Varför är det så att när vi pratar om att göra ekologiska livsval är jargongen alltid den att vi då måste ge upp något? Varför pratar vi inte istället om allt det vi får i gengäld?

 

Jag har ju funderat ganska mycket på hur en ska kunna leva ekologiskt i den här välden, eller framförallt varför de flesta inte gör det, även om vi är mer och mer medvetna om vad det kommer att ha för konsekvenser. Varför blir folk inte rädda? Varför vaggas de så lätt in i någon slags trygghet om att det inte kommer beröra dem, att de nog kan fortsätta existera som förr?  Jag pratade med min kompis Sonja om det här, och hon hade så många bra och tröstande poänger. Speciellt en grej hon sa tyckte jag var så sjukt vettig: Varför är det så att när vi pratar om att göra ekologiska livsval är jargongen alltid den att vi då måste ge upp något? Varför pratar vi inte istället om det i får i gengäld? Nu menar jag inte på så stora och abstrakta plan som att vi får en planet som mår bättre som våra typ barn barns barn ska kunna leva på, utan helt konkreta grejer i vårt egna dagliga liv.

T ex:

Dra ner på privatbilism och t ex pendla till jobbet istället --> sparar pengar, få tid över till annat (t ex läsa bok/tidning/mejl på bussen) och få in vardagsmotion och frisk luft (typ 10 min till busshållplatsen i vardera ända = 40 minuters promenad om dagen) som i sin tur leder till att både hälsa och humör förbättras.

På samma sätt är det när det kommer till vegetarisk/vegansk kost. Att lämna bort kött/animaliska produkter betyder inte att du blir tomhänt kvar, utan du får faktiskt också något istället. Varför pratar vi inte om det istället? En grej som nämligen gett mig så mycket glädje på senaste tiden är att laga och äta veganmat.

Ett enkelt exempel på det här är att är du vegetarian/vegan äter du oftast automatiskt mera grönsaker vilket är nyttigt för kroppen, och leder således till att en "får hälsa". Men det jag typ mesta av allt fått ut av att vara vegan är att jag upplever att mat är godare och roligare i mitt liv nu än det kanske någonsin varit innan. I februari har jag av olika anledningar ibland ätit måltider som inte varit veganska och har blivit besviken varje gång. Typ jaha var det den här fetaostbiten jag suktat efter i flera veckor, smakade typ ingenting..?

Smaksinnet är ju ingen statisk grej utan ändras genom livet. Sedan jag började äta mest vegansk mat känner jag att jag helt enkelt får så mycket mera bra smakupplevelser. Ett easy exempel: folk frågar ofta ”vad sätter du på brödet?” och jag tänker: avocado, flingsalt, chiliflakes, hummus, grönsaker, saltgurka, tartex, jordnötssmör, paprikapaste, sriracha, koriander, dijonsenap etc. ”Du då?” En ostskiva. Vilkendera smakar mer och godare?

Jag skrev häromdagen att jag känner mig som en foodwizard flera gånger i veckan och får ut så mycket glädje av att hitta på maträtter och nya smakkombinationer. När en har ”mindre” råvaror att utgå ifrån kan en göra helt briljanta uppfinningar. Det här är såklart en sak som tagit tid att utvecklas, jag har ju varit on/off vegan i ett par år och med tiden lärt mig alla möjliga trix. Dessutom är det ju så att jag gillade att laga mat från början, vilket kanske är en förutsättning för att en ska tycka att det är extraroligt att experimentera med veganmat.

Vill i varje fall dela med mig av några små grejer som höjer min livskvalitet just nu och som jag säkert missat ifall jag ätit fetaost och ägg istället:

