2017

31.12.2017 kl. 13:53

Vilka saker kommer du alltid att minnas från 2017? Hur livet vände, en evighetslång underbar sommar, att jag träffade Ville.

En vinterdag jag minns extra starkt. En söndag då vi gick runt Brunnsparken och ljuset och livet var overkligt och lätt.

Den bästa resan. Åkte till New York med Saga i mars och drack svinmycket cocktails och kollade på massa konst och gick ca en halvmaraton om dagen.

Och sen i november flög jag till London där jag gick på muséer, åkte dubbeldäckare kors och tvärs och försökte greppa hur livet hängde ihop. Blev full med Sara och Sarah och Bella. Träffade Brendan som jag inte sett sen 2014, det var fint.

Ja och i september var jag ju i Lappland med fyra kompisar! Hade nästan glömt det. Vi vandrade i fjällen och drack rödvin. Tjafsade en hel del men minns framförallt att jag tänkte att dom här människorna verkligen är som en familj för mig. Vill inte jämföra resorna, de var alla fina på olika sätt och de fick mig också alla att inse att jag ska bo i Helsingfors just nu.

En vårdag jag minns extra starkt. I maj när jag och Hanna åkte till Åbo, sniffade oss höga på häggen, dansade på Dynamo och åt frukost i lövhyddan på Viljas balkong.

En person jag spenderade mycket tid med. Linn, Saga och Hanna, helt säkert. Lever så tätt inpå dem och är så glad över att jag får göra det, ha vänner på det sättet.

Ett ställe jag spenderade mycket tid på under året

Min familjs landeställe. Ska åka dit när ljuset återvänder i februari och sitta där ensam och jobba och promenera i vintern.

Vad var din största framgång privat? Så mycket kliché men jag har tagit mig ur förra årets kriser och byggt upp något mycket bättre och starkare än det som fanns innan. Jag har lärt mig att landa i jobbiga känslor, inte få panik utan andas och lita på att de går om.

Och att jag i oktober mitt i en djup ångestsvacka valde att inte vända ryggen till. Att jag lärde mig att det känns mycket bättre att lägga korten på bordet än att upprätthålla en illusion av värdighet och stolthet.

Och din största karriärsmässiga framgång? Att jag känner att jag ens vill jobba, att jag har ambitioner, till skillnad från förra året när jag mest längtade efter att få sova forever.

Men sen också Posterstories, som gick från en hobby till registrerad förening med bankkonto och verksamhetsplan och budgeter i Excel-tabeller. Att det var jag och Saga som gjorde det.

En stund för mig själv. När jag varit ensam på landet. Älskar den jag är när jag är för mig själv där. Är full av ro och glädje. Går långa promenader i skogen och dricker kaffe långsamt och hinner tänka och känna efter.

Hur tillbringade du midsommaren? I skärgården med sju kompisar. Vi snapsade och badade bastu och ramlade runt i blåbärssnåren och det blev aldrig mörkt.

Såhär såg min vardag allt som oftast ut. Vilken vardag? Men okej: Åkt fram och tillbaka mellan Skatudden och universitetet. Läst och skrivit på biblioteket. Suttit på tusen jobbmöten med Saga. Fastnat i viktiga samtal i köket med mina kompisar istället för det jag egentligen skulle göra. Blivit full ganska ofta men i olika sammanhang. Oroat mig inför framtiden. Typ så.

En sommardag jag minns extra starkt När det var högsommar och Linn fyllde år och jag hade bjudit 10 kompisar på fest till mitt sommarställe. Jag plockade upp Linn och Saga på tågstationen kvällen innan och på morgonen dukade vi upp frukost på verandan och hann ta igen efter att inte ha setts på flera veckor. Minns att det var fint att få ha dem där i mitt sommarhem och min sommarvardag. Sen började allt fler kompisar droppa in och vi grillade och dukade fram livets sommarmiddag på långbordet ute på gården och vinet tog aldrig slut och jag minns inte ens när det blev skymning. Fast nåt tag blev det nog det för sen badade vi bastu i beckmörkret och simmade i sjön. På morgonnatten åt vi pavlova och dansade i matsalen tills alla stolar vält omkull.

Vad gjorde dig ledsen? Min paranoia, alla otillräcklighetskänslor, att tvivla på mig själv. Klimatpolitiken som inte funkar. Terrorattacker, allt hat och all rädsla de kommer från och sprider. Kan vi bara vara lite snällare mot varandra tack?

En minnesvärd fest Mias examensfest när vi drack champagne på balkongen, sjöng karaoke på KGB, dansade på Kaiku och jag och Hanna gick hem längs Norra Kajen i morgonljuset. Kände så starkt att här i det här livet vill jag vara.

Och första Flow-dagen, som innehöll allt som festivaler ska: mimosabrunch, massa glada kompisar, spelningar, hångel, hamburgare och öl i gräset, nätter som aldig blir kalla.

Vad gjorde du på din födelsedag? Åt brunch med mina bästisar, gick runt i Rödbergen och kollade på second hand och fick grattis-meddelanden från alla håll. På kvällen åt jag vårrullar och drack jättemycket prosecco hemma hos oss med massa kompisar, såg Iiris Viljanen på Korjaamo och hamnade på en knäpp julfest där jag tror jag mest drack öl och hånglade.

Vad gjorde dig riktigt glad? Mina kompisar alltid. Att vara ensam på landet. Ville.

En höstdag jag minns extra starkt. När jag var en otrevlig ångestklump och Vilma gick med mig längs Helsingfors strandlinjer och pratade om allt som kändes jobbigt men också om allt annat. Tusen hjärtan över att ha vänner som hon <3

Hur ska du fira nyårsaftonen? Ska avsluta det med samma personer på samma ställe som jag inledde det, men ändå någon helt annanstans. Tänk så mycket som kan hända på ett år.

 

kaneli j
Kommentarer (3)
Så fint att läsa om ditt år. Och alla bilder. Så fint.
Hanna01.01.18 kl. 12:39
Fina bilder! :)
Lexin02.01.18 kl. 16:36
alltså åh, tycker dina bilder är underbara.
rebecca17.01.18 kl. 20:42

 

Gillar böcker, förfester och svåra frågor.

 

kaneli.johansson@gmail.com