Sommarläsning

18.08.2016 kl. 12:27

Har varit skralt med boktips här i sommar, men här kommer i varje fall tre stycken som jag läste på bryggan när jag rymt från stan en vecka i juli.

Efter Ekot – Den här lilla pocketen råkade jag dra ut ur hyllan på Akademen när jag dödade tid där i juli. Impulsivköpte den pga fint omslag (lol världens mest seriösa litteraturvetare) och läste den sen på två dagar senare samma vecka. Olivia Bergdahl är ett sånt där wonderchild som blev svensk mästare i Poetry Slam som 17 åring, och Efter Ekot är hennes debutroman. Boken utspelar sig i Göteborg, där de dricker öl på Andra Långgatan, springer i kapp över Järntorget och nästan aldrig går på sina föreläsningar på Universitetet. Men den utspelar sig också på Västgötaslätten dit Fanny åkt för att hälsa på sin mormor. Eller rättare sagt dit Fanny flytt undan allt som hänt.

Efter Ekot är en bok om kärlek, om destruktiva förhållanden, om att tappa bort sig själv i någon annan. Den vände inte direkt upp och ner på min världsbild, men gillade den på väldigt många sätt.

SHAM – Jag har ett ganska älska-hata förhållande till Monika Fagerholms böcker, där jag dels tycker de är briljanta och dels tycker de är så ansträngande och störiga att jag bara vill låta bli att läsa. SHAM är inget undantag. Novellsamlingen handlar om tonårskap: identitet och sexualitet, om förhållandet till omvärlden, om den egna kroppen, om kärlek, vänskap, besatthet.

Har överlag ganska svårt för novellsamlingar. Istället för att gå in i en historia så som med romaner läser jag novellsamlingar på löpande band, utan att fastna vid innehållet för mera tid än det tar att ta sig till punkt. Då blir innehållet ofta lite lösrykt, efteråt minns jag bara ca hälften av novellerna. Så även med SHAM. Men de noveller jag minns är så underliga och amazing på just rätt sätt. 

Resa med lätt bagage – Just som jag klagat över novellsamlingar (obs att ja gillar noveller som enskilda verk väldigt mycket) kommer här en till. Så som namnet anspelar handlar dessa noveller om folk på resa, folk som är borta hemifrån, folk mellan olika ställen, folk i stunder av avsked.

Jag älskar Tove Janssons berättelser och sätt att skriva: det är så självklart och flytande och tillsynes enkelt, men samtidigt alltid fullt av överraskningar.

kaneli j
Kommentarer (3)
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Håller verkligen med gällande Tove Jansson. Förr i tiden tyckte jag att det var för enkelt, men nu förstår jag nog bättre. Det enkla är ju det svåra, så att säga. Jag älskar hennes Rent spel, om kärleken mellan två kvinnor som levt ett helt liv tillsammans. Det är fantastiskt, för i boken händer knappt någonting. Den där peaken kommer inte, men ändå läser jag hela den korta romanen andäktigt och som om det vore den allra mest spännande av deckare.
Stormen18.08.16 kl. 14:05
Har hört så mycket bra om den! Måste nog försöka hinna läsa den snart :)
23.08.16 15:42
Men fina omslag är ju ändå härliga :) Innehållet kan ju också överraska positivt ibland!
Susann, the Biveros Effect18.08.16 kl. 22:29
haha alltså jag köpte också alldeles nyss Efter Ekot som begagnad på grund av pärmen, så fin ju! kiva att den verkar läsvärd också :D
koltrast21.08.16 kl. 00:27
Alltid rätt att köpa böcker på basen av fina omslag :D
23.08.16 15:43

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com