2014, oktober till december.

Oktober:

I oktober låg Lund inbäddat i drömmigaste mörkröda murgrönan och det var soligt och varmt konstant. Mina föräldrar hälsade på och vi hängde i Köpenhamn och Skåne. Jag och Jannica hade våra första helt fantastiska, numera legendariska, utgångar och Malmönätterna var stökiga och fantastiska. Jag och Nina åt falafels vid Domkyrkan och jag kände strakt att jag hade mitt liv i Lund nu. Jag åkte över till Helsingfors en kort sväng och Dylan hälsade på i Sverige. Sen blev det Halloween och vi klädde alla ut oss gick på enorm hemmafest och jag älskade mitt liv.

November:

November var soliga mornar, stökiga nätter och skrattattacker på gatorna. Det gick fort fort och allt var underbart tills det inte längre var det. November var också ändlösa timmar på bibioteket, att gömma sig under täcket om kvällarna, stänga ut världen lite för att fokusera på tv-serier och kanelbullar. November var alla ytterligheter och sedan plötsligt det gick om.

December:

December började, som alla andar gånger i mitt liv, med att jag fyllde år. Given god start. Vi maxade och lyxade allt och någonstans däremellan lämnade vi in sista tentorna och tog jullov. Firade med att kallbada med Jannica, promenera genom ett skymningsfint Malmö och prata non-stop. Sedan åkte vi till Helsingfors och ja, nu är vi här liksom. Äter frukost med min syster, hänger med mina kompisar konstant. Går ut i natten och tar ut allt av den här staden innan jag sakta men säkert börjar sakna Skåne.

28.12.2014 kl. 12:56

2014, juli till september.

Juli:

Juli var pastellfärgat och drömmigt rakt igenom. Vi drack mojitos i Hannas kök och dansade genom ljusa nätter. Bodde på balkonger och uteserveringar, levde på smultron och bleka solnedgångar. Vad ska jag säga liksom. Juli var perfektion.

Augusti:

Augusti började med stor fest på landet då min mamma fyllde 50. Sommaren övergick i vemod, så som den alltid gör till slut. Men nätterna var fortfarande varma och vi satt på strandklippor och i lummiga trädgårdar och jag försökte förstå att det här var sista veckorna i Helsingfors på länge länge. Vi åkte till Tallinn men Maria och Linn och hängde på gulliga caféer i timmar. Det fanns en störtrolig flow-helg och fantastisk kräftskiva också. Och sen flyttade jag till Lund. Gick på knäppa korridorsfester och lärde känna alla det som skulle blir min verklighet sen.

September:

September kom, jag och Nina spillde kaffe på Arimans uteservering och jag visste instinktivt att vi skulle bli kompisar. Jag och Sara hade en underbar helg-utflykt till Göteborg. Linn och Hanna hälsade på och jag och Jannica prokrastrinerade allt annat för att hänga med dem. Det blev aldrig kallt, festerna utlöste varandra och vardagen hann aldrig riktigt ifatt mig.

16.12.2014 kl. 12:49

2014, april till juni.

April:

Jag minns inte så mycket från april, bara detaljer och livsfragment. Som att jag fortsatte äta lyxiga frukostar, Helsingfors var vackert och mina bästisar var livets största (och finaste) självklarthet. Blir så fruktansvärt sentimental över det just nu. Jag hängde på mitt bästa ställe också två helger i rad. Såg vintern bli vår, tog årets första dopp, läste bra böcker, drack iskaffe. Sedan var det plötsligt valborg och månaden var slut.

Maj:

I maj satt vi på biblioteken och pluggade, men smet iväg till uteserveringarna, parkerna och mitt i veckan festerna första bästa chansen vi fick. Åt döds-lyxig middag med tre fina vänner ockås en regnig kväll. Vaknade en söndag till strålande sommar, lämnade in sista tenten följande dag och bestämde att nu var semestern här. Jag och Saga åkte till mitt landeställe och levde drömmen i några dagar. Avslutade månaden med min lillasysters student och brutalt rolig dag, kväll, natt och morgon.

