svar på era frågor del 3

Finns det nån skillnad mellan bloggosfären i Sverige och Finland?

Är inte alls insatt i finskspråkiga bloggosfären och ärligt talat rätt dålig på finlandssvenska också, så vet egentligen inte om jag kan svara på frågan. Men tror att bloggar i Sverige generellt sett är större och typ tas mera på allvar än i Finland (var inte Sverige överlag ett av de ställena där t ex modebloggar verkligen peakade nån gång för 10-15 år sedan?). Dock kan det hända att det här är en föråldrad åsikt som inte alls stämmer längre..? Sen tror jag att finlandssvenska bloggar hamnar i något slags hybridstadie mellan finska och svenska bloggar, de tillhör liksom båda sfärerna och dessutom sin egen lilla sfär.

I alla fall, trots vissa olikheter tror jag att alla sfärer i sig fungerar rätt lika. Det finns modebloggar och hälsobloggar och fotobloggar och egna små ”klickar” som känner varandra irl och skvaller och någon skriver ett blogginlägg som väcker stor debatt. Tror liksom inte det är så stor skillnad egentligen.
 

Vad skulle du aldrig blogga om att du gör?

Skulle aldrig blogga om idiotiska saker jag gjort på fyllan som jag skäms över. Sen har jag svårt att se att jag skulle skriva inlägg med tema smink, skönhet och träning, även om det är saker jag ändå i någon mån ägnar mig åt. Dels upplever jag att jag inte är tillräckligt intresserad eller insatt för att skriva om det, men framförallt tänker jag att det finns för mycket helts kring dom ämnena på internet redan. Sen utelämnar jag såklart alltid sånt som skulle utelämna personer i min närhet.

Vilka bloggar läser du själv?

Läste jättemycket mera förr, nuförtiden klickar jag mest ”markera som läst på bloglovin”. Men de vars inlägg jag ändå oftast brukar öppna är: Flora och Sandra (obvi), Linn (skriver som en queen när hon skriver), Frida, Frida (får mig att vilja flytta till N.Y. bums och sen bara hänga på obsykra barer och hångla upp snygga män), Karin (uppdaterar rätt sällan nuförtiden men varje inlägg är liksom värt att sparas så fina texter, bilder och historier), Sara, Emmy. Och sen såklart coola personer jag vet/känner så som Jenna, Lina, Hanna, Ida, Miilo och Malin. Tycker också att Sandra har en fin blogg. Och Julia skriver supersmarta och inspirerande inlägg! Pjuhh så många länkar att lägga in. Läser sporadiskt massa fler, men det här får räcka för denna gång.

Lite random men anyway; hur viktigt är det med aktivism för dig? Är det nåt du tycker fler borde ägna sig åt? Skulle du själv kunna tänka dig att vara mer aktiv i samhällsfrågor etc, varför/varför inte?

Det är inte alls en random fråga men jag känner ärligt talat rätt mycket ångest över att svar på den. I själva frågeställningen ”Skulle du själv kunna tänka dig att vara mer aktiv i samhällsfrågor” finns det ett inbyggt antagande om att jag inte är engagerad, vilket typ gör mig lite arg. Som jag sagt tidigare har jag aktivt valt att inte skriva om politiska frågor här, mest för att jag då känner att bloggen blir ett ställe där jag måste prestera och det vill jag inte. Jag älskar att argumentera och debattera och gör det gärna och högt, men inte här på bloggen. Jag vill att det här ska vara min frizon och ett tryggt ställe att hänga på, inte ett forum för diverse debatter. Ni får såklart ställa den här sortens frågor och jag svarar, men vill bara ännu en gång påpeka att det att jag inte skriver om dem aktivt inte betyder att de inte skulle vara närvarande i mitt liv.

Men ok till svaret:

Tycker aktivism är superviktigt, i alla fall så länge det syftar på att vara insatt i samhällsfrågor och jobba för sin sak. Tycker såklart att folk ska aktivera sig. Det kan man göra på olika sätt (t ex delta i diskussioner på fb, skriva debattartiklar, gå på demonstrationer, säga ifrån till folk som handlar mot ens egna värderingar, skriva på petitioner, jobba som frivillig, leva som man lär etc). Alla får välja sitt sätt och känna efter vad som passar en själv. Tycker uttalanden så som ”jag hinner inte” och ”jag måste faktiskt sätta mitt eget liv före” är problematiska men en ska vara försiktig med att döma eller shama folk som säger så. Ibland kan det vara lathet eller ignorans och det är typ inte okej, samtidigt som en person inte ska behöva ta hela världens problem på sig och det faktiskt inte är så farligt om en stannar hemma och sover ut för att orka med sitt liv istället för att gå på en demonstration. Ingen behöver göra allt, men med det sagt så kan alla faktiskt göra något. Samtidigt gäller det även att känna efter på vilket sätt en själv kan aktivera sig. En person som är blyg eller socialt awkward ska kanske inte jobba som frivillig på ett flyktingcenter till exempel, utan göra något som passar hen bättre.

