När jag fyllde 23

 

Fredagen 2.12 fyllde jag 23. Känns som om vi gjort en fin tradition i Mesotoko av att bjuda varandra på dreamyga födelsedagsbruncher. T ex när jag fyllde 22 och när Linn fyllde 23. Hur som serverades jag bellinis och avodoacobröd och chiapudding och smoothie och prinsessbakelser. Tack var så gott <3

Dom här två fina satt mittemot mig och Hellen bredvid mig. Dreamteam. Efter två timmars brunch var det dags att dra vidare.

Till EMMA nämligen. Helt skretträtande hur svårt och förvirrande jag tycker det är att ta bussen till Esbo när jag inte har några som helst problem med att ta bussen till okända förorter i Helsingfors. Hmm. Tror det handlar om att jag ändå känner till och vet alla "knytpunkter" i Helsingfors, typ Östra centrum, medan Hagalund bara är sjukt främmande för mig. Ni får räta mig för detta. Nåja, hur som så gick vi och såg utställningen På spaningn efter nutiden. Vi tyckte den var fin :)

Efteråt tog vi bussen tillbaka till stan och gick förbi Julgransträdgården utanför Nationalmuséet. Så fint och stämningsfullt och mysigt :)

Kolla vilket bra crew.

Sen åkte vi hem igen och gjorde iordning för middag. Mia och Maria och Oskar var också där. Vi drack prosecco och åt risotto och spelade Värvet-spelet (dream-combo).

Dessutom var all mat rosa-färgad. Det var rödvinsrisotto och red-velvet cake till efterrätt. Plus julens hit-drink: prosecco och pytteliten skvätt blossa-glögg (pröva!!). Dock att min kamera sorgligt nog håller på att dö och ej klarar av att föreviga i mörker. Stal denna bild av Saga :)

Sen satt vi kvar i tusen timmar och pratade i mun på varandra och analyserade personlighettyper och egenskaper i oss själva och varför vi dras till fel personer och allt möjligt annt sjukt relevant.

Tills vi klockan ett åkte vidare för att dansa. Stötte på Edith i spårvagnen som var på väg hem från jobbet och drog med henne. Sen på Eriksgatan träffade vi Rosa och hennes kompisar som lurade oss med till en sliskig klubb där hennes bf spelade skivor. Vi fick önska vad vi ville av honom pga min födelsedag vilket gjorde det värt ändå.

Sen gick jag och Hanna hem i kylan och satt i köket och åt avocadobröd och drack skumpa som blivit över innan jag slockande i min säng.

Så fin födelsedag <3

 

Publicerad 07.12.2016 kl. 15:37

Paristips

För exakt två veckor sedan på måndagen var jag i Paris och det var 15 (!!) grader varmt. Höll på att avdunsta till inget alls i min vinterjacka. Tur att jag inte gjorde det ändå, utan gick på två olika muséer istället.

En sjukt bra grej i Paris är att nästan alla utställningar är gratis för européer under 26 år. Extra bra när en är turist och har all tid i världen att strosa runt och kolla på konst.

Första anhalten var Galerie de Paléontologie et d'Anatomie Comparée. Det är ju inte konst iofs utan ett naturhistoriskt museum. Tror det är rätt vanligt att folk sett bilder härifrån i sitt instagramflöde. Jag har i alla fall gjort det jättemånga gånger. Dock helt rimligt pga så himla häftigt och fotovänligt. Hängde här någon timme eller två och kollade på knäppa förhistoriska djur, giraffens halskotor (så imponerande) och fiskarnas gälar.

 

På eftemiddagen efter promenad längs Seine och lunch gick vi till Pompidou centret. Har varit där alla gånger jag varit i Paris men den här gången var första gången jag tog mig in på någon av utställningrana. Vi gick till muséet på högsta våningen som hade rätt bred samling modern konst från 1900-talet. Kollade på den och pausade på balkongen med denna anspråkslösa utsikt av solnedgången över staden.

Det var allt för idag. Två Paristips från mig till er.