  • Rostad lök äger. Kostar ingenting och ger så nice crunchiness och extra smak. Toppar en massa olika rätter med detta.
  • Kål är kul. Och gott. Friterad blomkål, crispy kale, lätt ångkokt broccoli, strimlad vit/rödkål. Varför äter vi inte mera kål? Dessutom höjden på närproducerad ekologisk billig mat.
  • Inlagda grejer är in. Gick förr alltid förbi den här hyllraden i butiken pga verkade lite suspekt och nasty. Men hörni. Vindolmar är nice. Oliver är nice. Kronärtskocka är nice. Saltgurka är nice. Jalapeño är nice. Inlagda grejer är så nice :)
  • Chili är meningen med livet. Tycker ingen rätt komplett utan chili. Visste aldrig att en krydda kan ge så mycket glädje åt en som chili ger åt mig just nu.
  • Morötter är det nya orangea (okej ska sluta komma på halvdåliga slagord för att branda mina food-hangups nu…). Som i julas när all rökaromsolja såldes slut i hela huvudstadsregionen pga alla ville göra kallrökt lax av morötter. Eller det här med misoglaserade morötter som äts med rotmos lite som om det var en korv. Eller när jag gjorde nudlar av morötter med vår spiralizer. Undrar vilken form moroten tar till näst? Tycker även detta är ett strålande exempel på hur veganmat kan vara en roligt och kollektiv grej. Att folk får vara lite kreativa och uppfinningsrika när det kommer till att testa nya maträtter. Vem sa att en inte får leka med mat? Säkert samma människa som sa att en lever längst om en äter ordentligt med köttbullar och dricker mjölk till varje måltid…

Här har jag förresten svara på den vanligaste frågan jag får angående veganmat: vad äter jag ens? Den är ju typ två år gammal men mycket av innehållet stämmer ju fortfarande :)

Har ni bra vegantips? Dela med er! Eller andra tankar kring det här?

Publicerad 25.02.2017 kl. 15:25

lifeupdate aka dom gångerna det varit soligt den senaste veckan

Hej hallå. Kom just på att jag inte bloggat på några dagar, fast jag har en massa blogginlägg i tankarna. De kräver bara lite tid och tålamod från min sida. Hur som, mycket vardag i livet lately (vad det nu ens innebär?) och min kamera har fått stanna hemma pga orkar ej orora mig för att söndra den men är tydligen oförmögen att vara försiktig (eh var det sen också ett dåligt beslut att fixa ny kamera??). Vi kan kolla på några mobilbilder istället. T ex från en dag då det var vår i luften och jag satt på Domkyrkans trappor och prokrastinerade. Standard aktivitet i mitt liv.

Eller från en kväll då jag och Maria hade late night picknick på hennes vardagsrumsgolv. Vindolmar, hummus, oatlydipp och sötpotatis. Och rödvin. Shit vad mycket mitt i veckan vin jag konsumerat på med på senaste tiden. Väger upp med att ta det lite lugnare på helgerna, typ.

I tisdags bjöd min pappa mig och min mamma på lunch helt spontant. Eller jag trängde mig på helt spontant, deras lunchdejt var kanske planerad sedan länge, vad vet jag. Dom var cute i varje fall.

Vi gick till Sandro, pga dögod vegetarisk lunchbuffé.

Efter lunchen blev det så att jag och min pappa hamnade på långpromenad längs vattnet, från Sandudden till Ungsholmen och därifrån upp till femkanten. Kan väl hända att vi hade annat vi borde ha gjort istället, men när kroppen och humöret är vintertrötta är en timme av solsken mot ansiktet faktiskt mera värt än mycket annat.

Annars har jag mest suttit vid köksbordet eller i sängen och stirrat på den här skärmen. Ja ja, ska fixa lite lunch och sen fortsätta med det sen. 

puss hej

Publicerad 23.02.2017 kl. 12:47

Blandat från förra veckan

Hej och välkommna till ett ostrukturerat inlägg med lite bilder från förra veckan. Jag återupptäckte en favoritfrukost och har ätit det nästan varje morgon sen dess. Det behövs en fryst banan (gärna övermogen och skivad), lite frysta bär (helst hallon), kokosyoghurt (soja då). Mixar ihop allt med en stavmixer och toppar med kardemumma, koksoflingor eller som just den här dagen med färsk mynta. Typ som att äta glass till frukost, fast nyttigare :)

För en vecka sen var det alla hjärtans dag. Eller vändag som vi säger. Tycker typ det är världens onödigaste dag ever, mest kommersialism och otillräklighetskänslor etc. Men men, har ju ändå världen finaste vänner, och ifall vi har en orsak att bli tipsy på en tisdag så kan vi väl lika bra ta den. Så jag och Hanna och Hellen drack GT:s i Hannas säng och pratade om ämnen som är obekväma att prata om, t ex.