Sånt jag gärna själv engagerar mig i är feminism, klimatfrågor och i förlängning på det vege/vegan-kost. Sen upplever jag att jag är ganska insatt i en massa samhällsfrågor som jag kanske nödvändigtvis inte aktivt engagerar mig i. Älskar att debattera och med många av mina vänner pratar vi mera om politik, samhälle och kultur än t ex om förhållanden och fester. Det räknas väl som något det med, att ha dom diskussionerna?


 

Fem saker du ALDRIG skulle köpa i mataffären?

1. Är ju vegetarian sedan 2008 så allt kött kan vi lämna bort direkt. 

2. Light ost. Fy fan.

3. Proteinpulver. Verkar sjukt nasty.

4. Såna där oklara kryddblandningar så som ”köttkrydda” eller ”allmänkrydda”. Vet ej om nån använder sig av sånt? Verkar suspekta tycker jag i alla fall.

5. Sånt har jag i och för sig köpt flera gånger som barn, men sån där mellanmålspudding en åt när en var liten. Smakade typ lakrits eller choklad. Fy fan får kvävningar av tanken. Hhaha fast kom nu på att jag lätt kunde tänka mig att åtminstone Hellen och Hanna i en svag stund kunde köpa såna hem. Så dear roomies ifall ni läser detta så vet ni i alla fall vad min åsikt om dem är.

Har du planer på att flytta utomlands? Vart då i så fall?

Funderar på det, fast det blir tidigast om ett år i så fall. Vet inte alls vart, har några alternativ på lut men det är så många saker som väger in så jag vill inte säga något högt ännu (haha låter som värsta hemlighetsmakeriet, vilket det inte alls är, bara halvfärdiga tankar som jag vill tänka klart i lugn och ro).

Har du en favorit drink?

Nja ingen enstaka favorit men det jag oftast gör/beställer i drinkväg är GT. Inte bara pga det är panglätt utan för att jag verkligen älskar smaken! Ifall man vill bjuda mig på något lite mer avancerat funkar även whisky sour. Överlag gillar jag syrliga och beska drinkar, inget fruktigt och sött tack.

Anser du dig vara bra på att studera? Har du några studietips?

Har varit lyckligt lottad när det kommer till att studera då jag alltid haft extremt lätt för mig i skolan och fått bra resultat med relativt lite ansträngning. Sjukt traditionella undervisningsmetoder (typ lärare som föreläser med pp + någon text att läsa som läxa) funkar allra bäst för mig vilket givetvis underlättat skola och studier för mig.

Överlag tycker jag att jag är bra på att studera så länge jag vill vara det (kan vara rätt känslostyrd och tampas ibland med obefogade attitydproblem och då vägrar jag typ plugga). Har nog tyvärr inga jätte nytänkande tips, för mig funkar det att 1. avlägga tid åt pluggandet, 2. ha relativt bra självdisciplin och faktiskt plugga då jag planerat att göra det, 3. unna sig små pauser med ca 1 timmes mellanrum (hjärnan orkar koncentrera sig bättre då). Men det sagt är jag verkligen inget strålande exempel most of the time. Hänger mycket på instagram och pinterest istället för att plugga lol.

Helsingfors topp tre restauranger och topp tre barer?

Obs kan ej välja top tre, men här kommer tips ändå:

Har ätit på Tori helt rekordmånga gånger i december. Obs för brunch och (sen)lunch, inte så mycket för middagshäng. Tycker förövrigt att de borde sponsra mig pga tredje gången på typ en vecka jag bloggar om dem J I alla fall, helt klart en favorit just nu.

Nästan obligatoriskt att tipsa om The Holiday eftersom jag går förbi där varje dag och de har så extremt dreamy meny. Plus så fint och insta-vänligt hehe obs viktigt. Gillar förövrigt även Sandro och The Cock som även dom ägs av Richard McCormicks.

Sist ut är Linko för goda pizzan och dömysigt stämning.

Barer jag gillar extra mycket just nu är Siltanen, Moltov och Bar Favela som jag iofs bara varit till en gång men tyckte var supermysigt :)

 

Publicerad 17.12.2016 kl. 14:43

två mysiga kvällar från några veckor sedan

På söndagen efter min födelsedag skulle min pappa bjuda ut mig på fördelsedags-middag. Fast då kom vi direkt från landet och var båda rätt trötta och möra så vi bestämde att istället för att gå till någon finare restaurang åka till Tori och äta hamburgare.

