Svalkar vinden värmer solen, känner du lyckan genom sorgen.

Turbulenta dagar. Går från passiv desperation till ordlös lycka. Maria och jag gör världens godaste frukostpannkakor och ältar sådant vi inte brukar älta. Sitter ute och läser i timmar. Min näsa täcks av fräknar som sedan drunknar i huden som blir en svag nyans mörkare. Lyssnar ut hela batteriet på min ipod. Vi träffas utanför en bar 20.20 och det är fortfarande alldeles ljust. Öl har aldrig smakat såhär gott. Ligger i Rosas säng och gör absolut inget en hel eftermiddag. Går på oändliga havspromenader. Aldrig har Helsingfors varit så bedövande vacker. Får lust att gråta på löpbandet.Tappar bort mig bland träffsäkra ord. Hanna och jag äter vitchoklad och talar om när man ska falla och när man ska låta bli. Vi ser en film som ger oss andnöd. Jag dricker hallonsoppa i sängen och ser på Girls. Sitter ännu mera i solen. Kokar broccolisoppa och äter middag över hetsiga diskussioner om politik och samhällsstrukturer. Och utan att jag vet hur det hände är det fredag igen.

05.04.2013 kl. 10:17

om en solskenshelg

Här kommer ett urval bilder från min eminenta helg:

Steg upp under beckmörka småtimmar. Åkte tåg och åt båtbuffé. Strosade runt på Mariehamns små gator. Blev nykär i litteratur. Drack rödvin på hotellrummet. Lyssnade på Bo kaspers orkester och sjömansvisor. Skrattade väldigt mycket. Stötte på vårens första blommor och irrade av misstag in på världen sötaste lilla café. Åt tapasmiddag och blev salongsberusad. Tänkte hundar gånger om hur mycket jag gillar mina studiekompisar och hur fint det känns att tillhöra den gemenskapen.

Lite sådant.

Alltså bara väldigt väldigt lyckad resa, trots förkylining och studiestress.

19.03.2013 kl. 18:29

vårvinter och en eftermiddag vid ett soligt köksbord

I söndags var det första gången det här året jag kände solen värma.

Älskar hur hoppfullt livet känns under de där första soliga vårvinterdagarna. Hur iskorpan smulas sönder i kanterna och det droppar från varteviga tak. Luften är inte varm men den doftar liksom sol. Längtar efter våren så mycket att det nästan gör ont i kroppen.

Befinner mig en lyrikanalys ifrån lovet. Är inte precis stressad, snarare allmänt studietrött. Utled på att konstant ha olästa romaner noveller artiklar recensioner hängande. En vecka lov och London kunde inte komma lämpligare.

Har tillbringat eftermiddagen i sällskap av Tomas Tranströmer. Väldigt intressant och genialisk, visst. Tappade bort mig bland nobelspris, Freud, drömtydingar och annat orelevant. Fick kanske med något viktigt också. Fast nyss sade hjärnan stopp. Gjorde ny playlist på spotify i stället och undrar varför vi inte valde att analysera typ Håkan eller Markus eller nån annan vars ord jag redan känner utan och innan. Det här skulle ha varit kanske hundra gånger lättare då. Intalar mig själva att jag lär mig mera på det här sättet.

27.02.2013 kl. 18:36

och vi går ut och brinner upp i natten och skyller allt på våra fyllehuven

I lördags satt vi runt Marias köksbord och i hennes säng och på hennes golv och köksbänk med en massa bra vänner. Sen gick vi ut och dansade.

Lördagskvällarna flyger förbi så rysligt fort. Och just där, kring 23 på förfesten, när vi poppar skumppa, gör spagater på golvet och precis hela livet känns fantastiskt, där vill jag stanna bara lite längre.

18.02.2013 kl. 16:54

Här och nu.

Bildkällorna

Dagarna kommer mot mig. Det händer för lite och för mycket. Ingen ordning på något alls trots att jag inte kan sätta fingret på var oredan ligger. Går på kyliga kvällspromenader längs vattnet, stirrar ut över Busholmen tills mina öron blir illröda. Dricker kopiösa mängder te och ser om min första Disney förälskelse, förvånas av allt mina barnaögon missade. Hanna och jag diskuterar pojkar och män. Peppar inför nästa helg innan den förra tagit slut. Springer på föreläsningar och springmatta. Går till min gamla skola för att se nya slutarbeten. Förvånas över hur lika allt är, och olika. Har börjat sätta sojamjölk i unicafé kaffet. Köpte en tigertopp tidigare idag. Mötte nyss min pappa på gatan. Han gav mig en fribiljett till DocPoint, borde springa på honom oftare. Solen sken i morse. Längtar efter sommaren. Men inte riktigt än. Är lycklig här och nu.
22.01.2013 kl. 18:30

Magiskt men tragiskt
Vi har slirat på blank is, nästan kört i diket, skuffat bilen och halkat, skrattat på skogsvägarna i duggregnet och till slut blivit upplockade av Dylan som kört oss fram.

Vi fyller glasen med bål och skumvin och vi kramar varandra och äter mozartkulor och talar om året som varit. Ser raketer explodera i färggranna glitterskurar ovanför oss räknar ner till tolvslaget och hurrar och önskar varandra gott nytt år.

