Tropikterapi för att överleva januari

Tycker på nåt vis att vintern och mörkret slagit mig hårdare i år än tidigare? Det var nån som skrev att januari är som att bo inne i en kall och fuktig grå filt och tycker det var en helt klockren beskrivning. Blir ju tärande för själen i längden. Tur att jag och Saga spontant bokade in en djungeldejt tills idag.

Djungeln var såklart ingen riktig djungel utan Vinterträdgården i Helsingfors. Fast där finns tropiska blommor och fukigt syremättad luft ändå, så bra substitut i brist på äkta vara.

Vi slog oss ner vid ett bord och dukade upp frukost i form av croissanter, smoothie, frukt, hummus och annat nice.

Beundrade orkidéerna och funderade på varför den gröna smoothien smakade så extremt mycket sommar (kom fram till att det var för att den innehöll wheatgrass och därför doftade lite hö:igt :D)

Perfekt lördagseftermiddag. Nu sitter jag och funderar på vad jag ska ha på mig ikväll och väntar på att Hanna slutar jobbet om nån timme. Vi ska dricka prosecco och sånt ikväll <3

Publicerad 21.01.2017 kl. 17:33

Tankar kring (kläd)konsumtion

Hej och glad torsdag! (Så bra dag förövrigt, när det nästan är helg men ännu inte helt. Hehe har alltid gillat förväntan typ lika mycket som själva det roliga, säkert därför jag alltid gillat torsdagar).

Några spegelselfies med en skjorta och ett par byxor som jag mot för modan köpt i januari. Tror ändå det är plagg jag kommer använda mycket och förhoppningsvis länge.

Kom nyss hem från en lunch med Vilma, och en grej vi pratade om var det här med att vi konstant har för mycket saker. Ikeakassar och sopsäckar fulla med kläder vi inte längre använder (om vi nånsin ens gjorde det?) bort fösta i små förråd eller bara längst in i garderoben, en bokhylla som svämmar över, föräldrar som ringer titt som tätt och undrar när en ska komma dit och reda ut de där lådorna med odefinierat innehåll en lämnade efter sig när en flyttade hemifrån för flera år sen. Känner ni igen känslan?

Vilma och jag funderade på bästa sätten att bli av med saker (typ sälja på loppis, föra på återvinning, etc), och att vi konstant liksom lovar oss själva att nu ska det vara slut, den här evinnerliga konsumtionscirkeln där vi hela tiden fyller på direkt då vi blivit av med något. Det här är verkligen något jag funderat mycket på sen förra hösten. Är så himla trött på att kläder och skor inte håller, att allt tappar formen och blir noppigt efter två tvättar men framförallt på mitt eget helt befängda behov att skaffa nya kläder. Som typ när jag och Linn gick runt på stan och sökte en halsduk åt henne nån vecka efter julen och jag plockade upp en kjol och ba: tycker du den här är fin, borde jag köpa? Och hon ba: men har du inte en nästan likadan redan? Eh just det, right, tack att du påminde.

Folk frågar hur en ska kunna konsumera etiskt och klagar på att det som studerande med begränsad budget typ inte går, för en har inte råd med dyra grejer av kvalité. Men alltså hallå, det är ju inte det dyra priset och den höga kvalitén som gör det etiskt, det är faktumet att det då antagligen är mera hållbart, vilket gör att du inte ska behöva konsumera så mycket. Det är ju i slutändan det enda etiska sättet att konsumera, att helt enkelt dra ner på det så mycket som möjligt.

Är verkligen inte något helgon eller så, men försöker bli bättre och tänka minst två tre gånger innan varje nytt inköp. Sen typ november har jag hur som helst köpte jättemycket mindre kläder. Jag kollar på material och kvalité redan i butiken, går därifrån och kommer tillbaka följande dag om jag fortfarande tänker på plagget. Såna små trix hjälper. För att inte tala om lättnaden som uppstår när jag vänder fram lappen på nån tröja inne på h&m eller Monki eller var jag nu är och det står ”70% akryl”  eller ”bara kemtvätt” och jag inser att nej det här ska jag inte köpa.

Jag är som sagt inte perfekt, men jag övar mig på det här och det känns SÅ skönt att köpa mindre och mer genomtänkt. Nästa punkt jag måste lösa är väl hur jag ska bli av med de där sopsäckarna längst inne i min garderob, men det borde väl gå att lösa?