Gillar Tori exter mycket på just söndagar. Från brunch till middag kan man gå in när som helst och beställa goda och okomplicerade portioner. Eller bara dricka kaffe. + att deras vege-burgare smakar så gott och tryggt <3

 

Sen för exakt en vecka sedan hade vi träff med vår bokklubb. Så sjukt mysigt och bra (ja menar kolla bara hur gosiga Jenna och Malin är på sista bilden). Vi pratade ganska hetsigt och mycket, om The Girls såklart, som var senaste boken vi läst, men också massa annat så som det brukar bli. Tror de andra som var där tyckte vi var lite störande men det bjuder vi på. Eller jag gör det i alla fall. 

Publicerad 15.12.2016 kl. 16:00

tredje advent

Började dagen med sovmorgon + frukost. Säkert inte den enda som gjorde det en söndag hehe.

Äter nästan aldrig ägg nuförtiden men nu råkade jag ha det hemma. Få grejer slår ändå kombon perfekt kokt ägg + rostad jullimpa. Eller?

På eftermiddagen klädde jag och Mia på oss varmt och gick ut i solen (som såklart hade försvunnit när den här bilden togs). Vi gick över till Kronohagens gulligaste gator och därifrån vidare mot Berghäll.

Till Siltanen närmare bestämnt. De hade julmarknad, så vi kollade på lite olika grejer. Köpte några små presenter också.

Fast sen gick vi över gatan till Kolo, ett sjukt mysigt café som några jag känner har varit med och startat. Sådär ser Mia ut förresten när hon stalkar killar på min telefon, hehe.

Sen mötte vi upp Saga utanför Siltanen igen, kollade lite mera på utbudet på marknaden och bestämde sen att vi var hungriga och behövde mat. Hoppade på nian till andra sidan stan och gick till Tori. Andra söndagen på rad jag ätit där :) Helt rimligt dock pga god och lättillgänglig mat. Bästa är deras batat-fries ändå.

När vi hade ätit klart och betalat gick vi till Georsgatans simhall och badade bastu och simmade lite. Sen köpte jag och Mia choklad och nötter annat bra och åkte hem och kollade på dokumentär i köket.

Mysigaste söndagen på evigheter <3

Publicerad 13.12.2016 kl. 16:31

Svar på era frågor del 2

Hurudan personer faller du för? :)

Svåra vackra indiekillar med mörkt hår som skriver dikter och spelar gitarr och är dögulliga när de sover. Typ. Gud skäms verkligen.

hur gör du när du vill typ ragga upp nån du tycker är kiva/snygg? är du en intiativtagande person, eller väntar du på att den andra skall göra första steget?

Söker mig till den personens närhet/sällskap, ställer frågor, håller kvar ögonkontakten lite längre än vanligt etc. Typ vad de flesta gör tror jag.

Jag är nog en person som i mycket låter den andra personen ta första (ibland även andra och tredje) steget. Inte så att jag inte själv skulle kunna göra det (har bett ut folk hur många gånger som helst), mera så att jag dras väldigt mycket till självsäkra personer som inte velar utan tar kontakt ifall de är intresserade, därav gillar jag oftast de personer som bett ut mig mera än de personer jag bett ut, hehe

Hur tänker du dig att ditt liv ser ut om 3-5 år? Hurdan musik lyssnar du på? 3 boktips/filmtips för mörka vinterkvällar!

Ingen aning. På riktigt. Den tanken är sjukt befriande och samtidigt grovt ångestfylld. Dock känner jag just nu att jag rent yrkesmässigt inte kommer vilja ha ett fast jobb de första åren efter att jag tagit min examen, utan göra lite olika grejer och testa mig fram. Kanske bor jag i Helsingfors, kanske någon helt annanstans, kanske till och med ute på landet. Kanske är jag ihop med någon, eller så är jag mera enstörig än någonsin. Kanske skriver jag, kanske läser jag. Vem vet.

Ugh tycker alltid frågan om vilken musik jag lyssnar på är så svår. I år har jag lyssnat mest på Seinabo Sey, Last Shadow Puppets, Veronia Maggio och Laleh. Eh helt klart mycket svenskt. Om det nu ska vara en genre i sig.

Ska återkomma med bok/filmtips i eget inlägg :)

 

Hur tror du folk ser/uppfattar dig på basis av bloggen? Tror du människor har en viss bild av dig? Du har sagt att du inte vill ta upp negativa/tråkiga saker i bloggen, och bristen av dem påverkar ju bilden av dig (och alla andra liknande bloggare) ganska drastiskt?

Jag har ingen aning om hur ni uppfattar mig. Kankse som lättsintare än jag är i verkligheten. Tror absolut folk har en viss bild av mig, jag har ju en viss bild av jättemånga personer som jag inte alls känner utan bara följer på t ex instagram. Dock viktigt att vara medvetne om att den bilden inte nödvändigtvis stämmer!