Publicerad 05.12.2016 kl. 15:50

flyktbeteende

 

Hej babes! Jag fyllde år igår, ett relativt obetydligt skifte mellan 22 och 23 år. Dock helt legitim orsak och bli salongs på bellinis mitt på blanka förmiddagen, kolla på konst istället för kurslitteratur, äta red velvet cake till middag och skriksjunga till Whitney Houston på obskyra dansgolv på småtimmarna. Får återkomma till detta i separat inlägg.

Hur som, vaknade i morse efter 3 timmars sömn och var okapabel till att somna om. Ända jag kunde tänka var att jag ville bort från stan. Sagt och gjort. Så nu är jag på landet, andas skogsluft, hänger med min pappa och sover i svala sovrum med blommiga tapeter och blåbärsfläckiga jeans.

Tänker glömma alla julfester och bara dricka glögg och kolla på film ikväll. puss hej hörs nån annan dag.

Publicerad 03.12.2016 kl. 17:07

Svar på era frågor del 1

hej babes, här kommer första satsen med svaren på era frågor.

Har en fråga! Eller två. Vad jobbar du med och vad pluggar du?

Hej! Jag läser nordisk litteratur på Helsingfors universitet, pluggar på heltid och har valt att inte alls jobba det här året utan bara njuta av friheterna som studielivet innebär :)

Inte en direkt fråga men kör ändå!
Kan du inte berätta lite om posterstories, hur kom ni på idén, hur ser arbetsprocessen ut och hur går det?

Ja visst! Postrestories är alltså en ihopvikbar affisch med en novell på ena sidan och en illustration som tolkar novellen på den andra som jag, Linn och Saga ger ut. Idén med en affisch som kombinerade illustration och novell var ursprungligen Linns, för flera år sedan. Idén flöt runt en tid som något vi pratade om då och då helt enkelt. Våren/sommaren 2015 kom den upp igen, då med tanken om att lyfta fram olika skribenter och illustratörer för varje nummer. Konceptet kändes för bra för att inte verkställas, så vi bestämde oss för att helt enkelt göra det.

Linn som är grafiker har tagit ut formatet och ansvarar för det visuella, hon har även illustrerat första numret och det senaste numret tillsammans med Emilia Kannosto. Jag och Saga har ansvaret för det litterära innehållet, aka novellen. Vi beställer/väljer ut den, korrläser och kan i vissa fall be skribenten redigera lite. Dessutom har vi huvudansvaret för olika slags administrativa grejer som måste fixas, typ ekonomi och sånt.

Vi gör Posterstories vid sidan om jobb och studier och främst eftersom vi tycker det är en rolig grej. Hittills har vi hållit på i ett år och testat oss fram och experimenterat med hur vi vill jobba. Framtiden är lite oklar, så den kanske jag inte ska prata om. Hoppas dock att vi ska kunna fortsätta jobba med Posterstories och hitta en mer stabil grund för utgivningen! Ni kan följa Posterstories på instagram, där uppdaterar vi när det händer saker :)

Hej! Kan du inte berätta lite om ditt kärleksliv? Du är så super hemlig om sånt. Obs fattar ifall det känns privat :) sen undrar jag vad du har för framtidsplaner och vart man ska gå ifall man vill gå ut i Helsingfors?

Hej! Alltså vill typ svara ja absolut men eh känner att det kanske ändå inte helt är på sin plats. Förhållanden som är nya/ odefinierade är nog inte bra ämnen att blogga om, de innefattar ju oftast mer än en sårbar person. Men kan ju säga såhär: gillar överlag att dejta och hångla och förhåller mig rätt casually till sånt. Blir dock ca aldrig kär och är väldigt mån om mitt eget space vilket gör att jag tröttnar snabbt och lätt kan vara rätt picky.