Publicerad 19.01.2017 kl. 14:22

Dagens

 

Dagens frukost: Knäckebröd med oatlys påmackan, avokado, chiliflakes och groddar. Chiapudding i kokosmjölk med bär och mynta. Kaffe. Ja jag sånt här varje dag. Vad är pointen att äta lame grejer när det finns så mycket gott att stoppa i sig istället?

Dagens look: Haha har nog samma ”look”varje dag. Just idag tog den sig till uttryck i svart (eh föga oväntat, så himla mycket svart lately?) mockakjol från monki och gammal magskjorta som är sliten men som prick rätt i alla avseenden.  Sen halva håret på tofs + vanligt smink J

Dagens program: Hade en föreläsning på dagen (som i och för sig var inställd och därför bara tog en halv timme) sen åt jag lunch, hängde på Kaisa och läste lite grejer till en kurs, gick till unisport på stretchning (såå underskattad träningsform, gör underverk för kroppen att bara varva ner, öppna muskellås och slappna av). Efteråt promenerade jag hem och nu ligger ajg i sängen med datorn på magen och bloggar. Ganska standard vardag, ska läsa slut en bok ikväll tänkte jag, och laga middag.

Dagens tråkiga: Har haft helt sinnessjuk huvudvärk i många dagar nu. Kan den typ gå bort tack. 

Dagens fundering: Har funderat på en hel del lite mer seriösa saker, men det här är ändå det mest förvirrande som rört runt i min hjärna: Igår kväll när åkte hemifrån in mot stan höll en plogbil på att lasta av en massa snö på Domkyrkans trappor, tyckte det var lite skumt att lasta av just där men funderade inte på det desto mer. Sen idag när jag skulle på föreläsning märkte jag att snöhögen på trappan sträckte sig hela vägen uppifrån ner, som om någon byggt en pulkabacke längs trapporna. Lite oklart hur den lilla plogbilen lyckats fördela snön jämnt längs trappan som är typ fem gånger så hög som bilen, men i alla fall. Två män med spadar höll på att typ städa upp runt snön, tänkte att de kanske skulle se att den var lika tjock på alla ställen eller nåt. Fast nu för någon timme sen när jag skulle hem och gick över torget märkte jag att snön från trappan var borta helt och hållet. Sjukt irrelevant men alltså kan någon förklara detta please. Stör mig helt oerhört. 

Dagens pepp: Känner mig typ sjukt inspirerad över att terminen och alla kurser kört igång igen. Hoppas den känslan håller i sig ens till slutet av veckan hehe.

Dagens konsumtion: Enda jag köpt är lunch på unicafe. Men annars har jag konsumerat ganska många koppar kaffe och varsitt avsnitt från två poddar jag lyssnar på. Ska tipsa om dem en annan gång. Kan hända att jag även konsumerar lite netflix senare.

Dagens sköna: Stretchningen helt klart.

Dagens oplanerade: Att äta långlunch med Mädi, Jessica och Vilma och få älta och skvallra om studierelaterade grejer.

Publicerad 17.01.2017 kl. 17:28

en standard lördagskväll i mitt liv

Kolla hur dreamy middag(s sällskap) jag hade igår. Ungefär 50% av gångerna jag och Saga äter middag blir det förresten vietnamesiska vårrullar, ibland funderar vi på andra alternativ, men asså come on tänker vi sen, vad är ens godare än detta egentligen?

Passar ju dessutom utmärkt ihop med Cava, vilket vi som känt helst konsumerar i dryckesväg om lördagskvällarna. Sen pratade vi om problematiska kompisrelationer och innehållet i våra menskoppar t ex, standrad lördagssnack.

Efter någon timme kom Hanna hem från jobbet och anslöt sig till vårt ocensurerade samtal som nu gått över till dialekter och skillnader mellan t ex Nyland och Österbotten.

Kolla vilken babe. Här någonstans gick jag aningen för långt in i ett litet Harry Potter träsk jag lyckats fastna i den senaste veckan (läst om lite böcker, kollar ett par filmer, googlat x antal plot holes, ni vet så som en gör... eller?). Hanna och Saga tyckte mängde info jag går omkring och bär på angående HP var lite obehagligt stor. Hehe :))

Halv ett drog vi hur som helst iväg på andra äventyr som slutade med att vi mest inspekterade stämningen i rökrutorna utanför klubbar utan att själva gå in. Så kan en tydligen också göra. Sen var det slut på den lördagskvällen.