Jag tror inte att avsaknaden av negativa och tråkiga saker nödvändigtvis påverkar bilden av mig drastiskt. Räknar med att ni fattar att jag utelämnar massor, inte bara för att försköna utan för att vissas saker ju är privata och jag väljer att inte skriva om dem därför. Tycker att diskussionen om ytlighet och förskönande på bloggar känns väldigt uttjatat och att anta att läsarna inte förstår att det finns massvis som aldrig kommer med i inläggen är att fördumma läsarna lite. Läser i alla fall själv bloggar för att ta lite paus från varadgen och få dyka in i fina små berättelser. Jag inser att personen i bloggen bara är en bråkdel av personen bakom den, därav tror jag inte att den personen inte har sina brister och problem.

Men som sagt, kan ju hända att ni uppfattar mig som ytligare och lättsintare och då får det vara så.

Vad är dina absoluta favoriter när det kommer till vardagsmat (något som går snabbt att tillreda)?

Äter jag sötpotatisspagetti ett par gånger i veckan minst. Ganska mycket vanlig spagetti också. Hahha kommer seriöst inte på vad jag lagat för annan vardagsmat hemma på senaste tiden.  Spagetti for life <3 Förövrigt kan ni kolla i min matkategori för matinspo, ska bli bättre på att dela med mig av (vardags)recept när det blir mera dagsljus och roligare att fota igen :)

 

Vad har du för framtidsdrömmar?

Mina framtidsdrömmar är så grumliga just nu, har svårt att se dem klart. Men t ex: hitta balans i tillvaron, skriva mera (vet dock inte helt i vilken genre ännu, blir liite provocerad av folk som läser in författardrömmar i varendaste en litteraturstuderande), bo utomlands en tid igen, utveckla Posterstories.

Vad skulle du säga att är dina tre främsta fritidsintressen?

Blogga, binga serier/böcker och dricka vin med mina kompisar.

Hey Kaneli what are you rebelling against ??

Hmm. The patriarchy obvi, and racism. That eating meat should be normative. And glorifying stress (have done that all my life and it didn’t turn out great, so now I’m preaching the opposite). Oh and the techno trend, which never seems to end. 

Om du personligenhade kunnat vittna vad som helst, vad skulle det vara?

Nej vad svårt! Gillar ju historia och tänker spontant här på olika eran och händelser jag kunde åka tillbaka till och bevittna. Tror ändå jag väljer Romarrikets glansdagar, för fan skulle verkligen vilja se det samhället och hur det funkade, ifall historiker tolkat något helt knäppt t ex. Eller om de verkligen var så utvecklat, för 2000 år sedan. 

 

Vad var ditt livs fulaste stund?

Vet inte helt vad menas med ”fulaste stund” men tolkar det som ett tillfälle då jag skämdes mest/ansåg att jag verkligen betett mig skitdåligt.

Vet inte om det här verkligen är det fulaste men en gång då jag verkligen hade 0% självrespekt kvar var då jag en gång när jag var 17 och måste ringa min pappa mitt på natten och be honom hämta mig med bil från tågstationen pga var så full att jag inte klarade av att gå 500 m hem. Kan fortfarande inte berätta hela historien för någon alls för skäms så extremt. Minns att jag typ inte klarade av att stå utan liksom satt på perrongen när han kom. Kanske aldrig skämts lika mycket innan eller efteråt.

Jag studerar precis som du och skulle vilja veta lite om nationerna som finns i Helsingfors. Tillhör du någon? Hur är de?

Var med i Nylands Nation under mina tre första studieår. Nu är jag inte med i någon alls. Har dock aldrig varit på ett enda av deras evenemang, var bara med på papper, så kan riktigt säga hur de är. Har ju tidigare skrivit om hur jag aldrig riktigt kände mig hemma i nations- och ämnesföreningsverksamheten och därför deltagit på extremt lite studierelaterade evenemang.

 

Publicerad 11.12.2016 kl. 12:08

I looked up because of the laughter, and kept looking because of the girls.

Nu har jag läst en bok igen. Eller det var i och för sig en tid sen och det har funnits lite andra böcker efter det, men ja ja, ska tipsa om den här i dag hur som helst.

The Girls, eller Flickorna, av Emma Cline kanske ni redan har hört talas om. Ifall inte så läs noga nu, för det här är inte en bok ni vill missa. Boken handlar om 14 åriga Evie som försöker uthärda ett sysslolöst sommarlov. Det är slutet på 60-talet i Kalifornien, det är varmt, svettigt och luktar ruttet. Hippi-rörelsen med free love och allt vad det innebär härjar på för fullt. Evie anar att livet kan vara mera än det hon upplevt, att det någonstans händer häftigare grejer än att bästa kompisens storebror en gång nuddade hennes nakna bröst. Men hon vet inte var eller hur hon ska komma dit.