Juni:


Började sommarmånaderna med att åka till Hangö och hänga på strandklippor, dricka cider och kolla på solnedgångar. Helsingfors visade sin vackraste sida och vi var lediga och försökte njuta bäst vi kunde: utflykter och tärningskvällar och fancy events på innergårdar som slutade i skrattattacker på sunkhak i Berghäll. Åt bara bästa sommarmaten och firade midsommar också. Gick på Pride och hängde oförskämt mycket kring Lukas och Linns köksbord. Kände inte efter för mycket men var nog oförskämt lycklig också.

13.12.2014 kl. 12:47

2014, januari till mars.

Januari:

Årets första veckor hade vi fortfarande jullov och flöt runt i Helsingfors och gjorde roliga saker konstant. Gick på utställningar och restauranger och förfestade hemma hos Linn och Luka flera kvällar i veckan minst. Det blev en sån där gnistrande iskall vinter också. Januari var en glad och hoppfull månad. Livet kändes tryggt och fint, som om så många tyngder bara släppt taget.

Februari:


I februari åkte jag och Linn över till Tallin en söndagseftermiddag, jag åt lyxmiddagar hemma hos mina föräldrar och åkte mycket nattbuss. Vi skreksjöng till Veronica Maggio en tisdagsväll, klädde ut oss i Gatsby anda en fredag, promenerade i fuktiga skogar om söndagarna. Vi gjorde ganska mycket roligt, men ändå var februari gråare, dimmigare och deppigare. Snön smalt bort och vardagen var förutsägbar och ganska tröttsam faktiskt.

Mars:

Jag inledde mars med att åka till en av mina absoluta favoritstäder med tra av mina absoluta favoritkompisar. Berlin var störtroligt även om det här kanske är den knäppaste resan jag någonsin varit på.

Annars kom våren redan i början av mars. Vi gick på maskerader och åt glass på domkyrkans trappa. Jag promenerade runt i Vallgård och Berghäll, vi brunchade i vinterträdgården och klubbade alla lördagsnätter. Dog nästan av skratt en kväll då vi åt sushi och tog en miljon selfies på golvet. Jag hade väldigt få föreläsningar och åt långsamma frukostar och alla förmiddagar. Livet var ganska bra även om många känslomässiga detaljer förgjorts.

09.12.2014 kl. 11:18

fredagslista

Åj det är plötsligt fredag redan. Har i pricip halvsovit mig igenom denna vecka. Men nu är det snart helg som tur. Vi tar en kort lista innan det:

Veckans smink: Ögonbrynspenna och läppstift. Mitt andra öga är lite inflamerat så har inte använt ögonsmink alls. Så megaskönt att kunna gnugga ögonen när som helst.

Veckans frisyr: Hälften av håret uppsatt i toffs. Standardfrisyren.

Veckans film: Clueless. High School komedier från 90-talet <3

Veckans klädsel: Typ kort kjol, magtröja, kappa och docs. Förutom igår då jag hade jeans.

Veckans händelse: Det roligaste hittills var nog i tisdags då vi gjode sushi hos Jannica med hela hennes kollektiv och drack öl.

Veckans vill ha: Lite energi i tillvaron tack.

Veckans saknad: Okej vi skippar denna, orkar inte tänka på det eller formulera ord kring det.

Veckans tråkigaste: Att det varit kronisk dimma och att jag varit så trött. Vill bara gå i ide.

Veckans mat: Sushin i tisdags och en megagod batat-bön-wrap jag åt till lunch måndags.

Veckans köp: Storhandlade massor bra mat i måndags. Det är nog det ända jag köpt hittills förutom kaffe och öl och godis.

14.11.2014 kl. 13:56

Fredagslista

Vad har du på dig?

Har inte riktig valt kläder för idag ännu. Hänger runt i en jättestor tröja och underkläder om ni måste veta.

Hur mår du?

Just nu: Så taggad inför idag. Det är fredag och jag är ledig och ikväll ska vi åka över till Köpenhamn. Ni ska få höra mera sen.

