36 bilder från 2016 som bloggen aldrig sett förr

Nästsista dagen på 2016. Crazy. Tänkte att vi avslutar året med att kolla på bilder jag fotat som av olika orsaker inte fått vara med här innan (tror jag i alla fall?).

I januari var det nästan 30 grader kallt, havet ångade och träden var vitglittriga. Trotsade kylan för att förviga det.

En dag i januari sms:ade Hanna och Linn mig och Hellen och sa att vi måste komma hem och kolla på en amazing grej. Trodde såklart det var något häftigt på gång, men sen visade det sig att dom bara bakat en raw-cake på kokosmjölk och jordnötssmör. Fast bara är kanske fel ord, för det är kanske godaste raw-caken jag smakat på. Måste köra favorit i repris känner jag.

Mera mat! Åt den här typen av ramen konstant i vintras. Med nudlar, valfria grönsker, tofu och sesamfröm. Hemligheten är spaden som har ingefära, citrongräs, vitlök och chili. Och sen soja obvi.

I mars hade vi djungelbrunch med såkert 20 pers. Alla hämtade mera mat och kaffe och vårsolen gassade så att fönstren immade och vi satt där nästan hela söndagen. Det var fint <3

Hängde ganska mycket med Luka på vårvinten. Vi satt på Ysin och jag åt mig igenom deras meny. Sen kollade vi på netflix och åt glass i hans soffa.

Hanna en kväll på Korjamo innan vi gick och såg Blaue Fraus 11. Gillar hur hon först casually spanar på folk innan hon fattar att jag fotar och sen snabbt drar en liten pose.

En bok jag läste på diverse flygplatser i april och maj och helt glömt att blogga om! The Group handlar om ett gäng kvinnor på 30-talet i New York och sägs vara en slags föregångare till Sex and The City. Mycket skarpt skrivet om kvinnors förutsättningar och livsvillkor på den tiden. Läs!

Sen blev det sommar! Saga och jag tog med oss vinet till stranden och stannade för att dofta på syrenerna på vägen tillbaka upp. Gud vad dom doftade.

En förmiddag i juli när jag hade ledigt och hängde jag med Vilja i koffen och drack iskaffe.

En annan förmiddag i en annan park. Med det extremt fungerande konceptet brunch + bokklubb.

Livets lunch stekta kantareller och västerbottenost och persilja en gång när jag flydde till landet.

Och drack vin vid köksfönstret när det regnade utanför.

Sen kom jag hem och bingade Gilmore Girls på balkongen medan himlen skiftade från blå till rosa till orange till svart. Och Rory och Jess hånglade <3

Linn fyllde 23 och vi drack drinkar hela dagen och lyssnade bara på Madonna.

Hängde med Sonja. På solvarma klippor med saltvattenvågor som slog hårt mot oss. Pratade och pratade och kände mig lite lugnare i en annars väldigt kaotisk tillvaro. Hon var en sån klippa för mig förra sommaren  <3

En kväll i augusti då jag och Linn lajvade gifta och gick på solnedångspromenad längs vattnet.

Tuukka drog till Australien och ordnade goodbye-häng i Alpparken. Vi åt vattenmeon och kramades hårt och Hanna såg lämpligt cool and bored ut.

En eftermiddag i september när mitt skrivbord var sällsynt pastellfägat. Dessutom bra exempel på hur jag bloggar, hänger på pinterest och läser kurslitteratur samtidigt :)

Vilja en oktoberdag i Åbo. Gullis.

Mitt sovrum en eftermiddag när jag slog upp dörren och bländades av solen. Hade nyss möblerat om och ville aldrig vara någon annanstans.

I november blev det vinter.

En morgon då allt kände helt värdelöst. Då får man duka upp frukost på en bricka och kolla på Skam istället för att plugga.

Hängde lite längs Seine också en eftermiddag.

Åt t ex bakelser till lunch för att göra klyschan komplett.

En decembermorgon då jag pausade från att skriva essä och gick och kollade på förmiddagssolen längs stranden istället. Älskar verkligen dom här stränderna, helst när det är vinter och jag får ha dem ifred, hehe.

Så tillslut den blå timmen över Skatudden för någon vecka sedan.

Bara en dag kvar sen är det här skitåret över.

Publicerad 30.12.2016 kl. 12:42

veckan fram till jul

Hej vi kollar vad jag gjort under veckan som ledde fram till jul! Eller sånt som fastnade på bild i alla fall.