Så en eftermiddag i en park ser hon ett gäng flickor som söker efter mat i en soptunna. De skrattar högt, deras långa hår hänger fritt och de utstrålar en obryddhet och självsäkerhet som Evie direkt dras till. Det är via flickorna hon hamnar ute på Ranchen där den karismatiske Russell bor, tillsammans med sina fritänkande följeslagare. Ute på Ranchen lever de på stulna kreditkort och bönor på burk. De spelar gitarr, röker på, får älska fritt. För Evie är det inte Russell som är lockelsen, han förblir i periferin av berättelsen, det är flickorna hon fascineras av. Det är på grund av flickorna hon söker sig till Ranchen, varje chans hon får. Men det fria liv de lever där ute är långt ifrån så fredligt som det på ytan verkar. Snart blir Evie indragen i ett mörkt händelseförlopp som kommer att bli en av de mest omskrivna mordhistorierna i modern tid.

Att boken har uppenbara likheter till Manson familjen är givetvis något som gör att den väcker intresse. Jag tyckte att relationen mellan bokens fiktion och verkligheten var så extremt intressant och skickligt skriven, för även om de mesta av detaljerna var ändrade, fanns nästan alla avgörande element fortfarande kvar. För att inte tala om att The Girls, till skillnad från i princip allt som tidigare skrivits om Charles Manson och hans familj, handlade just om de flickorna som valde att följa honom, inte om Manson själv.

Men lika mycket som The Girls handlar om flickorna som bodde på Ranchen och levde med Russell, handlar den om Evie och hennes själsliv. Beskrivningen på att vara en 14 årig flicka var så träffsäker att jag stundvis fick obehag av det. Hennes perspektiv gav berättelsen ett djup, henne bekräftelsesökande blick registrerade allt på ett så oskyldigt och hungrande sätt. Samtidigt som det visade på gråzonen mellan god och ond, skyldig och oskyldig. Evie jagas resten av sitt liv av tanken på att det kunde ha varit hon.

Shit alltså jag tycket den här boken var på fulländad och fantastisk. Som Malin sa när vi pratade om den igår på vår bokklubb: det här är liksom allt en önskar sig av en bok. Fick högst poäng någonsin i vår bokklubb (4,75 av 5) dessutom!

Ett till tips för den som läst boken (ba gör det okej?)! Podcasten You Must Remember This har gjort en serie i 12 avsnitt som handlar om Charles Manson, hans liv, familj och morden de begick. Bingade den på två dagar efter att ha läst ut The Girls pga MÅSTE veta ALLT som gick om vad som egentligen hänt.

Dubbeltips och fredagsfeeling ^^

Publicerad 09.12.2016 kl. 14:28

När jag fyllde 23

 

Fredagen 2.12 fyllde jag 23. Känns som om vi gjort en fin tradition i Mesotoko av att bjuda varandra på dreamyga födelsedagsbruncher. T ex när jag fyllde 22 och när Linn fyllde 23. Hur som serverades jag bellinis och avodoacobröd och chiapudding och smoothie och prinsessbakelser. Tack var så gott <3

Dom här två fina satt mittemot mig och Hellen bredvid mig. Dreamteam. Efter två timmars brunch var det dags att dra vidare.

Till EMMA nämligen. Helt skretträtande hur svårt och förvirrande jag tycker det är att ta bussen till Esbo när jag inte har några som helst problem med att ta bussen till okända förorter i Helsingfors. Hmm. Tror det handlar om att jag ändå känner till och vet alla "knytpunkter" i Helsingfors, typ Östra centrum, medan Hagalund bara är sjukt främmande för mig. Ni får räta mig för detta. Nåja, hur som så gick vi och såg utställningen På spaningn efter nutiden. Vi tyckte den var fin :)

Efteråt tog vi bussen tillbaka till stan och gick förbi Julgransträdgården utanför Nationalmuséet. Så fint och stämningsfullt och mysigt :)

Kolla vilket bra crew.

Sen åkte vi hem igen och gjorde iordning för middag. Mia och Maria och Oskar var också där. Vi drack prosecco och åt risotto och spelade Värvet-spelet (dream-combo).

Dessutom var all mat rosa-färgad. Det var rödvinsrisotto och red-velvet cake till efterrätt. Plus julens hit-drink: prosecco och pytteliten skvätt blossa-glögg (pröva!!). Dock att min kamera sorgligt nog håller på att dö och ej klarar av att föreviga i mörker. Stal denna bild av Saga :)

Sen satt vi kvar i tusen timmar och pratade i mun på varandra och analyserade personlighettyper och egenskaper i oss själva och varför vi dras till fel personer och allt möjligt annt sjukt relevant.

Tills vi klockan ett åkte vidare för att dansa. Stötte på Edith i spårvagnen som var på väg hem från jobbet och drog med henne. Sen på Eriksgatan träffade vi Rosa och hennes kompisar som lurade oss med till en sliskig klubb där hennes bf spelade skivor. Vi fick önska vad vi ville av honom pga min födelsedag vilket gjorde det värt ändå.

Sen gick jag och Hanna hem i kylan och satt i köket och åt avocadobröd och drack skumpa som blivit över innan jag slockande i min säng.