Eh övar mig btw fortafrande i hur min nya kamera fungerar, så därav lite ojämn kavlité på bilder en tid framöver. hoppas ni överlever. puss

Publicerad 15.01.2017 kl. 18:02

beteendemönster

Hörni det är oklart vart det här jullovet försvunnit. In i det gamla vanliga beteendemönstret tror jag. Det har förflutit utan mycket bildbevis. Kanske för att jag tycker det är tillfredställande att behålla upplevelser för mig själv, kanske eftersom jag redan fotograferat det mesta förut.

Januari upprepar sig själv med skrämmande precision: isblommorna växer över fönstren, havet ångar upp i himlen och jag står fortfarande barfota bakom rutan och tittar på. Det kunde lika gärna vara förra året. Tills jag minns att januari 2016 var länge sedan, i ett annat liv. Jag tänker på allt som då ännu inte hänt, hur snabbt livet kan skifta.

Sedan obemärkt går kylan över. Snön smälter, dimman lägger sig över takåsarna. Jag stannar inte upp vid utsikten längre, fortsätter förbi som vanligt, osäker på hur mycket av mig som fortfarande är samma.

Publicerad 13.01.2017 kl. 13:42

ny kamera

Hej skulle egentligen blogga om tusen andra saker men sen fick jag ett sms där det stod "din kamera har kommit till butiken nu" och då tog jag spårvagnen till Posthuset istället och hämtade ut den här babyn. Det är en Olympus Pen E- PL7 (som egentligen inte säger mig så mycket pga fattar pinsamt lite om kameror men som efter lite efterforskningar ändå framstod som det bästa alternativet för mig).

Att den är sjukt pretty är ju bara ett bonus, framförallt är den tusen gånger mer på alerten än min gamla gulliga Sony som jag haft sedan 2011. Den fungerar ännu i och för sig (förutom ibland när den inte orkar) vilket är ett mirakel eftersom jag varit allt annat än varsam och burit med mig den på bottnet av tygkassar bland nycklar och tunga böcker etc. Dessutom har den ju fått hänga med på svartklubbar, sandstränder, tågvagnar, hemmafester, djuneglbruncher och fast vad i sex år. Den kanske får hänga med ibland fortfarande, när det blir läge, men annars är det den här nya som gäller nu. Tror vi kommer bli rätt bra kompisar bara vi lär känna varandra lite.


Dock så ovan vid skärpan? kolla bara hur allt syns?? mina spruckna läppar, torra hud, ringarna under ögonen och alla enstaka hårståna som lossnat från toffsen?? haha så ovan vid detta problem

Publicerad 11.01.2017 kl. 14:29

Januaridag i Åbo

 

Ni undrar kanske vad jag gjort detta jullov? Eller så gör ni det inte, fullt förståeligt ifall ni har annat för er än att fundera på mina förehavanden. Har oavsett fotat historiskt lite, eftersom min nya kamera som jag fick till jullkapp är ute på äventyr någonstans mellan ett förråd i Åbo och en affär i Helsingfors. Skumt hur länge det kan ta egentligen, med tanke på att det inte borde ta mycket mer än två timmar från den ena staden till den andra..?

Eh och med denna högst passande men oplanerade åsnebryggan hoppar jag till lördagen, då jag själv befann mig i Åbo nämligen. Det verkar ha blivigt en mysig januaritradition jag och Vilja har, att jag följer med henne dit när hon åker tillbaka efter julen. Jag "hjälper henne med väskorna" men egentligen är det mest en ursäkt att få slumra i hennes soffan, laga mat i hennes kök, vara med henne i hennes stad. Det är så sällan vi umgås på tumanhand, men de här januaridagaran har blivit ett sånt tillfälle.

Mina föreläsningar börjar inte förrän nästa vecka, så jag är i princip ledig ännu i sex dagar. Skönt och frustrerande samtidigt. Känner mig totalt utmattad bara av att ha slagit upp min kalender för första gången på tre veckor, och samtidigt mer utvilad än jag varit på flera år. Ska mjuklanda i verkligheten så småningom, och gå och boka en tvättur nu tills imorgon.

