Attrib.

Den här novellsamlingen köpte jag i London i november förra året och läst i lite då och då sen dess. Jag läste den nästsista novellen igår och efteråt satte jag mig ner och försökte formulera några tankar om samlingen. 

I november skrev jag att de första sidorna i den här ”lindade mig kring sitt lillfinger”. Det gjorde inte närapå alla noveller, tvärtom, men ändå är Attrib. är en av de häftigare novellsamlingar jag läst. På baksidan står det att ”Attrib. And other stories celebrates the tricksiness of language just as it confronts its limits” och ja, sällan har jag läst något som på ett lika fängslande och fascinerande sätt, med lika delar allvar och humor, bemöter språk, kommunikation och ord, och framförallt dess begränsningar.

Men det kommer med sitt pris. För att uppskatta novellerna ska de läsas med samma koncentration som akademiska texter kräver, minutiöst, för tappar man fokus tappar man bollen. Det gör jag då och då, och då blir novellerna helt ogripbara ordlekar som inte öppnar sig. De gånger jag läste koncentrerat däremot, alltså, wow. Jag började studera litteratur för att jag inte kom på nåt jag tycker är häftigare än vad ord kan göra, och de här novellerna kretsar just kring det temat: ords gränser och gränslöshet. 

Ska läsa den sista novellen ännu, låta den smälta på tungan som en bit mörk choklad, långsamt och med eftertanke. 

08.02.2018 kl. 16:24

Glyptoteket

I helgen åkte vi till Malmö för att gå på bröllop. Men också bara äta falafels, dricka öl på Grand och väja för bilarna när vi skulle korsa Bergamnsgatan. Jag pekade ut ställen för Ville där mitt liv hände för tre år sedan och tänkte om och om igen hur hemvant hela staden kändes. Malmö <3

På söndagen var vi trötta och bakfulla och hade en dag i Köpenhamn att göra av med. Vi gick till Glyptoteket som jag trots otaliga Köpenhamnsbesök aldrig lyckats gå till. Stället är ju ganska hypat vilket ändå är rimligt. Vem gillar inte sju meter höga palmer i hallen liksom? Och sen långa gångar och rum med mosaikgolv och antika skulpturer. Kan ju inte bara var jag och min bakishjärna som uppskattade konceptet?

Sen drack vi kaffe i vinterträdgården och undrade om det skulle vara ok att ha liknande marmorbystar i sitt vardagsrum hemma egentligen. Det tycker jag i alla fall. 

30.01.2018 kl. 16:47

“Om du inte tror på nationalism, religion eller vill gifta dig, vad tror du på egentligen, frågade han mig. Efter att ha tänkt en stund svarade jag vänskap."

 

Helgen till ära kommer här lite festliga *mingelbilder* på mina kompisar från Konturs releasefest för någon vecka sedan. 

Tycker ni borde gilla och följa Kontur på sociala medier, och dessutom köpa nyaste numret som har temat Vänskap. För vad är ens finare än vänner hörni? nä just det, inget. 

 

19.01.2018 kl. 17:36

januari i pasteller

 

Sista dagen på jullovet vaknade jag till blå himmel och spegelblankt vatten. Hade redan hunnit ångestranta åt min mamma i telefon att det här inte kommer gå, vintren här är för lång och mörk.

Och sedan plötsligt en solig söndag utan planer. På eftermiddagen promenerade jag och Linn längs vattnet över till Berghäll och hamnade tillslut på tårtbuffé på Sandro. Det är betryggande att umgås när båda känner varandra som en självklarhet från långt tillbaka. Betryggande att vara i den kontexten.

Har förövrigt saknat vintersolen längs Skatuddens kustlinje insåg jag. Jag har kanske sagt det förr, att jag föredrar den här stadsdelen vintertid: allt det nakna, tysta, och sen havet som en pastellfärgad immig spegel. Tänkte på det här i samband med att jag såg filmen Venice Syndrome och blev påmind om att den staden ska besökas vintertid. Det kanske ligger nåt i det här med vatten och vinter. 

 

Lyckades tydligen skriva ett inlägg om sånt jag tänkt på utan att skriva om det jag egentligen tänkt på. Det är väl också en form av dokumentation? 

16.01.2018 kl. 10:18

en vecka jullov komprimerat

eller tre gånger två bilder från julafton till nyår:

Hanna i vårt kök på julaftonsmorgonen. 