Har läst nyaste Astra t ex. Ledde även till hetsig debatt om feminism och veganism i min familj. Samt till att jag kastade ett nummer av London Review of Books i väggen och skrek "behåll din gubbtidning" åt min pappa. Mvh temperamentfullgirl_93 :)

Förutom min familj har jag hängt en del med Linn som är hemma över julen. Har bland annat insett att hon varit orsaken till non-stop kaoset som råder i Mesotoko, men det är okej, hon är ändå en helt priceless person i mitt liv <3

Har nästan bara ätit rotfrukter btw. Är ju nyttigt och billigt och vackert. Ganska gott också. Och ekologisk. Mera rotfrukt åt folket, ok?

Ida och Linn hade pepparkaksverkstad hos oss en kväll. Jag satt mest på kökstrappan och åt mandariner och pepparkaksdeg och underhöll. Såhär fint blev btw slutresultatet!

Var ute på landet med min familj också en sväng och sökte julgran. Eller jag stannade i köket och lagade mat som en annan house-wife. Sen poserade jag helt vant ute på åkern, eh så som en gör typ (?)

Sen blev det julafton! På natten åt vi den här helt sinnesjuka ostbrickan och drack lite portvin till. Väldigt gott var det.

På juldagen drack jag vinet med t ex dom här två fina.

Och dom här också för den delen! Vi hade liten julfest hos oss nämligen. Vid midnatt åkte de flesta vidare ut i natten men vi stannade kvar runt köksbordet med ett litet gäng och spelade Värvet-spelet och pratade om lyfe.

Sen följande dag åkte jag ut till landet. Det visste ni ju ren.

Publicerad 28.12.2016 kl. 19:49

juluppdatering

Hej hallå det är ju jul! Försvann visst lite från bloggen, tänker att julen får vara i fred från att uppdatera så himla mycket.

Hur som, har haft det mysigt, på julaftonen med familjen och igår men mina vänner. Vi har ätit gott och kramats, haft bra samtal och såklart tjaffsat för det hör ju till. Nu sitter jag på tåget ut till landet för att hälsa på min farmor och farfar och gå i skogen och läsa böcker och allt det.

I alla fall, vi får höras senare med mera bilder och uppdateringar, hoppas ni haft det mysig, oavsett om eller hur ni firat. puss hej

Publicerad 26.12.2016 kl. 15:15

mitt bokår 2016

Dags att sammanfatta bokåret 2016! Kör på samma lista som förra året för det var den jag hade sparat. I år har jag läst 37 böcker, 24 av kvinnor och 13 av män, bara två som inte var fiktion, resten var mest romaner, sen dikter och noveller ungefär lika mycket. Vissa någonstan där mellan alla kategorier. I alla fall, vi kör:

First book you read this year. Århundradets Kärlekssaga av Märta Tikkanen. Den lad ju ribban högt för resten av året liksom.

Shortes book you read. Novellix-noveller (de kanske inte räknas som egna böcker?), Gummitarzan (gick ju en kurs i Barnlitteratur i våras, därav läst mycket barnböcker i år) eller Stålnatt av Sjón.

New favorite author. Vill läsa mer av Hannele Mikaela Taivassalo, Emma Cline och Gun-Britt Sundström.

Biggest surprise. Att jag megagillade Henrik Tikkanens adress-serie. Hade tänkt att han var en sjukt tröttsam gubbe men satt och skrattade högt i spårvagnen och på diverse caféer i Kronohagen när jag läste den.

Books with beatiful covers. In Transit <3 Och Bröderna Lejonhjärta, Den allvarsamma leken och Efter ekot.

New fictional boyfirend. Så mycket sämre bf skörd i år om man jämför med förra året då jag hade alla Donna Tartts dreamy boyz. Men kanske Galadriels Främling i In Transit. Han verkar mystisk och snäll och tillräckligt självständig på samma gång.

Best sequel. Ända serien jag läst är H Tikkanens adress-svit. Gillade som sagt.

New favorite female charachtres. Älskade Martina i Maken och Galadriel i In Transit. Vet inte om det hänger ihop med relaterar mycket till dem båda och deras rastlöshet, att de söker sig till en ensamhet de inte klarar av att hantera, att de aldrig nöjer sig annat än för korta stunder. Ser upp till hur mycket de tar för sig av världen, men framförallt lever jag med dem i deras motgångar. Kanske därför jag gillar dem bäst.

Books that made you happy. Massor. Men speciellt Astrid Lindgrens böcker som jag läste i våras (Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta och novellsamlingen Nils Karlsson Pyssling). De är så vackra och trygga.

Best standalone. Så som i fjol har jag nästan bara läst stand alones. In Transit, The Girls och Maken är tre fulländade romaner enligt mig.

