Summer in the city och vad vi gör då

I onsdags på eftermiddagen mötte jag Vilja vid Salutorget. Hon tog mig ut på havet.

Och bjöd på rosébubbel. why not är ju sommar ändå

kolla ba, den här vill en ju hänga med <3

Vi skulle till Sveaborg! Första gången jag var där i år faktiskt. Vi klättrade ner på klipporna på den västar sidan och satt där och åt körsbär, pratade midsommar, förhållandenormer och fester ute på landet t ex.

Sen avslutade vi med mera rosé på Valimos uteservering. Pekade på segelbåtar vi ville äga och avbröt varandra för att få prata om oss själva istället. Så får en göra med syskon faktiskt, ibland.

Igår tog Vilma ut sina kandidatpapper och bjöd på spontanbubbel på klipporna vid Brunsparken. Ja tack. Satt där tills vi blivit lite lulliga av solen och vinet. Så kan det gå.

Åkte hem en sväng för att byta om och med kort stop på fafa's för takeaway fortsatte jag mot koffen. Nino var där t ex, och Saga och Melina.

Avslutade kvällen på The Cocks uteservering där det doftade fiskrätter och asfalt och cigaretter i en salig röra. Väldigt semestrigt.

Passade på att ta en "summer spritz". Det var bara vanligt aperol spriz men det gillar vi så det var lugnt. Dock ska det heta aprol royal när det är bubbel, folk säger fel oftast. Fast nu vet ni också så vi kanske kan börja införa den rätta versionen?

Sötis

Det var allt för mig, ska försöka beta av inledningen till ett tegelstensverk som problematiserar dualismen  människa/djur nu. Sen äre fredag. tack hej.

Publicerad 30.06.2017 kl. 13:42

Midsommar på Djupö

I fredags packade jag + fyra kompisar + tusen påsar mat + sovsäckar + simdräckter + varma tröjor ihop oss i mina föräldrars bil och körde till Dalsbruk. Där packade vi om allt i en båt och åkte ut på havet.

Vi blev avsläppta på Djupö där Ninos familj har sommarställe. Han och Dylan mötte oss vid bryggan och hjälpte oss bära upp allt till huset.

Framme!

När vi kommit i ordning lite var det dags att börja preppa maten. Skrubba potatis, hacka lök, klippa dill, ni vet.

Samt lägga ölen på kylning, obvi. Sen körde vi vårt traditionsenliga midsommarquiz, det är ungefär så mycket midsommarlek vi klarar av kom vi fram till.

Sen fick vi sätta oss till bords!

Skål! åt i flera timmar tror jag och sjöng säkert tusen snapsvisor

tids nog blev vinet drinkar

och solen gick ner men det blev aldrig mörkt, bara en liten skymning som försökte (<-- tror förövrigt det där sista är ett citat från Saltkråkan från när de firar midsommar, brukade lyssna på den som ljudbok som liten och tänker alltid att de ljusaste nätterna i juni bara är en skymning som försöker, så fint tycker jag <3)

Sen badade vi bastu, simmade, dansade på verandan, snubblade runt bland blåbärsris, pratade stämbanden hesa och somnade tillslut i små högar lite varstans under småtimmarna. fint va <3

Publicerad 27.06.2017 kl. 17:08

pizzatajm

För en vecka sedan på söndagen bjöd jag och Linn över Saga och Oskar på pizzamiddag. Vi gjorde två olika sorter, de blev så goda att jag måste tipsa om dem!

För pizzabotten är det bara att googla recept, de flesta är rätt lika och med tiden lär en sig trix för hur det blir extra nice och tunnt, men olivolja är bra tips ändå. Samma gäller tomatsås, googla! ledorden att det ska puttra l ä n g e på låg värme. Och att en ska sätta i balsamico/rödvin och lite socker.

