Tre briljanta böcker jag läst hittills i år

24.02.2016 kl. 09:55

Beckomberga- Sara Stridsberg

Sara Stridsbergs senaste roman kretsar kring Beckomberga mentalsjukhus och dess historia som institution, tidskapsel och en värld för sig. I berättelsens centrum står Jackie, som i vuxen ålder återvänder till sina minnesbilder från barndomen hon spenderade innanför sjukhusets portar, där hennes pappa var inlagd. Beckomberga är en familjesaga, som sträcker sig över fyra generationer. Det är en beskrivning på den skeva gränsen mellan att vara frisk och vara galen, mellan ljus och mörker, lycka och olycka.

Hade svårt att börja läsa något nytt efter att jag var klar med den här, för det gick inte riktigt att släppa taget. Lätt den vackraste boken jag läst hittills i år!

Århundradets Kärlekssaga- Märta Tikkanen

Det här är ju en klassiker! Hade förvisso läst utdrag ur den tidigare, men i januari läste jag den från pärm till pärm, och ba wow. Måste pausa då och då för att liksom kunna ta in allt. Diktsamlingen handlar om alkoholmissbruk, familjevåld, drömmen om ett jämställt äktenskap, och inte minst – besinningslös kärlek.

Århundradets kärlekssaga är fullkomligt briljant på ett självklart och okonstlat sätt. Om ni inte läst den: ba gör det, typ imorgon.

M Train- Patti Smith

Patti Smith skriver om sitt skrivande och om det liv som omringar hennes skrivande, om resor hon gjort och människor hon träffat, sånt som inspirerat henne. Hon skriver om sin besatthet av nordiska detektivserier, om sina katter, om Cafe Ino där hon sitter och skriver. Hon skriver om ensamheten som fortfarande finns kvar efter att hennes man dött, hur hon gråter på flygplan, blir full i Tokyo men gamla vänner. Hon skriver om huset hon drömmer om och om huset hon köpt, som förstördes i en storm och som hon tänker bygga upp igen.

Jag fullkomligt älskade Just Kids (finns det någon enda person som inte gjorde det?). M Train är helt annorlunda, men jag fullkomligt älskade den också.

 

kaneli j
Kommentarer (5)
Håller med om att Beckomberga var svår att släppa. Tyckte om allt med den! Nu blev jag pepp på att läsa M Train, också jag fullkomligt älskade Just Kids, men har hört att många har varit besvikna på M Train. Kanske just för att den är helt annorlunda, och många har förväntat sig en Just Kids 2. Därför har jag inte kommit för mig att läsa den, men nu blev jag övertygad om att den bara måste läsas! :)
Frida24.02.16 kl. 11:19
Jag har också hört att många varit besvikna och tror det beror på precis på det du säger. Men jag gillade den verkligen! Så tycker absolut du ska läsa den :)
25.02.16 16:05
åh jag bör ju läsa Just Kids och M Train snarast, Patti Smith var en av mina största husgudar när jag var tonåring. Såg henne live på Peace & Love-festivalen 2006, underbar spelning. Älskar fortfarande hennes musik fast jag så sällan lyssnar på någon musik över huvud taget numera.
the printed word25.02.16 kl. 14:01
Do it! Dom är båda såå bra. P.s. har också sett Patti Smith på peace&love, fast det var 2010. Hon var typ det coolaste ever, mitt sextonåriga jag var totalt hänförd och starstruck.
25.02.16 16:06
beckomberga hjärta hjärta hjärta
Hanna Sofia25.02.16 kl. 17:10
Tusen hjärtan minst
02.03.16 17:49
Fint fint fint tack för tips. Jag älskar Beckomberga.
Rebecca26.02.16 kl. 15:34
varsågod :)
02.03.16 17:49
Har läst de två första och M Train har jag länge tänkt läsa men också blivit lite avskräckt av de som varit besvikna.
jennifer13.06.16 kl. 00:49

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com