Unique reads. By Grand Central Station I sat Down and Wept av Elizabeth Smart och Stålnatt av Sjón pga de var svåra och förvirrande och gick emot våra förväntningar för hur berättelser ens kan berättas. SHAM eftersom Monika Fagerholm alltid lyckas få mig både hänförd och megairriterad på samma gång. Det är Natten pga tycker alltid det är fint att få läsa om skrivande och skapande, för att inte tala om att jag fangirlar Karolina Ramqvist i potens mycket.

Best charactar development. Både Martina och Gustav i Maken. Hur de går från tonåringar till vuxna helt enkelt, vilka val och kompromisser de gör, hur de hanterar framgångar.

New favorite friendships. Vera och Sinikka i In Transit. När de bodde i Kottby och dansade. 

Books that deserve more attention. Dödsdalsdansösen av Ylva Perera. Jag har visserligen hört rätt mycket om den men det kanske ni andra inte gjort. Tycker ni borde, den var så fin! Ska skriva om den när jag hinner.

Best villains. Tova i Män kan inte våldtas. Eller oklart om hon nu räknas som skurk, men hon våldtog ju ändå gubben och våldtäkt är inte okej så det är hon väl.

Books you reread. Ganska många faktiskt, allihop barn och ungdom: Ronja Rövardotter, Bröderna Lejonhjärta, Gummi-Tarzan, Folk och Rövare i Kamomilla stad, Kapitulera omedelbart eller dö och Madicken.

New favorite male characters. Faktiskt väldigt få manliga karaktärer jag gillat extra mycket. Dock så himla nyfiken på Miron i Allt som blir kvar! Ville veta mer om honom. Ifall vi levt i samma stad (och verklighet) hade lätt kunnat ha en jobbig crush som aldrig gått över. 

Longest book you read. Händelser vid vatten tror jag, den är runt 600 sidor.  

Favorite debute novel. The Girls. Omg bästa debuten jag läst på forever.

Didn’t meet you’re expectations. Harry Potter and the Cursed Child (hade i och för sig inte alls höga förväntningar men blev ändå sjukt besviken). Sorry nu ba ni som gillade men jag tyckte den var crap rakt igenom. Har läst fan fiction som varit bättre, och mera Harry Potter, än den boken. Ända jag gillade var att Albus var i Slytherin och inte Griffindor.

Beautifully written book. In Transit och Beckomberga.

New favorite otps. Martina och Gustav i Maken. och Vera och hennes gifta lover i In Transit. Ville så att de skulle få varandra. Fast okej att M och G inte gjorde det var säkert bäst för alla inblandade.

Books that made you cry. Ingen tror jag? Gråter väldigt sällan åt böcker.

New favorite side characters. Kanske svarar Miron från Allt som blir kvar här också.

Magical read. Harry Potter and the Cursed Child hade ju magi i sig. Fast sa ju redan vad jag tyckte.

Most read genre. Alltså kan typ inte genre-bestämma de böcker jag läser mest. Romaner med bruten kronologi av kvinnor om kvinnor kanske? Lol dock lite väl långt namn för en genre. Men ni fattar vilken slags böcker?

Best conclusion to a series. Har som sagt inte läst någon annan serie än H. Tikkanens adress svit. Minns inte hur den slutar?

Favorite quots. Så många ju, kan inte välja.

Book you finally read this year. Finally är kanske att ta i men böcker jag ändå tänkt läsa en tid och gjorde i år var Århundradets kärlekssaga, Beckomberga, Män kan inte våldtas, Maken och Den allvarsamma leken. Ändå rätt många.

Most anticipated release of 2017. Väntar inte på någon alls speciellt mycket, men har dock inte lusläst så många vår-kataloger än så länge. 

Favorite reads of 2016. In Transit och The Girls ändå. Säkert även de jag nämnt oftast i denna lista. Mycket bra var även Århundradets kärlekssaga, Beckomberga och Maken. Överlag var 2016 ett extra bra bokår känner jag i kontrast till allt annat med 2016 som varit sugigt. Kanske är det så att när världen sviker så finns fiktion och litteratur alltid där och räddar. Tycker i alla fall att böcker är typ det finaste som finns <3

 

Publicerad 22.12.2016 kl. 11:12

dokumentation från ett hemmakontor

Darlings! Hur var er helg? min var julmysig som bara den. Innehöll pepparkaksbak och julfilmer och rödvin och utflykter till landet för att välja gran från skogen.

Fast nu är det vanlig måndag. I och för sig sista av sitt slag på en tid, för ifall allt går vägen tar jag jullov imorgon kväll. Längtarr.