Eller först var vi i köket och blandade drinks, sen hände en liten popcorn-relaterad olycka och hela köket lukade så bränt så vi måste evakuera till Hannas rum. Köket överlevde ifall ni undrade :)

På lördagen gick jag och Saga till fotomuseet och såg utställninegn Post-Food, om varför mat är en politisk fråga i dagens samhälle. Jag funderar så mycket på mat och dess klimatpåverkan just nu, eller klimatfrågor överlag, och på hur jag ska kunna leva i den här världen och i dess stundande undergång. Nåja. Bilderna på lidande djur på tragiska slakterier kändes som något som gjorts förr, men effekten är ju onekligen obehaglig så why not typ. Dock äter jag ju inte djur så jag blev bara ledsen :( Däremot tyckte jag att de två serierna som bilderna ovan är ifrån var så intressanta. Fick mig att fundera mycket på en modern människas förhållande till matproduktion. Vad fan betyder ens inhemskt och närproducerat? och varför tycker jag att bilderna var coola och häftiga och fräscha fast poängen kanske var att visa på en uppenbar problematik? hmm..? Gå och se ifall ni har möjlighet!


 

När vi var klara på museet kom vi på att det var typ kväll och att vi var superhungriga och då gick vi via butiken hem till mig och fixade olika nice veganska tapas-rätter. Sen drack vi vin och spelade Helsingforsspelet tills klockan var halv ett. Så mysigt att lajva pensionärer ibland, istället för att stå och stampa till typ techno på ett rökigt dansgolv :)

 

Publicerad 20.02.2017 kl. 16:10

lista om morgonen

När går du upp?

Mellan 8 och 9 på vardagarna typ. Fram till förra året brukade jag ha alarmet på 7:30 oavsett ifall jag måste gå upp eller ej, pga högpresterande person. Nuförtiden värdesätter jag lite mera sömn och lite mindre obefogad effektivitetshets. 

Vad är det första du gör varje morgon?

Snoozar en gång, sen kollar jag instagram och bloglovin. Så skönt sätt att övergå från sömn till vakenheten, att liksom ta in små bitar av omvärlden i den takt som passar en just den morgonen. Hur gjorde en innan smartphones? Var det bara att kasta av sig täcket och ramla framstupa in i dagen?

Hur lång tid spenderar du i badrummet varje morgon?

Kankse typ en kvart? Inte jättelänge i varje fall. Duschar nästan alltid på kvällen, en kvarleva från när mitt hår nådde ner till höfterna och tog två miljoner år att torka. På morgonen tvättar jag bara ansiktet, borstar tänderna och sminkar mig.

Är frukost viktig?

Eh ja. En god frukost kan göra min dag. Dock att en bra frukost innefattar lite tid, hatar att måsta slänga i mig mat. Ifall jag har brottom och måste vara någonstans supertidigt kan jag hellre låta bli att äta frukost än att trotta i mig något torrt knäckebröd i all hast.

Vad äter du till frukost?

Just nu har jag två standard portioner jag kör med på vradagarna: antingen en frukostbowl med frysta bär, nötter, kokosflingor, linfrön, kardemumma och havremjölk eller två knäckebröd med avokado, flingsalt och sriracha mayo. Alltid med kaffe, ibland med en frukt till.

Är du morgontrött?

Nja, typ. Eller är såklart inte sjukt happy go lucky pigg ifall jag måste stiga upp klockan 6, men har ändå relativt kort sträcka mellan att vakna och vara dödstrött och sen kunna komma upp i vanlig vaket tillstånd.

Vad har du för alarm?

Ööö? Hör ju det varje morgon men har ingen aning om hur det låter nu när jag tänker efter. Det där vanliga standard som finns på iphones väckarklocka i varje fall.

Hur ser en perfekt morgon ut?

Vaknar utvilad och pigg typ 10:20 på en ledig dag. Mellan springan i min gardin kan jag se blå himmel. Det är helt tyst i lägenheten. Jag liggar kvar under täcket och halvsover en stund. Sen scrollar jag igenom lite grejer på min telefon. Hänger på pinterest i kanske en halv timme och pinnar fina dikter och kläder och havsutsikter. Sen hör jag att någon skramlar i köket. Efter en stund går jag också ner dit. Där är städat och fint och valfri roommate kokar som bäst kaffe och undrar ifall jag också vill ha. Det är en formalitetsfråga som vi båda vet svaret på. Jag frågar istället om vi ska göra pannkakor eller våfflor till frukost. Såklart vi ska. Mera roomies dyker upp och vi kokar mera kaffe och pratar om vad som hände på festen igår medan vi dukar upp brunch på balkongen för nu är det så varmt att en kan hänga där dygnet runt. Sen äter vi brunch men då är det faktiskt eftermiddag redan och inte morgon nära på ens. 

