Boktips: Steglistan.

15.10.2015 kl. 11:42

Jag läste Steglitsan av Donna Tartt för någon månad sedan och älskade den (precis som Den hemliga historien som jag läste i somras).

Steglistan handlar om Theo, som som trettonåring hamnar ut för en explosion på ett museum i New York. Hans mamma dör, men han överlever. När han tar sig ut ur muséet får han med sig en liten och mycket berömd tavla: Steglitsan. Han vet att han borde returnera den, men han förmår inte slita sig från den.

Vi får följa med Theos liv: hur han flyttar tvärs över den nordamerikanska kontinenten och tillbaka igen, hur han knyter och bryter vänskapsförhållanden, hur han gör rätt och gör fel och blir vuxen så småningom. Med tiden dras Theo in i en kriminell värld fylld av droger och konstsmuggling. Steglitsan följer nämligen hela tiden med honom, gömd och i skymundan, men alltid högst närvarande.

Jag älskar hur Donna Tartt bygger upp sina historier: hon skriver detaljerat och målar effektivt upp sina miljöer och karaktärer, samtidigt som hennes böcker är extremt intrigdrivna och spännande. Det jag kanske älskar mest är just spänningen kombinerad med miljöerna. Dammiga drömmiga lägenheter fyllda till bredden med diverse detaljer: smycken, torkade rosor, gamla fotografier, en kopp te högt upp på en trave böcker, varvas med vidsträckta avskalade ställen: öknen i Las Vegas, övergivna simbassänger, tomma lyxvillor med droger i badrummen, nattklubbar med dunkande techno.

Jag blev totalt uppslukad av den här boken: inte så att jag sträckläste den, snarare små-läste jag hela tiden lite, hängde liksom i boken parallellt med resten av livet. Kände mig så övergiven när den tog slut :’( men nä alltså: älskar när det händer. Läs den här om ni vill hitta en fantastiskt spännande kompis att hänga med i ca 900 sidor.

kaneli j
Kommentarer (0)
Skriv siffran 1 med bokstäver:

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com