7 st rosa recept

Fredagen till ära (och i förebyggande syfte inför en grej om ett par veckor) har jag sökt upp recept på mat som är rosa färgad (obs superrimligt tema!)

Tänkte dela mina bästa fynd med er också, blir ju orättvist om jag bara håller dem till mig själv. Förresten tycker jag ofta att recept från pinterest kan vara lite väl invecklade, men har själv haft bra erfarenheter med att förenkla dem lite :)

Kocka loss:

Almond Crepe Cake with Raspberry-Rose cream.

Beet and Cumin Fritters from Peace & Parsnips.

 

Rosemary Sea Salt and Vinegar Beet Chips

Red Velvet Brownies


Raw beet and apple salad

Zinfandel Grape, Rosemary + Gin Crush

Creamy Strawberry Basil Popsicles

Här finns min mat-mapp på pinterest, för den som inte fick nog av det här.

Publicerad 11.11.2016 kl. 16:41

Vinterlista

Vilken dag att vakna upp till. Fönstren på vår balkong är insnöade och allt känns mörkare än igår. Orkar inte med flödena på sociala medier och kan ändå inte låta bli att fastna där. Känns lite knäppt och respektlöst att blogga om något annat än vad som hänt i natt, men det här är ingen politisk blogg och jag ska inte skriva av mig min frustration, ångest och rädsla här. Ringer min mamma istället, sms:ar med kompisar och försöker hitta ljusglimtar i mörkret. Dessutom kan det ju hända att ni gärna tar en paus från nyhetsflödet från USA ni med.

Vi kör en lista om vintern istället.

Vad tycker du om vintern? Från november till typ början av februari tycker jag det är okej med vintern. Då helst med snö och mänskliga minusgrader. Gillar julen och allt som ingår i den förutom konsumtionshysteri. Älskar nyårsafton. Och så gillar jag soliga vinterdagar i februari när folk går på långpromenader längs stränderna och dricker varma drycker på överprissatta caféer. Och immiga fönster på nattklubbar och stjärnklara nätter och pulkabackar. När det fortfarande snöar i slutet av mars vill jag krypa ihop till en lite hög och gråta.

Hur kommer du se ut i vinter? Typ såhär. Vill ha stadiga vinterskor, lång och varm jacka och varma lager kring huvud och hals. Hoppas dock kunna frammana mindre skeptiska/ledsna miner också :)

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader? Haters gonna hate men jag väljer typ -20 grader i alla fall från december till början av januari. Klarar ej av fem månader av fukt, regn och mörker. Sen får det gärna vända. +10 är ju dessutom rätt varmt, nästan vår ju.

Några särskilda planer för din blogg i vinter? Nope. Bloggar för att det är roligt och som en hobby. Det är viktigt för mig att det här inte är ett ställe där jag måste prestera och ha mål. Att blogga ska vara något jag njuter av, inte ett till måste eller borde i livet.   

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskall ute? Tar ett varmt bad, virar in mig i filtar, går i mjuka tofflor eller varma sockor, rör på mig så att blodcirkulationen får fart.

Berätta om ditt bästa vinterminne. Om jag tänker konkret på vintern som årstid (med snö och sånt) och minnen i direkt relation till det är det nog mycket barndomsminnen från pulkabackar och skidutflykter. Från realtivt vuxen ålder tänker jag t ex på när jag spenderade en vecka på landet, läste till studentskrivningarna och hundvaktade våra kompisars adorable hund Alli. Då gillade jag vintern mycket, var ute och skidade på isen och sånt. Ska helt tydligt vara ute för att uppsakatta vintern :)

Nämn fyra saker du vill göra i vinter. Hitta tid att skriva, fira jul utan gräl (kommer ej ske, min familj i väldigt kärleksfull men ändå, 4 stycken temperamentfulla individer = tjaffs), köpa biljetter långt bort, komma på ett ämne att skriva min gradu om.

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna. Ska rapportera as we go. Vill gärna se Tove på Svenska teatern i alla fall, och sen läsa Sara Stridsbergs Drömfakulteten och Darling River i forskningssyfte. Måste utreda en grej känner jag. Och EH Gilmore Girls nya säsong obvi.

