Americanah

Ett boktips kommer lastat:

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie handlar om Ifemeflu och Obinze och hur de som tonåringar träffas i Lagos och blir kära. Men deras Nigeria är ett militärstyret land som de som har möjlighet strävar efter att lämna. Så när Ifemelu får ett stipendie för att studera i Amerika tar hon chansen och flyttar. I Amerika möts hon av såväl motgångar som framgångar, men framförallt något hon aldrig stött på hemma i Nigeria: ras. Den ursprungliga planen var att Obinze skulle följa efter Ifemelu direkt då han tagit sin examen. Men det visar sig att det är omöjligt för honom att få visum. Istället hamnar han i London och det dunkla livet som papperslösa immigranter lever.

Flera år senare bestämmer sig Ifemelu sig för att återvända till Nigeria. Hon söker redan på Obinze som nu är en rik och betydelsefull person i Lagos. De möts igen i vuxen ålder, och tvingas se sina livsval i vitögat.

Americanah är Ifemelus och Obinzes berättelse, med det är även en berättelse om fördomar och kulturskillnader, om begreppet ras och om hur impregnerat, mångdimensionellt och svårtytt det ordet är.

27.08.2014 kl. 13:01

boklistan

Tegelstenar eller tunnisar?

Älskar stora episka berättelser och små finurliga historier. Bara boken är bra har längden ingen skillnad.

Bibliotek eller bokhandel?

Bibliotek är så fantastiska platser.

Ljudbok eller e-bok?

Är kräsen gällande ljudböcker men om uppläsningen är bra tycker jag de är fantastiska. Har aldrig läst en e-bok och trots att de säkert vore praktiska i mina studier har jag i princip inget intresse för dem.

Inbunden eller pocket?

De är mjukare och på något sätt mera sympatiska. Jag vet jag är lite knäpp som tänker så om böcker. Sen är de ju billigare också.

Vampyrer eller spöken?

Har läst första delen av Twilight och fattade liksom inte grejen. Men är sjukligt nördig på Harry Potter så det bli spöken.

En i taget eller slalomläsning?

Läser egentligen en bok i taget men har till exempel 3-4 böcker på gång just nu. Dock är de flesta såna jag lite gett upp med och planerar att plocka fram igen om en tid. När jag fastnar för en bok läser jag den och ingen annan.

Nytt eller gammalt?

Både och! Vi läser ju mest gammalt via studierna så just nu väger jag upp alla klassiker med nytt på fritiden. Men annars både och!

Bokmärke eller hundöra?

Älskar hundöron. De gör böcker liksom ännu mer sympatiska. Är sämst på att använda bokmärken. 

Snacks eller godis?

När jag läser, helst inget, bara distraherande.

Biografier eller memoarer?

Väldigt outforskad genre för mig så jag tar båda två.

Skräck eller chicklit?

Egentligen ingendera. Kan inte handskas med skräck. Varken på film eller i böcker. Blir oftast irriterad av chicklit, men ibland är det väldigt roligt och genuint underhållande så jag väljer det. 

Soffan eller sängen?

Sängen.

Inne eller ute?

Ute om vädret tillåter.

Originalspråk eller översättning?

Så länge originalspråket är svenska, finska eller engelska.

Poesi eller prosa?

Läser nog mera prosa men älskar poesi de gånger jag fastnar för det.

Kvinnliga författare eller manliga författare?

Det är väl innehållet och inte könet på författaren som avgör. Eller så borde det vara. Tyvärr funkar ju inte samhället alltid så och det suger ju men det är en diskussion för sig.

Boken eller filmen?

Alltid originalet först och oftast är det ju boken.

29.05.2014 kl. 11:44

fredagen

På fredagen hade Kiasma gratis inträde för alla med studiekort så jag och Linn gick dit för att spana in Alfredo Jaars utställning. Den var helt fantastisk! Det är länge sedan jag varit så imponerad av en utställning senast. Gå och se den!!

Senare på kvällen bjöd Linn mig och Maria på sin nya specialité pasta vongole med tillhörande vin och spökhistorier.

Nu ligger jag och dör pollenallargi-döden men ska droga mig och sedan gå ut i kvällssolen för ljusa aprilkvällar vill en ta vara på.

27.04.2014 kl. 19:00

sagaswagga

Hey allihopa! Ni vet Saga, min kick ass kompis och partner in crime? Hon har börjat blogga! Jag vet, fantastiskt. Alla skall gå in och läsa:

http://sagaswagga.blogspot.fi/http://sagaswagga.blogspot.fi/http://sagaswagga.blogspot.fi/

21.03.2014 kl. 13:18

The God of Small Things

Är så väldigt dålig på att skriva om böcker jag läser men här kommer i alla fall ett tips.