Mina framtidsplaner innefattar att komma på ett ämne att skriva gradu om, skriva den och sen brace myself för vad jag ska göra efter att jag tagit min examen. Ehhehe #framtidsångest

Tycker helt ärligt att Helsingfors uteliv är rätt lame just nu, går helst på hemmafester eller hänger på mysiga barer med skumpaerbjudanden :) Annars är det är antingen pretantiös techno eller sunkiga karaokebarer som gäller och gillar inte riktigt någondera. Undrar mest vart alla indieklubbar försvunnit :´(

Men okej ställen jag ändå gillar är: Siltanen, Café Talo, Bar nr 9, Kaikus peräkammari, Eerkinkatu 11 (pga brukade vara Roska), Tenho, Bar Molotov, Tavastia för spelningar eller ifall du är 18 :)

 

Hej!
Du verkar hänga mycket med dina gymnasievänner och ditt squad från Mesotoko? Undrar bara, är ni supertighta så att det är svårt att bli vän med er eller är ni öppna för att få nya kompisar? :)

Muhahah you can’t sit with us. Nånejjj. Vi är supertighta men också rätt sociala och gillar att få nya kompisar (vem gör nu inte det?). Skulle säga att det är rätt lätt att bli kompis med oss förutsatt gemensamma intressen etc :)

Hej! Bland alla städer du studerat i/upplevt, var har du trivats bäst? Vilken är den ultimata studiestaden i din mening?

Har ju bara bott/studerat i Helsingfors och Lund och älskar båda två, dock omöjligt att jämföra. Lund är dödsmysigt och på många sätt den ultimata studiestaden (litet, fint, bra universitet, mycket som händer och nära till större städer) dock även lite väl litet i längden… Jag ser inte Helsingfors som min studiestad utan framförallt som min hemstad (som jag dessutom råkar studera i). I ren studiestadsupplevelse kanske Lund isf, men ifall man också vill leva utanför den kontexten medan man studerar så Helsingfors.

Städer jag hängt i som jag gillat extra mycket och lätt kunde tänka mig bo i är t ex Berlin, London, Malmö och Köpenhamn.

Hur kom du på ditt bloggnamn?

Jag var 15 då så jag minns inte riktigt. Men Kaneli = kanel = spicegirl. Tyckte väl det passade pga spicegirls-generationen med tillhörande girlpower attityd. Obs är rätt ironisk också så namnet kanske inte är 100% seriöst. Spice it up bygger väl direkt på samma grejer, men framförallt på att bloggen ändå fokuserar mest på roliga grejer i vardagen (<-- det där kanske var en efterkonstruktion, men ändå rätt bra isf)

Hej! älskar att läsa din blogg, en stor inspirationskälla för mig!:) för stunden undrar jag ifall du kan tipsa om vin (både bubblande och icke-bubblande) och hur du lyckas få dina bilder så stämningsfulla. Ha en bra dag!:)

Aww thnx! * blir rörd *

När det kommer till bubbel gillar jag prosecco bäst (Fiorellino extra dry tack!) och cava typ lika mycket (Jaume Serra är mest prisvärda som finns på alko, dock sjukt ful nya flaska…).

Vitt vin: gillar Riesling mest, Kung Fu Girl när det är special treat, annars mitt bästa ever vinfynd Bliez Riesling. Tog det en gång på må få pga fin flaska och nu dricker ca alla jag känner det pga hlet löjligt gott.

Är rätt dålig på rödvin (eller bra på att dricka det, men dålig på att veta något om det) så tänker ej tipsa. Ni kan tipsa mig istället :)

Känner att jag nog inte är bästa personen att gå till för fototips eftersom jag är 100% ”självlärd” och mest gått på magkänsla och lärt mig vad som funkar efter hand (= svårt att verbalisera hur jag tänker när jag fotar). Identifierar mig lite med Phoebe från Friends när hon skulle lära Joey spela gitarr och hade egna begrepp som hon hittat på för alla ackord :) Men typ viktigaste jag tänker på när jag tar bild: hur är ljuset och varifrån kommer det? Utan ljus kommer en ingen vart. Sen kan jag vara ganska mån om just en viss stämning på bekostnad av bilder som rent objektivt är ”bättre” men där stämningen är helt off.

Vad skulle vara din drömdejt? Vad skulle vara ditt drömyrke?

När det kommer till dejter uppskattar jag enkla koncept, typ dela en flaska vin i en park och prata mycket, kanske ifall det går vägen hångla lite. Eller lång promenad som slutar på ett mysigt café. Är inte så mycket för en massa aktiviteter eller sånt.

