Mãn

Ni kanske minns att jag i höstas läste och älskade den. Nu har jag läst författarens tredje bok, som är en fristående uppföljning på den första. 

Utgångspunkten är den samma. Det är en kvinna som lämnar Vietnam som barn och sedan bosätter sig i Kanada. Det är fortfarande kulturmöten, barndomsminnen och avgörande vardagsfragment som utgör kärnan i berättelsen. Men där Rú handlade om barndomen och flykten, fokuserar  Mãn på vuxenlivet, på språket, på kärleken. Hur vi upplever och uttrycker det vi känner.

Allt är stillsamt vackert och gråtfärdigt och språket är fortfarande flytande fjäderlätt. Please läs den här!

14.02.2015 kl. 12:39

Ru

Nu har jag läst en underbar liten bok som jag måste tipsa om.

Ru av Kim Thúy är en drömsk, fin och fruktansvärd bok. Den handlar om en flickas uppväxt i Vietnam, om hennes och familjens flykt därifrån under Têt-offensiven och om hur livet blev senare, i Montreals förorter. Den varvar vackra små berättelser och oändligt sorgliga historier, från då och nu och det som finns emellan.  Allt beskrivs med hundra procent känsla men ändå ett slags distans som gör det hela stillsamt och melankoliskt.

Älskade den här boken.

12.11.2014 kl. 13:05

Fifth Avenue, 5 a.m.

Boktips boktips!

Nu ska jag tipsa om den senaste bok jag läst: Fifth Avenue, 5 a.m. av sam Wasson. På ytan handlar den om hur filmen Frukost på Tiffany’s gjordes. Vi får följa med alla de intriger som utspelades bakom skrivmaskinen, kameran och kulisserna. När vi väl befinner oss bakom det offentliga ljuset blir det klart att det egentligen handlar om så mycket mera. Mellan allt skvaller och detaljer om ”vem som kände vem som sa vad till vem” handlar boken framförallt om sin samtid och dess kvinnobild. Om kvinnans plats i hemmet, yrkeslivet och i på filmduken. Om vem fick ha sex i filmer och om hur mycket av det fick visas på biografer. Om hur otaliga sammanträffanden som aldrig var slumpar ledde till att just Frukost på Tiffany’s blev den klassikern det är idag. 

Boken är rätt ”amerikansk” och stundvis överdrivet dramatisk, men jag tyckte väldigt mycket om den ändå. För vem som helst som intresserar sig det minsta för boken/filmen i fråga/ Audrey Hepburn/populärkultur och frågor som berör samhället syn för vad som anses som passande (för kvinnor).

14.10.2014 kl. 16:04

"Det var en besynnerlig, kvav sommar, den sommaren de skickade makarna Rosenberg till elektriska stolen, och jag inte visste vad jag gjorde i New York."

Nu ska jag tipsa om den senaste boken jag läst: Glaskupan av Sylvia Plath. Jag köpte den för ett år sedan, mest för det fina omslagets skull (hehe) men såklart också eftersom det är en prisad klassiker. Och inte utan orsak.

Glaskupan handlar om Esther Greenwood, 19 år, som vinner ett pris för att, tillsammans med ett antal andra unga kvinnor, få besöka New York under en månads tid. Året är 1953 och besöket, som sponsoreras av en känd damtidning, går mest ut på att besöka diverse modevisningar, middagar och fester. Flickorna blir överrösta med presenter och konstant uppvaktade av stiliga unga män. Det är ett glammigt liv de lever, men även så otroligt ihåligt och tomt.

När Esther sedan återvänder till ett sovande, sommarvarmt Boston rämnar hela hennes tillvaro. Hennes psykiska ostabilitet, som tidigare bara antytts, ta nu över helt och hållet. Efter ett antal misslyckade självmordsförsök hamnar Esther in på ett mentalsjukhus.

Sedan skall jag inte säga så mycket mer utom att jag sträckläste de sista 50 sidorna och tyckte boken var helt briljant. Förutom mentala problem tangerar den kvinnors villkor i samhället. Esther har enormt mycket girlpower och är inte sen med att kritisera de patriarkala maktstrukturerna omkring henne.

Dessutom är språket genialiskt. Det är både lekfullt och lätt, men även väldigt kvävande. De stycken där Esther är som mest sjuk är tunga att läsa. Långa och obegripliga meningar varvas med korta, hackiga och väldigt rationella uttalanden. Som läsare kommer en verkligen in i vad som händer i Esthers huvud, vilket, ja, är väldigt obehagligt helt enkelt. Jag fick huvudvärk och blev illamående ett antal gånger och måste verkligen tvinga mig själv igenom de kapitlen. Men det var helt värt det, bara en rakt igenom fantastisk bok.

19.09.2014 kl. 13:45

Americanah

Ett boktips kommer lastat:

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie handlar om Ifemeflu och Obinze och hur de som tonåringar träffas i Lagos och blir kära. Men deras Nigeria är ett militärstyret land som de som har möjlighet strävar efter att lämna. Så när Ifemelu får ett stipendie för att studera i Amerika tar hon chansen och flyttar. I Amerika möts hon av såväl motgångar som framgångar, men framförallt något hon aldrig stött på hemma i Nigeria: ras. Den ursprungliga planen var att Obinze skulle följa efter Ifemelu direkt då han tagit sin examen. Men det visar sig att det är omöjligt för honom att få visum. Istället hamnar han i London och det dunkla livet som papperslösa immigranter lever.

Flera år senare bestämmer sig Ifemelu sig för att återvända till Nigeria. Hon söker redan på Obinze som nu är en rik och betydelsefull person i Lagos. De möts igen i vuxen ålder, och tvingas se sina livsval i vitögat.