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern? Så himla mycket. Jag vill hinna vara med och baka pepparkakor och se filmer och sova länge och åka på utflykter utan att måste stressa iväg till ett arbete som ger mig ångest. Tror ändå det kommer gå.

 

Publicerad 09.11.2016 kl. 16:10

en lördag i bilder

I lördags var jag ganska bra på att fotografera grejer jag gjorde. T ex min frukost som jag åt. Kolla hur matchad den blev. Gröt med blåbär och banan och havremjölk + kaffe + vitaminer för sånt är extra viktigt, speciellt i november känner jag.

Hade lite tända ljus också, för det höjer ju ändå mysfaktorn avsevärt. Sånt är också extra viktigt i november. Sen satt jag kvar och kokade mera kaffe och jobbade med lite olika grejer i ett par timmar.

Sen sminkade jag mig och försökte göra nåt vettigt med mitt hår. Vi är lite osams just nu om ifall ni vill veta. Men det torde väl lösa sig så småningom.

Efteråt gick jag ut. Det är helt knäppt hur kallt och vintrigt det blev mitt i allt. Dock att jag medan jag gick längs vattnet kom på att jag föredrar Skatudden på vintern. Älskar färgskalan och hur lite folk det är + hur fri utsikten blir när alla båtar är borta. Mvh vill helt klart ha stadsdelen för mig själv :)

Fast sen dök jag in till värmen på Johan & Nyström och där gillar jag ju att det finns andra än bara jag. Beställde en latte (dricker typ aldrig latte så måste påpeka det skillt :)) och läste Kinfolk innan min dejt dök upp.

Förresten rätt knäppt hur lite jag hänger på Johan & Nyström med tanke på att det enligt mig är ett av Helsingfors trevligaste cafér. Deras kaffe är svingott, utrymmet supermysigt och personalen är alltid ögongodis deluxe (hur kan baristan vara så snygga?) <3

På kvällen kom Saga hit och vi dukade upp vårraullar som skulle intas i sällskap med vin och bra samtal. Classic bra lördagsmiddag <3

Sen åkte jag och Hellen på hemmafest till Tölö och satt på golvet och pratade med kompisar och drack mera vin och gjorde annat en gör på hemmafester. Sen var lördagen slut.

 

Publicerad 07.11.2016 kl. 15:33

Frukostmöte

Kolla hur drömmigt frukostmöte vi hade igår?

Eftersom vi skulle skypa med Linn och det är lättare att göra hemma än på exempelvis café mutade jag Saga att komma till Mesotoko med löfte om frukost. Kunde förövrigt värma croissanter varje morgon bara för doftens skull, typ mysigaste ever.

Hur som, efter mötet skrev jag färdigt och lämnade in en essä jag haft ångest över i två veckor (!!). Sen borde jag säkert ha gjort en massa annat men var liksom så lycklig över att essän var ur vägen att jag helt fräckt tog helg klockan två. Surfade runt, drack tusen påtår kaffe och åt frukostrester till lunch (<-- värsta saken att göra när en har annat som pickar på, men när en har ledigt är det kanske ultimata formen av avslappning).

Har förövrigt gjort samma sak med telefonen en timme i sängen nu. Tänkte att det kanske är bäst att stiga upp, tänker worka den här lördagen med att gå på stan, fika, välja vin och sånt kul. bye bye xx

Publicerad 05.11.2016 kl. 10:15

Comfortfood och kompisar

I lördags efter att vi slutat jobba åkte jag, Hanna och Saga till stan. Saga hade tidigare frågat ifall vi inte kunde gå till Ysin för att dricka vin och äta comfort food. Aspelut sa vi. Vi var alla rätt trötta och slutkörda på mingelfronten, så vi gjorde ett gemenstamt beslut att skippa alla Halloweenfester och bara ta det lugnt. Någonstans som kändes varm och hemtrevligt och tryggt.

