Paristips

För exakt två veckor sedan på måndagen var jag i Paris och det var 15 (!!) grader varmt. Höll på att avdunsta till inget alls i min vinterjacka. Tur att jag inte gjorde det ändå, utan gick på två olika muséer istället.

En sjukt bra grej i Paris är att nästan alla utställningar är gratis för européer under 26 år. Extra bra när en är turist och har all tid i världen att strosa runt och kolla på konst.

Första anhalten var Galerie de Paléontologie et d'Anatomie Comparée. Det är ju inte konst iofs utan ett naturhistoriskt museum. Tror det är rätt vanligt att folk sett bilder härifrån i sitt instagramflöde. Jag har i alla fall gjort det jättemånga gånger. Dock helt rimligt pga så himla häftigt och fotovänligt. Hängde här någon timme eller två och kollade på knäppa förhistoriska djur, giraffens halskotor (så imponerande) och fiskarnas gälar.

 

På eftemiddagen efter promenad längs Seine och lunch gick vi till Pompidou centret. Har varit där alla gånger jag varit i Paris men den här gången var första gången jag tog mig in på någon av utställningrana. Vi gick till muséet på högsta våningen som hade rätt bred samling modern konst från 1900-talet. Kollade på den och pausade på balkongen med denna anspråkslösa utsikt av solnedgången över staden.

Det var allt för idag. Två Paristips från mig till er.

05.12.2016 kl. 15:50

Söndagsmarknad och ösregn över Versailles

Hejj, skulle egentligen ha kommit med första delen av svaren på era frågor idag, men har ej hunnit svara på dem ännu (oklart hur, har seriöst haft den minst händelsefulla helgen på år och dar). Har däremot redigerat alla bilder från Paris pga bingat en podd och att redigera bilder är bästa bi-sysslan då, så vi fortsätter med det helt enkelt :)

Vi började söndagen i Paris med att gå till marknaden på Bulevard Richard-Lenoir alldelse nära där Linn bor. Gud vad franskt allting var. Liksom ostarna och inelvorna (yiks, I know) och grönsakerna och familjerna som helghandlade. Som att stiga in i en liten klyscha. Tycker överlag att Paris är väldigt stereotypt franskt i många avseenden, t ex mycket mera än Berlin är tyskt.

 

Hur som, moving on. När vi handlat klart gick vi upp till Linn och gjorde fruksot. Nam nam.

Efter en påtår eller två kollade vi upp tågtidtabeller, vi skulle nämligen på day-trip.

Till Versailles! Har ju en liten besatthet för vissa historiska epoker och bland annat Marie Antoinettes frankrike kan väl räknas som en sån. Då är Versailles ett måste som ni förstår. Har varit där en gång innan, i februari 2008. Då var det skinande sol och ganska lite folk på plats. Nu var det söndasgrusning och regn. Lite annan upplevelse kanske, speciellt eftersom trädgården enligt mig var det finaste och roligaste att titta på och det ju var lite trist i regnet. Hur som, vi fick göra det bästa av situationen.

T ex gå in och ta selfies i spegelsalen.

Min kamera blev förövrigt lite fuktskadad tror jag (ingen fara, den är redan skadad på ca alla sätt den kan för att ännu fungera, ska önska mig en ny till julklapp tror jag) och pallade ej med den dåliga belysningen inomhus, därvar mobilbilder.

Jag matchade helt oplanerat med slottet hihii.

Sen var vi klara med utflykten. På vägen bort från slottet gick vi ner i byn och köpte franskt mellanmål (quiche med tre ostar som mest smakade smör och ägg :D) och tog sen tåget tillbaka till Paris.

Vi vilade i några timmar hos Linn (gud vad det tar på energin att turista all day long) och på kvällen gick vi och åt middag och drack vin på en mysig kvartersrestaurang där maten tyvärr inte var så jätte bra. Dock hade vi väldigt roligt och ställde knäppa och knivigra frågor till varandra, så som t ex "vad är ditt mest framträdande personlighetsdrag" och "vad är din favorit sysslesättning/tidsfördriv/mental plats att vara på. Från Proust questionnaire ifall någon undrar hur vi kom på dem. Äälskar att ha såna samtal med nära vänner <3

Sen var det dags att gå och sova pga Paris-söndagen var slut.

28.11.2016 kl. 14:51

Apero, utställningar och indiebarer.

I fredags förra veckan landade jag, Saga och Oskar i Paris, ca 12 timmar efter att vi åkt hemifrån. Halvkul med försenade flyg och evighetslånga flygplatsbussar men we made it. När vi kom hem till Linn dukade hon upp typ det bästa frankrike kan erbjuda i matväg. Vi drack vin och åt oss mätta på ost och oliver, hängde med Linns kompisar som kom förbi och somnade nån gång närmare morgonen till nästan-spökhistorier.

Följande morgon (dag) efter att vi tagit oss ut och fått i oss mat planerade vi vad vi skulle göra av dagen.

