Den hemliga historien.

21.08.2015 kl. 14:21

Nu var det länge sedan jag tipsade om böcker (trots att jag läst nästan 10 stycken under sommaren) så nu tycker jag det är dags för lite boktips. Jag hade velat läsa Den hemliga historien av Donna Tartt i en evighet minst, men liksom sparat den till en lämplig tidpunkt – som exempelvis ett sommarlov– och nu i juni-juli skiftet blev det äntligen av.

Boken handlar om Richard som börjar på ett litet universitet i Vermont och ganska snabbt kommer in i en väldigt privat och exklusiv grupp som läser grekiska. Det är tre killar och en tjej, och så deras charmiga gamla lärare. Om dagarna sitter de i ett tornrum fyllt med böcker och blommor och dricker te och diskuterar diverse fenomen ur antiken, om kvällarna går de på collage-fester, hånglar runt och knaprar vem vet vilka piller. På helgerna åker de ut till en herrgård på landet, går långa promenader och pratar långt in på nätterna.  Konstant dricker de whisky och röker cigaretter. Tills ett mord sker, och sedan ett till. Slutligen börjar konsekvenserna av den likaledes tanklösa ungdomen och det lite väl skarptänkta intellektet vävas ut.

Mera ska jag inte berätta om handlingen. Men sammanfattningsvis är Den hemliga historien en blandning av Brideshead Revisiteds 20-tals Oxford anda, Fem-böckernas mysterier och en liten nypa high school skildring från 90-talet – alltså i princip allt en vill läsa om somrarna. Fick verkligen abstinensbesvär när jag läst ut den, saknade typ alla fiktiva karaktärer och ville bara fortsätta hänga i deras stökiga fönstergluggar och prata om existensens innersta väsen i all evighet. Ultimat sommarläsning.

kaneli j
Kommentarer (1)
måste läsa om den, känner jag! har du läst the goldfinch än? faaantastisk. det bästa jag läst på flera år, och då läser jag sjukt mycket.
e22.08.15 kl. 13:55
Nope men den är typ nästa på min lista! Hört så mycket bra om den!!
22.08.15 16:30

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com