Vilja och mellandagsdimman på landet. 

På nyårsaftonen drack jag skumpa i sängen med dom här, och åt blinier och gick på hemmefest och dansade och spillde popcorn. 

Idag finns det äntligen solljus ute efter vad som känns som flera veckor av lågt hängande ogenomträngligt grått. Ska ut dit nu och blicka mot ljuset. 

 

07.01.2018 kl. 12:45

2017

Vilka saker kommer du alltid att minnas från 2017? Hur livet vände, en evighetslång underbar sommar, att jag träffade Ville.

En vinterdag jag minns extra starkt. En söndag då vi gick runt Brunnsparken och ljuset och livet var overkligt och lätt.

Den bästa resan. Åkte till New York med Saga i mars och drack svinmycket cocktails och kollade på massa konst och gick ca en halvmaraton om dagen.

Och sen i november flög jag till London där jag gick på muséer, åkte dubbeldäckare kors och tvärs och försökte greppa hur livet hängde ihop. Blev full med Sara och Sarah och Bella. Träffade Brendan som jag inte sett sen 2014, det var fint.

Ja och i september var jag ju i Lappland med fyra kompisar! Hade nästan glömt det. Vi vandrade i fjällen och drack rödvin. Tjafsade en hel del men minns framförallt att jag tänkte att dom här människorna verkligen är som en familj för mig. Vill inte jämföra resorna, de var alla fina på olika sätt och de fick mig också alla att inse att jag ska bo i Helsingfors just nu.

En vårdag jag minns extra starkt. I maj när jag och Hanna åkte till Åbo, sniffade oss höga på häggen, dansade på Dynamo och åt frukost i lövhyddan på Viljas balkong.

En person jag spenderade mycket tid med. Linn, Saga och Hanna, helt säkert. Lever så tätt inpå dem och är så glad över att jag får göra det, ha vänner på det sättet.

Ett ställe jag spenderade mycket tid på under året

Min familjs landeställe. Ska åka dit när ljuset återvänder i februari och sitta där ensam och jobba och promenera i vintern.

Vad var din största framgång privat? Så mycket kliché men jag har tagit mig ur förra årets kriser och byggt upp något mycket bättre och starkare än det som fanns innan. Jag har lärt mig att landa i jobbiga känslor, inte få panik utan andas och lita på att de går om.

Och att jag i oktober mitt i en djup ångestsvacka valde att inte vända ryggen till. Att jag lärde mig att det känns mycket bättre att lägga korten på bordet än att upprätthålla en illusion av värdighet och stolthet.

Och din största karriärsmässiga framgång? Att jag känner att jag ens vill jobba, att jag har ambitioner, till skillnad från förra året när jag mest längtade efter att få sova forever.

Men sen också Posterstories, som gick från en hobby till registrerad förening med bankkonto och verksamhetsplan och budgeter i Excel-tabeller. Att det var jag och Saga som gjorde det.

En stund för mig själv. När jag varit ensam på landet. Älskar den jag är när jag är för mig själv där. Är full av ro och glädje. Går långa promenader i skogen och dricker kaffe långsamt och hinner tänka och känna efter.

Hur tillbringade du midsommaren? I skärgården med sju kompisar. Vi snapsade och badade bastu och ramlade runt i blåbärssnåren och det blev aldrig mörkt.

Såhär såg min vardag allt som oftast ut. Vilken vardag? Men okej: Åkt fram och tillbaka mellan Skatudden och universitetet. Läst och skrivit på biblioteket. Suttit på tusen jobbmöten med Saga. Fastnat i viktiga samtal i köket med mina kompisar istället för det jag egentligen skulle göra. Blivit full ganska ofta men i olika sammanhang. Oroat mig inför framtiden. Typ så.

En sommardag jag minns extra starkt När det var högsommar och Linn fyllde år och jag hade bjudit 10 kompisar på fest till mitt sommarställe. Jag plockade upp Linn och Saga på tågstationen kvällen innan och på morgonen dukade vi upp frukost på verandan och hann ta igen efter att inte ha setts på flera veckor. Minns att det var fint att få ha dem där i mitt sommarhem och min sommarvardag. Sen började allt fler kompisar droppa in och vi grillade och dukade fram livets sommarmiddag på långbordet ute på gården och vinet tog aldrig slut och jag minns inte ens när det blev skymning. Fast nåt tag blev det nog det för sen badade vi bastu i beckmörkret och simmade i sjön. På morgonnatten åt vi pavlova och dansade i matsalen tills alla stolar vält omkull.