Men okej drömdejt: Det är sommarkväll och min dejt möter mig vid hamnen med en liten båt och picknickkorg och vin. Sen åker vi ut till någon mysig lite avlägsen skärgårdsö där vi dukar upp allt på klipporna, vi avbryter hela tiden varandra pga finns så mycket att säga, vi blir tipsy utan att märka det, sen går solen ner och vi tycker nattdopp låter som bästa idén så vi simmar lite (ingen point att dejta någon som ej gillar nattdopp ju) och sen hånglar vi på klipporna forever.

Eller! Drive in bio! Popcorn! Smuggelvin! Och någon halvkul actionfilm ingen bryr sig om så man kan hångla istället.

Den som kan berätta för mig vad mitt drömyrke är får tiotusen poäng och en kyss. Just nu vill jag mest fortsätta studera (är verkligen inte färdig med att lära mig nya grejer, ju mer jag lär mig desto intressantare frågor uppstår som jag vill lära mig mer om). Vet i alla fall att jag vill jobba med litteratur och helst inte ha ett nio-till-fem kontorsjobb utan mer flexiga arbetstider. Och ja jag hör er viska forskutbildning etc men eh vi får se.

Kan du inte berätta mer om dina vänner? Ni verkar så himla tighta allihop, är ni det på riktigt eller är det bara så det ser ut? Och vad hände med din kompis Jannica? Har ni grälat eller varför hänger ni inte längre?

Vet ni jag tror mina vänner får ett helt eget inlägg pga de förtjänar det. Vi är minst så nära i verkligheten som det verkar på sociala medier. Folk pratar om att tjejers vänskapsförhållanden lätt är bitchiga och folk talar skit om varandra bakom ryggen. Känner igen 0% av det. Punkt.

Jannica bor i Berlin och vi skickar små ”jag saknar dig hjärtan” till varandra på whatsapp när det känns för jobbigt. Vi har inte grälat på flera år :)

Publicerad 30.11.2016 kl. 17:17

Söndagsmarknad och ösregn över Versailles

Hejj, skulle egentligen ha kommit med första delen av svaren på era frågor idag, men har ej hunnit svara på dem ännu (oklart hur, har seriöst haft den minst händelsefulla helgen på år och dar). Har däremot redigerat alla bilder från Paris pga bingat en podd och att redigera bilder är bästa bi-sysslan då, så vi fortsätter med det helt enkelt :)

Vi började söndagen i Paris med att gå till marknaden på Bulevard Richard-Lenoir alldelse nära där Linn bor. Gud vad franskt allting var. Liksom ostarna och inelvorna (yiks, I know) och grönsakerna och familjerna som helghandlade. Som att stiga in i en liten klyscha. Tycker överlag att Paris är väldigt stereotypt franskt i många avseenden, t ex mycket mera än Berlin är tyskt.

 

Hur som, moving on. När vi handlat klart gick vi upp till Linn och gjorde fruksot. Nam nam.

Efter en påtår eller två kollade vi upp tågtidtabeller, vi skulle nämligen på day-trip.

Till Versailles! Har ju en liten besatthet för vissa historiska epoker och bland annat Marie Antoinettes frankrike kan väl räknas som en sån. Då är Versailles ett måste som ni förstår. Har varit där en gång innan, i februari 2008. Då var det skinande sol och ganska lite folk på plats. Nu var det söndasgrusning och regn. Lite annan upplevelse kanske, speciellt eftersom trädgården enligt mig var det finaste och roligaste att titta på och det ju var lite trist i regnet. Hur som, vi fick göra det bästa av situationen.

T ex gå in och ta selfies i spegelsalen.

Min kamera blev förövrigt lite fuktskadad tror jag (ingen fara, den är redan skadad på ca alla sätt den kan för att ännu fungera, ska önska mig en ny till julklapp tror jag) och pallade ej med den dåliga belysningen inomhus, därvar mobilbilder.

Jag matchade helt oplanerat med slottet hihii.

Sen var vi klara med utflykten. På vägen bort från slottet gick vi ner i byn och köpte franskt mellanmål (quiche med tre ostar som mest smakade smör och ägg :D) och tog sen tåget tillbaka till Paris.

