt enkelt.

Vad åt du till frukost idag? Havregrynsgröt med rismjölk, kanel, kokosflingor och äpplemos. Yupp det var yummy.

Vilken tid på morgonen vaknar du? Vardagar: mellan 7.30 och 8.30.

Vad ska du göra nu? Äta ett äpple, sminka mig, springa efter en bok jag reserverat, skriva ut ett svar på en uppgift och sen gå på föreläsning.

06.10.2015 kl. 10:38

Tidskapsel från våren 2013.

För ett par år sedan fick jag för mig att jag ville börja fotografera analogt. Jag frågade min mamma om jag kunde få hennes gamla pentax, satte i en filmrulle och tog med mig kameran ett par gånger. Sen flyttade jag och glömde liksom bort hela saken, tills för ett par veckor sedan då jag hittade kameran i en av mina lådor. Jag förde filmrullen på framkallning utan jättemycket förväntningar (film håller väl inte i en evighet liksom?). Men allt var intakt.

Jag ger er tre gånger jag nästan glömt bort, samt bevis på att det hände:

 


 

Söndagslista.


126 veckor sedan.

Valborg då vi var 19 år.

Det är svårt att förklara hur häftigt det var att hämta ut bilderna. Att liksom ställas inför nya bevis för sånt som hände i en tid som jag redan katalogiserat i minnet, och sällan orkar ta ut och damma av längre. Hur allt nästan passar in i hur jag tänker mig att det var. Nästan. Men jag kanske måste omorganisera lite ändå.

01.10.2015 kl. 16:14

Matlistan

Dina bästa vardagsrätter. Soppor som är megalätta att göra och håller flera dagar.

Vad kan du inte leva utan att ha i skafferiet/kylen? Just nu: kokosyoghurt, fryst banan, tomat, vitlök, spagetti, olivolja, ost, äpplen. 

Vad är en maträtt som alltid funkar? Tomatsoppa, lasange, avocadopasta.

Vad är de nyaste tillskotten i ditt skafferi? Satsumas kanske? Säsonegn för dem körde igång alldeles nyss.

När du ska imponera på någon, vad lagar du då? Åj jag vet inte. Kankse hamburgare med olika slags vegetarisk fyllning? Som till exempel det här eller det här. Eller liksom främst en udda smakkombo som visar sig vara amazing. Som typ citronpasta eller citronpizza.

Vad är dina favoritkryddor? (Vit)lök, basilika, rosmarin, koriander, mynta, chili, citrongräs. Typ så.

Vad är de roligaste maträtterna att laga med kompisar? Tapaskvällar där alla hämtar olika smårätter och en äter i en evighet över för många glas vin och bra samtalsämnen.

Vad är den senaste nya maträtten/ingrediensen du provat? Jag gjorde pizza med blomkålscrust som botten igår faktiskt. Gillade! Kan ge recept på det någon dag.  

Tre maträtter du vill prova laga. Bibimbap, sötpotatisgnocci och raw-cake.

Vad piffar upp en maträtt? Vitlök och färska örter borde ingå i alla rätter.

Om du bara fick äta en maträtt resten av ditt liv, vilken maträtt skulle det vara? Getostsallad med ruccola, tomat, vattenmelon, jordgubbar, valnötter, honung och färskt surdegsbröd.

23.09.2015 kl. 09:58

Höstlistan

Vad ser du framför dig när du tänker på hösten? Krispig luft, färgsprakande träd, nystart.

Vad är det sämsta med hösten då? Stress, risken att vardagen faller in i ett monotont mönster, november vädermässigt.

Och det bästa? Soliga septembersöndagar, att alla är tillbaka i stan, hemmafesterna.

Hur ser din höstoutfit ut? Korta kjolar, långa kappor och docs.

Vad har du på to do-listan? Just nu: Korrläsa en inlämning och skriva ut den, köpa fodral åt min nya telefon, tvätta kläder, låna/köpa en hel massa böcker jag behöver för att skriva min kandi, styra upp ett möte. Det finns säkert annat också men orkar inte tänka på det nu. Mitt liv går just nu ut på att skriva to do listor och beta av dem och sedan ba trycka på repeat.

Hur botar man höstdeppighet? Att bara göra allt som känns olustigt. Springa långa sträckor. Dricka rödvin. Krama bästisar.

Bästa musiken för regniga dagar? Min spotify är ett kaos atm. Har mest lyssnat på Troye Sivans nyaste låtar och Ane Bruns äldsta. Ge mig lite regnmusiktips tack! nåt mera peppigt går fint det med.

Vilka serier passar extra bra att titta på? Engelska kostym draman alltid. Om ni inte sett Brideshead Revisited gör det. Asap. Annars så kör sista säsongen av Downton Abbey igång om typ en vecka tror jag.

Vilken är din höstigaste maträtt? Allt med äpple, svamp och lingon. Eller rotfrukter.

Var hänger du helst när du är ledig? Skatudden och svampskogen.

Har du någon inplanerad resa? Åker till Göteborg om en vecka.  Och Amsterdam i november.

Hur förbereder du dig för vintern? Laddar upp med stearinljus och tjocka halsdukar.

