Dag 6-7: Om pastellfärgade hus och värmebölja.

Hej! Medan jag återhämtar mig efter tre fantastiska dagar av Flow (läs: lider på jobbet) kan ni titta på hur roligt jag och Saga hade i Prag i slutet av juni (åj vad tiden går).

Första morgonen började vi utforska området där vi bodde. Köpte frukostpicknick och tog den med till Riegrovy sady, en fin park inte allt för långt från vårt hostell.

Hej! Pastellfärgat var dagens tema.

Vi promenerade runt och beundrade alla gator och hus. Prag var verkligen väldigt vackert.

Sen kom vi till gamla staden. Fin den med men lite väl mycket turister sådär som det brukar. Kom i alla fall till slut fram till floden och gick över broarna vilket vi hört att man skall göra.

Tittade på lite sevärdheter. Här är The Lennon wall, en vägg med graffiti som kontinuerligt byggs på.

På kvällen åt vi thaimat på en uteservering och tog sedan med oss dessa tillbehör till parken. Det skulle bli bellinis!

Efteråt gick vi till ölträdgården som fanns längst inne i parken. Drack öl och vin och träffade roliga britter. Senare skulle dom visa oss någon sjukt fin bar men det hela slutade med att dom totalt tappade bort sig och jag och Saga till slut fnittriga vinglade mot hostellet. Rolig kväll.

Följande dag var det så varmt att vi ungefär smalt bort och dog och alla minnesbilder är lite suddiga. Gick hur som helst till Kafka-museet och klättrade upp till slottet för att kolla på utsikten (fint men i den värmen kan det inte rekommenderas). På kvällen satt vi på rökiga källarbarer och drack öl och radlers och spelade jag har aldrig och följande dag var det dags att åter packa väskan och bege sig vidare.

12.08.2013 kl. 13:04

Dag 3-5: Om parkhäng, promenader och Berlinkärlek.

Efter 11 timmars salig sömn vaknade vi upp ganska glada och färdiga att upptäcka Berlin. Eftersom vi båda varit där innan och redan prickat av alla stora sevärdheter kunde vi göra annat istället.

Just den här söndagen tyckte vi Mauerpark lät väldigt optimalt. GÅ DIT. På en rail är shopping kanske inte helt i fokus men hela stället är väldigt sevärt, vi strosade runt i flera timmar. Senare satte vi oss i parken utanför, åt goda feta-rullar vi köpt med oss, lyssnade på väldigt bra gatumusikanter och andades in Berlinluft.

Mitt svinsnygga ressällskap.

Restren av dagen promenerade vi mest runt, var lyckliga och pepp och tyckte Berlin var kanske det bästa som fanns just då.

Sedan var det dags att åka tillbaka till hostellet, vila lite och byta om inför kvällen.

Obligatoriskt stopp på vägen.

Sedan tog vi med oss lite kinamat och satte oss i en park. Halsade ljummet vin och fortsatte vara sjukt glada och peppade.

När vinet tog slut gick vi ut och drack 3.5€ livsfarliga drinkar och efteråt är allt lite suddigt.

Följande dag packade vi med oss vår första episka picknick (vi blev väldigt proffsiga på sådana ska vi veta) och gick till Tiergarten för att vila bort bakis och överleva hettan.

Sagge och thevattenmelon. Vet inte vilkendera jag blev mera beroende av under veckorna som följde.

Efteråt fortsatte vi kringstrosandet och förälskelsen mot Berlin växte. Förstår precis varför folk söker sig till den staden.

På kvällen gjorde vi middag på hostellet men blev sedan omringade av jobbiga tonåringar på skolresa. Flydde till en ölträgård med ljusslingor mellan träden, skummiga ölstop och fullproppade bord. Där satt vi tills det stängde.

Följande dag åt vi resans kanske fräschaste frukost och kollade sedan in Tempelhof flygfält och Neukölln innan vi plockade upp packningen och åkte tillbaka till stationen för att hoppa på följande tåg.

 

03.08.2013 kl. 10:38

Dag 1-2: Om blommor i håret och landskap som vimlar förbi.

Sådär, nu tittar vi på de allra första dagarna av min och Sagas rail.

Det hela började i oförskämt tidiga morgontimmar och fortsatte sedan med dimmiga havsvyer mellan Åbo och Stockholm. Fram mot kvällen kom solen fram.

Och sedan befann vi oss i ett sommarvarmt Stockholm som glittrade i kvällssolen.

Hade ingen tid att njuta av staden dock för vi skulle nästan genast hoppa på resans första riktiga tåg. Var väldigt glada och trötta och exalterade tills vi fick veta att tåget skulle bli 4 timmar sent och vi på grund av det skulle missa två tågbyten. Bra början liksom... Men jag hade blommor i håret och det tröstade vi oss med.

Sedan sov vi lite obekvämt då och då och ute vimlade sommarnatten förbi.

På morgonen köpte vi frukost i Köpenhamn innan vi hoppade på följande tåg.

Ungefär här insåg jag att vi var påväg. Att hemma blev längre och längre borta för varje sekund och i och med avståndet som växte ökade även friheten. Ville ungefär aldrig att tågresan och den känslan skulle ta slut.

Fast det gjorde den ändå och det gjorde inte så mycket för när vi på kvällen steg av tåget i Berlin kändes det nog ännu bättre. Efter att ha vilat oss lite på hostellet (och duschat, ahh!) gick vi ut, köpte falafell och öl, vandrade runt lite och var typ svinlyckliga. Kunde ju återvända till den där första kvällen då allt ännu var framför oss.