Den senaste veckan har gått åt till att skriva essäer på löpande band. Segt så som alltid då hjärnan går på sparlåga pga neverending mörker och en hel termin bakom sig. Jag brukar bara köra på hela hösten och sen halvvägs i december när slutklämmen ska äga rum brukar tröttheten alltid komma som en överraskning för mig.

Har föredragit att jobba hemmifrån nästan hela hösten. Att sitta i köket eller på mitt rum och do my thing. Tror det är en reaktion på att ha suttit på kontor hela våren och sommaren och nu uppskatta friheten det innebär att kunna jobba där jag själv vill. Dock att det lätt blir degigt att bara sitta hemma, och jag brukar vara noga med att typ klä på mig, borsta tänderna och sånt innan jag börjar jobba. Liksom bli lite skarpare och komma in i ett work mode. Sen speciellt nu i och med mörkret har jag försökt sporta med att gå ut då och då och bara ta ett varv runt kvarteret för att få lite luft och undvika känslan av att bara ha suttit hemma hela dagen. Eh dessutom lyxen i att "kvarteret" sammanfaller med stranden, vad är liksom bättre än att stirra ut över havet och pausa alla tankar.

Ovan ser ni mobildokumentation från den senaste veckans hemmakontor. Vintriga vyer, min standard decemberfrukost och skamlösa selfiepauser. Bara imorgon kvar, sen blir det jullov för hela slanten.

Publicerad 19.12.2016 kl. 17:25

svar på era frågor del 3

Finns det nån skillnad mellan bloggosfären i Sverige och Finland?

Är inte alls insatt i finskspråkiga bloggosfären och ärligt talat rätt dålig på finlandssvenska också, så vet egentligen inte om jag kan svara på frågan. Men tror att bloggar i Sverige generellt sett är större och typ tas mera på allvar än i Finland (var inte Sverige överlag ett av de ställena där t ex modebloggar verkligen peakade nån gång för 10-15 år sedan?). Dock kan det hända att det här är en föråldrad åsikt som inte alls stämmer längre..? Sen tror jag att finlandssvenska bloggar hamnar i något slags hybridstadie mellan finska och svenska bloggar, de tillhör liksom båda sfärerna och dessutom sin egen lilla sfär.

I alla fall, trots vissa olikheter tror jag att alla sfärer i sig fungerar rätt lika. Det finns modebloggar och hälsobloggar och fotobloggar och egna små ”klickar” som känner varandra irl och skvaller och någon skriver ett blogginlägg som väcker stor debatt. Tror liksom inte det är så stor skillnad egentligen.
 

Vad skulle du aldrig blogga om att du gör?

Skulle aldrig blogga om idiotiska saker jag gjort på fyllan som jag skäms över. Sen har jag svårt att se att jag skulle skriva inlägg med tema smink, skönhet och träning, även om det är saker jag ändå i någon mån ägnar mig åt. Dels upplever jag att jag inte är tillräckligt intresserad eller insatt för att skriva om det, men framförallt tänker jag att det finns för mycket helts kring dom ämnena på internet redan. Sen utelämnar jag såklart alltid sånt som skulle utelämna personer i min närhet.

Vilka bloggar läser du själv?

Läste jättemycket mera förr, nuförtiden klickar jag mest ”markera som läst på bloglovin”. Men de vars inlägg jag ändå oftast brukar öppna är: Flora och Sandra (obvi), Linn (skriver som en queen när hon skriver), Frida, Frida (får mig att vilja flytta till N.Y. bums och sen bara hänga på obsykra barer och hångla upp snygga män), Karin (uppdaterar rätt sällan nuförtiden men varje inlägg är liksom värt att sparas så fina texter, bilder och historier), Sara, Emmy. Och sen såklart coola personer jag vet/känner så som Jenna, Lina, Hanna, Ida, Miilo och Malin. Tycker också att Sandra har en fin blogg. Och Julia skriver supersmarta och inspirerande inlägg! Pjuhh så många länkar att lägga in. Läser sporadiskt massa fler, men det här får räcka för denna gång.

Lite random men anyway; hur viktigt är det med aktivism för dig? Är det nåt du tycker fler borde ägna sig åt? Skulle du själv kunna tänka dig att vara mer aktiv i samhällsfrågor etc, varför/varför inte?

Det är inte alls en random fråga men jag känner ärligt talat rätt mycket ångest över att svar på den. I själva frågeställningen ”Skulle du själv kunna tänka dig att vara mer aktiv i samhällsfrågor” finns det ett inbyggt antagande om att jag inte är engagerad, vilket typ gör mig lite arg. Som jag sagt tidigare har jag aktivt valt att inte skriva om politiska frågor här, mest för att jag då känner att bloggen blir ett ställe där jag måste prestera och det vill jag inte. Jag älskar att argumentera och debattera och gör det gärna och högt, men inte här på bloggen. Jag vill att det här ska vara min frizon och ett tryggt ställe att hänga på, inte ett forum för diverse debatter. Ni får såklart ställa den här sortens frågor och jag svarar, men vill bara ännu en gång påpeka att det att jag inte skriver om dem aktivt inte betyder att de inte skulle vara närvarande i mitt liv.

