ett år går snabbt mellan höghusen

13.09.2016 kl. 10:39

Ok först och främst får ni ursäkt den extremt dramatiska rubriken men kan inte få den låten ur huvudet av någon anledning och eftersom den ändå passade in här så fick det bli så. Lev med det osv.

Sen till saken: rensade en massa bilder en dag i vsco och hamnade ända ner till första bilden jag laddade upp dit då jag köpte telefonen för ca ett år sedan. Finns ju massa saker som återkommer på motiven bland bilderna, men speciellt en gullig sak fastnade jag för: hur min palm vuxit från baby till om inte vuxen så ganska stor ändå.

Det här är första bilden. Från när Linn flyttade hem från Berlin och in i Mesotoko 1 september 2015. Det är ju lite fint och lite sorgligt också i och med att hon flyttade ut 1 september 2016. Men det är inte alls vad det ska handla om nu. Spänn istället blicken i det som finns bakom lappen och camparin: nämligen min pyttelilla palm som mest ser ut som en ledsen liten kvist här.

Mina föräldrar har en stor Jättepalmlilja i sitt vardagsrum, och när jag flyttade till Mesotoko skar jag av en kvist som jag gjorde en stickling av. I mina tidigare hem har jag varit världens lataste med växter, men för ett år sen bestämde jag mig för att skärpa mig. Växter är ju ändå ca finaste att ha.

Sen när min stickling fått rötter (tog ganska länge, var säker på att den skulle dö innan det hände) fick den flytta in i en kruka och upp i mitt sovrum. Den här konstiga kruka + skål kombon skulle förvörigt vara temporär bara tills jag hann gå och köpa en riktig stor kurka. Hade också ett skumt system med matpinnar och ett snöre som stödde växten iom att den inte riktigt hade stam ännu.

Såhär såg det ut väldigt länge. Världen sorgligaste och spretigaste palm. Den här bilden är tagen när jag låg hemma med lunginflammation i en vecka och var deppig som fan och tänket att till råga på allt så är palmen det fulaste jag sett. Bestämde mig för att slänga den och åka till Ikea och köpa en vettig krukväxt sekunden jag blev frisk.

Dock glömde jag bort det för när jag väl blev frisk fanns det faktiskt roligare saker att göra. Den här bilden är från nyårsdagen när jag powernappade efter vår fest. Det är kanske sämsta bilden på palmen men det syns ändå lite att den faktiskt började tätna lite till vintern.

I februari hade den ändå vuxit synbart. Här satt jag och kollade på den medan jag sms:ade med en gullig kille och drack fredagsvinet.

I april hade den stackars växten redan en stam, men hade ännu inte fått en riktig kruka. Tyckte så synd om den. Dock at det tragiskt nog skulle dröja till juni innan jag gick till Stockmann och sökte redan på var de hade sin växtavdelning nuförtiden. Sen tog jag inte några bilder på palmen tydligen, men det sa seriöst swhoosh och på ca en månad växte den mera än den gjort på sammanlagt ett år.

Såhär såg den ut för några veckor sedan i kvällsolen. Jämför liksom med första bilden. (Den observanta lägger också mörke till att matpinnarna och snöret ännu finns kvar, dock att palmen nuförtiden snarare växer runt dem än tack vare dem. Ska plocka bort dem efter att jag publicerat detta tror jag).

 

Det var allt från mig och min palm, happy tisdag!

kaneli j
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Åh! Utan tvekan det bästa med växter - att se dem växa! :) Har själv en palettblomma som växt sig dubbel så stor över sommaren!
Milla15.09.16 kl. 14:51
ååh så mysig lägenhet!!
Nicolina18.09.16 kl. 12:03

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com