Söndagsmarknad och ösregn över Versailles

Hejj, skulle egentligen ha kommit med första delen av svaren på era frågor idag, men har ej hunnit svara på dem ännu (oklart hur, har seriöst haft den minst händelsefulla helgen på år och dar). Har däremot redigerat alla bilder från Paris pga bingat en podd och att redigera bilder är bästa bi-sysslan då, så vi fortsätter med det helt enkelt :)

Vi började söndagen i Paris med att gå till marknaden på Bulevard Richard-Lenoir alldelse nära där Linn bor. Gud vad franskt allting var. Liksom ostarna och inelvorna (yiks, I know) och grönsakerna och familjerna som helghandlade. Som att stiga in i en liten klyscha. Tycker överlag att Paris är väldigt stereotypt franskt i många avseenden, t ex mycket mera än Berlin är tyskt.

 

Hur som, moving on. När vi handlat klart gick vi upp till Linn och gjorde fruksot. Nam nam.

Efter en påtår eller två kollade vi upp tågtidtabeller, vi skulle nämligen på day-trip.

Till Versailles! Har ju en liten besatthet för vissa historiska epoker och bland annat Marie Antoinettes frankrike kan väl räknas som en sån. Då är Versailles ett måste som ni förstår. Har varit där en gång innan, i februari 2008. Då var det skinande sol och ganska lite folk på plats. Nu var det söndasgrusning och regn. Lite annan upplevelse kanske, speciellt eftersom trädgården enligt mig var det finaste och roligaste att titta på och det ju var lite trist i regnet. Hur som, vi fick göra det bästa av situationen.

T ex gå in och ta selfies i spegelsalen.

Min kamera blev förövrigt lite fuktskadad tror jag (ingen fara, den är redan skadad på ca alla sätt den kan för att ännu fungera, ska önska mig en ny till julklapp tror jag) och pallade ej med den dåliga belysningen inomhus, därvar mobilbilder.

Jag matchade helt oplanerat med slottet hihii.

Sen var vi klara med utflykten. På vägen bort från slottet gick vi ner i byn och köpte franskt mellanmål (quiche med tre ostar som mest smakade smör och ägg :D) och tog sen tåget tillbaka till Paris.

Vi vilade i några timmar hos Linn (gud vad det tar på energin att turista all day long) och på kvällen gick vi och åt middag och drack vin på en mysig kvartersrestaurang där maten tyvärr inte var så jätte bra. Dock hade vi väldigt roligt och ställde knäppa och knivigra frågor till varandra, så som t ex "vad är ditt mest framträdande personlighetsdrag" och "vad är din favorit sysslesättning/tidsfördriv/mental plats att vara på. Från Proust questionnaire ifall någon undrar hur vi kom på dem. Äälskar att ha såna samtal med nära vänner <3

Sen var det dags att gå och sova pga Paris-söndagen var slut.

Publicerad 28.11.2016 kl. 14:51

Apero, utställningar och indiebarer.

I fredags förra veckan landade jag, Saga och Oskar i Paris, ca 12 timmar efter att vi åkt hemifrån. Halvkul med försenade flyg och evighetslånga flygplatsbussar men we made it. När vi kom hem till Linn dukade hon upp typ det bästa frankrike kan erbjuda i matväg. Vi drack vin och åt oss mätta på ost och oliver, hängde med Linns kompisar som kom förbi och somnade nån gång närmare morgonen till nästan-spökhistorier.

Följande morgon (dag) efter att vi tagit oss ut och fått i oss mat planerade vi vad vi skulle göra av dagen.

Första stoppet blev Gustave Moreaus hem som nuförtiden fungerar som museum. Hela huset vars sprängfyllt med hans verk, speciellt de översta två våningarna som fungerat som hans ateljee back in the days.

De rosa väggarna och trappan mellan de två högsta våningarna var så extremt fotovänliga dessutom.

 

När vi var klara var det dags att röra sig vidare. Skymningen började lägga sig och vi råkade gå förbi en julmarknad och passade på att köpa snacks.

 

Till slut hamnade vi vid Seine och pausade för lite Turistiga pics :)

 

Sen gick vi över gatan till Palais de Tokyo. Så extremt fotovänlig byggnad!!