Men ok till svaret:

Tycker aktivism är superviktigt, i alla fall så länge det syftar på att vara insatt i samhällsfrågor och jobba för sin sak. Tycker såklart att folk ska aktivera sig. Det kan man göra på olika sätt (t ex delta i diskussioner på fb, skriva debattartiklar, gå på demonstrationer, säga ifrån till folk som handlar mot ens egna värderingar, skriva på petitioner, jobba som frivillig, leva som man lär etc). Alla får välja sitt sätt och känna efter vad som passar en själv. Tycker uttalanden så som ”jag hinner inte” och ”jag måste faktiskt sätta mitt eget liv före” är problematiska men en ska vara försiktig med att döma eller shama folk som säger så. Ibland kan det vara lathet eller ignorans och det är typ inte okej, samtidigt som en person inte ska behöva ta hela världens problem på sig och det faktiskt inte är så farligt om en stannar hemma och sover ut för att orka med sitt liv istället för att gå på en demonstration. Ingen behöver göra allt, men med det sagt så kan alla faktiskt göra något. Samtidigt gäller det även att känna efter på vilket sätt en själv kan aktivera sig. En person som är blyg eller socialt awkward ska kanske inte jobba som frivillig på ett flyktingcenter till exempel, utan göra något som passar hen bättre.

Sånt jag gärna själv engagerar mig i är feminism, klimatfrågor och i förlängning på det vege/vegan-kost. Sen upplever jag att jag är ganska insatt i en massa samhällsfrågor som jag kanske nödvändigtvis inte aktivt engagerar mig i. Älskar att debattera och med många av mina vänner pratar vi mera om politik, samhälle och kultur än t ex om förhållanden och fester. Det räknas väl som något det med, att ha dom diskussionerna?


 

Fem saker du ALDRIG skulle köpa i mataffären?

1. Är ju vegetarian sedan 2008 så allt kött kan vi lämna bort direkt. 

2. Light ost. Fy fan.

3. Proteinpulver. Verkar sjukt nasty.

4. Såna där oklara kryddblandningar så som ”köttkrydda” eller ”allmänkrydda”. Vet ej om nån använder sig av sånt? Verkar suspekta tycker jag i alla fall.

5. Sånt har jag i och för sig köpt flera gånger som barn, men sån där mellanmålspudding en åt när en var liten. Smakade typ lakrits eller choklad. Fy fan får kvävningar av tanken. Hhaha fast kom nu på att jag lätt kunde tänka mig att åtminstone Hellen och Hanna i en svag stund kunde köpa såna hem. Så dear roomies ifall ni läser detta så vet ni i alla fall vad min åsikt om dem är.

Har du planer på att flytta utomlands? Vart då i så fall?

Funderar på det, fast det blir tidigast om ett år i så fall. Vet inte alls vart, har några alternativ på lut men det är så många saker som väger in så jag vill inte säga något högt ännu (haha låter som värsta hemlighetsmakeriet, vilket det inte alls är, bara halvfärdiga tankar som jag vill tänka klart i lugn och ro).

Har du en favorit drink?

Nja ingen enstaka favorit men det jag oftast gör/beställer i drinkväg är GT. Inte bara pga det är panglätt utan för att jag verkligen älskar smaken! Ifall man vill bjuda mig på något lite mer avancerat funkar även whisky sour. Överlag gillar jag syrliga och beska drinkar, inget fruktigt och sött tack.

Anser du dig vara bra på att studera? Har du några studietips?

Har varit lyckligt lottad när det kommer till att studera då jag alltid haft extremt lätt för mig i skolan och fått bra resultat med relativt lite ansträngning. Sjukt traditionella undervisningsmetoder (typ lärare som föreläser med pp + någon text att läsa som läxa) funkar allra bäst för mig vilket givetvis underlättat skola och studier för mig.

Överlag tycker jag att jag är bra på att studera så länge jag vill vara det (kan vara rätt känslostyrd och tampas ibland med obefogade attitydproblem och då vägrar jag typ plugga). Har nog tyvärr inga jätte nytänkande tips, för mig funkar det att 1. avlägga tid åt pluggandet, 2. ha relativt bra självdisciplin och faktiskt plugga då jag planerat att göra det, 3. unna sig små pauser med ca 1 timmes mellanrum (hjärnan orkar koncentrera sig bättre då). Men det sagt är jag verkligen inget strålande exempel most of the time. Hänger mycket på instagram och pinterest istället för att plugga lol.