Så fin födelsedag <3

 

Publicerad 07.12.2016 kl. 15:37

Paristips

För exakt två veckor sedan på måndagen var jag i Paris och det var 15 (!!) grader varmt. Höll på att avdunsta till inget alls i min vinterjacka. Tur att jag inte gjorde det ändå, utan gick på två olika muséer istället.

En sjukt bra grej i Paris är att nästan alla utställningar är gratis för européer under 26 år. Extra bra när en är turist och har all tid i världen att strosa runt och kolla på konst.

Första anhalten var Galerie de Paléontologie et d'Anatomie Comparée. Det är ju inte konst iofs utan ett naturhistoriskt museum. Tror det är rätt vanligt att folk sett bilder härifrån i sitt instagramflöde. Jag har i alla fall gjort det jättemånga gånger. Dock helt rimligt pga så himla häftigt och fotovänligt. Hängde här någon timme eller två och kollade på knäppa förhistoriska djur, giraffens halskotor (så imponerande) och fiskarnas gälar.

 

På eftemiddagen efter promenad längs Seine och lunch gick vi till Pompidou centret. Har varit där alla gånger jag varit i Paris men den här gången var första gången jag tog mig in på någon av utställningrana. Vi gick till muséet på högsta våningen som hade rätt bred samling modern konst från 1900-talet. Kollade på den och pausade på balkongen med denna anspråkslösa utsikt av solnedgången över staden.

Det var allt för idag. Två Paristips från mig till er.

Publicerad 05.12.2016 kl. 15:50

flyktbeteende

 

Hej babes! Jag fyllde år igår, ett relativt obetydligt skifte mellan 22 och 23 år. Dock helt legitim orsak och bli salongs på bellinis mitt på blanka förmiddagen, kolla på konst istället för kurslitteratur, äta red velvet cake till middag och skriksjunga till Whitney Houston på obskyra dansgolv på småtimmarna. Får återkomma till detta i separat inlägg.

Hur som, vaknade i morse efter 3 timmars sömn och var okapabel till att somna om. Ända jag kunde tänka var att jag ville bort från stan. Sagt och gjort. Så nu är jag på landet, andas skogsluft, hänger med min pappa och sover i svala sovrum med blommiga tapeter och blåbärsfläckiga jeans.

Tänker glömma alla julfester och bara dricka glögg och kolla på film ikväll. puss hej hörs nån annan dag.

Publicerad 03.12.2016 kl. 17:07

Svar på era frågor del 1

hej babes, här kommer första satsen med svaren på era frågor.

Har en fråga! Eller två. Vad jobbar du med och vad pluggar du?

Hej! Jag läser nordisk litteratur på Helsingfors universitet, pluggar på heltid och har valt att inte alls jobba det här året utan bara njuta av friheterna som studielivet innebär :)

Inte en direkt fråga men kör ändå!
Kan du inte berätta lite om posterstories, hur kom ni på idén, hur ser arbetsprocessen ut och hur går det?

Ja visst! Postrestories är alltså en ihopvikbar affisch med en novell på ena sidan och en illustration som tolkar novellen på den andra som jag, Linn och Saga ger ut. Idén med en affisch som kombinerade illustration och novell var ursprungligen Linns, för flera år sedan. Idén flöt runt en tid som något vi pratade om då och då helt enkelt. Våren/sommaren 2015 kom den upp igen, då med tanken om att lyfta fram olika skribenter och illustratörer för varje nummer. Konceptet kändes för bra för att inte verkställas, så vi bestämde oss för att helt enkelt göra det.

Linn som är grafiker har tagit ut formatet och ansvarar för det visuella, hon har även illustrerat första numret och det senaste numret tillsammans med Emilia Kannosto. Jag och Saga har ansvaret för det litterära innehållet, aka novellen. Vi beställer/väljer ut den, korrläser och kan i vissa fall be skribenten redigera lite. Dessutom har vi huvudansvaret för olika slags administrativa grejer som måste fixas, typ ekonomi och sånt.

Vi gör Posterstories vid sidan om jobb och studier och främst eftersom vi tycker det är en rolig grej. Hittills har vi hållit på i ett år och testat oss fram och experimenterat med hur vi vill jobba. Framtiden är lite oklar, så den kanske jag inte ska prata om. Hoppas dock att vi ska kunna fortsätta jobba med Posterstories och hitta en mer stabil grund för utgivningen! Ni kan följa Posterstories på instagram, där uppdaterar vi när det händer saker :)

Hej! Kan du inte berätta lite om ditt kärleksliv? Du är så super hemlig om sånt. Obs fattar ifall det känns privat :) sen undrar jag vad du har för framtidsplaner och vart man ska gå ifall man vill gå ut i Helsingfors?