Överlag: Ursäkt men måste hypa mitt lyckoflow lite: är så tillfreds med tillvaron att det är helt sjukt. Allt är såklart inte perfekt hela tiden men livet känns så värt just nu. Det är lite kaosartat och jag vet inte riktigt vad som händer men mår bättre än på länge länge.

Vad önskar du just nu?

Lite materiellt skit och gränslöst med pengar till flygbiljetter så att jag kunde träffa vissa personer hela tiden. 

Vad ska du göra i idag?

Okej idag ska jag träffa Jannica på eftermiddagen (hehe typ som alla dagar denna vecka känns det som). Vi ska bara göra roliga saker som att dricka prosecco och ta tåget till Köpenhamn. Där ska vi på en spelning och ut med en massa kompisar. Taggad till maxgränsen.

Vem saknar du?

Saknar så många och så mycket konstant. Det blir liksom en kronisk del av mitt varande tillslut. Orkar inte riktigt tänka på det. Det slutar kännas lika mycket till slut. Och jag måste vara här nu, för min egen skull.

Senaste köp?

Köpte inget igår tror jag? Men i förrgår i så fall, skickade ett paket på posten.

När skrattade du senast?

Igår kväll till en diskussion jag hade med Jannica. Skall inte återge den, den var på gränsen till inte rumsren.  

När grät du senast?

Alltså, har typ inte gråtit sedan augusti? Det är lite skumt för har verkligen maxat ca alla känslor den här hösten. Tror lite tårar skulle göra mig gott, ladda ur lite överflödiga emotioner etc.  

Vad läser du just nu?

Ru av Kim Thúy. Den är underbar och hemsk. Ska berätta mera när jag läst klart.

Senast sedda film?

Vi såg hälften av Lost in Translation när Dylan var här.

Vilken är din favoritfrukt?

Mango.

Vilka kändisar har du blivit jämförd med?

Kate Moss, av jättemånga personer vid helt olika tidpunkter och tillfällen. Blir så smickrad att jag knappt vet vart jag skall ta vägen.

Blir du lätt svartsjuk?

Ja och nej. Svartsjuka är så väldigt situationsbundet. Ibland blir jag jättesvartsjuk av till synes helt onödiga saker och när jag verkligen kunde antas känna svartsjuka känner jag inget.

Vem skrev senast åt dig på facebookchatten?

Min klasskompis Amanda.

Vilket språk hade du velat lära dig?

Italienska sedan alltid.

Avsluta listan med en bra bild som passar in idag.

En eldig drink från exakt två år tillbaka i tiden när Saga fyllde 19. Passar in bra idag eftersom eldiga drinkar alltid är bra och för att Saga liksom fyller år nu igen (grattis babe<33).

07.11.2014 kl. 13:07

Ge ingen tid till ånger, det blir bra vad som än kommer.

Under helgen tog jag tag i en grej jag velat göra rätt länge: städade upp i arkivet här på bloggen. Det är inte riktigt klart än, men ändå. Trillade över en massa gulligt. Och så detta inlägg. Det skrev jag efter senaste gången jag bläddrat lite i arkivet. Tänkte att det vore kul att göra om. Så här har ni oktober, från 2009-2014.

2009:

Oktober 2009 och jag var 15 år gammal. Det hade gått två månader av gymnasiet och jag hade redan ångest inför tanken att det någon gång skulle ta slut. För i den här staden och med de här människorna ville jag bara hänga alltid och förevigt. Och gud vad vi hängde. I stora dröser i parkerna och på caféer och på varje hemmefest vi kunde hitta. Ska jag vara ärlig så är mina minnen från den här tiden ganska suddiga, men ett vet jag säkert. Jag visste med 100% att jag hamnat rätt.

2010:

Oktober 2010 och jag hade skavsår bakom revbenen sådär som 16-åringar kan få ibland. Orsakerna var oklara eller det gamla vanliga. Vi var rastlösa efter det verkliga livet, inlåsta i våra tonårskroppar och barndomshem, försatta att genomleva obligatorisk undervisning och hemkomsttider. Men vi fick väl göra det bästa av situationen. Så vi slösade bort eftermiddagar på diverse caféer och helger på knäppa fester hos folk vi knappt kände. Jag drömde mig bort väldigt mycket och glömde nog ibland att ta vara på hur lycklig jag verkligen var.