Americanah är Ifemelus och Obinzes berättelse, med det är även en berättelse om fördomar och kulturskillnader, om begreppet ras och om hur impregnerat, mångdimensionellt och svårtytt det ordet är.

27.08.2014 kl. 13:01

boklistan

Tegelstenar eller tunnisar?

Älskar stora episka berättelser och små finurliga historier. Bara boken är bra har längden ingen skillnad.

Bibliotek eller bokhandel?

Bibliotek är så fantastiska platser.

Ljudbok eller e-bok?

Är kräsen gällande ljudböcker men om uppläsningen är bra tycker jag de är fantastiska. Har aldrig läst en e-bok och trots att de säkert vore praktiska i mina studier har jag i princip inget intresse för dem.

Inbunden eller pocket?

De är mjukare och på något sätt mera sympatiska. Jag vet jag är lite knäpp som tänker så om böcker. Sen är de ju billigare också.

Vampyrer eller spöken?

Har läst första delen av Twilight och fattade liksom inte grejen. Men är sjukligt nördig på Harry Potter så det bli spöken.

En i taget eller slalomläsning?

Läser egentligen en bok i taget men har till exempel 3-4 böcker på gång just nu. Dock är de flesta såna jag lite gett upp med och planerar att plocka fram igen om en tid. När jag fastnar för en bok läser jag den och ingen annan.

Nytt eller gammalt?

Både och! Vi läser ju mest gammalt via studierna så just nu väger jag upp alla klassiker med nytt på fritiden. Men annars både och!

Bokmärke eller hundöra?

Älskar hundöron. De gör böcker liksom ännu mer sympatiska. Är sämst på att använda bokmärken. 

Snacks eller godis?

När jag läser, helst inget, bara distraherande.

Biografier eller memoarer?

Väldigt outforskad genre för mig så jag tar båda två.

Skräck eller chicklit?

Egentligen ingendera. Kan inte handskas med skräck. Varken på film eller i böcker. Blir oftast irriterad av chicklit, men ibland är det väldigt roligt och genuint underhållande så jag väljer det. 

Soffan eller sängen?

Sängen.

Inne eller ute?

Ute om vädret tillåter.

Originalspråk eller översättning?

Så länge originalspråket är svenska, finska eller engelska.

Poesi eller prosa?

Läser nog mera prosa men älskar poesi de gånger jag fastnar för det.

Kvinnliga författare eller manliga författare?

Det är väl innehållet och inte könet på författaren som avgör. Eller så borde det vara. Tyvärr funkar ju inte samhället alltid så och det suger ju men det är en diskussion för sig.

Boken eller filmen?

Alltid originalet först och oftast är det ju boken.

29.05.2014 kl. 11:44

fredagen

På fredagen hade Kiasma gratis inträde för alla med studiekort så jag och Linn gick dit för att spana in Alfredo Jaars utställning. Den var helt fantastisk! Det är länge sedan jag varit så imponerad av en utställning senast. Gå och se den!!

Senare på kvällen bjöd Linn mig och Maria på sin nya specialité pasta vongole med tillhörande vin och spökhistorier.

Nu ligger jag och dör pollenallargi-döden men ska droga mig och sedan gå ut i kvällssolen för ljusa aprilkvällar vill en ta vara på.

27.04.2014 kl. 19:00

sagaswagga

Hey allihopa! Ni vet Saga, min kick ass kompis och partner in crime? Hon har börjat blogga! Jag vet, fantastiskt. Alla skall gå in och läsa:

http://sagaswagga.blogspot.fi/http://sagaswagga.blogspot.fi/http://sagaswagga.blogspot.fi/

21.03.2014 kl. 13:18

The God of Small Things

Är så väldigt dålig på att skriva om böcker jag läser men här kommer i alla fall ett tips.

The God of Small Things av Arundhati Roy är en berättelse om en familj där tvillingarna Estha och Rahel står i fokus. Boken utspelar sig i Indien och sträcker sig från 1960-talet till 1993. Bokens  nutiden och barndom vävs ihop och sakta återges händelserna som ledde upp till att allting gick fel.

Intrigen är extremt skickligt uppbyggd, detaljerna bär upp helheten och språket liknar främst poesi. Historien är känslosvallande på ett lågmält sätt. Jag minns hur jag låg på en strand i Frankrike och läste de sista kapitlen. Solen gassade från en klarblå himmel och det var säkert närmare 30 grader varmt men jag hade gåshud eftersom allt var så förskräckligt sorgligt, vackert och genialiskt. Kankse en mina top tio böcker.

14.02.2014 kl. 16:08

mentally somewhere else

I och med att vi på många sätt och vis lever allt mer via våra datorskärmar (jag vet jag vet men så är det ju tyvärr) är det ganska spännande att se hur berättelser av olika slag också överförs till våra skärmar. Här kommer tre stycken jag stötte på och tyckte var rätt fina:

1. 7p/10p. En slags mini-serie om ett par som börjar dejta via skype. Ännu knappa tio avsnitt kvar!!

2. Could have been a love story. Ironisk och sorglig. Tänk hur många kärlekshistorier aldrig helt enkelt hände.

3. Den här kortfilmen. Handlar kanske i främsta fall inte om kärlek utan mera om nätanvändning och hur en byter mellan olika flikar och gör hundra saker samtidigt. Utspelar sig helt och hållet på en datakärm och jag tycker den är rätt så genialisk.


bildkällorna finns här

22.01.2014 kl. 10:31

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com