Vad är det bästa med morgonen?

Att hela dagen ligger farmför en. Om något kändes skit på kvällen brukar det kännas bättre på morgonen. 

Hur går du helt klädd på morgonen?

I pyjamas. Eller min ljusgrå linnebadrock.

Publicerad 18.02.2017 kl. 13:03

Lunchsallad med grönkål, avokado och fullkornsris

Lunchtips kommer lastat! Nu är lunchtiden förvisso förbi för dom flesta men what ever, kommer ju igen inom typ ett dygn.

Sedan januari har jag i princip mest ätit veganskt och samtidigt haft ett sånt himla matlagningsflow (ska skriva lite om det en annan gång tänkte jag, inget predikande utan om hur mycket mer glädje matlagning gett mig på senaste tiden, känt mig som en foodwizard minst ett par gånger i veckan, vill dela med mig av det). I alla fall. Här kommer världens enklaste lunchsallad som tar typ zero tid att svänga ihop.

Du behöver:

  • ett par kvistar grönkål
  • en avokado
  • typ 1-2 dl kokt fullkornsris (kokade ett större lass någon dag innan, i grönsaksbuljong obs viktigt för ger såå mycket mer smak, och sparade i en burk i kylen)
  • alfalfa groddar
  • sriracha mayo
  • olivolja
  • citronsaft

Gör såhär:

Skölj grönkålen och riv den i mindre bitar, kärna avokadon och skär i kuber, lassa riset på kålen och avokadon på det, lägg på groddarna och ringla sriracha mayo, olivolja och citronsaft på alltihop (och ifall du som jag ibland får craving på dejon senap kan du klicka i lite sånt också, mne hehe, fattar ifall alla inet gillar det).

Sen kan du äta det och till exempel läsa en nice bok eller kolla på ett avsnitt på netflix eller vad du nu brukar göra när du äter lunch ensam :)

Publicerad 16.02.2017 kl. 14:39

En söndag som är som söndagar helst ska vara

Hej nu är det ju måndag igen, och mitten av februari redan. Om tre veckor ska jag ha presterat två tenter, känns som att det är orimligt snart.. Borde styra upp lite grejer i mitt liv för att inte få sammanbrott av stress senare, men mår så himla fint just nu så vill hellre bara vara kvar i den känslan och njuta. Så i äkta prokrastinationsanda har jag spenderat kvällen med att kolla på dokumentärer och hänga med Hanna istället. Oh well. Kan väl blogga lite också, när jag en gång är i farten.

Igår var det söndag och jag hade väldigt typiska aktiviteter för just den dagen inplanerade. Jag skulle nämligen på söndagpromenad med min pappa och Vilja.

---

"Ska vi gå längs vattnet runt Brunsparken och bländas av isen i vårvintersolen?"

"Ja!"

"Och sen kan vi stanna på ett överprissatt café vid stranden och äta kanelbullar och tjuvlyssna på gamla tanter som pratar om någon pjäs som går på Svenska teatern och hur svårt det är att hitta på Stockmann nu när de renoverat."

"Ja!"

"Sen kan vi stå på klipporna och peka mot Rönnskär och planera utflykter vi ska göra i sommar"

"Ja! Vi ska göra allt det där."

---

Blev inga kanelbullar med havsutsikt men annars ganska bra förutspått. Kring två var vi istället ganska hungriga så vi gick upp till femkanten och Panik där vår pappa bjöd oss på brunch. Tack det var en fin söndag.

På kvällen läste jag Eeva Kiplis dikter i min säng och drack te i köket med Hanna och Mia medan vi recapade helgen. Låter helt äckligt mysigt och det är precis så det var.

 

Publicerad 13.02.2017 kl. 21:34

Inte som en slägga utan som en svagt upplutande backe, kommer det att hända, det ska hända dig med.

Har varit så himla synkad med livet den här veckan. Insåg det typ igår när jag pratade i telefon med Linn och hon frågade hur jag haft det. Vet inte ifall det bara är tur eller aktivt arbete från min sida, men saker har liksom fallit på plats och jag har känt mig i balans och tillfreds.

