sista dagen i maj

Sista dagen i maj hade jag och Hanna bestämt oss för att ha picknick-dejt. Jag vaknade tio minuter efter att jag borde ha befunnit mig vid sandviken så det slutade med att vi träffades 1,5 timme efter tidpunkten vi ursprungligen bestämt. Jag brukade vara punktlig, men sen träffade jag Linn och Hanna och nu är jag tydligen inte längre det. Hur som helst köpte vi olivbröd, brie och körsbärstomater som vi sedan åt över ångest- och skrattfyllda och diskussioner.

Att den här människan berövat mig min punktlighet och respekt för tidtabeller är synd för andra människor men mig kvittar det för hon har gett mig så otroligt mycket annat som aldrig kan mätas i vare sig tid eller andra onödiga av människan uppfunna mått.

04.06.2013 kl. 18:29

För jag vet att den här våren kommer döda mig.

Alltså blir inte klok på den här våren. Känner mig konstant så brutalt lycklig och gråtfärdig samtidigt. Solstrålarna gnistrar i de nyutspruckna löven och det gör ont för inget som är såhär vackert kan överleva mera än några korta flyktiga ögonblick.

15.05.2013 kl. 22:51

ett två tre

Alltså livet. Tänkte mest säga att jag är så himla fucking kompiskär i dessa två. Minns inte när vi blev ett självklart samband men vet att jag vill umgås med dem ända tills jag blir en skruttig gumma. Alltid ha dem högst på min senaste ringda lista, alltid kunna sitta på golvet och dricka vin tillsammans. Argumentera högt om ekoelitism, hypa framtiden och nuet, trösta, krama, skratta. Susa ner längs Runebergsgatan med famnen full av ballonger. Dra fingret längs världskartan och säga att vi kan åka vart vi vill. Huttra lite i kylig majnatt men veta att det som är tryggheten i livet finns alldeles invid, och just nu är det här vi väljer att vara.

11.05.2013 kl. 11:08

Det tar en del år, en del sår, att bli ung.

För några dagar sedan bläddrade jag av förekommen anledning igenom halva arkivet här på bloggen. Var redo att ångra ungefär hälften (och en del inlägg ser nog aldrig mera ljuset av dagen) men redan då jag kommit till förra sommaren ändrade jag inställning. Håller definitivt inte med allt som mitt 15, 16, 17 och 18 åriga jag skrivit, men kom samtidigt på att jag nog inte ångrar vem jag varit.

Istället var det överraskande roligt att läsa om allt vi hittat på, skratta åt hur dumma vi varit och överraskas av att vi trots allt tycktes ha en del vett i hjärnan. Att se ens liv vävas samman av minnen, personer, platser och länge sedan bortglömda ord för att bilda emotionella kurvor som virvlar fram mellan hemliga meddelande som bara jag själv kan tyda. Att inse hur vissa saker ändrats så drastiskt medan andra knappt gjort det alls. Ganska fint egentligen.

Tänkte att jag samtidigt kunde kolla lite och jämföra hur maj sett ut genom åren:

2009:

Finns minimalt med bilder men jag och Rosa åt i alla fall glass vid Eirastranden. Hennes hår var lika blont och ruffsigt då som nu, mina fräknar har inte försvunnit och jackan är fortfarande samma. Den dagen minns jag att vi promenerade runt i Eira och talade om hur våra liv skulle se ut när vi var typ 20 och redan flyttat hemifrån och studerade och levde självständigt. Kom fram till att jag helst ville bo någonstans i dessa kvarter och bara hänga med kompisar och läsa böcker alla dagar. Om jag inte uppnår något annat i livet kan jag i alla fall säga att jag uppfyllt mitt 15:åriga jags dröm.

2010:

Maj 2010 minns jag mest som en dimma av lycka. På valborg dansade vi vals vid lippakiskan i duggregn men annars slutade solen aldrig skina.Vi åkte på utflykter istället för att ha lektioner och solade i parken alla raster. Linn och jag kom på knäppa idéer mest hela tiden. Vi hade bland annat picknick i en rondell och klättrade upp på hennes tak via en livsfarlig stege. Smög vi in på barerna trots att vi var flera år ifrån myndiga och rusade ner längs skillnaden för vi så totalt höga på livet. Vissa dagar känns det som att vi trots allt vuxit en hel del sen dess, men andra dagar är jag inte helt säker.