Vi vilade i några timmar hos Linn (gud vad det tar på energin att turista all day long) och på kvällen gick vi och åt middag och drack vin på en mysig kvartersrestaurang där maten tyvärr inte var så jätte bra. Dock hade vi väldigt roligt och ställde knäppa och knivigra frågor till varandra, så som t ex "vad är ditt mest framträdande personlighetsdrag" och "vad är din favorit sysslesättning/tidsfördriv/mental plats att vara på. Från Proust questionnaire ifall någon undrar hur vi kom på dem. Äälskar att ha såna samtal med nära vänner <3

Sen var det dags att gå och sova pga Paris-söndagen var slut.

Publicerad 28.11.2016 kl. 14:51

Apero, utställningar och indiebarer.

I fredags förra veckan landade jag, Saga och Oskar i Paris, ca 12 timmar efter att vi åkt hemifrån. Halvkul med försenade flyg och evighetslånga flygplatsbussar men we made it. När vi kom hem till Linn dukade hon upp typ det bästa frankrike kan erbjuda i matväg. Vi drack vin och åt oss mätta på ost och oliver, hängde med Linns kompisar som kom förbi och somnade nån gång närmare morgonen till nästan-spökhistorier.

Följande morgon (dag) efter att vi tagit oss ut och fått i oss mat planerade vi vad vi skulle göra av dagen.

Första stoppet blev Gustave Moreaus hem som nuförtiden fungerar som museum. Hela huset vars sprängfyllt med hans verk, speciellt de översta två våningarna som fungerat som hans ateljee back in the days.

De rosa väggarna och trappan mellan de två högsta våningarna var så extremt fotovänliga dessutom.

 

När vi var klara var det dags att röra sig vidare. Skymningen började lägga sig och vi råkade gå förbi en julmarknad och passade på att köpa snacks.

 

Till slut hamnade vi vid Seine och pausade för lite Turistiga pics :)

 

Sen gick vi över gatan till Palais de Tokyo. Så extremt fotovänlig byggnad!!

Så vi tog lite mera bilder :) Sen gick vi och såg Tino Sehgals utställning "Carte blanche". Utställningen är extermt hypad (inte utan orska, typ det häftigaste jag upplevt på ett museum på länge!) så det fanns en kö utanför, men det var helt värt det att vänta lite.

 

Efter utställningen tog vi Metron mot ett område där Linn visste många bra restauranger. Oklart exakt var inser jag nu. I alla fall. Vi gick till en liten mexikansk restaurang och beställde in tortillas, burritos och tacos. Det var trångt och mysigt och vi satt inklämda i ett hörn och blev tipsey.

 

Efteråt gick vi till Pop In (bra kuriosa är att jag varit där 3 av 4 gånger jag varit i Paris, känner mig nästan som en stammis) och drack billig öl och hängde tills klockan var halv två.

Slut på första delen av vår Paris-vistelse. To be continued etc.

Publicerad 26.11.2016 kl. 18:07

Snabbt hej

Bonjour babes! Är hemma igen efter fem fina dagar i Paris. Gud vad skönt det var med lite semester, speciellt i avseende att komma ifrån sitt liv lite och få perspektiv på grejer. Ovan ser ni mig poserandes bland Gustave Moreaus målningar i hans lägenhet. Ändå fint med rosa väggar känner jag. Jag är klädd i svart från topp till tå. Allt är från svenska klädkedjor, utom skorna som är från ett danskt varumärke. Representerar Norden etc hehe. 

Hur som, vi återkommer till semesterbilder senare. Tänkte mest komma in här och säga att jag lever men måste försöka styra upp mitt liv lite efter att ha ignorerat det i en vecka. Hetsläser en roman vi ska prata om på en föreläsning senare idag, dricker kaffe med ikaffe (<3) och lyssnar på Jonathan Johanssons nya album.

puss hej vi hörs.

ps. ni får jättegärna fortsätta ställa frågor till mig här. Känner spontant att desto knivigare och knäppare desto roligare :) Ska börja svara på dem i helgen tror jag.