 

15.09.2015 kl. 10:21

Sommaren i retroperspektiv.

I början av sommaren skrev jag en lista över hur jag trodde den här sommaren skulle bli. Idag är det den sista augusti och imorgon är jag tillbaka på universitetet. Därför tycker jag vi avslutar den här semestern med att kolla hur det blev:

Vad ska du göra på ditt sommarlov? Jag ska njuta fullt ut av att vara ny-kär i Helsingfors efter nästan ett år isär, bjuda hem alla mina bästisar på trädgårdsfester och veranda-bruncher. Och sen ska jag gå på lite festivaler och hänga på mitt Bästaställe också såklart. Och jobba lite.

Hur det blev: Jag var extremt ny-kär i Helsingfors fram tills att jag åkte till Berlin, efter det har det bara varit min gamla vanliga fina stad. Skönare så faktiskt. Sen har jag utnyttjat trädgården väl med både fester och bruncher och middagar. Varit på Distortion i juni och Flow i augusti, dom fick inleda och avsluta mitt sommarlov liksom. Har även hängt på bästastället och jobbat tillräckligt mycket.

Ska du åka någonstans? I alla fall till Berlin för att hälsa på Linn (ja jag vet åker ju knappt någon annanstans men så blir det ibland) och sedan har jag lite lösa planer på någon liten grekisk ö där man kan simma och vandra och läsa och dricka iskallt vittvin om kvällarna.

Hur det blev: Blev ingen grekisk ö (huuur hade jag tänkt att jag skulle ha tid med det??) men däremot 11 superfina dagar i Berlin <3

Vad ser du mest fram emot? Helsingfors och alla mina kompisar där, mitt Bästaställe i juli, högsommarberlin, Flow, vår traditionsenliga kräftskiva. Och hösten faktiskt.

Hur det blev: Helsingors och mina vänner var <3, i juli bara regnade det och var kallt så mitt Bästaställe var inte direkt bäst men fick en fin helg där i juni och en i augusti så det är lugnt. Högsommarberlin var amazing och Flow och kräftskivan med. Ser fortfarande framemot den här hösten. Tror den kommer bli fenomenal.

Vad kan gå fel? Det gamla vanliga väl: vädret blir fel, tidtabellerna går i kors eller så blir någon sjuk. Men blä så himla ovärt att tänka på sånt.

Hur det blev: Hade några smärre sammanbrott över juli som aldrig blev (liksom när jag måse ha dunjacka på mig en eftermiddag för att inte frysa när vi skulle dricka kaffe på verandan, please får jag gråta pyttelite). Men ja nu i efterhand spelar det ingen större roll, har haft en superfin sommar faktisk.

Vem kommer du vara mest med? Vilja tror jag för hon kommer vara min roomie <3 Och Saga för så brukar det bli och dessutom måste jag passa på innan överger Helsingfors.

Hur det blev: Jag och Vilja gick ju verkligen i kors hann knappt hänga alls </3. Men Saga har jag ju varit med och väldigt myckte med Hanna också.

Vad kommer du lägga mest pengar på? Festivalbiljetter och flygbiljetter.

Hur det blev: Tror jag lagt ner mest pengar på att äta frukost/dricka iskaffe i Neukölln lol. Mera än det kostade att flyga dit och mera än mina festivalbiljetter kostade sammanlagt är det i alla fall. Ni kanske får ett cafétips eller två från Berlin någon dag om jag inte känner att det är för långt borta nu.

Kommer du bli brun? Typ. Blir ganska brun ganska lätt men sen säger det stop.

Hur det blev: mina ben är väldigt bruna med tanke på hur jäkla lite sol det varit i sommar. Men nja blev aldrig jättebrun.

Vad vill du säga till ditt semester-jag? Njut av den här sommaren vem vet hur många såhär lediga somrar du kan unna dig i framtiden. 

Hur det blev: tänker alltid unna mig såhär ledig somrar om jag bara kan. Har inte ens varit ledig så mycket, utan haft tusen bollar i luften känner jag.

Vad kommer du att äta? Jordgubbar och glass och kräftor och vattenmelon i alla fall. Och massa grillmat.

Hur det blev: Har ätit sorgligt lite glass (skyller på det kassa vädret i juli) och kräftor bara en gång (dock antagligen mest av alla som var närvarande så det kankse blir rätt myckte ändå). Men jordgubbar och vattenmelon har jag ätit massor!! Och så grillat en hel del.

Vad kommer du att dricka? Bubbel (både vin och vatten då).

Hur det blev: Dubbelcheck.

Vad kommer du ha på dig? Ofärskämt korta kjolar och sneakers.

Hur det blev: japp prick så blev det.

Hur kommer du minnas ditt sommarlov sen i september? Hoppas att jag minns det som att Helsingfors var ett himmlerike och livet fullt av överraskningar och spontana beslut.

Hur det blev: Kommer minnas sommaren 2015 som att Helsingfors kändes fantastiskt för första gången på länge, vädret sög för det mesta men jag hade väldigt roligt ändå. Att allt kändes osäkert på ett bra sätt: liksom som att vem vet vad som händer till näst.

 

31.08.2015 kl. 18:45

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com