The God of Small Things av Arundhati Roy är en berättelse om en familj där tvillingarna Estha och Rahel står i fokus. Boken utspelar sig i Indien och sträcker sig från 1960-talet till 1993. Bokens  nutiden och barndom vävs ihop och sakta återges händelserna som ledde upp till att allting gick fel.

Intrigen är extremt skickligt uppbyggd, detaljerna bär upp helheten och språket liknar främst poesi. Historien är känslosvallande på ett lågmält sätt. Jag minns hur jag låg på en strand i Frankrike och läste de sista kapitlen. Solen gassade från en klarblå himmel och det var säkert närmare 30 grader varmt men jag hade gåshud eftersom allt var så förskräckligt sorgligt, vackert och genialiskt. Kankse en mina top tio böcker.

14.02.2014 kl. 16:08

mentally somewhere else

I och med att vi på många sätt och vis lever allt mer via våra datorskärmar (jag vet jag vet men så är det ju tyvärr) är det ganska spännande att se hur berättelser av olika slag också överförs till våra skärmar. Här kommer tre stycken jag stötte på och tyckte var rätt fina:

1. 7p/10p. En slags mini-serie om ett par som börjar dejta via skype. Ännu knappa tio avsnitt kvar!!

2. Could have been a love story. Ironisk och sorglig. Tänk hur många kärlekshistorier aldrig helt enkelt hände.

3. Den här kortfilmen. Handlar kanske i främsta fall inte om kärlek utan mera om nätanvändning och hur en byter mellan olika flikar och gör hundra saker samtidigt. Utspelar sig helt och hållet på en datakärm och jag tycker den är rätt så genialisk.


bildkällorna finns här

22.01.2014 kl. 10:31

I find that the only way to get through life is to picture myself in an entirely disconnected reality.

Jag förstår inte hur jag kan ha missat den här lilla fantastiska filmen men nu är det misstaget rättat och allt är väl ingen.

Submarine handlar om 15 åriga Oliver som har svårt att passa in. Han är döds-kär i Jordana som är tuff och svår men som gillar honom tillbaka. Oliver vill vara världens bästa pojkvän men samtidigt håller hans föräldrars äktenskap på att rasa ihop och han gör allt han kan för att rädda det.

Filmen är full med underbara små finurliga detaljer och massvis tonårskärlek. Se den direkt!

30.11.2013 kl. 12:00

Frances Ha

bildkällan finns här

I onsdags gick vi på bio och såg Frances Ha. Filmen handlar om Frances som är 27 år och vill bli dansare. Den handlar om att vara vuxen och göra val, men även om att våga följa sina drömmar och inte ge upp. Tycker att alla som vill se en bra film borde gå och se den här. 

28.10.2013 kl. 15:12

Hey Dolly!

Som någon kanske minns läste jag Amanda Svenssons Välkommen till den här världen för en tid sedan och gillade den skarpt. Därför läste jag för en tid sedan även hennes debutroman Hey Dolly.


Handlingen kretsar kring titelkaraktären och hennes liv, och trots att de problem som berörs är vanliga tonårsteman är Amanda Svenssons sätt att närma sig dem absolut inte konventionellt, tvärtom. Språket är lekfullt och överraskande och Dolly själv lämpligt vrickad. Jag tyckte bättre om Välkommen till den här världen, men rekommenderar absolut även Hey Dolly.

bildkällorna

17.10.2013 kl. 18:12

Fragment av sensommaren

I måndags träffade jag Hanna i Sörnäs. Vi promenerade hem till mig, åt middag och pratade igenom allt viktigt. Sen gick vi på utomhusbio med en massa kompisar och såg Moulin Rouge i augustikvällen. Utomhusbio är kanske bland det mysigaste med augusti.

I torsdags var det konstens natt och planen var att pricka av en massa spännande program. Dock slutade det hela med take-away picknick och allt för mycket att ta igen med saknade studiekompisar för att det skulle bli tid över för annat.

Igår skulle jag dricka hejdå-vin i parken men jag ändrade mig i sista minuten och sprang till stationen och hoppade på Y-tåget istället.

Någon timme senare plockade min mamma upp mig på stationen och sedan anlände vi lämpligt till den här vyn. Drack lite vin och såg på deckaren för att sedan baka mitt-i-natten äppelpaj och somna under mjuka lakan.

I morse åt jag frukost i solig trädgård, plockade lite äpplen, tog ett dopp och åkte sedan tillbaka in till stan. Inte direkt den vettigaste visiten men livet finns ju inte till endast för förståndiga beslut.

24.08.2013 kl. 15:59