Jag gillar även vita pizzor, det vill säga pizzor utan tomatsås. Då brukar jag istället använda olja eller oatlys creme fraiche, sen blanda i vitlök/peppar/kryddor beroende på vad resten av fyllningen ska vara. 

okej till pizzorna!

ryska pizzan

  • först la vi på ett lager oatlys creme fraiche med vitlök och svartpeppar i obs det får vara tjockt, annars blir pizzan lätt torr)
  • sen ett lager tunna skivor zucchini
  • sen massa kapris och rödlök
  • slutligen ringla ett lager honung över alltihop
  • grädda i ungen på 225 grader tills kanterna fått färg
  • sen: toppa med caviart, citron och ruccola, enjoy

hummuspizzan

  • (innan allt annat är det viktigt att preppa auberginen rätt, gör såhär: skär i tunna skivor och slata så att den börjar svettas lite, lägg sen i ugnen en liten stund så att skivorna "torkar" och får lite lite färg, sen tar du ut dem och penslar tunnt med olja)
  • lägg på ett lager tomatsås på bottnet
  • lägg auberginskivorna på tomatsåsen och oliver på auberginen
  • riv (vegan)ost och lägg på det andra
  • slutligen toppa med hummusklickar (bäst blir det att göra själv såklart, superenkelet ect) och lägg i ugnen tills osten smultit och kanterna fått färg.
  • toppa med massa koriander och njut.

 

Publicerad 25.06.2017 kl. 15:06

Alprosor och azaleor så långt ögat kan nå

Kickstartar midsommarhelgen med bilder från i måndags när jag, Hanna och Saga (och ca resten av Helsingfors, herregud sån rusning) åkte ut till Alprosparken i Haga för att inspektera detta magiska. Som att gå rakt in i en animerad film, alternativt Lana Del Reys fantasi.

Varsågod för dreamy torsdagsbilder. Och ha en kul midsommar hörni!!

Publicerad 22.06.2017 kl. 16:34

tre junikvällar när Helsingfors var som Helsingfors är bäst

Hanna, Meri och jag drack Lambrusco och sniffade oss höga på syrener en fredag vid Uspenskijs klippor. Sen gick vi till Kaiku och dansade i basfyllda små rum och kindpussades på terassen.

 

I torsdags packade jag och Jannica ner middag + vinglas i en picknickorg och bar ner till kajen för att förtära i kvällsolen. Pratade old & new lovers och vad i livet som ger oss mest kicks. Lagom till solnedgången gick vi tillbaka till oss och upp på taket för att beskåda pastellfärgerna som bredde ut sig under oss. Får aldrig nog.

 

I lördags hade Saga och Lars inflyttningsfest i Tölö och vi drack pimms ur en stor kanna och fönstren stod på vid gavel hela kvällen. När festen blev respektlös mot grannarna flyttade vi den till klipporna invid och det blev aldrig mörkt och aldrig kallt för sån är försommaren i den här staden när den är väl slår in.

Publicerad 20.06.2017 kl. 12:31

morgondopp, solhattar och sommar for sure

När jag var liten hörde mordgondopp till det självklara dagsprogrammet på landet. Slutade med det för några år sen av oklara anledningar. I år ska jag införa den traditionen igen. Vad är liksom bättre än att börja dagen på en solig brygga och i sött sjövatten? Nä tänkte väl det. Förra veckan fick jag och Saga gå i turvis eftersom det var så kallt att en ville upp direkt efter att en kommit i. Efteråt torkade vi i solen, som det sig bör :)

Sen åt vi frukost ute på gården. Bröd med avokado, solmogna tomater, chili och flingsalt. Yes please.

 

Dygnets alla effektiva timmar gjorde vi det här. Tänk er doften av solkräm, gräs och pocketböcker :)

 

På eftermiddagen drack vi kaffe på verandan och sen klippte vi lite gräs och eldade bastu och annat som också måste göras ibland. Varsågod för viktig info.

 

Sen plötsligt hade det blivit kväll och dags att preppa middag. Överanvände olivolja, vitlök, chili, citronsaft, örter och svartpeppar. Allt blir godare då.

 

Och så drack vi drinks på verandan i äkta semesteroutfits. Iskall limoncello, prosecco och mynta är sommarens drink, nu vet ni det.

Sen badade vi bastu och tvättade håret i sjövattnet och avslutade kvällen på verandan med sommarsangrian. Fast det visste ni ju.

puss hej slut för idag.

 

Publicerad 16.06.2017 kl. 16:34

23:19

Förra veckan var jag och Saga på min familjs sommarställe för att få lite äkta sommarfeeling här i livet. Ni ska ska få se mera bilder snart, men jag har visst hamnat in i en true sommarlovsanda och helt tappat greppet om tiden och hinner egentligen inte ens blogga för alla *sommarlovsaktiviteter*.