Första stoppet blev Gustave Moreaus hem som nuförtiden fungerar som museum. Hela huset vars sprängfyllt med hans verk, speciellt de översta två våningarna som fungerat som hans ateljee back in the days.

De rosa väggarna och trappan mellan de två högsta våningarna var så extremt fotovänliga dessutom.

 

När vi var klara var det dags att röra sig vidare. Skymningen började lägga sig och vi råkade gå förbi en julmarknad och passade på att köpa snacks.

 

Till slut hamnade vi vid Seine och pausade för lite Turistiga pics :)

 

Sen gick vi över gatan till Palais de Tokyo. Så extremt fotovänlig byggnad!!

Så vi tog lite mera bilder :) Sen gick vi och såg Tino Sehgals utställning "Carte blanche". Utställningen är extermt hypad (inte utan orska, typ det häftigaste jag upplevt på ett museum på länge!) så det fanns en kö utanför, men det var helt värt det att vänta lite.

 

Efter utställningen tog vi Metron mot ett område där Linn visste många bra restauranger. Oklart exakt var inser jag nu. I alla fall. Vi gick till en liten mexikansk restaurang och beställde in tortillas, burritos och tacos. Det var trångt och mysigt och vi satt inklämda i ett hörn och blev tipsey.

 

Efteråt gick vi till Pop In (bra kuriosa är att jag varit där 3 av 4 gånger jag varit i Paris, känner mig nästan som en stammis) och drack billig öl och hängde tills klockan var halv två.

Slut på första delen av vår Paris-vistelse. To be continued etc.

26.11.2016 kl. 18:07

Snabbt hej

Bonjour babes! Är hemma igen efter fem fina dagar i Paris. Gud vad skönt det var med lite semester, speciellt i avseende att komma ifrån sitt liv lite och få perspektiv på grejer. Ovan ser ni mig poserandes bland Gustave Moreaus målningar i hans lägenhet. Ändå fint med rosa väggar känner jag. Jag är klädd i svart från topp till tå. Allt är från svenska klädkedjor, utom skorna som är från ett danskt varumärke. Representerar Norden etc hehe. 

Hur som, vi återkommer till semesterbilder senare. Tänkte mest komma in här och säga att jag lever men måste försöka styra upp mitt liv lite efter att ha ignorerat det i en vecka. Hetsläser en roman vi ska prata om på en föreläsning senare idag, dricker kaffe med ikaffe (<3) och lyssnar på Jonathan Johanssons nya album.

puss hej vi hörs.

ps. ni får jättegärna fortsätta ställa frågor till mig här. Känner spontant att desto knivigare och knäppare desto roligare :) Ska börja svara på dem i helgen tror jag.

24.11.2016 kl. 12:19

au revoir och frågestund

Paris i juli 2011

Okej prick just nu sitter jag och Saga och Oskar på flyget till Paris. Vi ska hänga med Linn över helgen dricka rödvin och promenera längs Seine och matcha med snygga fransmän på tinder till exempel. Har haft något konstigt magvirus som härjat fram och tillbaka hela veckan så kan ni alla ba hålla tummarna att den ska ta och försvinna en gång för alla. Tack uppskattar verkligen.

Och, medan jag är borta tänkte jag att vi kunde köra frågestund! I och för sig har ni kommenterat så extremt lite lately att jag typ funderar på om ni finns kvar? Men om ni gör så kan ni ju passa på att fråga sånt ni undrar över, eller önska er sånt ni vill att jag ska blogga om, så jag vet att ni finns hehe.

Okej hörs nästa vecka!

18.11.2016 kl. 10:10

Mot Göteborg -->

Hej folks! Nu åker jag till Göteborg över helgen. Räknade ut att det här blir fjärde året i rad då jag befinner mig där i september. Om jag någon gång åker till Göteborg en annan tid på året kommer jag säkert få en chock av att det inte alltid är ljummen september och tusen kulturpersoner på gatorna. På tal om kulturpersonerna är det här också trejde gången jag ska på bokmässan där, känner att jag nästen börjar hitta till de tusen seminarierummen utan att ständigt måsta kolla på kartan.

Okay bye måste verkligen rusa nu!

22.09.2016 kl. 09:01

Lördagskväll i Åbo

Hej! Jag är på landet nu i veckan som sagt och lever semesterlife. Har bott på bryggan nu i två dagar, läst böcker och mest levt på hallon och zucchini från trädgården. Fast nu i eftermiddags började det regna :( så då tänkte jag att jag lika bra kunde göra en liten internet-update. 

I lördags var jag i Åbo via jobbet. Vi gick bland annat på guidad rundtur på slottet, så nu är jag expert på random trivia därifrån :)

Sen på kvällen gick jag till Viljas lägenhet och åt risnudlar och drack rosé och lyssnade på Maggio på hösta volym medan jag sminkade mig. Om någon timme dök Nina upp. Vi tog igen i ett par timmar tills jag tyckte det var för skamligt att sitte inne en kväll som denna. 

