Män kan inte våldtas.

08.03.2016 kl. 11:28

Ett boktips kommer lastat, lämpligt feministiskt dagen till ära dessutom.

Märta Tikkanen skrev Män kan inte våldtas 1975 men boken är minst lika aktuell idag som då.

Boken handlar om Tova Randers. Hon är frånskild och har två tonåriga söner, hon bor i Tölö och arbetar som bibliotekarie. Tova är på alla sätt ganska vanlig och lever ett tämligen trevligt liv. På sin 40 års födelsedag går hon ut för att äta en biff och ta sig ett glas. Där träffar hon Martti Wester som bjuder henne hem till sig för ett glas likör. Hemma hos honom våldtar han henne. Istället för att anmäla brottet går hon hem och skäms. Men ur skammen växer sig en hämndplan fram. Tova bestämmer sig för att våldta sin våldtäcktman. 

Parallellt med Tovas hämndplan får läsaren följa med hennes inre monolog, där frågor kring kvinnornas ställning, (fri)sexualitet, kärlek och maktförhållanden dominerar. Tova fundera mycket kring hierarkin på hennes arbetsplats, på tidigare förhållanden och vad de betytt för henne, på hennes söner och på hur de ska växa upp till att bli män.

Män kan inte våldtas är en rolig, spännande och på många sätt lättläst bok. Den är relativt kort, men den rymmer enorma frågor som vi 40 år senare ännu inte tyckts hitta vettiga svar på. När vi i vår bokklubb prisade Beckomberga till höjderna och sedan ändå bara gav den 4/5 stjärnor undrade vi lite vilka böcker som liksom ens kan få 5 stjärnor.

Det här är en sån bok. Jag hoppa satt vi om 40 år kommit lite längre i den femisistiska kampen, kanske till och med till en punkt där den 8 mars skulle framstå som lite onödig. Tills dess tycker jag att alla ska läsa den här boken, istället för att köpa en massa rosor.

kaneli j
Kommentarer (2)
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Hay velat läsa Tikkanen rätt länge nu, kul att du gillade henne bok. Kram
annamariaa09.03.16 kl. 09:43
Läste århundradets kärlekshistoria i höstas och var helt golvad. Är typ helt besatt nu och vill bara läsa mera av henne, men har så svårt att hitta hennes böcker på bibbor och bokhandlar, har du något bra tips om var jag kanske kunde hitta hennes böcker? :)
fia linnéa emelie12.03.16 kl. 11:08
Jag har också varit helt besatt av Märta de senaste månaderna känns det som, liksom visste att hon var bra men först nu inser jag hur skjut bra. Men ja alltså: det finns en del på biblioteken i Helsingfors i alla fall (vet inte hur det är på andra ställen+ du bor väl i Sverige på nån lite mindre ort?) men inte jättemycket. Jag har helt fräckt löst det genom att plundra min pappas bokhylla. Men det kanske finns på något antikvariat? Mitt tips är att googla runt på dem, jättemånga levererar också per post :)
14.03.16 18:08

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com