Vad gjorde dig ledsen? Min paranoia, alla otillräcklighetskänslor, att tvivla på mig själv. Klimatpolitiken som inte funkar. Terrorattacker, allt hat och all rädsla de kommer från och sprider. Kan vi bara vara lite snällare mot varandra tack?

En minnesvärd fest Mias examensfest när vi drack champagne på balkongen, sjöng karaoke på KGB, dansade på Kaiku och jag och Hanna gick hem längs Norra Kajen i morgonljuset. Kände så starkt att här i det här livet vill jag vara.

Och första Flow-dagen, som innehöll allt som festivaler ska: mimosabrunch, massa glada kompisar, spelningar, hångel, hamburgare och öl i gräset, nätter som aldig blir kalla.

Vad gjorde du på din födelsedag? Åt brunch med mina bästisar, gick runt i Rödbergen och kollade på second hand och fick grattis-meddelanden från alla håll. På kvällen åt jag vårrullar och drack jättemycket prosecco hemma hos oss med massa kompisar, såg Iiris Viljanen på Korjaamo och hamnade på en knäpp julfest där jag tror jag mest drack öl och hånglade.

Vad gjorde dig riktigt glad? Mina kompisar alltid. Att vara ensam på landet. Ville.

En höstdag jag minns extra starkt. När jag var en otrevlig ångestklump och Vilma gick med mig längs Helsingfors strandlinjer och pratade om allt som kändes jobbigt men också om allt annat. Tusen hjärtan över att ha vänner som hon <3

Hur ska du fira nyårsaftonen? Ska avsluta det med samma personer på samma ställe som jag inledde det, men ändå någon helt annanstans. Tänk så mycket som kan hända på ett år.

 

31.12.2017 kl. 13:53

jag lever, men mest någon annanstans

Det går dagar och veckor utan att jag ens öppnar den här sidan, utan att jag ens tar några bilder. Ljuset räcker inte till, eller tiden för den delen. Det finns bara det där blåa som jag inte vet om det är ljus eller skymning. Det finns den där känslan av att inte veta om jag vunnit eller tappat bort något oersättligt.

Jag försöker se hur jag tog mig hit, hur det här året har läkt så mycket som var trasigt. Ska sammanfatta det åt er i alla fall. Sen ta nästa år som det kommer.

och hej, jag ville bara säga att jag lever, men mest någon annanstans just nu.

19.12.2017 kl. 15:09

december hittills

Den så sällynt förekommande decembersolen, en bby jag delar gener med, livets hipsterfrukost och immiga caféfönster i Rödbergen.

Det har blivit december och jag har tappat mina vardagsrutiner om det överhuvudtaget funnits sådana i höst. Kankse inte. Nu är det inte många veckor kvar av det här året så känns ju ovärt att ens försöka styra upp dem igen. Vi tar det i januari tänker jag.

Annars då? bollar jobbuppdrag, funderar på framtiden, skriver på min gradu när jag orkar. Just nu orkar jag inte riktigt men det får väl vara så då tänker jag. Hånglar ganska mycket också, med en och samma person för omväxlingens skull. Och hänger med mina kompisar som är dom bästa jag vet, som utmanar mig intellektuellt och får mig att skratta hela tiden. Har lyckats bli svinfull också ett par gånger, whoopsie. Det blir väl lätt så i december, med allt gratisvin på alla julfester? Med det var megaroligt ändå, värt det alla gånger.

Idag skulle jag till biblioteket tidigt men istället har jag haft hemmakontor i köket, hängt med dom jag bor med och förvisso varit innefektiv men också mått bra efter några stresspräglade dagar. Tror det är viktigt att vara inneffektiv ibland, att lättjan, de där tomrummen mellan presterandet, egentligen är de som föder de bästa idéerna. Eller så är det något jag intalar mig själv för att stilla ett dåligt samvete. 