Vi hörs med andra jullovsanekdoter en anna dag. Puss

Publicerad 09.01.2017 kl. 15:14

Vinterläsning

I höstas när jag hade frågestund utlyste ni ju tips på böcker och himler att underhålla sig medan det är snöigt och kallt ute. Termotetern här hos oss visar på -17 (!!) och även om det är helt brutalt vackert med havsånga och sol så är det onekligen obehagligt med så iskall kyla. Så vi kör tre boktips idag (sen får ni filmtips nästa gång)

Bilder från mellandagran på landet då jag plöjde igenom 500 sidor av boken på bilden. Gjorde inte så mycket annat än läste förutom att äta lite ibland och gå ute i skogen, vilket på ett knäppt sätt typ kändes som att fortfarande vara i boken.

 

Kultarinta – Anni Kytömäki

Det här är ett lite trist tips ifall en inte kan finska, för tror tyvärr att den här inte är översatt, men den var så väldigt fin och perfekt uttryckligen som vinterläsning så tipsar ändå. Det är en berättelse om en far och en dotter under 1900-talets första årtionden i Finland, om hur de växer upp och rör sig mellan samhällsklasser och politiska konflikter. Men framförallt är det en berättelse om skogen de båda älskar, om hur den finns kvar även när det mesta andra i livet sviker.

Halv of a Yellow Sun - Chimamanda Ngozi Adichie

En episk kärlekshistoria som utspelar sig mitt i Nigerias inbördeskrig i slutet av 70-talet. Historien är långt från min vardag, i både tid och rum, och ändå kom den så nära inpå. Finns förövrigt även som ljudbok på Storytel. Lyssnade på den medan jag lagade mat och visste till slut inte om jag grät på grund av löken jag skar eller eftersom allt var så sorgligt. Hur som, väldigt fin bok!

Artighetsreglerna – Amor Towles

Läste den här redan 2012 men snubblade över den en dag då jag omorganiserade lite i min bokhylla och tänkte shit den här lilla pärlan hade jag helt glömt bort. Handlar om Katey och Eve som nyårsnatten 1930 träffar Tinker ute på en bar på Manhattan. De tre känner spontant en slags dragningskraft till varandra, och under en tid verkar allt fungera fint. De är unga, vackra och har New York vid sina fötter. Men verkligheten är sällan lika enkel som den perfekta ytan.

 

Publicerad 05.01.2017 kl. 12:58

nyårsafton 2016

Är ni trötta på nyårsinlägg? Sorry här kommer ännu ett :)

På lördagskvällen var vi uppklädda i glitter och guld (speciellt jag) från topp till tå. Tog en selfie med detta supergäng mellan att vi smuttade på fördrinks, lockade håret och limmade små stjärnor under ögonen.

Sen åt vi. Så himla mysig middag med blinier och prosecco och personer jag gillar.

Nastia var här också! Vi tog små pauser ute på balkongen.

Och sammanfattade året vid köksbordet sådär som man gör på nyåret.

Efter middagen dök lite mera fok upp. Janne t ex.

Kvart i tolv gick vi upp på taket, med Champagne och sprakastickor och engångskameror.

Marie var pepp på att byta år. Eller tror vi var det allihop men hon råkade fastna bäst på bild.

Sen blev det 2017!! Stal den här gruppbilden bilden av Linn :))

Efter skålar och kramar och kyssar gick vi ner igen och läste nyårs-fortunes innan vi drog iväg åt lite olika håll. Jag åkte på hemmafest till Berghäll med Linn, Saga och Marie men tog inga fler bilder från kvällen.

 

Publicerad 03.01.2017 kl. 13:11

bye bye 2016

Nu är 2016 slut och över föralltid. Skönt tycker jag. Vi kör en snabb lista ännu innan vi släpper taget helt.

Den bästa resan

Har varit i Stockholm, Lund (t ex fredagen, och en lördagsförmiddag i Sonjas kök) Köpenhamn, Tallinn, Göteborg och Paris. Alla resor var olika och alla är ställen jag varit i flera gånger tidigare. Tror ändå att Stockholm i februari och Paris nu i november var finast. Stockholm för att det var ett andhål när jag behövde det som mest, och Paris för att det var en fem dagars semester när jag bara hängde med kompisar och inte problematiserade existensen.

En vinterdag jag minns extra starkt

När det var helt sinnessjukt kallt i januari och vi hade djungelbrunch i Vinterträdgården en hel söndag. Mina tår var isbitar ca dygnet runt i ett par veckor känns det som, men annars gillade jag typ att det var så extremt kallt ett par veckor. Skrev om dom dagarn här, här och här.