2011:

Oktober 2011 och jag var slutkörd av höstens studentskrivningar. Vi åkte över till Stockholm en helg och hängde i Gamla stan och på Södermalm. Hemma i Helsingfors hade hemmafesterna tagit slut och jag hatade att vara sjutton av hela mitt hjärta. Helgerna blev en brokig skara stökiga nätter i skumma barer bakom hörnen. Resten av tiden drack jag för mycket kaffe och bodde i bakrummen på teatern. Umgicks väldigt intensivt med mina vänner där. Vi kommunicerade via internskämt och visste alltid var vi hade varandra. Jag gömde mig bakom strålkastarljusen och mitt i all osäkerhet var det den tryggaste platsen jag visste.

2012:

Oktober 2012 var jag 18 år och nyinskriven på universitetet. Om dagarna läste jag mest dammiga romaner och irrade runt på biblioteken. Om nätterna kunde vad som helst hända. Aldrig har Helsingfors nattliv varit lika spännande. Som att precis vad som helst kunde hända en lördag efter 23. Så vi drack mjölkdrinkar och klistrade fast lös-mustascher. Hamnde på fest hos reality-tv-kändisar och hånglade upp folk vars namn vi glömt redan innan natten var slut. När jag fick nog åkte jag ut till landet istället och andades tystnad. Skrev långa essäer om litteraturteorier och förstod inget alls av någonting.

2013:

Oktober 2013 och Vallgård var krispigt i höstsolen. Min tillvaro var en perfekt uppbyggd konstellation av allt jag älskar med livet. Böcker och vänner och fester. Må vara att jag älskade mina kompisar mera då än när jag var 15 år och Helsingfors mera än någonsin. Men vad hjälper det när jag trots det tröttnat på allt. Och perfekta konstellationer är lätta att ta sönder och ärligt talat fick jag nog av mig själv för länge sedan.  

2014:

Oktober 2014 och jag är 20 år. Det har gått två månader sedan jag lämnade allt jag en gång aldrig ville leva utan. Ibland tänker jag att jag vet minde om saker nu än då jag var 15 år. Men det stämmer såklart inte. Jag läser ord jag skrivit då och vill ärligt talat mest krama den där personen som står bakom dem. Säga att nej allt kommer inte alltid vara bra, men fy fan vad roligt du kommer ha det. För livet är den här fantastiska grejen som du aldrig fullt ut kan ha koll på. Och plötsligt bor du i världens drömmigaste lilla håla och vet varken ut eller in förutom att vad som helst kan hända imorgon. För det är liksom så det känns nu.

 

22.10.2014 kl. 17:58

Fredagslista.

TRE STÄLLEN JAG BOTT PÅ.

Ett knarrigt gammalt trähus med syrener och äppelträd 30 min från Helsingfors centrum.

En drömmig två bland sekelskiftsvillor på Styrmansgatan.

En stökig studentlägenhet i Vallgård.

TRE BÄSTA DRYCKERNA(förutom vatten då)

Skumvin hallåå såklart.

Kaffe.

Lakrits te.

MINA TRE BÄSTA I MATVÄG.

Skumpabrunch.

Pastamiddagar.

Kräftor.

TRE AV MINA BÄSTA RESOR.

När jag och Saga interrailade sommaren 2013. Tropiska nätter, okända städer och picknicks non-stop.

När vi besökte förintelsens minnesmärken i maj 2011. Trots allt förskräckligt fruktansvärt var det fantastiskt fint.

Paris 2011 när vi levde på baguetter och Bellinis och förfestande tills klockan var efterfest.

TRE BRA KLÄDESPLAGG JAG ÄGER.

Den här gräddfärgade 60-talsdrömmen jag fick av Hanna när jag åket till Lund.

Blommiga doc. Martens (fast dom har blivit så fruktansvärt slitna nu </3).

Min universumklänning.