2011:

Firade in maj med hallonsöta drinkar i plåtburkar på Linns tak. Några dagar senare bytte vi ut det sötsliskiga rosa mot stark, mörkorange öl och vände upp och ner halva östra Europa på vallfärd genom förintelsens minnesmärken. Mitt hjärta slog i otakt på grund av för mycket känslor som rusade från ena ytterligheten till den andra men om jag skulle få göra om en resa i mitt liv skulle det antagligen vara denna.

Annars invaderade Hanna och hennes sjömansklänningar mitt liv och tillsammans ältade/älskade vi livet (vid den punkten har inget nämnvärt ändrats). Syrenerna doftade intensivt och jag visste att jag inte skulle få vad jag ville men kunde inte låta bli att vara lycklig ändå.

2012:

På papper heter det att jag jobbade och läste på inträdesprov men egentligen gick jag mest längs solvarma gator och läste Murakami under vårt blommande äppelträd. Drack skumvin i kvällssolen var och varannan dag och var osäker på om livet var den bästa eller sämsta uppfinningen som fanns. Linn, Maria och jag flydde allt ansvar och ramlade runt ett körsbärsblommande Edinburgh i en vecka. När vi kom hem fick jag totalabstinens av att inte se dem ständigt och konstant.

En eftermiddag mötte jag Saga vid trapporna jag numera sitter på varannan dag och vi skrev inträdesprov och det är lustigt att tänka på att vi inte alls umgicks hela tiden då och att Porthania kändes väldigt skrämmande och bibliotekets stora fönster var täckta av byggplast.

Och nu, 2013:

Det går ju inte att sammanfatta en månad som knappt kommit igång men jag promenerar längs pastellfärgade gator, inreder mitt nya hem och drunknar under litterärhistoriska uppslagsverk. Planerar sommaren som är till bredden fylld av potential, skrattar mycket och ger fan i att sova. Imorse hade björkarna fått pyttesmå löv och ikväll tänkte jag träffa min bästa flickor och spontant dricka vin för det är onsdag och vi är unga.

07.05.2013 kl. 22:00

hej då

Hoppar av spårvagnen, korsar Bulevarden och promenerar genom koffparken. Det är förra torsdagen och plötsligt inser jag att om mindre än en vecka kommer det här inte längre vara hemma. För nu har mina fyra månader gått och idag packar jag upp allt och slänger nyckeln genom brevluckan.

Hej då hem som badar i solsken hela eftermiddagen. Hej då nudelmiddagar i soffan, spontana vandringar längs havet, förfester på golvet. Hej då till mera kvadratmeter än jag behöver, litervis med lakritste och nära till det mesta. Hej då till att kompisar ringer på dörren sent på kvällen och undrar om vi ska hitta på nåt. Hej då till Fabriksgatan som badar i solnedgången när jag kommer hem. Hej då till grannens hund som väcker mig om morgonen. Hej då hemma.

Ikväll åker jag till mina föräldrar och när jag överlevt Valborgsfirandet flyttar jag till Vallgård. Det kommer bli svinbra det med.

29.04.2013 kl. 17:25

Svalkar vinden värmer solen, känner du lyckan genom sorgen.

Turbulenta dagar. Går från passiv desperation till ordlös lycka. Maria och jag gör världens godaste frukostpannkakor och ältar sådant vi inte brukar älta. Sitter ute och läser i timmar. Min näsa täcks av fräknar som sedan drunknar i huden som blir en svag nyans mörkare. Lyssnar ut hela batteriet på min ipod. Vi träffas utanför en bar 20.20 och det är fortfarande alldeles ljust. Öl har aldrig smakat såhär gott. Ligger i Rosas säng och gör absolut inget en hel eftermiddag. Går på oändliga havspromenader. Aldrig har Helsingfors varit så bedövande vacker. Får lust att gråta på löpbandet.Tappar bort mig bland träffsäkra ord. Hanna och jag äter vitchoklad och talar om när man ska falla och när man ska låta bli. Vi ser en film som ger oss andnöd. Jag dricker hallonsoppa i sängen och ser på Girls. Sitter ännu mera i solen. Kokar broccolisoppa och äter middag över hetsiga diskussioner om politik och samhällsstrukturer. Och utan att jag vet hur det hände är det fredag igen.