Så vi tog lite mera bilder :) Sen gick vi och såg Tino Sehgals utställning "Carte blanche". Utställningen är extermt hypad (inte utan orska, typ det häftigaste jag upplevt på ett museum på länge!) så det fanns en kö utanför, men det var helt värt det att vänta lite.

 

Efter utställningen tog vi Metron mot ett område där Linn visste många bra restauranger. Oklart exakt var inser jag nu. I alla fall. Vi gick till en liten mexikansk restaurang och beställde in tortillas, burritos och tacos. Det var trångt och mysigt och vi satt inklämda i ett hörn och blev tipsey.

 

Efteråt gick vi till Pop In (bra kuriosa är att jag varit där 3 av 4 gånger jag varit i Paris, känner mig nästan som en stammis) och drack billig öl och hängde tills klockan var halv två.

Slut på första delen av vår Paris-vistelse. To be continued etc.

Publicerad 26.11.2016 kl. 18:07

Mesotoko goes lågstadiedisco

 

I lördags hade vi fest hemma hos oss. Och inte vilken fest som helt, utan lågstadiedisco. Finns ju ändå något i att som vuxen få vältra sig i sina pre-teens festupplevelser. Vi hängde upp glittergardiner, blåste ballonger och kanske bäst av allt, monterade upp en videoprojektor i köket och projicerade musikvideon från 00-talet på väggen.

Innan gästerna kom beställde vi pizzan från nedre våningen och öppnade en skumpaflaska för att förfesta lite på köksgolvet.

Sen började folk dyka upp.

Matilda till exempel.

Och Saga. Observera hennes halsband <3

Vi hade ordnat lite program också. Till exempel fick man fylla i vänböcker och så hade vi mätning med små goodiebags.

Mia och en halv gnuggis på kinden. Älskar hur alla gick runt med gnuggisar och chokers!

Folk trängdes i köket as usual. I princip alla mina bilder är förresten därifrån pga videoproektorn gjorde ljuset så sjukt roligt.

Dock att vi hade nice discobelysning också på övrevåningen. Här satt Melina och Saga och pratade om något ytterst viktigt.

Dylan och Jacke hade sitt chocker game on point minst sagt.

Vilja också för den delen. Dessutom fick hon platsdiamanter att ha i ögonvråna. Vem vill inte ha det.

Sen lekte vi snurra flaskan och berättade hemligheter och shottade ufo-shots och skreksjöng med i våra mest guitly pleasure låtar från barndomen tills klockan var fyra.

Tack och hej sen var discot slut och följande dag mådde ingen speciellt prima men det kan vi försöka glömma så gått det går.

Publicerad 15.11.2016 kl. 13:39

Frukostmöte

Eftersom vi skulle skypa med Linn och det är lättare att göra hemma än på exempelvis café mutade jag Saga att komma till Mesotoko med löfte om frukost. Kunde förövrigt värma croissanter varje morgon bara för doftens skull, typ mysigaste ever.

Hur som, efter mötet skrev jag färdigt och lämnade in en essä jag haft ångest över i två veckor (!!). Sen borde jag säkert ha gjort en massa annat men var liksom så lycklig över att essän var ur vägen att jag helt fräckt tog helg klockan två. Surfade runt, drack tusen påtår kaffe och åt frukostrester till lunch (<-- värsta saken att göra när en har annat som pickar på, men när en har ledigt är det kanske ultimata formen av avslappning).

Har förövrigt gjort samma sak med telefonen en timme i sängen nu. Tänkte att det kanske är bäst att stiga upp, tänker worka den här lördagen med att gå på stan, fika, välja vin och sånt kul. bye bye xx

Publicerad 05.11.2016 kl. 10:15

Comfortfood och kompisar

I lördags efter att vi slutat jobba åkte jag, Hanna och Saga till stan. Saga hade tidigare frågat ifall vi inte kunde gå till Ysin för att dricka vin och äta comfort food. Aspelut sa vi. Vi var alla rätt trötta och slutkörda på mingelfronten, så vi gjorde ett gemenstamt beslut att skippa alla Halloweenfester och bara ta det lugnt. Någonstans som kändes varm och hemtrevligt och tryggt.