Helsingfors topp tre restauranger och topp tre barer?

Obs kan ej välja top tre, men här kommer tips ändå:

Har ätit på Tori helt rekordmånga gånger i december. Obs för brunch och (sen)lunch, inte så mycket för middagshäng. Tycker förövrigt att de borde sponsra mig pga tredje gången på typ en vecka jag bloggar om dem J I alla fall, helt klart en favorit just nu.

Nästan obligatoriskt att tipsa om The Holiday eftersom jag går förbi där varje dag och de har så extremt dreamy meny. Plus så fint och insta-vänligt hehe obs viktigt. Gillar förövrigt även Sandro och The Cock som även dom ägs av Richard McCormicks.

Sist ut är Linko för goda pizzan och dömysigt stämning.

Barer jag gillar extra mycket just nu är Siltanen, Moltov och Bar Favela som jag iofs bara varit till en gång men tyckte var supermysigt :)

 

Publicerad 17.12.2016 kl. 14:43

två mysiga kvällar från några veckor sedan

På söndagen efter min födelsedag skulle min pappa bjuda ut mig på fördelsedags-middag. Fast då kom vi direkt från landet och var båda rätt trötta och möra så vi bestämde att istället för att gå till någon finare restaurang åka till Tori och äta hamburgare.

Gillar Tori exter mycket på just söndagar. Från brunch till middag kan man gå in när som helst och beställa goda och okomplicerade portioner. Eller bara dricka kaffe. + att deras vege-burgare smakar så gott och tryggt <3

 

Sen för exakt en vecka sedan hade vi träff med vår bokklubb. Så sjukt mysigt och bra (ja menar kolla bara hur gosiga Jenna och Malin är på sista bilden). Vi pratade ganska hetsigt och mycket, om The Girls såklart, som var senaste boken vi läst, men också massa annat så som det brukar bli. Tror de andra som var där tyckte vi var lite störande men det bjuder vi på. Eller jag gör det i alla fall. 

Publicerad 15.12.2016 kl. 16:00

tredje advent

Började dagen med sovmorgon + frukost. Säkert inte den enda som gjorde det en söndag hehe.

Äter nästan aldrig ägg nuförtiden men nu råkade jag ha det hemma. Få grejer slår ändå kombon perfekt kokt ägg + rostad jullimpa. Eller?

På eftermiddagen klädde jag och Mia på oss varmt och gick ut i solen (som såklart hade försvunnit när den här bilden togs). Vi gick över till Kronohagens gulligaste gator och därifrån vidare mot Berghäll.

Till Siltanen närmare bestämnt. De hade julmarknad, så vi kollade på lite olika grejer. Köpte några små presenter också.

Fast sen gick vi över gatan till Kolo, ett sjukt mysigt café som några jag känner har varit med och startat. Sådär ser Mia ut förresten när hon stalkar killar på min telefon, hehe.

Sen mötte vi upp Saga utanför Siltanen igen, kollade lite mera på utbudet på marknaden och bestämde sen att vi var hungriga och behövde mat. Hoppade på nian till andra sidan stan och gick till Tori. Andra söndagen på rad jag ätit där :) Helt rimligt dock pga god och lättillgänglig mat. Bästa är deras batat-fries ändå.

När vi hade ätit klart och betalat gick vi till Georsgatans simhall och badade bastu och simmade lite. Sen köpte jag och Mia choklad och nötter annat bra och åkte hem och kollade på dokumentär i köket.

Mysigaste söndagen på evigheter <3

Publicerad 13.12.2016 kl. 16:31

Svar på era frågor del 2

Hurudan personer faller du för? :)

Svåra vackra indiekillar med mörkt hår som skriver dikter och spelar gitarr och är dögulliga när de sover. Typ. Gud skäms verkligen.

hur gör du när du vill typ ragga upp nån du tycker är kiva/snygg? är du en intiativtagande person, eller väntar du på att den andra skall göra första steget?

Söker mig till den personens närhet/sällskap, ställer frågor, håller kvar ögonkontakten lite längre än vanligt etc. Typ vad de flesta gör tror jag.

Jag är nog en person som i mycket låter den andra personen ta första (ibland även andra och tredje) steget. Inte så att jag inte själv skulle kunna göra det (har bett ut folk hur många gånger som helst), mera så att jag dras väldigt mycket till självsäkra personer som inte velar utan tar kontakt ifall de är intresserade, därav gillar jag oftast de personer som bett ut mig mera än de personer jag bett ut, hehe

Hur tänker du dig att ditt liv ser ut om 3-5 år? Hurdan musik lyssnar du på? 3 boktips/filmtips för mörka vinterkvällar!