Medan jag rusar vidare ut i solen tänkte jag att vi kan pausa lite i när vi drack sommarsangria ute på verandan klockan halv tolv (!!), lämpligt zen efter bastun, av sjövattnet och fågelkvittret. life hörni.

Min och Sagas sommarsangria är förresten värd att lägga på minnet, ungefär såhär brukar vi göra den:

  • 1 apelsin
  • 1 lime
  • 1citron
  • 1 blodgrape
  • 1/2 (liten) vattenmelon
  • 3-4 nektariner
  • mynta
  • 1 flaska nice rosé
  • 1,5 liter citronbubbelvatten

- skär frukterna i bitar och blanda i stor skål/kanna, lägg även i myntan här, men riv inte sönder bladen för det ger en lite bitter smak har jag hört

- häll över rosévinet och låt stå i kallt i ett par timmar

- servera med bubbelvattnet i de proportioner du själv gillar

- obs även jättetillåtet att med gaffel plocka fruktbitar ur kannan och lägga i galset :)

Publicerad 14.06.2017 kl. 11:02

På senaste tiden har jag

Tänkt på: Sommaren. Hur overkligt det är att den är här nu, att det aldrig blir mörkt, att jag är ledig. Kan inte riktigt greppa den känslan, förväntar mig hela tiden att allt ska skita sig. Sen har jag tänkt på intensitet i livet, att det funnits lite sånt på sistone.

Tittat på: Mest på segelbåtarna längs Norra Kajen, syrenernas intensiva lila just innan de slår ut, och alla solnedgångar över den här staden. Sen igår kväll bingade jag Ung och lovande, som Skam fast för folk i 20-nånting åldern, gick hem hos mig i varje fall.

Läst: Läser lite olika grejer om vartannat, men mest Runoilijan talossa som jag skrev om här och sen Ett liv för lite av Kristofer Ahlström som är vår nästa bokklubbsbok.

Planerat: Sommarsaker. Vilken park ska vi dricka vin i? Vilken ö ska vi åka till på söndagen? Hur många dagar ska vi vara på vilken festival? Vilken bil ska vi åka ut till skärgården med på midsommaren? Etc etc ni förstår ju vilka problem som måste lösas här.

Haft på mig: Mest vida byxor, toppar med spagettiband och mina vita stan smiths. Mörkblå tenniskjol och jeansjacka har också förekommit.

Lyssnat på: Mycket gamla listor från sommaren 2013 och 2014. Kanske för att försommaren kan vara så vemodig i sin flyktighet att lite nostalgitrppande passar extra bra in? Eller så bara för att de somrarna var så himla roliga och det nog mest är den känslan jag är ute efter?

Ätit: Sjukt oregelbundet anyways. Men minst två avokadomackor om dagen, med mycket chili, mynta och lime just nu.

Längtat efter: Många olika saker, men först ute är helgen då jag ska på två fester jag ser framemot + att Linn kommer till Helsingfors.

Publicerad 12.06.2017 kl. 11:52

Det finns cava, det finns en fest på en balkong, all night long, och vi kan gå dit sen, men hallå baby, kolla himlen, and this light, not as in Rome, but it's alright.

I lördags hade vi fest hos oss eftersom Mia blivit magister. Värt att fira många gånger om + bra orsak att bjuda in massa sommarglada kompisar för skumpa på taket.

Fast där bor små måsbebisar just nu så mest hängde vi på balkongen.

Färgmatchade t ex.

eller ba var världscoolast och kramigast, älskar dom här <3

Vi skålade i champange som det sig bör. Och ganska mycket annan bubbel också, som vi alltid gör.

Och vår balkong visade sin allra drömmigaste sida och alla bilder blev oskarpa som om jag lekt för mycket med blurry-funktionen i photoshop. Nåväl. Ni har sett dom här ljusrosa himlarna förr.

Sen blev det kanske mörkt en kort tid och vi packade ihop oss och åkte till KGB och vidare mot Kaiku och där gjorde vi inget annat än dansade tills det stängde. Då föstes vi alla ut i morgonsolen där utanför och vi stod och blinkade ovant mot ljuset och folk ville vidare på rave men jag tänkte att inga mer mörka källare och dunkande bas nu.

Istället gick jag och Hanna hem längs vattnet och Helsingfors var så pretty att det inte gick att inte älska den här staden.