Hade ovanligt många föreläsningar både på måndagen och tisdagen, och slutresultatet vara att jag en bakväg kanske snubblat in på något som kanske kan vara början till min gradu. Fingers crossed. Sen fick jag dessutom avnjuta rödvinsmiddag båda kvällarna. Med kompisar som är roliga och fräcka och analytiska. Så stolt över att vara deras vän <3

På onsdagen var jag "ledig". Fick gjort en grej på förmiddagen som stressat mig i typ två veckor. Belönade mig själv med en spontan "mitt-i-dagen-fika" med Rosa. Efteråt gick jag genom ett soligt Berghäll och kisade mot folk som tog selfies med sina solglasögon som fått komma fram dagen till ära. Det är dom små sakerna i livet etc.

På torsdagen jobbade jag hemifrån. Närmare bestämt från sängen. För ovanlighetens skull råkade vi alla fyra vara hemma mitt på dagen. Ni fattar inte hur mysigt det är när alla håller på med sitt, solkatterna flyttar sig från rum till rum, Säkert går på repeat i köket och vi då och då kikar in i varandras rum för att fråga vem vill ha mera kaffe och hur var det med den här grejen nu igen. Älskar att bo med mina vänner <3

Plus att kolla vilken lunch jag fixade ur "ingenting" som jag hade i kylen. Rödkål, kale, riven morot, en halv mango, en avocado, nötter och en sås på tahini och citronsaft. Lätt det godaste jag ätit på hela veckan.

Har dessutom hunnit öla i Vallgård, hänga med Vilja och Sonja som normalt inte är i Helsingfors och dessutom hittat en yoga på unisport som jag älskar och kommit på ett nytt system som gör att jag börjat läsa mer och scrolla mindre. Små saker hörni.

Tack hej nu har jag hypat klart.

Publicerad 11.02.2017 kl. 13:11

färgskala i februari

I fredags på eftermiddagen hoppade jag på fullsatt Onnibuss och typ två timmar senare sparkade jag av mig mina skor i Viljas hall. Hade så nära till ångest hela veckan, så att åka bort och bara hänga med Vilja var ca det bästa jag kunde tänka mig. Vi gjorde typiska grejer vi alltid gör när jag är där, som att gå på Stocka och kolla på inredning, välja mat länge i butiken, ligga i en hög i hennes soffa och prata högt och lågt om vartannat. Sen kollade vi på första Harry Potter filmen, drack vin och åt glass direkt ur paketet tills vi somnade bredvid varandra <3

Följande dag åt vi frukost och gick på stan och åt brunch med våra föräldrar som också kom dit på eftermiddagen.

På kvällen åkte jag och min mamma till landet och stannade där tills söndagen. Det var vintervackert och kallt men så himla värdefullt att vara där.

ps. sorry att det sett så knäppt ut här dom senaste dagarna, har försökt fixa ny design men ratatas bloggverktyg och jag giller ej varandra. Ser fortfarande helt knäppt ut på telefonen, men nu få vi leva med det tills jag har tid och ork att lösa det. Det är i varje fall Linn, ni vet en av mina bästisar och partner in crime personer, som gjort designen, tusen tack <333

Publicerad 09.02.2017 kl. 15:59

boss lady

Precis när jag predikat att jag ska sluta köpa kläder etc så sprang jag på den här kavajen på Monkis rea (eh vad gjorde jag ens inne på Monkis rea? <-- helt relevant fråga, har inget vettigt svar) och drog iväg den till kassan direkt.

Den är kritrandig och ovesized men framförallt i samma set som mina byxor som överanvänder första chansen jag får. Köpte kavajen i torsdags och hade hela kostymen sen i fyra dagar i rad. Sällan känt mig så bossig. Och bekväm.

Ska rusa iväg till spårvagnen nu. puss hej!

Publicerad 07.02.2017 kl. 09:36

Århundradets bokklubb

Hej men vet ni vad! Har ju helt glömt bort att berätta (eller alltså, nu ljög jag, har tänkt göra det hela veckan men sen gjort annat istället, lol på mig) men vi har skaffat en blogg för vår bokklubb!!

-->

arhundradetsbokklubb.ratata.fi

arhundradetsbokklubb.ratata.fi

arhundradetsbokklubb.ratata.fi

Gå in där och läs vilka vi är, vad vi gillar att läsa och vilka böcker vi skäms lite över att ha i bokhyllan.

Från och med nästa vecka ska vi köra med annat innehåll också. T ex berättesler från våra träffar och tankar kring litteratur, och tusen boktips såklart! 

xx

Publicerad 05.02.2017 kl. 12:59