Nappade åt oss ett bord vid fönstret och satt sen där resten av kvällen. Vi pratade bland annat om sånt som irriterar oss hos folk vi känner. Känner alltid hur dålig karma bara kommer flygande mot mig direkt en kommer in på såna ämnen, samtidigt som det är väldigt värdefullt att säga vissa saker högt. Antingen hör en själv hur idiotisk en låter och kan bara konstatera att problemet ligger hos en själv, eller så får man genklang och inser att det en stört sig på är något som en kanske borde ta upp med personen i fråga. Eller hur tänker ni?

Vi pratade förresten om tusen andra saker också. Maten må ha varit comfort food men tänker att det framförallt är sällskapet som är tryggt och bekvämt. Den här hösten har jag försökt ta hand om mig själv lite bättre än jag gjort tidigare. Jag har gett mig själv tid och unnat mig sånt jag velat ha, men samtidigt testat mig fram i vad det är som verkligen får mig att må bra (typ, gå ut och träffa folk och dansa och dricka vin vs stanna hemma, ta ett bad, kolla film, det är svårt att veta faktiskt). Jag experimenterar fortfarande med en del komponenter, men det som i alla fall finns på min top tre av saker som gör mig lycklig är att umgås med mina vänner. Ändå värt att poängtera ibland <3

Nu ska jag sminka mig och sen gå it i snön(!!) för att hinna på min föreläsning. puss hej.

Publicerad 02.11.2016 kl. 10:35

Bokmässabubbla och mysfaktor

Huh vilken radiotystnad det varit här. Det beror mest på att jag varit i en av mina tydligen återkommande bokmässabubblor. Dvs. har hängt på bokmässan i Helsingfors majoriteten av min vakna tid torsdag till söndag förra veckan. Det är ju inte bara en fysisk bubbla (mässcentert har ju inga fönster så där inne har folk ingen aning om världen utanför) utan också en psykisk bubbla, där böcker och litteratur liskom får övertaget och nästan blir verkligare än det verkliga livet. Det är coolt och obehagligt på samma gång.

Hur som, nu är jag tillbaka igen. Tänkte mest komma in och kolla läget här. Har varit ute hela dagen men kom hem för någon timme sen. Ska spendera resten av dagen med att bena ut livet efter helgen. Eller hehe, kanske mest krypa in under en filt, dricka kaffe och läsa ikapp lite dikter och artiklar.

Och på tal om mysighetsfaktorn i meningen ovan. Jag möblerade ju om i mitt rum för en tid sedan. Såhär ser det ut nu (till skillnad från hur det var förr <-- ok haha kul att jag publicerat det där inlägget prick efter bokmässan förra året, vad är oddsen??). Hade i flera månader en känsla av att möblerna stod fel, att deras riktiga platser var på andra ställen i rummet. Sen en dag i classic-prokratinationsanda började jag skuffa runt sängen och på grund av det bordet osv. Älskar slutresultatet! Vill bara hänga här dag ut och dag in, vilket är så himla värdefull känsla, speciellt nu i och med hösten och vintern när vi ändå oftast hellre är inne än ute.

okej bye bye hörs igen en anna dag!

Publicerad 31.10.2016 kl. 15:47

In Transit

Från typ början av augusti till början av oktober gick jag ju runt och pratade om In Transit av Hannele Mikaela Taivassalo då och då, både på bloggen och irl. För att inte tala hur många gånger jag fotade den, haha rensade bilder på min telefon nyligen och raderade säkert närmare 50 bilder på den, mycket möjligt att jag tog ett foto varje gång jag läste :D Med all rätt dock, så sjukt fint omslag ju. Vi fick ett par ex av Förlaget eftersom vi läste den i vår bokklubb (tack tack!!). Jag träffade Jenna i Kampen efter att hon varit efter böckerna och sen i spårvagnen hem satt jag och typ klappade min bok för tyckte den var så fin :´)

Hur som helst, insåg just att jag helt glömde bort att blogga om den sen. Och med tanke på att jag fullkomligt älskade boken känns det ju trist att inte tipsa er om den.