05.04.2013 kl. 10:17

om en solskenshelg

Här kommer ett urval bilder från min eminenta helg:

Steg upp under beckmörka småtimmar. Åkte tåg och åt båtbuffé. Strosade runt på Mariehamns små gator. Blev nykär i litteratur. Drack rödvin på hotellrummet. Lyssnade på Bo kaspers orkester och sjömansvisor. Skrattade väldigt mycket. Stötte på vårens första blommor och irrade av misstag in på världen sötaste lilla café. Åt tapasmiddag och blev salongsberusad. Tänkte hundar gånger om hur mycket jag gillar mina studiekompisar och hur fint det känns att tillhöra den gemenskapen.

Lite sådant.

Alltså bara väldigt väldigt lyckad resa, trots förkylining och studiestress.

19.03.2013 kl. 18:29

vårvinter och en eftermiddag vid ett soligt köksbord

I söndags var det första gången det här året jag kände solen värma.

Älskar hur hoppfullt livet känns under de där första soliga vårvinterdagarna. Hur iskorpan smulas sönder i kanterna och det droppar från varteviga tak. Luften är inte varm men den doftar liksom sol. Längtar efter våren så mycket att det nästan gör ont i kroppen.

Befinner mig en lyrikanalys ifrån lovet. Är inte precis stressad, snarare allmänt studietrött. Utled på att konstant ha olästa romaner noveller artiklar recensioner hängande. En vecka lov och London kunde inte komma lämpligare.

Har tillbringat eftermiddagen i sällskap av Tomas Tranströmer. Väldigt intressant och genialisk, visst. Tappade bort mig bland nobelspris, Freud, drömtydingar och annat orelevant. Fick kanske med något viktigt också. Fast nyss sade hjärnan stopp. Gjorde ny playlist på spotify i stället och undrar varför vi inte valde att analysera typ Håkan eller Markus eller nån annan vars ord jag redan känner utan och innan. Det här skulle ha varit kanske hundra gånger lättare då. Intalar mig själva att jag lär mig mera på det här sättet.

27.02.2013 kl. 18:36

och vi går ut och brinner upp i natten och skyller allt på våra fyllehuven

I lördags satt vi runt Marias köksbord och i hennes säng och på hennes golv och köksbänk med en massa bra vänner. Sen gick vi ut och dansade.

Lördagskvällarna flyger förbi så rysligt fort. Och just där, kring 23 på förfesten, när vi poppar skumppa, gör spagater på golvet och precis hela livet känns fantastiskt, där vill jag stanna bara lite längre.

18.02.2013 kl. 16:54

Här och nu.

Bildkällorna

Dagarna kommer mot mig. Det händer för lite och för mycket. Ingen ordning på något alls trots att jag inte kan sätta fingret på var oredan ligger. Går på kyliga kvällspromenader längs vattnet, stirrar ut över Busholmen tills mina öron blir illröda. Dricker kopiösa mängder te och ser om min första Disney förälskelse, förvånas av allt mina barnaögon missade. Hanna och jag diskuterar pojkar och män. Peppar inför nästa helg innan den förra tagit slut. Springer på föreläsningar och springmatta. Går till min gamla skola för att se nya slutarbeten. Förvånas över hur lika allt är, och olika. Har börjat sätta sojamjölk i unicafé kaffet. Köpte en tigertopp tidigare idag. Mötte nyss min pappa på gatan. Han gav mig en fribiljett till DocPoint, borde springa på honom oftare. Solen sken i morse. Längtar efter sommaren. Men inte riktigt än. Är lycklig här och nu.
22.01.2013 kl. 18:30

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com