Sitter på en dubbelsäng och pratar om sådant vi aldrig pratat om, dansar, ramlar omkull, häller upp flera drinkar, viskar hemligheter. Mitt i allt hörs ett rykte om att klockan närmar sig fem på morgonen men det struntar vi i och går inte och lägger oss fören flera timmar senare.

Följande eftermiddag röjer vi undan i köket, kokar kaffe, breder smörgåsar och jag tänker att jag aldrig vill sluta umgås med de här människorna.
01.01.2013 kl. 22:16

Dimmiga skogsstigar, rimfrost och lurviga manar.

Idag har jag varit ute på ett litet äventyr. En fyra timmar lång ridtur i skogen närmare bestämt. Det är säkert två år sedan jag senast satt på en hästrygg men kände mig alldeles hemma där.

När vi flyger fram i vild galopp på vita vägar förbi rimfrostiga träd och snötäckta ängar i perfekt balans, då tänker jag just här och nu är jag lycklig och vill aldrig aldrig stanna.
30.12.2012 kl. 17:29

stjärnorna faller i natten nu

I torsdags åkte vi lillajulsspårvagn genom staden och dansade sedan vidare i takt till julsångee på nya studenthuset. Såhär skrev jag i min dagbok efteråt:

Det är torsdag och tentvecka. Lucia och lillajul. Vi åker i en hyrd spårvagn, sjunger julsånger, smular pepparkakor och skålar med billigt rödvin i plastglas. Fönstren immar och utanför glittrar snön och julljusen.

Senare bjuds det på rödvinsglögg som ångar när vi står på balkongen och skrattar oss hesa ovanför Helsingfors hustak. Varför skulle jag bry mig om deadlines och andra tråkigheter när man kan ha så här roligt, tänker jag
15.12.2012 kl. 16:42

tentvecka

Den här veckan har inte varit någon höjdare på "mitt roliga och äventyrliga liv" fronten. Har suttit på biblioteket och bara pluggat typ. (Tycker barockdiktning är trögaste någonsin, äter ensam jullunch, tappar rödbeta på en lånad bok, funderar desperat på synonym för förutom, dessutom, även och också, tröttnar, spelar wordfeud istället, pressar in två extra kilometer på löpbandet och trängs bland alla andra i långsamt ringlande julklappsköer. På kvället äter jag potatismos fast jag inte tycker det är gott och sedan slötittar jag på Jane Austen filmatiseringar, skalar apelsin efter apelsin och somnar först efter att datumet på telefonen ändrats.) 

Nu är alla föreläsningar slut för det här året och ikväll ska jag åka lillajulsspårvagn och dricka glögg. Imorgon och på måndagen skall jag ännu pressa ur mig lite texter och sen är det äntligen jullov.

Här kommer ett halvår slumpmässiga photobooth bilder bara för att jag posar för mig själv ibland när jga har en extra minut till jag ska springa till bussen eller vad fan.Favoritklänning och eviga hårbanden runt handlederna.


Rosett i håret och röda läppar dag.Studentlycka.Brunbränd med fläta och nytt favorithalsband.


En outfit från oktober. Glittrig skjorta som vapen mot höstmörker.


Och sist men inte minst lite 20-tals posande inför en sits för ett par veckor sedan. Blev himla nöjd med kombinationen av frisyr, örhängen och fjäder.
13.12.2012 kl. 17:10

Såhär vill jag bo


bildkällorna

Jag drömmer om en pytteliten vindsvåning med utsikt över hustaken och hela stadens puls under sig. Genom ett högt valvfönster flödar ljuset in och fönsterbrädet är så brett att man kan sitta där. Längs ena långsidan står min säng, med ett tjockt och överkast och berg av kuddar. Den andra långsidan är täckt av en bokhylla, där alla mina böcker samsas om platsen med dvd-filmer, inramade fotografier, mina vackraste skor och andra viktiga prylar.

På väggarna hänger vykort och bilder från vackra platser och viktiga händelser, tillsammans med mina finaste vinterklänningar. Istället för ett nattduksbord står gamla kappsäckar staplade i en hög invid min säng, och ovanpå dem en hög med böcker jag läser för tillfället.

I den lilla kokvrån som kantar till rummet är hyllorna fullproppade med glasburkar innehållandes färgglad pasta, müsli, nötter och annat bra. Vackra kärl står uppradade i lagom prydlig ordning och i ett hörn står en massa olika små krukor med färska örter i.

Bakom en liten dörr finner man ett rum, knappt större än en skrubb, med väggarna täckta av gamla tapeter som är lätt flagade vid kanterna. Den ena sidan består av hyllor ända upp till taket, och den andra av en balk i lämplig höjd. Där förvarar jag mina kläder prydligt ordnade enligt färg.

 I mitten av det lilla rummet står ett stort träbord och runt det en massa knaggliga gamla stolar som alla är målade i olika färger. På fredagarna bjuder jag över en massa vänner och kokar enorma mängder pasta och dricker billigt rödvin och fast mitt bord är enormt måste vi trängas för att rymmas allihop. Vi blir röda om kinderna för vi pratar så exalterat, om filmer vi nyss sätt och vem som är ihop med vem nu och om barndomssomrar och om politik och den där nya klubben ni vet, alltmedan staden myllrande under oss. Och jag ser mig omkring och tänker att bättre än såhär blir det inte.
23.10.2012 kl. 19:52

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com