En person jag spenderade mycket tid med

Förutom the usuell suspects så som Linn, Hanna och Saga var jag ganska mycket med min mamma och Sonja, speciellt på sommaren. Dom fanns liksom där och höll i mig när allt krackelerade. Och sen plötsligt på hösten Mia, som bara ringde på dörrklockan en dag och flyttade in i vårt liv.

Ett extra fint matminne

För mig är alltid minnen relaterade till mat så mycket mer än själva maten i sig, det är liksom hela upplevelsen kring det. En fin sån var när Linn improviserade tre-rätters middag till oss i augusti som vi åt på balkongen under rosa-färgad himmel. Kolla hur fint.

 

En vårdag jag minns extra starkt

Har två stycken: en från mars när jag var stress-trasig och min mamma föreslog att jag skulle låta bli andra plikter och komma med dem till Åbo och hjälpa Vilja flytta. Sagt och gjort. Vi bar flyttlådor längs Biskopsgatan och jag drack kaffe med Victor och asfalten var torr och studenthalarna drack öl vid ån fast det varken var varmt eller soligt egentligen. Tänkte att det fanns ett liv ändå, utanför min stressbubbla till existens. Det här inlägget här från den tiden.

En annan dag jag minns tydligt var i maj när det var restaurangdag och min moster hade födelsedagsfest. Hängde där med min kusin och sen i parken med Linn och Hanna. På kvällen åt gimbab och jordgubbar och drack smultrondrinkar tills vi var salongs and beyond. Kanske årets roligaste fylla. Jag var känslomässigt ganska labil, färdig att gå in i en vägg vilken sekund som helst, men ändå minns jag den här dagen som så ofantligt fin. Här är ett inlägg från den kvällen <3

En stund för mig själv

Tänker främst på hela juni när jag gick omkring i på autopilot för mig själv medan alla andra hade sommarlov. Det som är en stor skillnad i år gentemot tidigare är att ensamheten förr varit något jag älskat, det har varit min trygga punkt. Nu kan ensamheten ibland bli hotande, som att jag kan irra in på farliga tankebanor som triggar igång ångest ifall jag är ensam för länge eller i fel situationer.

En outfit jag kände mig snygg i

T ex dom här tre. Hannas päls, min jeans klänning och dom svarta byxorna på sista bilden. Säkert mitt mest använda plagg! Överlag har min stil varit mer avskalad i år. Inte funderat så mycket på kläder men känt mig tillfreds i det jag haft på mig.


Såhär såg min vardag allt som oftast ut

Från januari till maj: bara stressigt bolla jobb och studier och livet typ. Fick inget grepp om vardagen. Sommaren: jobba kontor och bara traggla igenom veckorna i väntan på semester. På hösten levde jag oregelbundet studieliv med sovmornar och långluncher och högar av studielitteratur. 

En sommardag jag minns extra starkt

När jag varit nästan ensam i Mesotoko i sex veckor och alla kom hem typ samma dag. Vi klättrade upp på taket och drack aperol spirizt, kramades och tog selfies. Sen satt vi länge i köket och tog igen veckorna som varit. Bloggade om det här.

En minnesvärd fest

Nyårsfesten vi hade för ett år sedan. Min bästa fest i år var nog vår kräftskiva. Känns som att jag alltid svarar det, men what can you do dom brukar bara var så brutalt roliga. Maries och Lucas bröllop var även brutalt fint.


En viktig händelse

Midsommarveckan när min tillvaro bara sa crash boom bang och allt som följde. Kanske deppigaste som hänt mig i vuxen ålder eller ever, men samtidigt har det gett mig perspektiv och insikter som känns helt livsnödvändiga. Känner mig tusen år äldre än nu än för ett år sedan.


Såhär såg mitt hem ut

Såhär. I alla fall ifall instagram är att lita på.

En höstdag jag minns extra bra

I september när det var indiansommar och jag och en kille jag dejtade några gånger åkte på utflykt till Granholmen och hängde i ute i höstsolen i typ fem timmar och det aldrig blev kallt. På kvällen gick jag och Hanna och Henkki och såg Casablanca ute vid Mattolaituri och existensen var så oklplicerad för en stund.

Ett ställe jag spenderade mycket tid på under året

Irrandes längs Skatuddens strandlinje. Helst på vintern och sent på kvällarna när det är lite andra folk ute. Men ja alltså jag irrar ju där alla (års)tider.

Ett foto som sammanfattar det här året

 

Publicerad 01.01.2017 kl. 17:29