Publicerad 24.11.2016 kl. 12:19

au revoir och frågestund

Paris i juli 2011

Okej prick just nu sitter jag och Saga och Oskar på flyget till Paris. Vi ska hänga med Linn över helgen dricka rödvin och promenera längs Seine och matcha med snygga fransmän på tinder till exempel. Har haft något konstigt magvirus som härjat fram och tillbaka hela veckan så kan ni alla ba hålla tummarna att den ska ta och försvinna en gång för alla. Tack uppskattar verkligen.

Och, medan jag är borta tänkte jag att vi kunde köra frågestund! I och för sig har ni kommenterat så extremt lite lately att jag typ funderar på om ni finns kvar? Men om ni gör så kan ni ju passa på att fråga sånt ni undrar över, eller önska er sånt ni vill att jag ska blogga om, så jag vet att ni finns hehe.

Okej hörs nästa vecka!

Publicerad 18.11.2016 kl. 10:10

Onsdagsprat och The Crown

Hej hur mår ni? Själv har jag haft en sjukt deppig början på veckan och legat hemma och varit sjuk och mått dåligt. Har som tur känt lite bättre idag och hoppas såå mycket att jag ska bli frisk tills fredagen, hade nämligen tänkt switcha Helsingfors till Paris och då vill en ju kunna dricka vinet och äta ostarna u know.

Hur som. Ändå rätt produktiv sjuklighet denna gång om jag får säga det själv. Har förutom att jag faktiskt pluggat en del och därmed nästan läst två romaner även blivit expert på det brittiska kungahuset under 1900-talet kan man väl säga. Har nämligen bingat The Crown på netflix (ni som hängt här länge kanske känner till min svaghet för bra brittiska kostymdraman, ah <3).

Serien handlar om Elizabeth II första tid vid makten. Det är förbjudna kärleksförhållanden, hemligheter vid hovet och politiskt maktspel. Dessutom väldigt välgjort och historiskt korrekt (tack wikipedia för att du finns till hands t ex i såna här situationer, har suttit med massa flikar uppe på telefonen och hela tiden kollat upp sanningshalten i allt, därav sån expert nu). När jag väl var i farten passade jag även på at se The King’s Speech och The Queen, bara för att Netflix råkade lägga till dem i helgen och sen meddelade mig att jag kanske skulle gilla dem. Bra med algoritmer etc. Och dessutom fick jag hänga runt på Buckingham Palace ännu några timmar, lol.

Hur som, se The Crown (trailern) tror den går hem även hos folk som inte är besatta av konceptet kostymdraman :)

Publicerad 16.11.2016 kl. 17:28

Mesotoko goes lågstadiedisco

 

I lördags hade vi fest hemma hos oss. Och inte vilken fest som helt, utan lågstadiedisco. Finns ju ändå något i att som vuxen få vältra sig i sina pre-teens festupplevelser. Vi hängde upp glittergardiner, blåste ballonger och kanske bäst av allt, monterade upp en videoprojektor i köket och projicerade musikvideon från 00-talet på väggen.

Innan gästerna kom beställde vi pizzan från nedre våningen och öppnade en skumpaflaska för att förfesta lite på köksgolvet.

Sen började folk dyka upp.

Matilda till exempel.

Och Saga. Observera hennes halsband <3

Vi hade ordnat lite program också. Till exempel fick man fylla i vänböcker och så hade vi mätning med små goodiebags.

Mia och en halv gnuggis på kinden. Älskar hur alla gick runt med gnuggisar och chokers!

Folk trängdes i köket as usual. I princip alla mina bilder är förresten därifrån pga videoproektorn gjorde ljuset så sjukt roligt.

Dock att vi hade nice discobelysning också på övrevåningen. Här satt Melina och Saga och pratade om något ytterst viktigt.

Dylan och Jacke hade sitt chocker game on point minst sagt.

Vilja också för den delen. Dessutom fick hon platsdiamanter att ha i ögonvråna. Vem vill inte ha det.

Sen lekte vi snurra flaskan och berättade hemligheter och shottade ufo-shots och skreksjöng med i våra mest guitly pleasure låtar från barndomen tills klockan var fyra.

Tack och hej sen var discot slut och följande dag mådde ingen speciellt prima men det kan vi försöka glömma så gått det går.

Publicerad 15.11.2016 kl. 13:39