Skulle så gärna prata långt och länge om boken, men har funderat rätt mycket på den och är redan på så djupt vatten att jag typ har svårt att sammanfatta och hålla mig till det centrala. Började skriva en mindre uppsats åt er, men den tog ju aldrig slut så fick helt enkelt göra en helomvändning och skriva superkort istället.

In transit handlar – precis som namnet skvallrar – om att befinna sig i rörelse, på en resa, mitt emellan avgång och mål. Det är tre personer, Galadriel, Vera och Sem, som knyts samman av släktskap och huset med den vildvuxna trädgården de alla tillslut återvänder till. Sem från Stockholm, Vera från Helsingfors och Galadriel från lite varstans hon nu varit, London, Los Angeles, Paris, Bombay. De har alla återvänt, frivilligt eller av tvång, och lämnat något bakom sig. De övergav upplevelser som ingen de nu känner känner till, men som i grunden formade dem som människor. Det är det som den här boken handlar om, det som skedde i in transit.

Ba läs den, ok?

Publicerad 26.10.2016 kl. 18:39

Söndag när jag var bakfull, åt frukost i sängen och spotify bara spelade Shoreline.

Jag är en sån där provocerande person som sällan blir väldigt bakfull. Kan såklart känna mig lite trött och kanske inte helt med på hugget efter en utekväll, men mår sällan riktigt dåligt och är oftast uppe tidigt och sätter igång med grejer som vanligt följande dag.

Men undantag finns såklart. T ex igår när jag kom hem fyra på morgonen och sen fyra och en halv timme senare vaknade med känslan av att mitt huvud skulle spricka vilken sekund som helst. Kul. Not.

I alla fall. Efter att ha tyckt synd om mig själv i tre timmar utan att klara av att somna om steg jag upp gjorde det bästa av situationen. Fruksot i sängen alltså. Med mina kanske bästa pålägg dessutom, och bröd som Oskar bakat på onsdagen som jag frusit ner och nu värme upp så att dom var varma och mjuka <3 + smoothie och kaffe ofc. Var inte direkt sugen på mat men mådde ändå tusen gånger bättre efter att ha ätit :) Kollade på tre avsnitt Sex and the City också vilket var myisgt.

Sen kände jag att jag ttots huvduvärk/kallsvettningra absolut inte klarade av att ligga kvar i sängen utan måste iväg och få syre. Klädde på mig och gick ut och upp genom den här gula gången.

Sen kom spårvagnen och jag tog den in till stan. Har promenerat/joggat så mycket på Skattan att jag kanske fått nog för ett halvt liv käns det som.

I centrum kollade jag i lite butiker men där fanns för myckte folk och då gick jag upp mot Rödbergen istället.

Kände mig som en zombie som planlöst irrade runt bland alla hurtiga familjer på söndagpromenad. Blev ju typ inte bättre av att spotifys daily mix spelade fyra olika versioner av Shoreline åt mig på fyra sånger (hur är det ens möjligt?) Orkade dock inte byta och det var ju ändå ett passande soundtrack. Gillar förövrig den här versionen bäst om någon undrar :)

Efter en sväng ner till Havshamnen tog jag 3:an in till centrum där jag tänkt byta till 4:an men orkade inte stiga av förrän Hagnäs. Heheh. På kvällen köpte jag indisk take away (vitlöksnanbröd <333) och skypade med Luka som satt i Brooklyn och åt frukost. Ändå bra avslut trots rätt värdelös dag.

 

Publicerad 24.10.2016 kl. 18:15

10 bilder från en torsdag

Vaknade till den här vyn. Har ställt om möblerna i mitt rum så att jag nuförtiden bara kan lägga mig mot fotändan och glänta på gardinen ifall jag vill se Helsingfors skyline. Fint ju <3

Efter en stund gick jag upp, satte på kaffet och plockade upp tidningen från hallmattan. Åt en frukostbowl med blåbär, havregryn, kokosflingor, kardemumma, krossade linfrön och lite farinsocker + havremjölk. Äter minst en sån i dagen just nu.