TRE BILDER FRÅN TRE BRA STUNDER I MITT LIV.

Studenten. Känns så fruktansvärt stereotypt men det var verkligen en bra fin dag. Plus hade världen bästa gymnasietid.

När vi var i Ryssland på teaterfestival våren 2012 och det slutade med att vi klädde ut oss till älvor, åkte buss med rosa vingar och medverkade i en musikvideo.

Dagen när jag steg av tåget i Lund. Så skum och skrämmande känsla egentligen. Allt var främmande och jag kände noll personer men enligt folkbokföringen bodde jag här nu. Fast att tänka på det i efterhand är nästan bara fint.

TRE BILDER JAG TYCKER OM.

Älskade fina knäppo.

Rosa och finaste höstfärgerna.

Flow i somras. Gillar typ allt med den här bilden <3

10.10.2014 kl. 13:44

Instagram i Juni.

1. Hulkgrät mig igenom alla tre delar av Jonas Gradells "Torka aldrig tårar utan handskar". Så bra, viktiga och hjärtskärande sorgliga. 2&3. Åkte till Hangö och hängde på klipporna om kvällarna. 4. Poserade lämpligt kaxigt i keps. 

1. Varför har alla en sådan enorm lust att klättra upp på tak plötsligt? frågade en kompis mig för några veckor sedan. Klättra upp dit så förstår ni. Dumdristigt som fan ju men fantastiskt också. 2. Saga och Luka vid frukostbordet på vårt landeställe. 3. Trä-Vallgård <3 4. Vi tog studentbilder med dom här vackra en svinkall eftermiddag. Fatta att det är typ 10 grader på bilden?

1&2. Två bilder från midsommaren: när vi inledde festen på eftermiddagen och när vi avslutade den på morgonen. Orkar inte hur roligt vi hade. 3. En selfie när jag väntade på bussen till min mormor och morfar. 4. Älskade juninätter. 

 

1. Vet ej exakt vad som händer här. Från i fredags när vi körde tärningskväll hur som helst. 2. Från lördagens pridefest i koffen. 3. Vackert födelsedagsbarn och spännande straffsparker. 4. I tisdags tröttnade jag på Helsingfors och åkte till landet. Sen dess har jag mest läst noveller och ätit vattenmelon. 

 

03.07.2014 kl. 13:51

Sommarlista

Hur ser dina planer ut för sommaren?

Förra sommaren handlade så jäkla mycket om att bara åka härifrån och vända upp och ner på Europa. Nu är jag ju inte helt säker på var jag kommer befinna mig i höst så då tänkte jga göra precis tvärtom och få ut så mycket som möjligt av sommar-Helsingfors. Dessutom vill jag hänga mera på mitt Bästaställe och åka på sjukt många spontana små roadtrips.

Vilken är din bästa sommarfrukost?

Naturel yoghurt, massor bär (helst smultron, hallon och blåbär), nötter och kokosflingor plus kaffe. Avnjuts i trädgården med magasin från svunna tider.

Vad lyssnar du på i sommar?

Just nu spelas Markus Krunegårds, Land del Reys och First Aid Kits nya skivor på repeat.

Ska du åka på någon festival i sommar?

Ja vad är en sommar utan festival? I år blir det Ruisrock och Flow.

Vad vill du helst grilla?

Jätteräkor, aubergine, haloumi och tomat är kanske det bästa? Men alltså vilka grönsaker som helst blir ju väldigt bra när de får värmas över lite glöd.

Vad dricker du i sommar?

Skumpa såklart. Och rosé. Massor rosé.

Vad ska du läsa i sommar?

En massa bra böcker hoppeligen. Skall försöka skriva mera om allt jag läser här.

Vilket är ditt favoritplagg för sommaren?

Cykelshort hehe. Så en kan ha korta kjolar och ändå klättra i träd och hjula i alla parker.

Bästa parken?

Av Helsingfors större parker gillar jag kanske Koffen bäst. Och Katri Valas park är så sjukt dold och bortglömd men fantastisk.

Bästa badstället?

På bästastället. Eller i gryningen.

26.06.2014 kl. 13:24

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com