Hej! Alltså vill typ svara ja absolut men eh känner att det kanske ändå inte helt är på sin plats. Förhållanden som är nya/ odefinierade är nog inte bra ämnen att blogga om, de innefattar ju oftast mer än en sårbar person. Men kan ju säga såhär: gillar överlag att dejta och hångla och förhåller mig rätt casually till sånt. Blir dock ca aldrig kär och är väldigt mån om mitt eget space vilket gör att jag tröttnar snabbt och lätt kan vara rätt picky.

Mina framtidsplaner innefattar att komma på ett ämne att skriva gradu om, skriva den och sen brace myself för vad jag ska göra efter att jag tagit min examen. Ehhehe #framtidsångest

Tycker helt ärligt att Helsingfors uteliv är rätt lame just nu, går helst på hemmafester eller hänger på mysiga barer med skumpaerbjudanden :) Annars är det är antingen pretantiös techno eller sunkiga karaokebarer som gäller och gillar inte riktigt någondera. Undrar mest vart alla indieklubbar försvunnit :´(

Men okej ställen jag ändå gillar är: Siltanen, Café Talo, Bar nr 9, Kaikus peräkammari, Eerkinkatu 11 (pga brukade vara Roska), Tenho, Bar Molotov, Tavastia för spelningar eller ifall du är 18 :)

 

Hej!
Du verkar hänga mycket med dina gymnasievänner och ditt squad från Mesotoko? Undrar bara, är ni supertighta så att det är svårt att bli vän med er eller är ni öppna för att få nya kompisar? :)

Muhahah you can’t sit with us. Nånejjj. Vi är supertighta men också rätt sociala och gillar att få nya kompisar (vem gör nu inte det?). Skulle säga att det är rätt lätt att bli kompis med oss förutsatt gemensamma intressen etc :)

Hej! Bland alla städer du studerat i/upplevt, var har du trivats bäst? Vilken är den ultimata studiestaden i din mening?

Har ju bara bott/studerat i Helsingfors och Lund och älskar båda två, dock omöjligt att jämföra. Lund är dödsmysigt och på många sätt den ultimata studiestaden (litet, fint, bra universitet, mycket som händer och nära till större städer) dock även lite väl litet i längden… Jag ser inte Helsingfors som min studiestad utan framförallt som min hemstad (som jag dessutom råkar studera i). I ren studiestadsupplevelse kanske Lund isf, men ifall man också vill leva utanför den kontexten medan man studerar så Helsingfors.

Städer jag hängt i som jag gillat extra mycket och lätt kunde tänka mig bo i är t ex Berlin, London, Malmö och Köpenhamn.

Hur kom du på ditt bloggnamn?

Jag var 15 då så jag minns inte riktigt. Men Kaneli = kanel = spicegirl. Tyckte väl det passade pga spicegirls-generationen med tillhörande girlpower attityd. Obs är rätt ironisk också så namnet kanske inte är 100% seriöst. Spice it up bygger väl direkt på samma grejer, men framförallt på att bloggen ändå fokuserar mest på roliga grejer i vardagen (<-- det där kanske var en efterkonstruktion, men ändå rätt bra isf)

Hej! älskar att läsa din blogg, en stor inspirationskälla för mig!:) för stunden undrar jag ifall du kan tipsa om vin (både bubblande och icke-bubblande) och hur du lyckas få dina bilder så stämningsfulla. Ha en bra dag!:)

Aww thnx! * blir rörd *

När det kommer till bubbel gillar jag prosecco bäst (Fiorellino extra dry tack!) och cava typ lika mycket (Jaume Serra är mest prisvärda som finns på alko, dock sjukt ful nya flaska…).

Vitt vin: gillar Riesling mest, Kung Fu Girl när det är special treat, annars mitt bästa ever vinfynd Bliez Riesling. Tog det en gång på må få pga fin flaska och nu dricker ca alla jag känner det pga hlet löjligt gott.

Är rätt dålig på rödvin (eller bra på att dricka det, men dålig på att veta något om det) så tänker ej tipsa. Ni kan tipsa mig istället :)

Känner att jag nog inte är bästa personen att gå till för fototips eftersom jag är 100% ”självlärd” och mest gått på magkänsla och lärt mig vad som funkar efter hand (= svårt att verbalisera hur jag tänker när jag fotar). Identifierar mig lite med Phoebe från Friends när hon skulle lära Joey spela gitarr och hade egna begrepp som hon hittat på för alla ackord :) Men typ viktigaste jag tänker på när jag tar bild: hur är ljuset och varifrån kommer det? Utan ljus kommer en ingen vart. Sen kan jag vara ganska mån om just en viss stämning på bekostnad av bilder som rent objektivt är ”bättre” men där stämningen är helt off.

Vad skulle vara din drömdejt? Vad skulle vara ditt drömyrke?

När det kommer till dejter uppskattar jag enkla koncept, typ dela en flaska vin i en park och prata mycket, kanske ifall det går vägen hångla lite. Eller lång promenad som slutar på ett mysigt café. Är inte så mycket för en massa aktiviteter eller sånt.