Sen la jag på lite smink och valde kläder. Fick bli standardoutfit pga kände mig trött och inte så inspirerad :(

Tog jag med mig kaffe nr 2 upp till mitt skivbord och började "arbetsdagen" med att kolla facebook/bloglovin/mina mejl. Kan typ inte börja plugga/jobba ifall jag inte kollat internet först.

Efter att jag var klar (för stunden heheh) var det bara att sätta igång med att läsa. I sängen just den här dagen för det är lyxigt att göra ibland. Läste om en massa olika slags genusteorier kring medieforsknig för en uppsats jag ska skriva, men kände ärligt talat att jag inte riktigt hittat rätt litteratur för just min frågeställning. Fast nu har jag redan läst typ tre böcker och orkar/har inte tid att söka upp mera litteratur. Eh

Kring 13 blev jag hungrig och åt x antal såna här avocado-knäckisar (lite smör, mycket avodaco, lämpligt med chili, sen toppat med flingsalt och basilika/koriander = 7th heaven i knäckebrödsform). Passade på att blogga om förra lördagen i samma veva.

Sen måste jag faktiskt skynda för att hinna på min föreläsning. Hade tänkt gå till Uni för att få lite frisk luft och sätta igång min hjärna igen men halvvägs insåg jag att jag inte skulle hinna. Knäppte dock den här bilden (prioriteringar…) innan jag sprang ner för backen och hoppade på 4an :)

Efteråt borde jag ha fortsatt plugga men tog upp den här boken istället. Låg på rygg och läste och ropade till valfri roomie med jämna mellanrum för att hypa små stycken ur den.

På kvällen fixade jag till läppstiftet och sen åkte jag, Hanna och Mia på releasefesten för våra kompisars Zine. Kolla hur snygg.

Sen tog både ölen och bålen slut och vi åke hem och åt godis och pratade om kärlek tills klockan var läggdags och lite mera <3

Publicerad 22.10.2016 kl. 13:36

En lördag när vi spillde skumpa över halva Åbo

hejj. Har spenderat hela morgonen i sängen och läst in mig på feministisk medieforskning så kände att jag måste pausa en stund och uppdatera er om vad jag gjorde förra lördagen istället.

Förra helgen var vi ju i Åbo. På lördagen var vi bjuda på inflyttningsfest (eh ok dom har bott i lägenheten i flera år redan men folk kommer ju och går så det finns alltid orsak att ha fest). Vi började i alla fall kvällen hos Vilja med att laga egen pasta (alltså liksom blanda mjöl och ägg style) och sen vika gnocchi av det. Ändå ganska avancerat men ifall jag gör det en till gång kan jag fota och ge er recept :) Vi drack skumpa till, lyssnade Little Jinder och pratade om att stalka ex på gatan bland annat.

Sen gick vi över till andra sidan stan och möttes av stor och stökig hemmafest med massor kompisar och bekanta och folk ingen av oss sett innan. AHhh älskar såna fester <3

Vi haffade glas, fyllde på med prosecco till bredden och satte oss i ett ledigt sovrum. Alltså var dock så pepp att jag nästan inte kunde sitta stilla utan yrde runt och spillde skumpa på alla jag kände och en del främligar också för den delen. Den här kvällen kan lätt gå i historien som den då vi spillde mest skumpa någonsin. T ex spillde Vilja ut ett glas redan innan vi ätit slut middagen och senare hällde Nina (av misstag då) ett glas på mig så att jag liksom hade skumpa i bh:n :)

Hur som. Här är två blonda kompisar jag gillar i vimlet.

Här har ni tre av dom.

Sara, Vilja och Saga som kollar på nåt superviktigt på telefonen.

Erik och Hanna som poserar coolt och Nina som är för cool för sånt.

Det där superviktiga på telefonen var typ jätteroligt som ni kan se.

Vilja, Aapo och Hanna. Sen tog skumpan slut och folk tyckte att det vettiga vore att fortsätta festen på annat håll.

Sagt och gjort. Ramlade ner längs backen och in på Dynamo och sen blev vi där tills stängning.

Kolla ändå gulligt gäng <3

Det var den lördagsnatten. Nu ska jag skynda så jag hinner på min föreläsning.

Publicerad 20.10.2016 kl. 13:10