31.07.2013 kl. 16:41

Amsterdam, Köpenhamn och slutet.

Vi sitter i stadens parker och dukar upp picknicks och viftar iväg duvor som om vi aldrig gjort annat. Vi korsar kanaler och orienterar oss fram längs främmande gator och när vi får lust köper vi glass för det är väl så man lever sitt liv. Vi ligger på mage i gräset, känner solen bränna mot ryggen och hur jag än försöker förstå att resan lider mot sitt slut går det inte.

Men oundvikligt stiger vi på nattåget mot Köpenhamn och efter en liten snabbvisit och ännu ett nattåg ser vi solen går upp över Stockholm. Halvhysteriska och dödströtta stiger vi på färgan som tar oss tillbaka till var vi startade för 29 dagar och en miljon upplevelse och minnen sedan. Hata-älska-hemma.

12.07.2013 kl. 14:55

Paris


Jag och Paris har ett lite komplicerat förhållande. Många kanske inte vet om det men jag har länge varit väldigt kritisk, kanske inte mot staden i sig, men den enorma hypen kring den. Föredragit andra städer och blickat föraktfullt på planscher av Eiffeltornet och Notre Dame.

Men man kan inte bygga uppfattningar baserade på fördomar. Nu har jag besökt staden tre gånger och anser mig ha rätt att uttala mig:

Nej, det var inte kärlek vid första ögonkastet. Men: Jag tror det börjar likna kärlek nu. Inte mot de stora sevärdheterna och turistmassorna, inte mot lyxbutikerna och inte mot de överprissatta små bakelserna. Men kärlek mot att köpa blommiga jumpsuits i secondhand-butiker i Marais. Kärlek mot att vandra upp längs Rue de Belleville i kvällssolen med billigt rosevin, söta aprikoser, brie-ost och baguetter i väskan. Kärlek mot att trängas på proppfulla uteserveringar, dansa på svettiga klubbar och bli uppvaktad av människor man glömt namnet på redan innan man kommit tillbaka till hotellet.  Kärlek till att hänga vid Canal Saint-Martin på eftermiddagen, kvällen, natten. Kärlek till att dricka espresso, äta glass och känna pusselbitar falla på plats.
11.07.2013 kl. 12:57

Rivieran

Havet och himlen flyter ihop i horisonten. Luften doftar salt och hur efterlängtat är inte detta.

Vi promenerar på den lilla gågatan och plötsligt står Elsa och Maria framför oss. Vi kramas hårt hårt och sen dricker vi rosevin tillsammans fyra kvällar i rad. Stirrar oss saliga över utsikten och för vilda och skrattfyllda samtal som äter upp alla de där timmarna mellan kväll och natt och tidig morgon.

Däremellan halvsover vi på stranden, läser några böcker, lyssnar på vågsvall och guppar sakta runt i turkosa vågor. Ursäkta nu men alltså livet ❤
08.07.2013 kl. 10:46

Florens

Ljusgula väggar, gröna fönsterluckor och vespan som viner förbi på smala gränder. Hostelköket förvandlas till en spontan fest och följande morgon vaknar vi med rödvinsläppar och tungt huvud.

För att komma in på de stora museerna måste man tydligen reservera biljetter flera dagar/veckor i förväg så istället köper vi stracciatella och fastnar i skugga av ett stort träd med utsikt över floden, katedralen och de röda tegeltaken. Runtomkring höjer sig böljande kullar med vinodlingar och villor. Ja alltså det finns en orsak till varför turistflockarna flyter omkring även här.

06.07.2013 kl. 17:30

Venedig

Staden flyter där lika vacker och skimrande som jag minns den. Turkost vatten och vingliga broar, hus, torg. Att återvända hit känns overkligt och samtidigt helt självklart. Vi promenerar runt och kanske finns det få städer dom är mera drömlika än den här. Inget förstånd och logik, bara ett flytande konstverk. Men Venedig är en hektisk stad. För stora turistmassor på för små gränder. En trött torsdag räcker inte. Om man vill uppleva det vackraste måste man ha mera tid och pengar än vi. Så därför tog vi ganska spontant eftermiddagståget till Florens.

 

02.07.2013 kl. 16:39

Ljubljana

Den lilla floden ringlar sig fram bland vackra husfasader och glada uteserveringar. Vi får bo hos väldigt snälla bekanta som bjuder oss på traditionella slovenska bakverk och visar oss stadens kulturliv. Vi ser sådant vi aldrig fått chansen att se annars och fast Ljubljana först verkade lite osamarbetsvilligt var det värt mödan flera gånger om.

29.06.2013 kl. 01:07

Budapest

Värmeböljan och de tropiska nätterna finns kvar men av någon anledning plågar de mig inte längre. Husfasaderna är vackra men aningen förfallna, balkongräckena är sirliga och från fönstren hänger pelargoner i skiftande nyanser. Vi klättrar upp på berg och äter vattenmelon och senare kokar vi pasta och skålar med rosevin. Sitter på trottoarkanter och samtalar intensivt, hänger på den finaste baren i hela världshistorien, träffar lustiga unga män. Följande dag kurerar vi eftersmaken av salt och citron på turkiska utomhusbad, promenerar sakta genom staden, köper glass och jag tror jag föll ganska huvudstupa för Budapest

28.06.2013 kl. 13:48

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com