Men okej dags att sluta, tittar kanske in här nån dag snart igen. Ha det bra så länge <3

07.12.2017 kl. 13:33

november november november

Har knappt rört min kamera den här månaden. Är väl iofs årets mörkaste och vem orkar med gryniga gula bilder anyways? men livet pågår ju trots avsaknaden av bevismaterial på internet. LOL såklart. Grejer från den här månaden som trots allt förevigats:

Har en ny favorithobby! gå ensam på museum! tyvärr inte helt så ensam som den här bilden vill ge sken av (önskar jag fick gå runt som enda personen på British Museum…) men alltså gå själv, inte i sällskap av någon. Låter tacky men jag upplever det som att intrycken får sjunka in och landa när jag inte konstant behöver kommentera (ens med minerna, kroppsspårket) hur jag reagrar på dem.

En annan ensam-aktivitet jag sysslade med i London medan mina kompisar jobbade vara att sitta själv på café utan en dator och arbetsuppgifter framför sig. Varför är det så lätt och naturligt i andra städer men inte i den en bor i? I alla fall: skrev ner spontana tankar som jag vill kunna vidareutveckla senare. Och läste såklart. Hängde i en bokhandel två timmar och valde böcker med omsorg. Landade på två novellsamlingar vars första sidor virade mig kring sina lillfinger.

En söndag måste jag och Saga avsätta för jobb och hon föreslog att vi kanske kunde göra det i tropiken istället för på nåt café. Så då åkte vi till Vinterträdgården. Det var förvisso inte tropiskt, snarare svinkallt där, men vi syremättat och grönt i alla fall.

En grej jag gillar med november är ändå hur snälla folk blir mot sig själv. Jag sänker ribban i de situationer där det går, stannar inne, bingare serier, hånglar typ. Har varit besatt av Vår tid är nu hela hösten och i söndags kollade vi nästan hela första säsongen av Mindhunter. Två briljanta serietips från mig till dig :)

Har läst några böcker som vanligt, till exempel den här som jag gillade! skrev kort om den också: "Den här boken är ju väldigt hypad just nu, och en del av mig förstår inte helt varför. Det är ju bara en förhållanderoman? Men en annan del av mig förstår precis."

Hade livets helg förra helgen. Dansade t ex till Northern Soul på Puttes hela lördagsnatten. Att dansa är ju världen bästa genväg till att må bra! Varsågod för livets grynigaste bild på mig och min nya manchesterbyxor förresten :)

Och sen sist men inte minst, #dammenbrister! La upp den här bilden på instagram igår med bildtexten: "Dagens mer än passande gradu-läsning. På grund av mitt val av ämne omges jag dagligen av vidriga berättelser om övergrepp. Det är tungt och jag har tröstat mig med att mitt material är fiktivt. Men världen i vilket det skrivits är inte det. Våra berättelser är verklighet. Gå in på astra.fi/dammenbrister och bevittna revolutionen" Tycker ni ska göra det nu ifall ni inte redan gjort det!

 

28.11.2017 kl. 20:21

Novemberupdate och lite bilder från London

November hörni, va fan ska man säga. Kom hem igår klockan halv fem och det var så mörkt ute att det lika bra kunde ha varit mitt i natten. Imorse åt vi frukost typ klockan 10 och jag tyckte fortfarande att det var skymning ute, som att ljuset helt enkelt inte räckte in genom fönstret. Men förutom en seg förkylning som vägrar ge sig och en lika seg trötthet mår jag bra. Dessutom finns ju sovmornar och värmeljus och mjuka tröjor att gräva in sig i. Det här ska väl gå.

Men, till saken alltså, London för några veckor sedan:

På fredagen satt vi under värmelampor och drack öl och tog igen vad som ens händer i varandras liv.

Och åt ramen och pad thai och blev tipsy. Förresten kolla gulligaste namesake-powerduon, kände mig som tredje hjulet med dem, fast på ett bra sätt, som att jag fick gästspela i deras gäng en stund <3

Följande dag åkte jag och Sarah hem till Sara för att äta livets brunch med henne och Bella. Värt att slösa en hel lördag i London på att få dricka mimosas och tusen påtår kaffe med dom.

Ikväll ska Mia komma hit och dricka glögg och lägga tarotkort och imorgon ska jag och Lotte äta brunch. Ändå få saker som hjälper mot november effektivare än att boka in grejer med kompisar, att få prata av sig, och lyssna på hur dom jag gillar mår.

24.11.2017 kl. 16:32

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com