Gick längs det här och tänkte att nu händer det nu händer det nu händer det. Sommaren alltså, det var så länge sedan sist.

Och sen plötsligt såg vi att Mia gick framför oss på gatan, på väg hem från en efterfest i en lekpark (såklart, var har en annars efterfester?). Sen gick vi hem och åt käckebröd och chips till frukost innan jag slockande i säng.

Nu är det sommar hörni.

Publicerad 09.06.2017 kl. 11:20

Fyra böcker som passar bättre i hörlurarna än på nattduksbordet

När vi övervakade inträdesprov fick vi inte lov att läsa/bläddra på telefon/ virka (älskar dock att det var ett helt reellt exempel). Däremot fick vi lyssna på grejer medan vi övervakade. Laddade ner BookBeat för den tiden och hann lyssna på fyra och en halv (rip sista halvan av The Beautiful and damned, kommer ej söka upp och läsa slut den). Medan jag lyssnade tänkte jag mycket på att vissa böcker verkligen kommer till sin fördel när en lyssnar på dem istället för att läsa själv, tänkte tipsa er om fyra sådana jag egenmäktigt bestämt är bättre som ljudböcker:

Expeditionen, min kärlekshistoria, Bea Uusma

När Bea Uusma sommarpratade minns jag att jag älskade hennes röst från första början, och att sommarpratet var ett av mina absoluta favoriter det året. Lyssnade på hennes Värvet-intervju raket efter och tänkte att shit shit måste läsa Expeditionen. Men. Tyckte den amazingly fina upplagan med hård pärm och stora bilder var för tung och jobbig att läsa, och den lilla pocketversionen var helt förstörd i jämförelse. Sakande helt enkelt författarens egen passion för storyn. Så när jag första gången testade på BookBeat var det här den första boken jag lyssnade på. Hade den i hörlurarna medan jag gjorde ca allt annat. Tror jag till och med försökte äta middag med min mamma och lyssna på den samtidigt. Då sa hon dock ifrån. Handlar om André-expeditionen och är så himla fascinerande och sorglig, ni måste lyssna!  

Det här är hjärtat, Bodil Malmsten

Var väldigt skeptisk till diktsamlingar som ljudböcker (en vill ju kunna vända och vrida på dikterna och orden i dem, läsa om i långsam takt, liksom smaka på texten). Men Det här är hjärtat var så hjärtskärande mycket bättre uppläst av författaren själv. Tror strakt att dikterna blev ännu kraftfullare av uppläsningen. Låg på rygg i min säng mitt i natten och lyssnade och ville aldrig att det skulle ta slut.

10 lektioner i matlagning, Lotta Lundgren

Okej knäppt med recept i ljudboksformat tänker ni kanske? Men 10 lektioner i matlagning är ju så mycket mer än anvisningar på hur en lagar mat. Här är faktiskt lite samma som med Bea Uusma, älskar liksom Lotta Lundgrens röst och hennes iver när hon får prata om det hon gillar, i det här fallet mat. 10 lektioner i matlagning handlar alltså dels om hur en lagar mat, men framförallt om hur mat är så mycket mera än näring. Det handlar också om känslor, relationer, njutning. Minus för ett ibland lite förenklat och välbärgat perspektiv: tycker att ätstörningar, matens klimatpåverkan och ekonomiska frågor kunde ha behandlats lite mer ingående eller i alla fall problematiserande, medan det nu viftades bort som ”ickeproblem”. Bortsett från det älskade jag boken, tips framförallt till folk som är matintresserade.

Farväl mitt kvinnofängelse, Karolina Ramqvist (eller noveller överlag) 

Gillar att noveller börjat lyftas fram som enskilda verk, men kan ibland ha svårt att ta mig själv tiden att läsa dem (lol paradoxalt eftersom det tar tusen gånger mindre tid än en roman). Att däremot hitta 30 min - 1 timme tid att lyssna på en novell funkar utmärkt. Därför är det extra kul att BookBeat även har noveller som ljudböcker. Karolina Ramqvist levererar som vanligt, Mitt kvinnofängelse är brutal, vacker, sorglig, tankeväckande och har tolkningsdjup, aka i princip allt som constitutes good litteraure.

Publicerad 05.06.2017 kl. 12:43

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com