Nappade åt oss ett bord vid fönstret och satt sen där resten av kvällen. Vi pratade bland annat om sånt som irriterar oss hos folk vi känner. Känner alltid hur dålig karma bara kommer flygande mot mig direkt en kommer in på såna ämnen, samtidigt som det är väldigt värdefullt att säga vissa saker högt. Antingen hör en själv hur idiotisk en låter och kan bara konstatera att problemet ligger hos en själv, eller så får man genklang och inser att det en stört sig på är något som en kanske borde ta upp med personen i fråga. Eller hur tänker ni?

Vi pratade förresten om tusen andra saker också. Maten må ha varit comfort food men tänker att det framförallt är sällskapet som är tryggt och bekvämt. Den här hösten har jag försökt ta hand om mig själv lite bättre än jag gjort tidigare. Jag har gett mig själv tid och unnat mig sånt jag velat ha, men samtidigt testat mig fram i vad det är som verkligen får mig att må bra (typ, gå ut och träffa folk och dansa och dricka vin vs stanna hemma, ta ett bad, kolla film, det är svårt att veta faktiskt). Jag experimenterar fortfarande med en del komponenter, men det som i alla fall finns på min top tre av saker som gör mig lycklig är att umgås med mina vänner. Ändå värt att poängtera ibland <3

Nu ska jag sminka mig och sen gå it i snön(!!) för att hinna på min föreläsning. puss hej.

Publicerad 02.11.2016 kl. 10:35

Bokmässabubbla och mysfaktor

Huh vilken radiotystnad det varit här. Det beror mest på att jag varit i en av mina tydligen återkommande bokmässabubblor. Dvs. har hängt på bokmässan i Helsingfors majoriteten av min vakna tid torsdag till söndag förra veckan. Det är ju inte bara en fysisk bubbla (mässcentert har ju inga fönster så där inne har folk ingen aning om världen utanför) utan också en psykisk bubbla, där böcker och litteratur liskom får övertaget och nästan blir verkligare än det verkliga livet. Det är coolt och obehagligt på samma gång.

Hur som, nu är jag tillbaka igen. Tänkte mest komma in och kolla läget här. Har varit ute hela dagen men kom hem för någon timme sen. Ska spendera resten av dagen med att bena ut livet efter helgen. Eller hehe, kanske mest krypa in under en filt, dricka kaffe och läsa ikapp lite dikter och artiklar.

Och på tal om mysighetsfaktorn i meningen ovan. Jag möblerade ju om i mitt rum för en tid sedan. Såhär ser det ut nu (till skillnad från hur det var förr <-- ok haha kul att jag publicerat det där inlägget prick efter bokmässan förra året, vad är oddsen??). Hade i flera månader en känsla av att möblerna stod fel, att deras riktiga platser var på andra ställen i rummet. Sen en dag i classic-prokratinationsanda började jag skuffa runt sängen och på grund av det bordet osv. Älskar slutresultatet! Vill bara hänga här dag ut och dag in, vilket är så himla värdefull känsla, speciellt nu i och med hösten och vintern när vi ändå oftast hellre är inne än ute.

okej bye bye hörs igen en anna dag!

Publicerad 31.10.2016 kl. 15:47

En lördag när vi spillde skumpa över halva Åbo

hejj. Har spenderat hela morgonen i sängen och läst in mig på feministisk medieforskning så kände att jag måste pausa en stund och uppdatera er om vad jag gjorde förra lördagen istället.

Förra helgen var vi ju i Åbo. På lördagen var vi bjuda på inflyttningsfest (eh ok dom har bott i lägenheten i flera år redan men folk kommer ju och går så det finns alltid orsak att ha fest). Vi började i alla fall kvällen hos Vilja med att laga egen pasta (alltså liksom blanda mjöl och ägg style) och sen vika gnocchi av det. Ändå ganska avancerat men ifall jag gör det en till gång kan jag fota och ge er recept :) Vi drack skumpa till, lyssnade Little Jinder och pratade om att stalka ex på gatan bland annat.