Ingen aning. På riktigt. Den tanken är sjukt befriande och samtidigt grovt ångestfylld. Dock känner jag just nu att jag rent yrkesmässigt inte kommer vilja ha ett fast jobb de första åren efter att jag tagit min examen, utan göra lite olika grejer och testa mig fram. Kanske bor jag i Helsingfors, kanske någon helt annanstans, kanske till och med ute på landet. Kanske är jag ihop med någon, eller så är jag mera enstörig än någonsin. Kanske skriver jag, kanske läser jag. Vem vet.

Ugh tycker alltid frågan om vilken musik jag lyssnar på är så svår. I år har jag lyssnat mest på Seinabo Sey, Last Shadow Puppets, Veronia Maggio och Laleh. Eh helt klart mycket svenskt. Om det nu ska vara en genre i sig.

Ska återkomma med bok/filmtips i eget inlägg :)

 

Hur tror du folk ser/uppfattar dig på basis av bloggen? Tror du människor har en viss bild av dig? Du har sagt att du inte vill ta upp negativa/tråkiga saker i bloggen, och bristen av dem påverkar ju bilden av dig (och alla andra liknande bloggare) ganska drastiskt?

Jag har ingen aning om hur ni uppfattar mig. Kankse som lättsintare än jag är i verkligheten. Tror absolut folk har en viss bild av mig, jag har ju en viss bild av jättemånga personer som jag inte alls känner utan bara följer på t ex instagram. Dock viktigt att vara medvetne om att den bilden inte nödvändigtvis stämmer!

Jag tror inte att avsaknaden av negativa och tråkiga saker nödvändigtvis påverkar bilden av mig drastiskt. Räknar med att ni fattar att jag utelämnar massor, inte bara för att försköna utan för att vissas saker ju är privata och jag väljer att inte skriva om dem därför. Tycker att diskussionen om ytlighet och förskönande på bloggar känns väldigt uttjatat och att anta att läsarna inte förstår att det finns massvis som aldrig kommer med i inläggen är att fördumma läsarna lite. Läser i alla fall själv bloggar för att ta lite paus från varadgen och få dyka in i fina små berättelser. Jag inser att personen i bloggen bara är en bråkdel av personen bakom den, därav tror jag inte att den personen inte har sina brister och problem.

Men som sagt, kan ju hända att ni uppfattar mig som ytligare och lättsintare och då får det vara så.

Vad är dina absoluta favoriter när det kommer till vardagsmat (något som går snabbt att tillreda)?

Äter jag sötpotatisspagetti ett par gånger i veckan minst. Ganska mycket vanlig spagetti också. Hahha kommer seriöst inte på vad jag lagat för annan vardagsmat hemma på senaste tiden.  Spagetti for life <3 Förövrigt kan ni kolla i min matkategori för matinspo, ska bli bättre på att dela med mig av (vardags)recept när det blir mera dagsljus och roligare att fota igen :)

 

Vad har du för framtidsdrömmar?

Mina framtidsdrömmar är så grumliga just nu, har svårt att se dem klart. Men t ex: hitta balans i tillvaron, skriva mera (vet dock inte helt i vilken genre ännu, blir liite provocerad av folk som läser in författardrömmar i varendaste en litteraturstuderande), bo utomlands en tid igen, utveckla Posterstories.

Vad skulle du säga att är dina tre främsta fritidsintressen?

Blogga, binga serier/böcker och dricka vin med mina kompisar.

Hey Kaneli what are you rebelling against ??

Hmm. The patriarchy obvi, and racism. That eating meat should be normative. And glorifying stress (have done that all my life and it didn’t turn out great, so now I’m preaching the opposite). Oh and the techno trend, which never seems to end. 

Om du personligenhade kunnat vittna vad som helst, vad skulle det vara?

Nej vad svårt! Gillar ju historia och tänker spontant här på olika eran och händelser jag kunde åka tillbaka till och bevittna. Tror ändå jag väljer Romarrikets glansdagar, för fan skulle verkligen vilja se det samhället och hur det funkade, ifall historiker tolkat något helt knäppt t ex. Eller om de verkligen var så utvecklat, för 2000 år sedan. 

 

Vad var ditt livs fulaste stund?

Vet inte helt vad menas med ”fulaste stund” men tolkar det som ett tillfälle då jag skämdes mest/ansåg att jag verkligen betett mig skitdåligt.