Då gick vi ut. Klockan var 22 och det var fortfarande ca lika varmt i luften. Tack tropiska julikvällar för att ni finns <3

Jag hittade hallon vid vägkanten och upgradade mitt vin. Fick förövrig hålla i Ninas öl medan hon fångade pokemons. Nä skoja, hon bara snapchattade lite. 

Sen satte vi oss vid ån. Jämförelsen Varför Paris vi har ju Åbo har aldrig verkat mer logiskt. 

Fast tids nog rörde vi oss vidare. Till upplysta innergårdar som kryllade av små skaterboyz. 

Vi haffade ett bord och köpte öl och ca där måste H2Ö ha tagit slut för plötsligt gick det knappt att röra sig ens så mycket folk fanns där plötsligt. 

Vid tre gick jag hem och det var fortfarande varmt och jag plockade hallon till nattmat <3

 

28.07.2016 kl. 18:56

semesterillusion


Åkte till Tallinn över helgen och trots sammanlagt tre timmar fritid är undantagstillståndet ändå närmare semesterstämningen än tusen timmar ledigt i lägenheten här hemma.

Så varför inte äta pannkakor till lunch, kolla på utsikten och ta tusen turistiga bilder på gamla stans smala gator? Alternativt äta vattenmelon i parken, dricka whiskey sours till efterrätt och gå barbent hem i natten.

11.07.2016 kl. 10:43

Rosévin, falafels och tusen ballonger.

Obligatorisk grej when in Lund var ju att äta falafels. Så det fick det bli till middag i lördags för en vecka sedan. Katinka, Nina och jag satte oss vid Domkyrkan och avnjöt dem.

Såg ut såhär förövrigt. Hade glömt bort min rosa trench och så i vintras skickade min fd hyresvärd en bild o frågade om det var min kappa. Jag ba: ja! just det, hade ju en sån, kommer efter den i april! Den är lite knäpp men I love it.

Matchade med vinet dessutom, som det sig bör.

När vi ätit klart gick vi tillbaka in, drack mera vin och hade weird men lovely diskussioner <3 Sen kring ett bestämde vi att fan vi måste ju hinna dansa lite. Tog med oss sjukt många ballonger (alla borde alltid ha tusen ballonger laying around i vardagsrummet, om en frågar mig) och hoppade på tåget mot Malmö.

Sen gick vi till KB och jag konstaterade att det fanns en bra orsak till att jag aldrig gått dit innan trots att jag gick ut i Malmö ca en gång i veckan under tio månader. Men vi hade ju varandra och våra ballonger så det var fine <3 Sen köpte vi pommes med extar mycket vitlökssås och sen var det slut på lördagen.

Fast nu börjar ju en ny, kul grej ändå att det kommer en ny varje vecka.

23.04.2016 kl. 16:44

Fredag i Lund

I fredags vaknade jag hemma hos Nina i Lund. Hon åkte iväg till jobbet och jag tog god tid på mig att stiga upp, dricka kaffe, göra mig klar och gå ut.

Såhär såg jag ut. I mina bekvämaste, vidaste byxor och biker.

Lund var dreamy as usual. Kan inte beskriva hur fint det kändes att vara där igen, kände mig så jäkla lugn i själen typ (ursäkta tacky uttryck). Eller som om jag fått tillbaka något jag aldrig insett att fattats. Hur som, gick runt och andades den känslan, skrev lite på en grej till en kurs, drack kaffe med Dylan, sånt typ.

Sen var det redan eftermiddag. Nina hade slutat jobba och jag tvingade henne hit: skulle prompt köpa bullar på St. Jakobs. Kunde förövrigt inte bestämma vilken sort jag ville ha så köpte tre olika: kanel, kardemumma och socker-vanilj.

Nina ville promt att vi skulle kolla på körsbärsblommen som höll på att slå ut i Paradiset (alltså universitetskvarteret Paradiset för klarhetens skull). Inget mig emot. Sen åkte jag och fikade hem till Jenny som jag bodde hos när jag bodde i Lund. Vi åt kanelbullar och drack te och det var fint.

Sen var det fredagskväll helt plötsligt. HUrra för det.

Åt chips och drack öl medan vi valde läppstift och Nina undervisade mig i olika sorters sminkprodukter. Visste inte att det fanns så mycket elementary grejer jag inte visste om smink?

Anyway, när ölen var slut och eyelinern färdigmålad gick vi till Tugg Burgers som nyligen öppnat i Lund och är så hypat och hipstrigt som ett ställe kan bli ungefär. Fick köa i en evighet innan vi ens kunde beställa. Dock helt värt det pga väldigt goda burgare! + löjligt gott vin!

När vi var klara sprang vi genom regnet in till värmen på Arimans och det är väl ungefär hur en fredagskväll i Lund helst avslutas?

19.04.2016 kl. 10:00

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com