Sen gick vi över till andra sidan stan och möttes av stor och stökig hemmafest med massor kompisar och bekanta och folk ingen av oss sett innan. AHhh älskar såna fester <3

Vi haffade glas, fyllde på med prosecco till bredden och satte oss i ett ledigt sovrum. Alltså var dock så pepp att jag nästan inte kunde sitta stilla utan yrde runt och spillde skumpa på alla jag kände och en del främligar också för den delen. Den här kvällen kan lätt gå i historien som den då vi spillde mest skumpa någonsin. T ex spillde Vilja ut ett glas redan innan vi ätit slut middagen och senare hällde Nina (av misstag då) ett glas på mig så att jag liksom hade skumpa i bh:n :)

Hur som. Här är två blonda kompisar jag gillar i vimlet.

Här har ni tre av dom.

Sara, Vilja och Saga som kollar på nåt superviktigt på telefonen.

Erik och Hanna som poserar coolt och Nina som är för cool för sånt.

Det där superviktiga på telefonen var typ jätteroligt som ni kan se.

Vilja, Aapo och Hanna. Sen tog skumpan slut och folk tyckte att det vettiga vore att fortsätta festen på annat håll.

Sagt och gjort. Ramlade ner längs backen och in på Dynamo och sen blev vi där tills stängning.

Kolla ändå gulligt gäng <3

Det var den lördagsnatten. Nu ska jag skynda så jag hinner på min föreläsning.

Publicerad 20.10.2016 kl. 13:10

tre bra saker som jag tagit bilder på

1. Hösten ändå.

2. Att prata med vänner om sånt som känns.

3. Prosecco och rotfrukter i samma färger som löven är just nu.

Publicerad 18.10.2016 kl. 16:46

plock från förra veckan

Till exempel drack jag eftermiddagskaffe och åt lyxig choklad som fanns i goodibagen när vi var på Förlaget. Läste också ut Allt som blir kvar förra veckan. Har lite blandade åsikter. Den kändes väldigt kaotisk och all over, jag fick inte något riktigt grepp om varken karaktärerna eller handlingen, samtidigt som jag tänker att det kanske är en effekt som strävats efter, att det var hela poängen typ?

I torsdags hade jag en dejt med min pappa, vi skulle nämigen på på två Vernissager. Först på HAM på Yayoi Kusama och sen på Kiasma på Mona Hatoum. Gillade båda men på två olika sätt, det blir lite konstigt när de ställs mot varandra på det här sättet. Kusama verkar typ roligare men också väldigt mycket ytligare, medan Hatoum hade så mycket mera djup, substans och tolkningsmöjligheter.

Hur som. Träffade Hanna och Daniela vid garderoben och hängde med dem i vimlet en stund. Sen åkte dom vidare medan jag sökte upp mina föräldrar som sen turades om att bjuda mig på skumpa <3

På fredagen var det en sån där optimla oktoberdag. Klart solsken, krispig luft, gula löv överallt. Jag och Rosa hade fredagsdejt och carpade hösten. Vi gick till Regatta och åt varma kanelbullar till lunch (verkar alltid som en smart idé, fast det aldrig ännu visat sig stämma…). Hur som så satt vi ute i solen och kisade över vattnet, tog varsin påtår och pratade ikapp senaste tiden.

Sen gick vi upp mot Topeliusgatan där vi skildes åt och tog varsin spårvagn hem.

 

Jag hade förresten på min en jeansklänning med hängsel som jag köpte på Beyond Retro och som jag använt kanske två gånger i veckan sen dess. Fick ta bort ett knäppt mönster som satt fastsytt på fickorna och dessutom klippa av den typ 10 cm men nu är den perfekt!

 

På lördagen stekte jag pannkakor till frukost och dammsög hela lägenheten t ex, och sen tog jag spårvagnen hem till Maria. Hon har flyttat tillbaka till Runebergsgatan där den aktiva bloggläsaren minns att vi hängde jämt när vi var mellan 18 och 20.

Hur som, vi drack kaffe och satt i soffan och pratade non stop i flera timmar. Det var länge sen vi sågs ordentligt, och vi hade så många saker att ta igen.