Vet inte om det här verkligen är det fulaste men en gång då jag verkligen hade 0% självrespekt kvar var då jag en gång när jag var 17 och måste ringa min pappa mitt på natten och be honom hämta mig med bil från tågstationen pga var så full att jag inte klarade av att gå 500 m hem. Kan fortfarande inte berätta hela historien för någon alls för skäms så extremt. Minns att jag typ inte klarade av att stå utan liksom satt på perrongen när han kom. Kanske aldrig skämts lika mycket innan eller efteråt.

Jag studerar precis som du och skulle vilja veta lite om nationerna som finns i Helsingfors. Tillhör du någon? Hur är de?

Var med i Nylands Nation under mina tre första studieår. Nu är jag inte med i någon alls. Har dock aldrig varit på ett enda av deras evenemang, var bara med på papper, så kan riktigt säga hur de är. Har ju tidigare skrivit om hur jag aldrig riktigt kände mig hemma i nations- och ämnesföreningsverksamheten och därför deltagit på extremt lite studierelaterade evenemang.

 

Publicerad 11.12.2016 kl. 12:08

I looked up because of the laughter, and kept looking because of the girls.

Nu har jag läst en bok igen. Eller det var i och för sig en tid sen och det har funnits lite andra böcker efter det, men ja ja, ska tipsa om den här i dag hur som helst.

The Girls, eller Flickorna, av Emma Cline kanske ni redan har hört talas om. Ifall inte så läs noga nu, för det här är inte en bok ni vill missa. Boken handlar om 14 åriga Evie som försöker uthärda ett sysslolöst sommarlov. Det är slutet på 60-talet i Kalifornien, det är varmt, svettigt och luktar ruttet. Hippi-rörelsen med free love och allt vad det innebär härjar på för fullt. Evie anar att livet kan vara mera än det hon upplevt, att det någonstans händer häftigare grejer än att bästa kompisens storebror en gång nuddade hennes nakna bröst. Men hon vet inte var eller hur hon ska komma dit.

Så en eftermiddag i en park ser hon ett gäng flickor som söker efter mat i en soptunna. De skrattar högt, deras långa hår hänger fritt och de utstrålar en obryddhet och självsäkerhet som Evie direkt dras till. Det är via flickorna hon hamnar ute på Ranchen där den karismatiske Russell bor, tillsammans med sina fritänkande följeslagare. Ute på Ranchen lever de på stulna kreditkort och bönor på burk. De spelar gitarr, röker på, får älska fritt. För Evie är det inte Russell som är lockelsen, han förblir i periferin av berättelsen, det är flickorna hon fascineras av. Det är på grund av flickorna hon söker sig till Ranchen, varje chans hon får. Men det fria liv de lever där ute är långt ifrån så fredligt som det på ytan verkar. Snart blir Evie indragen i ett mörkt händelseförlopp som kommer att bli en av de mest omskrivna mordhistorierna i modern tid.

Att boken har uppenbara likheter till Manson familjen är givetvis något som gör att den väcker intresse. Jag tyckte att relationen mellan bokens fiktion och verkligheten var så extremt intressant och skickligt skriven, för även om de mesta av detaljerna var ändrade, fanns nästan alla avgörande element fortfarande kvar. För att inte tala om att The Girls, till skillnad från i princip allt som tidigare skrivits om Charles Manson och hans familj, handlade just om de flickorna som valde att följa honom, inte om Manson själv.

Men lika mycket som The Girls handlar om flickorna som bodde på Ranchen och levde med Russell, handlar den om Evie och hennes själsliv. Beskrivningen på att vara en 14 årig flicka var så träffsäker att jag stundvis fick obehag av det. Hennes perspektiv gav berättelsen ett djup, henne bekräftelsesökande blick registrerade allt på ett så oskyldigt och hungrande sätt. Samtidigt som det visade på gråzonen mellan god och ond, skyldig och oskyldig. Evie jagas resten av sitt liv av tanken på att det kunde ha varit hon.

Shit alltså jag tycket den här boken var på fulländad och fantastisk. Som Malin sa när vi pratade om den igår på vår bokklubb: det här är liksom allt en önskar sig av en bok. Fick högst poäng någonsin i vår bokklubb (4,75 av 5) dessutom!

Ett till tips för den som läst boken (ba gör det okej?)! Podcasten You Must Remember This har gjort en serie i 12 avsnitt som handlar om Charles Manson, hans liv, familj och morden de begick. Bingade den på två dagar efter att ha läst ut The Girls pga MÅSTE veta ALLT som gick om vad som egentligen hänt.

Dubbeltips och fredagsfeeling ^^

Publicerad 09.12.2016 kl. 14:28