Men okej drömdejt: Det är sommarkväll och min dejt möter mig vid hamnen med en liten båt och picknickkorg och vin. Sen åker vi ut till någon mysig lite avlägsen skärgårdsö där vi dukar upp allt på klipporna, vi avbryter hela tiden varandra pga finns så mycket att säga, vi blir tipsy utan att märka det, sen går solen ner och vi tycker nattdopp låter som bästa idén så vi simmar lite (ingen point att dejta någon som ej gillar nattdopp ju) och sen hånglar vi på klipporna forever.

Eller! Drive in bio! Popcorn! Smuggelvin! Och någon halvkul actionfilm ingen bryr sig om så man kan hångla istället.

Den som kan berätta för mig vad mitt drömyrke är får tiotusen poäng och en kyss. Just nu vill jag mest fortsätta studera (är verkligen inte färdig med att lära mig nya grejer, ju mer jag lär mig desto intressantare frågor uppstår som jag vill lära mig mer om). Vet i alla fall att jag vill jobba med litteratur och helst inte ha ett nio-till-fem kontorsjobb utan mer flexiga arbetstider. Och ja jag hör er viska forskutbildning etc men eh vi får se.

Kan du inte berätta mer om dina vänner? Ni verkar så himla tighta allihop, är ni det på riktigt eller är det bara så det ser ut? Och vad hände med din kompis Jannica? Har ni grälat eller varför hänger ni inte längre?

Vet ni jag tror mina vänner får ett helt eget inlägg pga de förtjänar det. Vi är minst så nära i verkligheten som det verkar på sociala medier. Folk pratar om att tjejers vänskapsförhållanden lätt är bitchiga och folk talar skit om varandra bakom ryggen. Känner igen 0% av det. Punkt.

Jannica bor i Berlin och vi skickar små ”jag saknar dig hjärtan” till varandra på whatsapp när det känns för jobbigt. Vi har inte grälat på flera år :)

Publicerad 30.11.2016 kl. 17:17

Söndagsmarknad och ösregn över Versailles

Hejj, skulle egentligen ha kommit med första delen av svaren på era frågor idag, men har ej hunnit svara på dem ännu (oklart hur, har seriöst haft den minst händelsefulla helgen på år och dar). Har däremot redigerat alla bilder från Paris pga bingat en podd och att redigera bilder är bästa bi-sysslan då, så vi fortsätter med det helt enkelt :)

Vi började söndagen i Paris med att gå till marknaden på Bulevard Richard-Lenoir alldelse nära där Linn bor. Gud vad franskt allting var. Liksom ostarna och inelvorna (yiks, I know) och grönsakerna och familjerna som helghandlade. Som att stiga in i en liten klyscha. Tycker överlag att Paris är väldigt stereotypt franskt i många avseenden, t ex mycket mera än Berlin är tyskt.

 

Hur som, moving on. När vi handlat klart gick vi upp till Linn och gjorde fruksot. Nam nam.

Efter en påtår eller två kollade vi upp tågtidtabeller, vi skulle nämligen på day-trip.

Till Versailles! Har ju en liten besatthet för vissa historiska epoker och bland annat Marie Antoinettes frankrike kan väl räknas som en sån. Då är Versailles ett måste som ni förstår. Har varit där en gång innan, i februari 2008. Då var det skinande sol och ganska lite folk på plats. Nu var det söndasgrusning och regn. Lite annan upplevelse kanske, speciellt eftersom trädgården enligt mig var det finaste och roligaste att titta på och det ju var lite trist i regnet. Hur som, vi fick göra det bästa av situationen.

T ex gå in och ta selfies i spegelsalen.

Min kamera blev förövrigt lite fuktskadad tror jag (ingen fara, den är redan skadad på ca alla sätt den kan för att ännu fungera, ska önska mig en ny till julklapp tror jag) och pallade ej med den dåliga belysningen inomhus, därvar mobilbilder.

Jag matchade helt oplanerat med slottet hihii.

Sen var vi klara med utflykten. På vägen bort från slottet gick vi ner i byn och köpte franskt mellanmål (quiche med tre ostar som mest smakade smör och ägg :D) och tog sen tåget tillbaka till Paris.

Vi vilade i några timmar hos Linn (gud vad det tar på energin att turista all day long) och på kvällen gick vi och åt middag och drack vin på en mysig kvartersrestaurang där maten tyvärr inte var så jätte bra. Dock hade vi väldigt roligt och ställde knäppa och knivigra frågor till varandra, så som t ex "vad är ditt mest framträdande personlighetsdrag" och "vad är din favorit sysslesättning/tidsfördriv/mental plats att vara på. Från Proust questionnaire ifall någon undrar hur vi kom på dem. Äälskar att ha såna samtal med nära vänner <3

Sen var det dags att gå och sova pga Paris-söndagen var slut.

Publicerad 28.11.2016 kl. 14:51