 

När jag kom hem måste jag ockås passa på att föreviga denna färigkoordinerade och för en gångs skull städade vy. Sen låg jag utslängd på min säng och i ett par timmar och scrollade slut batteriet på min telefon (obs ändå att jag älskar såna slötimmar typ mellan 18 och 19 på lördagar när man snart snart ska börja göra sig iordning men inte riktigt än).

Fast sen tog jag mig i kragen, bytte kläder, la på lite smink, kokade spagetti och hällde upp vin. Sen hade jag förfest med Linn via skype (eller facebook-videosamtal för att vara mer exakt faktiskt) tills Saga ringde och undrade var jag höll hus och när vi skulle ses. Då måste ja skynda mig att packa mina saker men la Sagge på högtalaren så att hon och Linn kunde prata under tiden. + måste ta denna bild för seriöst är det så framtidens förfester kommer se ut??

 

Sen gick jag och Saga på en inflyttningsfest och det var den lördagen för bloggens del.

Puss hej förs snart igen xx

Publicerad 12.10.2016 kl. 09:00

Prosecco på taket, födelsedagsbrunch och kanelbullens dag

Hejj hej, här kommer typiskt ostrukturerat blogginlägg lastat. Med sånt jag fotograferat lately u know. Som den här innergården där jag sökte vindskydd när jag pratade i telefon med Linn och hon klagade på att det blåste så hårt att linjen blev brusig. älskar mysiga innergårdar.

I lördags skulle vi ha Mesotoko-middag. Men först klättrade vi upp på taket för att ha officiell välkomstskål för Mia (som ju flyttat in istället för Linn – har typ rätt många bekanta som frågat vad vi gjort av Linns rum när hon drog till Paris, så ifall nån av er undrar så här fick ni svaret). Värsta rituella ceremonin att klättra upp för brandstegen med vinglas och proseccoflaskor i fickorna. Älskar hur sura alla ser ut på bilden lol.

Fast Hellen var lite bildskön också.

Plus himlen som var sådär sockervaddig som vanligt <3

Sen gick vi ner i köket och åt svart spagetti och drack rödvin tills klockan från ingenstans var halv ett. Då åkte vi till Vallgård istället och gick på lite olika barer och drack öl i trappuppgångar och träffade folk vi kände för många år sedan. Kom hem halv sex och åt spagetti med ketschup till frukost. fancy som fan.

Fast sen sov jag ett par timmar, vaknade upp relativt pigg och åkte iväg till Jenna som fyllde år. Hon hade ställt i ordning en så himla mysigt brunch med massa god mat och mimosas och annat vi gillar. Bästa söndasggrejen att bli bjuden på.

Väl hemma däckade jag väl lite av sömnbrist och sånt. Bara att tända mysbelys (<-- vilket ord) och kolla på dåliga filmer på netflix tills det kändes bättre.

 

I måndags hade Vilma bjudit oss över på middag hem till sig. Orkar inte hur fint Vallgård är, tänker alltid att jag nog ska flytta tillbaka snart. Är bara inte riktigt redo att ge ifrån mig mitt tak och mina roomies.

Hur som, dessutom skrev Vilma tidigare på dagen att hon lyckats reservera husets loft-bastu från 19-20 och att vi skulle ta med handdukar ifall vi var sugna. Eh ja tack typ mysigaste pga det blev ju så jäkla kallt plötsligt. hej oktober liksom.

 

Igår var det ju kanelbullens dag (tycker det är lite lolligt men vi älskar ju kanelbullar så vi går all in) och då sms:ade jag Hanna och frågade ifall hon ville gå på kanelbulledejt. Det ville hon.

Alla Kannistos kanelbullar i stan var slut (go figure, dom är ju bäst), så vi bestämde oss för att det fick bli Ekberg. Ändå mysigt att sitta invirad i filtar på Bulevarden, kolla på folk och vinka till bekanta.

Plus att dom hämtar allt till bordet och vi fick en hel liten kanna full med hett kaffe så att vi inte skulle behöva stiga upp och gå in ifall vi ville ha en påtår.

Publicerad 05.10.2016 kl. 11:39